27 Mart 2013 Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildiri: Göksel Kortay yazdı


 

27 MART 2013 DÜNYA TİYATRO GÜNÜ ULUSAL BİLDİRİSİ'Nİ

GÖKSEL KORTAY YAZDI…
 

HEP VARDI TİYATRO…


Göksel Kortay

HEP VARDI TİYATRO…
 
Göksel KORTAY 
 
 
Bilim, ilim, teknolojinin hızla ilerlediği yaşamımızda, gelişimini tamamlamış çağdaş, modern ülkelerde kültür ve sanat da aynı paralelde değişmekte… Ülkemizde, bereketli Anadolu toprakları üzerinde antik çağlardan beri hüküm sürmüştür tiyatro… Kazıldığında neredeyse her metrekaresine bir antik amfi tiyatro düşecek kadar zengin, başlıbaşına bir kültür hazinesi Türkiye… Osmanlı İmpartorluğu döneminde de tiyatro geleneği ortaoyunu, meddahı, Karagözü-Hacivatı ile çok dilli, çok kültürlü dokusunu korumuş, saraydan halka, halktan saraya bir köprü olmuştur. Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra bir  Rönesans yaşandı adeta Türkiye’mizde.. Cumhuriyet kurumları ve kazanımları içinde, diğer sanat dalları ile birlikte, gerekli ve önemli yerini aldı tiyatro… 
Lâik, demokratik cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Atatürk'ümüzün vurguladığı gibi: “Sanatsız kalmış bir milletin, hayat  damarlarından biri kopmuş demektir.” Çünkü sanat, ülkenin çatısına destek veren temel dayanaklardan biridir.
Özgürlükçüdür, özgürlüktür tiyatro.. Işıktır.. Aydınlanmadır. Uygar insan düşünen, yorumlayan, araştıran, eleştiren, özgün insan olmalıdır. Ufkumuzu genişletmek, beynimizi ve ruhumuzu zenginleştirmek için tiyatro yaşamda vazgeçilmezlerden, olmazsa olmazlardandır. 
Birey çağına tanıklık eder tiyatro aracılığıyla; sorar, sorgular. Güçlüdür tiyatro sanatı, çünkü anlatacak sözü vardır hep… Dinamiktir, enerjiktir tiyatro, en yalın eğitim aracıdır. Dil birliği bir ülkenin temel yapı taşlarındandır….  Her ülkede dilin en güzel kulllanıldığı yer tiyatro sahnesidir kuşkusuz. Günümüzde aşırı derecede yozlaşan Türk dili kullanımınının doğru çizgide gelişmesinde çok önemli bir rol üstlenir tiyatro.
Hoşgörü yoksunluğunun alabildiğine egemen olduğu ülkemizde olayların, sorunların şiddetle değil; anlatarak, anlaşarak çözülebileceğini vurgular tiyatro. Aydın insan şiddete başvurmayan insandır. Barışçıl bir dünya düşler tiyatro… Şiddetten uzak.. Bölücü değil; bütünleştiricidir, yıkıcı değil, yapıcıdır tiyatro.. Eleştirir, inceler, yanlışı, kötüyü haykırır yüzümüze.. Toplumun gelişmesine, değişmesine öncülük eder..
Ancak günümüzde ne yazık ki durum farklı. Nicel olarak zaten yetersiz kalan tiyatro salonları yıkılıyor, yok oluyor. Sanatın beşiği bu şehr-i İstanbul’da tam nitelikli tiyatro salonu sayısı her geçen gün azalmakta. Ödenekli tiyatrolar bile salonsuzluk sorunuyla karşı karşıya… 
Tüm engellemelere ve zorluklara karşın, İstanbul gibi pek çok kültürün aynı potada eridiği böyle muhteşem bir kentte, bugün irili ufaklı mekanlarda üç yüze yakın oyun sergilenmekte… Pırıl pırıl, yetenekli gençler, mesleklerini sürdürebilmek adına, buldukları her delikte, dehlizde, kovukta, apartman katında, odasında, bodrumunda vurucu, etkileyici oyunlar sahnelemekte… Ne var ki bu alternatif mekanların çoğu da yıkılarak otel, alışveriş merkezi olma yolunda. İstanbul’daki karamsar tabloya karşın, neyse ki Anadolu’nun çeşitli kentlerinde giderek tiyatrolar yeşermekte. 
Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde ekonomiden öte en önemli asal kriter kültür, sanat ve elbette tiyatrodur. Nüfusu iki milyonun altındaki AB ülkelerinde, kasabalarda bile opera, tiyatro varken bizde neden olmasın? Bu bağlamda, gelin her ile, her kasabaya bir tiyatro hayalini hedef belirleyelim.  Bu hayal, yalnızca daha iyi eğitimle gerçekleşebilir.
Tiyatro aşktır, sevdadır, tutkudur, yaşam biçimidir. Haydi bizler de harekete geçelim, her ile, her kasabaya; tüm Anadolu’ya tiyatro tohumları serpelim… Gelin tiyatroya, bizimle birlikte yaşayın, YAŞATALIM…
 
Hep vardı TİYATRO.. Hep varolacak TİYATRO…. 

 
 

Göksel KORTAY
Öğretim Görevlisi  
Oyuncu, Yönetmen, Çevirmen,    

 

              
 
 
 
 
Göksel Kortay: Özgeçmiş
İstanbulda doğdu. Robert Koleji bitirdi.Fullbright bursu sınavlarını kazanarak eğitim ve öğrenimine Amerika Birleşik Devletlerinde devam etti. Bennington College Yaz Okulunu bitirdi.. Boston Üniversitesi Tiyatro Televizyon bölümünden aktörlük  ve yönetmenlik dalinda Master diplomasi ile mezun oldu.. Michigan Üniversitesinden İngiliz Dili ve Edebiyatı diploması aldı… 6.5 yıl kaldığı Amerikada New York, San Francisco, Provincetown gibi kentlerde yarı profesyonel ve  profesyonel çeşitli tiyatrolarda oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı, deneyim kazandı…Yurda dönmeden once en son   New York'ta ünlü NBC Stüdyolarında SAY WHEN VE TONIGHT SHOW programlarında prodüksiyon amiri olarak çalışmaktaydı…Türkiyeye dönüşünde Türk izleyicisinin karşısına ilk kez Kenter Tiyatrosunda Bertold Brecht'in  'Üç Kuruşluk Opera' oyununda Mrs . Peachum
rolüylle çıktı. Ayni dönemde üç yıl süreyle TRT İstanbul Radyosunda Program Uzmanı olarak gorev yapti. Burada turizm ve gençlik programları yaptı, radyo oyunları yönetti…1964 yılından bu güne sanat yaşamını aralıksız sürdürdü.. Dormen Tiyatrosu, Altan Erbulak- Metin Serezli Tiyatrosu, Nisa Serezli –  Tolga Aşkıner Tiyatrosu, Gönül Ülkü – Gazanfer Özcan Tiyatrosu topluluklarında çalıştı.. Hayaletler, Pepsi, Cengiz Hanın Bisikleti ( Amerikada Ingilizce olarak, kendi çevirisi ), Çıplak Ayak, Son Gülen, Paramparça, Sil Baştan. Baş Belası yönettiği oyunlardan bazılarıdır.. Ayni zamanda 17 yıl çocuk tiyatrosu da yaptı.. 17 yıl süreyle radyoda bir bankanın çocuk ve gençlik programlarını yazdı, yönetti ve seslendirdi.. Oyunculuk adına aldığı çeşitli ödülleri vardır.. 
1970 de Dormen Tiyatrosunun  'A Tale of Istanbul ' oyunuyla Romada ve Londrada Aldwych Tiyatrosunda ve 1978 de İnternational İstanbul Players gurubuyla ' Nalınlar ' oyununda Londrada Old Vic Tiyatrosunda oynadı.. Bu oyunla Norwich, New Castle, Hull gibi kentlerde de bir ay turne yaptı.. Nalınlar Ingilizce oynandı.. Bu bir ilkti.. Yani anadili Ingilizce olmayan bir topluluk dünyada ilk kez Ingilizce oyun sergilemş oldu…On yılı aşkındır Müjdat Gezen Sanat Merkezi, Ziver Bey ve Cihangir Bölümlerinde de öğretim gorevlisi olarak çalışmaktadır.. Mezun öğrencileri arasında bugün meşhur olan pek çok isim vardir..Onlarin basarilarindan mutluluk duyar..Dogus Universitesinde,  Kadir Has Universitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Otuzu aşkın yabancı oyunu dilimize kazandırmış olup bunların hepsi oynanmıştır.. 20 ye yakın filmde, pek çok TV filmi ve dizisinde rol almış, 150yi aşkın tiyatro oyununda oynamıştır.. Oyuncu, yönetmen, çevirmen, eğitmen ve seslendirmeci kimliğini halen sürdürmektedir.Çeşitli sosyal derneklerde etkin görevlerde bulunmuş, başkanlık yapmıştır..İstanbul ilk Lioness Derneğini kurdu ve iki yıl başkanlik yaptı..

Oniki yıl Tiyatro Oyuncuları Derneğinin başkanlığına seçildi dört yıl önce kendi isteği ile ayrıldı..Beş yıl  Afife Jale Tiyatro Ödülleri Jürisi Başkanlığı yaptı..

İngilizce, Fransızca bilir. İtalyancayı konuşur.Kasım 2003 te hain bir terör olayında aramızdan ayrılan  tiyatro, sinema oyuncusu, besteci,yorumcu merhum Kerem Yılmazer'le evliydi.

 

 

Haber Kaynak: 
Göksel KORTAY
27 Mart 2013 Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildiri ve Göksel Kortay özgeçmiş 
Görseller: google web
Haber Düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim

 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir