“35. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri” verildi
İBB Şehir Tiyatroları’na 3 Ödül…
İBB Şehir Tiyatroları, 2010 yılında da ödüllerle buluşmaya devam etti. 2009-2010 tiyatro sezonunda “35. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri”nde üç ödül birden aldı.
Hayati Asılyazıcı, Nilgün Serimoğlu, Oya Gökberk, Şerif Köyan ve Nadide Küntay’dan oluşan ve Türkiye sahnelerinde gerçekleştirilen, yerli yazarlar tarafından kaleme alınmış oyunları değerlendiren Ulusal İsmet Küntay Seçici Kurulu, İBB Şehir Tiyatroları’nı üç dalda ödüle layık gördü.
En İyi Dekor Ödülü’ne Murathan Mungan’ın aynı adlı yapıtından Yıldırım Fikret Urağ’ın sahneye uyarlayıp yönettiği Binali ile Temir adlı oyundaki dekor tasarımı ile Barış Dinçel layık görülürken, En İyi Kostüm Ödülü, Nahid Sırrı Örik’in “Sultan Hamid Düşerken” adlı romanından Kemal Bekir’in yazdığı, Engin Gürmen’in yönettiği Düşüş adlı oyundaki kostüm tasarımıyla Nilgün Gürkan’a verildi.
İsmet Küntay Onur Ödülü’ne ise İBB Şehir Tiyatroları’nın usta sanatçısı Toron Karacaoğlu layık görüldü.
“35. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri” ödül töreni 30 Kasım 2010 tarihinde “Bakırköy Belediye Tiyatrosu”nda gerçekleştirildi…

35. Ulusal İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri Ödül Listesi
“En İyi Oyun Yazarı ” Ali Berktay
“En İyi Yapım “ Ayşe Emel Mesci
“En İyi Yönetmen ” Ayşe Emel Mesci
“En İyi Kadın Oyuncu ” Seray Gözler Yeniay
“En İyi Erkek Oyuncu ” Kazım Sinan Demirer
“En İyi Dekor ” Barış Dinçel
“En İyi Kostüm ” Nilgün Gürkan
“En İyi Müzik ” Tahsin İncirci
“En İyi Işık ” Serhat Akın
“En İyi Dramaturg ” Firuzan Tercan
“İsmet Küntay Özendirme Ödülü” Tiyatro Öteki Hayatlar
“İsmet Küntay Jüri Özel Ödülü” Mustafa Kurt
“İsmet Küntay Tiyatro Özel Ödülü” Hurmetullah Utyaşev
“İsmet Küntay Onur Ödülü” Toron Karacaoğlu

İsmet Küntay (1923-1974)
İsmet Küntay (d. 1923 – Artvin, ö. 25 Temmuz 1974 – Ankara) Yazar.
Sümerbank’tan emekli olan Küntay, sanatsal ilk deneyimlerini, 1967’den sonra Amcabey ve Zübük dergilerinde gülmece öyküleri yazarak edinmesinin ardından, bu alanda ilk parasını da Zübük dergisinde Aziz Nesin’den kazanarak profesyonel olmuştur. İlk oyun çalışması Pompa, Devekuşu Kabare tiyatrosunda 1968’de sergilenen sanatçı, daha sonra bir çok önemli oyun yazarak, Türk tiyatro sanatına büyük katkılarda bulunmuştur. Bir dönem Ferhan Şensoy’la birlikte çalışmasının ardından, uzun süre Ankara Sanat Tiyatrosu’nda çalışmış, dekor taşımış, sahne düzenlemesi yapıp perde çekmiştir. İsmet Küntay, tiyatro için; ".. tiyatroyu “Ahmetten Mehmetten öğrendim…", yapıtları hakkında da "Ben, 403. Kilometreye kadar getirdim, benden sonrakiler de daha ileri kilometrelere götüreceklerdir.» şeklinde açıklama yapmıştır. 50 yaşında ölümünün ardından, eşi tarafından kurulan ve tiyatro dünyasının Oscar’ı sayılan İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri 32 yıldır aralıksız düzenlenmektedir. Sanatçının ünlü oyunu 403. Kilometre başta olmak üzere bir çok oyunu Ankara Sanat Tiyatrosu ve bir çok tiyatro topluluğu tarafından uzun yıllar defalarca sergilenmiştir.
Bazı oyunları
• 403. Kilometre
• Tozlu Çizmeler
• Evler..Ev
ler

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI
Genel Sanat Yönetmenliği – 0212 455 39 00
Basın Halkla İlişkiler – 0212 219 10 78 / Faks: 0212 225 92 76
e-mail: basin.yayin@ibb.gov.tr web: www.ibst.gov.tr
Haber Düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim
bilgi@evetbenim.com
