15 Nisan Dünya Sanat Günü Kutlaması
Sanat, başka “dünya”yı anlatan; bu dünyadır.
Sanat; karşıdır, muhaliftir. Var olan; bu yakadır. Onun için “Sanat” tektir, birdir, ikamesi yoktur; yerine başka bir şey konulamaz.
Sanat: Yüksek duygu, yüksek düşünce ve yaratıcılıktır.
Sanat yapan azdır. Sanat yapmak isteyen; insan sayısı kadar sonsuzdur.
Sanat: Baskıyla yok edilemez! Ancak sanatçı fizik olarak yok edilir. Bu durumda hemen onun yerine; sanat yapmak isteyen sonsuz 1 birey yaratılan boşluğu doldurur.
Sanatla oyun olmaz! Sanat şakaya gelmez, sanat siyasi erki izlemez.
“Sanatçı” kimliğini hiçbir var olan eğitim kuruluşu, sivil toplum örgütü, mahkeme, devlet kurumu peşinen veremez ve belgelendiremez. Sanat öğretilir ancak “sanatçı” yaşamın içinden; kendi bilgi, beceri ve alın teri ile bu kimliği kazanır.
Sanat, doğaya, doğal olana en yakın uzaklıktır.
Sanat, başlangıcındaki yöresellikten son nokta olan evrenselliğe kendini tamamlayarak ulaşır.
Sanat ve sanatçı; Tanrı’nın güvencesi altındadır. Yeryüzünde yaşayan bir milyar üç yüz milyon inanan Müslümanların kitabı Kuran’da sanat ve sanatçı hakkında hiçbir sure ve ayet yoktur. (*)
Sanat, yalnız insan tarafından yapılan ve gereksinim duyulan bir çalışma alanıdır. Çünkü insanı diğer canlılardan ayıran en büyük bu fark; insanın düşünüyor olmasıdır.
Yaşadığımız bu dünyada 2011 Yılından başlayarak ve Türk İnsanı tarafından önerilen ve kabul edilen 15 Nisan Leonardo Da Vinci’nin doğum günü; 15 Nisan Dünya Sanat Günü olarak kutlanmaktadır.
Dünya Sanat Gününüz Kutlu Olsun!
Tevfik Yalçın
İSTANBUL
TEVFİK YALÇIN ÖZGEÇMİŞ
1946 yılında doğdu. Altı çocuklu bir demiryolcu ailesinin en büyük oğludur. 1966 yılında Bandırma Şehit Mehmet Gönenç Lisesi Edebiyat Bölümünü bitirdi. 1966 yılı birinci dönem Lise Başkanlığı yaptı. 1965 yılında Lise Marşını yazdı. Edebiyat öğretmeni Esin Kocabay ve resim öğretmeni Ferahat Baydar ile zaman içinde çalışmalarını devam ettirdi. Sanatçı, 1968 yılında Yapı Kredi Bankası nda bankacılık yaşantısına başladı. 1973 yılında Ege Üniversitesi İ.T.B. Fakültesini bitirdi. 1973-76 yılları arasında sendikacı olarak çalıştı. Bir dönem Bank-sen Genel Eğitim Sekreterliği görevini profesyonel olarak sürdürdü. 1978 yılında Tenise Berberoğlu ile evlendi. Kızları; Kamucan; 1979 da, Zeyneb 1980 yılında dünyaya geldi. 1990 yılında kendi isteğiyle emekli oldu ve sanat çalışmalarına ağırlık verdi. 1993 yılında sanatçı, tiyatro adamı Oben Güneyin şiirlerini derledi. Sanatçı çalışmalarını İstanbulda sürdürmektedir. MESAM Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği üyesidir. Sanatçının eserleri Fransa ve Türkiye de özel koleksiyonlarda bulunmaktadır. Tevfik Yalçın 1992 yılında Gol Şov Yarışma Futbol adlı bir tv yarışma programı yapmıştır. (T.C. Kadıköy 1. Noteri 01 Aralık 1992 No: 88456 olarak tasdiklidir.) Otobankızı şiiri; Mayıs 2007 de çıkan pop-rock sanatçısı KIRAÇın Benim Yolum albümünde 7. sırada Zarife adıyla yer almıştır. Beste: G.Barış Bölükbaşı, YAKIMA G.Barış Bölükbaşı Bestesi, Albüm: Mutlu Sonda Kararlıyım 2014 SANAT ÇALIŞMALARI Yakınma Şiirler (Dosya) GÜNDEDÜN İstanbul Oyunlarına Mektuplar (Tiyatro Eleştirileri-dosya) Kim Çözecek Tiyatro Oyunu (Dosya) Karıncalar Anayasası (Dosya) 1999 Güneş Tutulmasının Renkler Üzerine Etkisi Deneyi (Gökhöyük- Amasya) 1999 Bankacı Sanatçılar Karma Sergi 1999 Buluşma Noktası Çorum Karma Sergisi, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi 2000 Aşağı İstasyon Çocukları Bandırma Karma Sergi, Bandırma Belediyesi Kültür Merkezi 2000 Buluşma Noktası Bandırma Karma Sergi 2005 www.evetbenim.com sanat sitesinin (sanatı, sanatçıyı, yaşamı paylaşmak için) kuruluşu 2008 20 Ağustos – 7 Eylül: Karma Sergi; Sanalın Gerçeği Gerçeğin Sanalı, Barış Manço Kültür Merkezi İstanbul
(*) http://evetbenim.com/kur-an-i-kerim-de-sanat-ve-sanatci/