42.İstanbul Müzik Festivali Programı Açıklandı


http://www.iksv.org/tr

 

42.İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ
 “Doğanın Şarkısıtemasıyla
31 05.2014 – 27.06.2014

Mekanlar; Festival program içeriğindedir


*Festivalin bu yılki afiş görseli Güher ve Süher Pekinel'den

Festival sponsorluğunu 2006 yılından bu yana Borusan Holding’in üstlendiği İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “Doğanın Şarkısı” temasıyla 31 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. 42. İstanbul Müzik Festivali’nin programı, İKSV’nin resmi konaklama sponsoru Martı İstanbul Hotel’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına, konuşmacı olarak, Borusan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak katıldı.

 

Yeşim Gürer Oymak, Zeynep Hamedi
 
Toplantıda konuşan Zeynep Hamedi “2014 hem Borusan hem de Borusan Kültür Sanat için büyük önem taşıyor. Holdingimiz bu yıl kuruluşunun 70. yılını, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası da 15. yaşını kutluyor. Borusan’ın toplumun kültür ve eğitim seviyesini yükseltmek adına doğrudan ya da dolaylı olarak gerçekleştirdiği çalışmaların sürekliliğini sağlayabilmek ve bu çalışmaların güzel meyvelerini alabilmek, kurucumuz Asım Kocabıyık’ın vizyonu ve Borusan’ın kurum felsefesinin özüne işleyen anlayışını devam ettirmeyi görev edinen biz ikinci kuşak için gurur verici.  2013 her açıdan ülkemiz için sınayıcı bir yıl oldu. Tüm bu toplumsal hareketliliğin içinden birlik ve beraberlik duygusuyla, farklılıkları hor görmeyen, aksine bunu kucaklayan bir anlayışla çıkmayı diliyoruz. Bu uğurda sanatın birleştirici gücünün de her zamankinden daha büyük önem taşıdığını düşünüyoruz.  Dileğimiz, festivalimizin bu önemli değerleri sanatla gündemimize başarıyla taşıması”  dedi.
 
Yeşim Gürer Oymak ise konuşmasında “Doğanın Şarkısı” teması üzerine kurgulanan 42. İstanbul Müzik Festivali’nde, doğanın sesinin sadece tematik eserler yoluyla değil, bu yıl ilk kez açıkhavada gerçekleştirilecek “Pazar Klasikleri” konserleriyle de müzikseverlere ulaştırılacağını söyledi. Yeşim Gürer Oymak “Festivalde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal müzik konserleri, oda müziği, resitaller ve ‘Pazar Klasikleri’ olmak üzere baroktan çağdaş müziğe uzanan toplam 26 etkinlik yer alıyor. Ayrıca, konser öncesi sohbetler, konser programı üzerine anlatılar da devam edecek. Bu yıl klasik müziği kapalı mekânlardan çıkararak açık havaya taşıyacağız. ‘Pazar Klasikleri’ başlığı altında İstanbul’un çeşitli mekânlarında ücretsiz konserler gerçekleştireceğiz” diyerek festivalin bu seneki teması ve programı hakkında detaylı bilgi verdi. Festivalin 2011 yılından bu yana, Türkiyeli ve yabancı bestecilere eser siparişi vererek, çağdaş müzik repertuvarını zenginleştirme yönünde önemli çalışmalar yaptığını anlatan Yeşim Gürer Oymak, birçok festival ve orkestranın artık İstanbul Müzik Festivali’ni eser sipariş eden bir kurum olarak tanıdığını vurguladı ve bu yılki eser siparişlerinden bahsetti. Yeşim Gürer Oymak ayrıca, festivalin Güher ve Süher Pekinel ile İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen’in işbirliğinde hazırlanan afişini de konuklara tanıttı.
 
42. İstanbul Müzik Festivali aralarında, Steven Isserlis, Isabelle van Keulen, Alexander Raskatov, Nelson Freire, Pepe Romero, Krzysztof Penderecki, Xavier de Maistre, Yuja Wang gibi isimlerle dünyanın önde gelen orkestralarından Sinfonia Varsovia ve Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nın da aralarında bulunduğu 800'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak.
 
Programında senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, resitaller olmak üzere toplam 26 konserin yer aldığı festival, bu yıl farklı mekânlarda dinleyicilerle buluşacak. Festivale Burgazada Meydanı'nın yanı sıra Aya İrini Müzesi, Süreyya Operası, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, İş Sanat Kültür Merkezi, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall ev sahipliği yapacak. İstanbul Müzik Festivali bu yıl ayrıca “Pazar Klasikleri” başlıklı ücretsiz konserlerle Maçka Cumhuriyet Parkı, İstanbul Oyuncak Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi “Atlı Köşk” Bahçesi ve Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi gibi mekânlarda da müzikseverlere ulaşacak.
 
İstanbul Müzik Festivali, programında özel projelere yer vererek genç müzisyenleri desteklemeye bu sene de devam ediyor. Festivalin, 40. yılında ülke çapında genç yetenekleri keşfetmek ve teşvik etmek amacıyla başlattığı “İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor” projesi bu yıl piyano anasanat dalında gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, ülke çapında yapılacak seçmeler sonucunda jüri tarafından belirlenen bir genç piyanist, festival kapsamında bir konser vermeye hak kazanacak.
 
Festivalde yer alan bir diğer önemli gençlik projesi ise tüm dünya için ilham verici bir örnek oluşturan El Sistema’nın kurucusu José Antonio Abreu’nun öncülüğünde başlayan Simon Bolivar Müzik Vakfı’nın orkestra eğitim programının en öne çıkan bileşenlerinden biri olan Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası konseri olacak. El Sistema’nın içinden yetişmiş yeteneklerden biri olan müzik direktörü Christian Vásquez’in yönetiminde festivale konuk olan 240 kişilik devasa orkestra, müziğin gücüne duyulan inancı tazelemek için son derece renkli ve güçlü enerjisiyle festivalde unutulmaz bir konsere imza atacak.
 
42. İstanbul Müzik Festivali’nde, 2014 yılında kutlanan Polonya-Türkiye arası
ndaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde üç konser düzenlenecek. Usta müzisyen Alexander Raskatov’un, festivalin siparişi üzerine bestelediği “Crying in the Wilderness” adlı yeni yapıtının dünya prömiyerinin yanı sıra dünyaca ünlü topluluk Sinfonia Varsovia iki özel konser için festivalin konuğu olacak. Sinfonia Varsovia ilk konserlerinde usta piyanist Piotr Anderszewski’ye eşlik ederken, ikinci konserlerinde yaşayan en büyük müzik insanlarından Krzysztof Penderecki’nin yönetiminde, bestecinin 2. Senfoni’sinin Türkiye prömiyerinin yanı sıra Julian Rachlin’in katılımıyla Mendelssohn’un keman konçertosunu seslendirecek.
 
FESTİVALİN BU YILKİ TEMASI “DOĞANIN ŞARKISI”
42. İstanbul Müzik Festivali bu yıl “Doğanın Şarkısı” teması üzerine kurgulandı. Festival, Ahmet Adnan Saygun’un “Bir Orman Masalı” adlı eserine gönderme yapacak, genç viyolonselci Dorukhan Doruk’a, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşlik edeceği açılış konseriyle başlayacak.  Festival boyunca nehirlerin çağlayarak akışını, denizin dalgalarını, kuşların cıvıltısını, heybetli dağların müziğini dinleyecek olan sanatseverler, sanatın en büyük ilham kaynağı olan doğanın karşı konulmaz gücünü müzik yoluyla yeniden hatırlayacaklar. 42. İstanbul Müzik Festivali, doğanın sesini sadece tematik eserler yoluyla değil, bu yıl ilk kez açıkhavada gerçekleştireceği “Pazar Klasikleri” konserlerinde de müzikseverlere ulaştıracak. 
 
* FESTİVALİN BU YILKİ AFİŞ GÖRSELİ GÜHER VE SÜHER PEKİNEL’DEN
42. İstanbul Müzik Festivali’nin afişi geçtiğimiz yıl festivalin Onur Ödülü’nü alan Güher ve Süher Pekinel ile Bülent Erkmen işbirliğiyle hazırlandı. 41. İstanbul Müzik Festivali’nin Onur Ödülü’ne de layık görülen, dünyaca ünlü piyano ikilisi Güher ve Süher Pekinel’in  1983 tarihli “Sonat” ve “Karşıtların Armonisi” isimli resimlerinden oluşturulan kolaj ve sanatçıların el yazıları, İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen’in tasarımıyla festivalin bu yılki afişine dönüştürüldü.
 
Bülent Erkmen afiş ile ilgili şunları söyledi: “Pekinel Kardeşler müzik dünyasında birlikte anılır ve bilinir. Amerika’daki bir vakfın bağış amaçlı bir programı için yaptıkları 1983 tarihli iki resim ayrı ayrı yaptıkları ve isimlerinin ayrı ayrı yazıldığı birer kolaj çalışmasıydı. Orijinalleri kayıp olan bu resimler aynı yıl basılan bir broşürün sayfasından büyütülerek elektronik yolla yeniden çizilmiş ve bir ‘remake’ olarak kullanılmıştır. İlk defa kendi isimleriyle ayrı ayrı yaptıkları bu kolaj çalışmasının önce ‘dekonstrüksiyon’unu, sonra her birinden aldığım parçaları yeni bir ilişkiyle birleştirerek ‘rekonstürksiyon’unu yaptım. Güher Pekinel’in el yazısı ile yazılmış festival ismi kendi resmine, Süher Pekinel’in el yazısı ile yazılmış festival ismi ise kendi resmine eşlik etti. Yaptığım bu yeni kolaj çalışmasını ise afişin kenarları ve üstündeki logolarla ilişkilendirdim.”

42. İstanbul Müzik Festivali “Onur Ödülü”, Gülsin Onay'a, “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” Zubin Mehta’ya


Zeynep Hamedi, Gülsin Onay, Yeşim Gürer Oymak 

42. İstanbul Müzik Festivali’nin “Onur Ödülü”, dünyanın önemli orkestraları ve seçkin şefleriyle sürdürdüğü müzik kariyeri ve aynı zamanda Ahmed Adnan Saygun’un eserlerinin dünyaya tanıtılmasına ve sevilmesine öncülük eden Gülsin Onay’a takdim edilecek.
 
Gülsin Onay’ın harika çocuk olarak başladığı müzik yaşamı Arjantin’den Japonya’ya 5 kıta ve 68 ülkeyi kapsayan, İngiliz Kraliyet Filarmonisi’nden Staatskapelle Dresden, St. Petersburg Filarmoni Orkestrası’na günümüzün pekçok seçkin orkestraları ile yaptığı çalışmalara uzanıyor. Gülsin Onay, Vladimir Ashkenazy ve Esa-Pekka Salonen gibi birçok şef yönetiminde çalmış, özellikle Rachmaninov ve istisnai Chopin yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan bir sanatçı. Gülsin Onay, sanat danışmanlığını üstlendiği Gümüşlük Klasik Müzik Festivali ve Eklisia Yaz Müzik Okulu’yla ülkemizde kültür sanata ve genç sanatçıların eğitimine katkıda bulunuyor. Ayrıca, UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi olarak çeşitli sivil toplum örgütleri yararına çalışmalar yapıyor. Gülsin Onay’a ödülü festivalin 31 Mayıs Cumartesi akşamı yapılacak açılış töreninde takdim edilecek. 
 
 

Zubin Mehta
Festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ise yaşayan en büyük orkestra şeflerinden biri olan Zubin Mehta’ya verilecek. Zubin Mehta, henüz 25 yaşındayken Viyana, Berlin ve İsrail Filarmoni Orkestraları’nı yöneterek başladığı kariyeri boyunca aralarında Los Angeles Filarmoni, New York Filarmoni, Bavyera Devlet Operası, Maggio Musicale Fiorentino gibi seçkin orkestraların Müzik Direktörlüğünü üstlendi. 1981 yılında İsrail Filarmoni Orkestrası’nın Yaşam Boyu Müzik Direktörü seçilen sanatçı pek çok nişan ve ödülün sahibidir. Efsane şefler geleneğinin son temsilcilerinden Zubin Mehta ödülünü, 21 Haziran Cumartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde, arp sanatçısı Xavier de Maistre ile L’Arte del Mondo’nun konserinden önce alacak.
*
Festival Mekânları
• Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi
Köybaşı Caddesi No. 44, Yeniköy
• Aya İrini Müzesi
Topkapı Sarayı, I. Avlu, Sultanahmet
• Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall
Bebek Mahallesi, Boğazi&c
cedil;i Üniversitesi, Nispetiye Caddesi, Bebek
• Burgazada Meydanı
• Cumhuriyet Parkı
Maçka
• İstanbul Oyuncak Müzesi
Ömerpaşa Caddesi, Dr. Zeki Zeren Sokağı No. 17, Göztepe
• İş Sanat Konser Salonu
İş Kuleleri, Levent
• Sakıp Sabancı Müzesi "Atlı Köşk" Bahçesi
Emirgan Mahallesi, Sakıp Sabancı Caddesi No. 42, Emirgan
• Süreyya Operası
Bahariye Caddesi, Caferağa Mahallesi No. 29, Kadıköy
• Surp VortVots Vorodman Kilisesi
Sevgi Sokak, No. 3, Kumkapı
• Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi
Zorlu Center Beşiktaş


Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
Kaynak: İstanbul Kültür Sanat Vakfı – http://muzik.iksv.org/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir