İSTANBUL DEVLET TİYATROSU’NDA BU HAFTA (09-14 Şubat 2016)

İstanbul Devlet Tiyatroları logo İSTANBUL DEVLET TİYATROSU’NDA BU HAFTA (09-14 Şubat 2016 Haftalık Bülten)

O Y U N L A R I M I Z

ELLERİMİN ARASINDAKİ HAYAT 

(9-10-11-12-13-14 Şubat Cevahir 1)

Martovsky adında bir genç, tecavüz suçundan ölüm cezasına çarptırılır ve hikaye başlar… 
Suç nedir? Ceza nedir? Adalet nedir? Tüm bunların nesnesi ya da öznesi olan ‘insan’ nedir? 
‘’Kanunlar ülkelere göre değişir, fakat insan karakteri her yerde insan karakteridir.’’ der Peter Ustinov. Belki de bu yüzden tutunamayacağımız bir konuyla karşı karşıya bırakır bizi…

Yazan: Peter Ustinov Çevirmen: Nevin Kayabal, Ahmet Güngör Ençer Yönetmen: Cevdet Arıcılar 
Oyuncular: Nışan Şirinyan, Cevdet Arıcılar, M. Tolga Pancaroğlu, Ahenk Demir, Seda Yıldız, Kaya Akarsu, Tunç Günbay, Emine Şule Gezgöç, Kuvvet Yurdakul, Ali Fuat Çimen, Zuhal Acar, Burçak Arslan, Seda Oğuz, Ruhsan Ankay, Simge Konrat, Hüseyin Sevimli, Barış Arıcılar, Gökhan Irmak, Sertaç Teker, Burçin Özdemir, Ali Osman Çalışkan

 
BERSİSA

(9-10-11-12-13 Şubat Cevahir 2)

“Hz. Mevlana’dan bir Mesel”

Mevlevilikle ilgili sırları bulmaya talip olan bir akademisyen, Mâtuf Hoca, aradığının Mevlânâ Müzesi’ndeki bir yazmada saklı olduğuna inanmaktadır. Yazmayı bulmak için müzenin deposuna indiğinde kendisini zamanın ve mekânın dışında ama hakikatin içinde, bir meselin ortasında bulur. Hz. Mevlânâ’nın naklettiği bu mesel artık yalnızca bir mesel değil hakikatin ta kendisidir, Bersisa’nın yolculuğu Mâtuf’un yolculuğu olmuştur. Bu yolculuk ona dün olduğu kadar bu gün de önemli olan sırlar fısıldayacaktır. Ey can, haberin var mı?

Yazan: Boğaç Babür Turna-Gülebru Turna Yönetmen: Gülebru Turna Oyuncular: Gökalp Kulan,Eray Cezayirlioğlu,Can Sözeri,Hakan Güngör,Ozan Uz,Onuryay Evrentan Atasalihi,M. Zeynep Aytekin,Metehan Kuru,Zekâyi Metin,Büşra İlay Tiryaki,Cenk Dinçsoy,Hayrettin Mutlu,İbrahim Cem Tek,Bulut Mesci,Burcu Başaran Yangel,F. Merve İleri,Burçin Özkaya,Tuğba Begde


SERSEM KOCANIN KURNAZ KARISI

(12-13-14 Şubat Küçükçekmece Kültür Merkezi)

"Öyle bir tiyatro ki buram buram biz koksun, hem de çağa uygun olsun…"
Bu sözlerle başlar serüven… Moliere'nin oyununu çalışan Tomas Fasülyeciyan ve tüluat oyunlarıyla üstadı Küçük İsmail Efendi arasında anlaşmazlıklarla sürüp gider…
Haldun Taner'in yazdığı bu oyun Türk Tiyatrosu'nun kimlik arayışını anlatan gerçek ve komedinin iç içe geçtiği "oyun içinde oyun" kurgusuyla tiyatromuzun en iyi örneklerinden biridir

 Yazan : Haldun Taner Yöneten : Nur Subaşı Oyuncular:Murat Karasu,Mehlika Balkan,Saydam Yeniay,Rüyam Dirin,Ali Fuat Çimen,Filiz Kılıç,Şamil Kafkas,Nurettin Özşuca,Ediz Akşehir,Orkun Gülşen,Ergun Akvuran,Mert Egemen,Ferdi Atuner

 

 KONTRABAS

(9-10-11-12-13-14 Şubat Küçük Sahne)

Bir devlet memuru olan kontrabasçı; müziğin, tarihin, cinselliğin, hiyerarşinin ve toplumun dedikodusunu yapıyor. “Koku”nun yazarı Patrick Süskind’in bütün dillere en çok oynanan oyunu, yirmi üçüncü yılında yine sahnede…

Yazan: Patrick Süskind Çeviren: Hale Kuntay Yöneten: Metin Belgin Oyuncu: Metin Belgin

İKİNCİ DERECEDEN İŞSİZLİK YANIĞI 
(12 Şubat Bahçelievler Kültür Merkezi)

Bir Cumhurbaşkanı, Başbakan’ın kafasına anayasa fırlatırsa, tesadüf bu ya, siz de o gün askerden dönmüş bir üniversite mezunu olarak iş aramaya başlasanız nasıl bir sürecin içinde bulurdunuz kendinizi? Güzide memleketimizin insan kaynakları uzmanlarının “modern metotlarla” hazırladığı başvuru-eleme-cevap bekleme badirelerini aşmaya çalışmak bir yandan, eşe dosta, aileye karşı işsiz konumunda olmak öte yandan, kendi başvuru kriterlerinizi tabana vurdurmak ters kroşeden gelirken nasıl olur da sağlıklı, ilkeli, tuttuğunu koparan birvatan evladı olarak kalırsınız? Ya da kalabilir misiniz? Durum bu kadar tuhafken doğal olarak yaşananlar da absürd olacaktır. Hem keyifli, hem de canınızı yakacak bir kara komedi.

Yazan: Ali Cüneyd Kılcıoğlu Yöneten: Elif Erdal Oyuncu: Berkay Tulumbacı

 
PROFESYONEL 

(12 Şubat Kültür Üniversitesi)

Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçeviç, Yugoslavya'daki büyük dönüşümünden önceki ve sonraki toplumsal-politik yaşamı, bir entelektüelin yaşam öyküsü içinde, kara-komedi türünde ve ironik bir üslupla anlatıyor. 40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin sürprizlerle dolu soluk soluğa izlenecek hikayesi.

Yazan: Duşan Kovaçeviç, Çeviren: Başar Sabuncu – Bilge Emin, Rejisör: Işıl Kasapoğlu

Oyuncular:Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Gülen Çehreli, Cenap Oğuz

 

ÇEHOV MAKİNASI

(9-11-13-14 Şubat Üsküdar Tekel Sahnesi)

İçinde Çehov’un da karakter olarak yer aldığı bu şiirsel oyun, büyük bir yazarın yaşam ve ölümü arasındaki döngüde oyunlarında yaratmış olduğu kendi karakterleriyle buluşması biçiminde gelişiyor. Bu karakterler özünü taşımakla birlikte, ait oldukları oyundan bağımsızlaşmış, sanki uzaydan Çehov’un düşlerine düşmüş hayaller gibidirler. Farklı bir düzlemde ve farklı bağlamlarda oluşmuş sahnelerde bir araya gelirler. Çehov’un anlatmış olduğu gerçeklikleri, yazgılarını belirlediği kendi karakterlerine ve yine kendi üzerinden sorgulatması biçiminde gelişen bir tür karşılaşmalar zinciri… Bu absürd ve gerçeküstü serüvenin Çehov’dan bizlere ulaşan ve günümüz gerçekliğini de halkaları arasına alan bir zincir…

Yazar: Matei Visniec Çevirmen: Mete Gürman Yönetmen: Müge Gürman Oyuncu: Fatih Sönmez, Hakan Vanlı, Levent Öktem, Şahin Çelik, Erkan Taşdöğen, Nalan Okçuoğlu, Sanem Öge, Toygun Ateş, Alper Saldıran, Çağrı Şensoy, Pınar Tuncegil, Arda Baykal, İsmet Vural, Didem Ertan, Aslı Özsaraç, Duygu Gökhan, Eren Balkan

 

 MEDEA KALİ

(10-12-13 Şubat Üsküdar Stüdyo Sahnesi)

Gorgonların en korkuncu, göz göze geldiği her şeyi taşlaştıran Medusa ve Hindu mitindeki yaratan ve yok eden, koruyucu ana Tanrıça Kali kadın arketipleriyle harmanlanarak Laurent Gaudé tarafından yeniden ele alınan Medea efsanesi…

Argonot Jason, Yunan Mitolojisinde dünya iktidarının simgesi  olan “Altın Post”u  ele geçirmek için, Gürcü topraklarındaki Kolhis Krallığı’na gelir. Jason’a âşık olan kralın kızı büyücü Medea, güçleriyle onun “Altın Post”u almasına yardım eder; kardeşini öldürür ve baba yurdu Kolhis’i terk eder. Jason’un peşinden geldiği Korint’de yapayalnız kalan Medea, iktidar için Jason’un kralın kızıyla evleneceğini öğrendiğinde, intikam için çocuklarını öldürür.

Oyun, bu andan sonrasını konu alıyordur. Yunan topraklarını terk etmiş olan Medea çocuklarının mezarına geri döner. Öfkesi hala dinmemiştir. Onların bu topraklarda gömülü olmalarına katlanamaz. Yolda, tanımadığı bir adam onu izlemiştir. Yaklaşmaya cesaret edemeden… Çünkü çocuklarını öldürdükten sonra Medea’nın baktığı her şey artık taşlaşıyordur, Medusa olarak. Ama sadece o da değildir, çünkü Medea Kali Kolhis ovalarının çok daha uzağından gelmektedir. Ganj nehrinin kıyılarında doğmuştur. Tanrıça Kali’nin güçlerine de sahiptir. Kali, hem Ana Tanrıça, kendisine sığınan aşağılanmış, dışlanmış, ezilmiş, zulme uğratılmış, zayıf yavrularını çok şiddetli ve vahşi şekilde koruyan; hem Kanlı Kara Dişi, evrendeki zararlı enerjileri uzaydaki kara delikler gibi yutup içine alarak, karanlığı yok eden; hem de Savaşçı Tanrıçadır.

Sadece ardındaki bu yabancının yaşamını sürdürmesine izin veriyordur, onun varlığını seviyor, onunla konuşuyordur.  Bu yabancı belki de onun aşığı olacaktır, belki de en tehlikeli düşmanı?

ÇİÇEĞİM SOLMASIN 

(13 Şubat Kültür Üniversitesi  /14 Şubat Cevahir 2)

İnsanlar bilinçsizce davranıp doğanın dengesini bozduğundan beri ne çok fazla açan çiçek ne de baharı müjdeleyen kuşların cıvıltısı kaldı. Bu oyun çocukların eskisi gibi sokakta oynamadığı, arkadaşlık kurmakta zorlandığı zamanlarda, başkasına iyilik yapmanın mutluluğunu hatırlatmak istiyor. Haydi, siz de bir çiçek dikin bu hayata…

Yazan: Kerem Gökçer Yöneten: Duygu Gökhan Oyuncular: Gülin Sezen Aray , Ayça Zeynep Genç , Umut Külen, Gökhan Doğrusoy , Reyhan Kaçmaz , Metin Avcı , Damla Kaya , Deniz Çakır , Özlem Karataş , Veysi Sivrikaya , Fatih Zenginoğlu

 

PURNİMA VE SIRLAR ORMANI

(13 Şubat Bahçelievler Kültür Merkezi)

Güzeller güzeli Hint prensesi Purnima, Wenteka dağlarının ardındaki Indra nehrinin suyundan içerek sonsuz güzelliğe kavuşulabileceğini öğrenir. Hemen yollara düşer ve sırlarla dolu ormandan geçerek Indra'ya ulaşmaya çalışır. Bu yolculuk sırasında bir sürü hayvan dostu olur, onlardan bir sürü ibret hikâyesi dinler ve sonunda Indra nehrine ulaşır. Bakalım Purnima sonsuz güzelliğe kavuşabilecek mi?

Yazan: Günay Ertekin – Handan Ergiydiren Doğan Yöneten:  Handan Ergiydiren Doğan

Oyuncular: Selda Özler, Aybüke Eryiğit, Barış Tuğsan Gür, Selvin Konuk, Muzaffer Demirel, Huri Gonca Gümüşayak, Begüm Mısırlı, Sezen Ünal

Sanata katkılarınızdan dolayı teşekkür eder,
İyi çalışmalar dilerim.

İstanbul Devlet Tiyatroları logo

İSTANBUL DEVLET TİYATROSU
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER BÜROSU
TEL: 0212 292 39 00 / 111-138
http://www.istdt.gov.tr/basin-kiti
http://www.istdt.gov.tr/index.php

evetbenim4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir