http://www.sureyyaoperasi.org/
ARKAS TRİO
06.01.2014 Pazartesi, saat: 20:00
Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi
http://www.youtube.com/watch?v=cbma7_9WWvk
Program:
Tuncay YILMAZ (Devlet Solist Sanatçısı)
Uluslararası başarılarıyla tanınan keman solistimiz Tuncay Yılmaz İzmir’de doğdu. Ailesinin ilk müzisyeni olan Yılmaz, çocukken İzmir'de başladığı ve Ankara Devlet Konservatuvarı'nda devam ettiği yüksek keman eğitimini birincilikle tamamladı; ve solist olarak ilk konserini henüz öğrenci iken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde Hindemith’in Keman Konçertosu’nu Türkiye’de ilk kez yorumlayarak gerçekleştirdi. Lisans üstü eğitimine Alman Devlet Bursu (DAAD) ile Almanya’da devam eden Yılmaz, Freiburg ve Saarland Yüksek Müzik Okulları'nda solistlik sınıflarına kabul edildi; ve bu ülkede “Sanatta Yeterlilik” ve “Solist” ünvanı taşıyan diplomaları aldı.
Avrupa’daki öğrenim yıllarında Almanya Louis Spohr Keman yarışması’nda “En iyi Schumann Yorumcusu” ödülünü, Dünya Mozart Yılı’nda Mozart’ın 5. Keman Konçertosu yorumundan dolayı Saarland Üniversitesi “Mozart Özel ödülü”nü kazandı. İsviçre-Tibor Varga ve Berlin-Mendelssohn Yarışmalarında finalist oldu.
Aralarında Sofya Filarmoni Orkestrası, Moskova Senfoni Orkestrası, Stuttgart Oda Orkestrası,Moskova Musica Viva Oda Orkestrası, Saarland Radyo Senfoni, BBC Concert Orchestra, West Virginia Symphony ve Tüm Türk Senfoni Orkestralarının da bulunduğu bir çok orkestra eşliğinde konserler verdi. İdil Biret, Gustav Rivinius, Alexander Rudin, Wolfgang Emanuel Schmidt*, Jiri Barta, Ludmil Angelov, Wolfram Schmitt Leonardy*, Tedi Papavrami gibi ünlü müzisyenlerle çaldı; ve daimi piyanisti Robert Markham eşliğinde Ankara,Berlin, İstanbul, Monte Carlo (Salle Garnier), Frankfurt, Londra, Köln, Abu Dahbi, Toledo, Valencia, Boston, Chicago ve New York (Carnegie Hall) gibi dünya kentleri ve sanat merkezlerinde sayısız resitaller verdi.
Radyo ve TV programları da gerçekleştiren Yılmaz hakkında Dünya Basınından Fransız – Nice Matin Gazetesi “Kemanın genç prensi”, ABD – Boston Globe “Sofistike bir solist kemancı” deyimini kullanarak söz etti… Repertuvarında Bartok, Brahms, Beethoven, Berg, Erkin, Mendelssohn, Bruch, Wieniawski ve Mozart gibi önemli konçertolar ve bir çok keman / piyano sonatları bulunmakta olan sanatçının ilk CD’si New York’ta kaydedildi ( Elgar, Franck Sonatları, 1999 ). İkinci CD olarak Mozart’ın 250. Doğum Yılı kutlamaları sebebiyle Rudin yönetiminde çaldığı bestecinin 3. konçertosunun canlı konser yorumu “Mozart 2006” ve piyanist Markham ile birlikte kaydettiği son albüm çalışması olan “Rosepage” ise kısa süre önce raflardaki yerini aldı.
Ispanya 'da iki kez "Uluslararası Toledo Müzik Festival”ine katıldı. Brahms'ın ikili konçertosunu Istanbul'da Çaykovski Yarışması birincisi Rivinius ile birlikte seslendirdi. Solist olarak 22. Ankara Müzik Festivali açılış konserlerinde iki konçerto yorumladı. “2006 Dünya Mozart Yılı”nda Rudin tarafından Rusya'ya davet edildi ve bestecinin konçertosunu ilk Moskova konserinde çaldı. Aynı yılın sonunda Ankara’da “Atatürk” anısına CSO ile Mozart çaldı… Beynelmilel çalışmalarını ve başarılı kariyerini sürdüren ve 1996 yılından beri "T.C. Kültür Bakanlığı Keman Solist Sanatçısı" olan Tuncay YILMAZ, aynı zamanda İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nda “Akademi İksev Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı”nı başlattı ve burada dersler de vermektedir. Tuncay Yılmaz, Giuseppe Marconcini – 1827 yapımı kemanıyla çalmaktadır.
Not: Sanatçının Biyografisi 2011-2012 konser sezonu için geçerlidir.
Alıntı: Sanatçı özgeçmiş ve görsel: http://www.tuncayyilmaz.com/main.htm
Gustav RIVINIUS viyolonsel
1965 doğumlu, Gustav Rivinius müzisyen bir ailede büyüdü. Altı yaşındayken Münih'te Hermann Dirr ile çello çalmaya başladı. Uzun yıllar boyunca, Saarbrücken'de Ulrich Voss ile sğrdürdüğü çalışmalarını, Claus Kanngiesser, David Geringas ve New York'taki Juilliard Scholl'da Zara Nelsova ile devam ettirdi ve Henrich Schiff ile tamamladı.
Gustav Rivinius müzik kariyerinin başından bu yana, çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül kazandı. Birincilik ödülü ve altın madalya ile ödüllendirilmek müzikal yaşamı için bir dönüm noktası oldu: 1990 yılında Moskova'da düzenlenen IX.Uluslararası Çaykovski Yarışması'nda, ilk kez bir Alman müzisyen, Rivinius ödüllendirildi. Sanatçı o zam
andan beri, önde gelen orkestralar tarafınmdan davet edilerek önemli müzik merkezlerinde konserler verdi. Gustav Rivinius, Leipzig Radyo Orkestrası, Helsşnki Flarmoni Orkestrası, Gulbenkian Orkestrası Lizbon, Bamberg Senfoni Orkestrası, Cincinnati Senfoni Orkestrası, Münih, Berlin, Stuttgart ve Saarbrücken Radyo Senfoni Orkestraları, Çek Filarmoni Orkestrası, Berlin Senfoni Orkestrası, St Louis Senfoni Orkestrası, Washington Ulusal Senfoni Pittsburgh Senfoni Orkestrası, Zürih Tonhalle Orkestrası ve Dresdner Filarmoni gibi orkestralarla birlikte çalışıyor.
Gustav Rivinius,1997 yılında Ani Kavafian (keman) ve Barbara Westphal (viyola) ile birlikte Trio da Sao'yu kurdu. Gustav Rivinius halen Saarbrücken Müzik Yüksek Okulu'nda viyolonsel profesörlüğü yapmaktadır.
Gustav RIVINIUS viyolonsel
Gustav Rivinius is the first and only German musician to be awarded a first prize Gold Medal at the 1990 International Tchaikovsky Competition in Moscow. In addition, he received a special prize for the best interpretation of a Tchaikovsky composition, outperforming all other competitors. Since then he has appeared with leading musicians, orchestras and conductors around the world.
Among the many high points of an illustrious career, Gustav Rivinius has performed with the Bavarian Radio Symphony Orchestra, conducted by Lorin Maazel (Tchaikovsky Variations on a Rococo Theme), Ingo Metzmacher (B.A. Zimmermann’s Cello Concerto, “pas de trois”) and was conducted by Hans Zender in a performance of Zender’s Cello Concerto “Bardo”, which he also premiered. In celebrations marking the re-opening of the Spanish Hall at Prague Castle, Gustav Rivinius joined the Czech Philharmonic Orchestra, conducted by Vaclav Neumann, performing Dvorak’s Cello Concerto. In a gala marking the 50th anniversary of the Bamberg Symphony Orchestra the cellist performed Beethoven’s Triple Concerto, accompanied by Antje Weithaas and Lars Vogt and conducted by Horst Stein. Gustav Rivinius has often appeared as a soloist with the orchestra and toured with it throughout Germany, performing Martinu’s second Cello Concerto, conducted by Manfred Honeck.
In the US, Gustav Rivinius has performed with the Pittsburgh Symphony Orchestra, conducted by Marek Janowski (Schumann Cello Concerto) and with orchestras in Saint Louis, Cincinnati, Washington D.C. and the Houston Symphony under Christoph Eschenbach (Variations on a Rococo Theme). Gustav Rivinius has also appeared widely in Canada, including concerts with the Vancouver Symphony Orchestra conducted by Sergiu Comissiona (Haydn Concerto and Strauss – Don Quixote) and performed the Dvorak Concerto with the London Philharmonia under Heinrich Schiff. In Tokyo, he took the stage with the Moscow Philharmonic, conducted by Dmitri Kitayenko and in Seoul the Elgar Concerto with the KBS Symphony Orchestra and conductor Michael Christie. In Beijing, Gustav Rivinius performed the Schumann Cello Concerto with the National Ballet Orchestra. He has also played alongside orchestras of Lisbon, Toulouse, Lyon, the Helsinki Philharmonic and the Swedish Radio Orchestra, conducted by Valery Gergiev. He went on a concert tour in Switzerland performing the Honegger Cello Concerto, finishing up in Lucerne with the Schumann Cello Concerto. He was accompanied in both by the Tonhalle Orchester Zurich under David Zinman.
Gustav Rivinius has appeared with all of Germany’s Radio Symphony Orchestras including Berlin’s RIAS, the Deutsches Symphonie Orchester, and the Konzerthaus Orchester. He performed the Triple Concerto with Christian Tetzlaff and Lars Vogt, accompanied by the Gewandhaus Orchester Leipzig under Thomas Dausgaard. In 2010 he performed the same piece along with Veronika Eberle and Lars Vogt with the NDR Sinfonieorchester Hamburg, conducted by Alan Gilbert.
Along with his solo work, Gustav Rivinius has a passion for chamber music. Having been born into a large musical family, he plays regularly alongside his brothers in the Rivinius Piano Quartet and does recitals with his brother Paul at the piano. He participated for years in a quintet with Irena Grafenauer, Maria Graf, Ana Chumachenco and Gérard Caussé. Gustav Rivinius is also an annual participant in the Heimbach Spannungen festival along with his friends Lars Vogt, Christian Tetzlaff, Angje Weithaas, Isabelle Faust and Sharon Kam. He can be heard on numerous CDs featuring pieces performed at this unique and offbeat festival.The musician also founded the Gasparo da Saló Trio, the Bartholdy String Quintet and the Ta
mmuz Piano Quartet, which recorded both piano quartets by composer George Enescu for the CPO label.
CPO has also released CDs featuring Gustav Rivinius’ performance of the Cello Concerto by Ermanno Wolf-Ferrari, accompanied by the HR Sympony Orchstra under Alan Francis, and along with the RSO Saarbrucken, a recital of “Ode to the West Wind”, conducted by Stanislaw Skrowaczewki (Arte Nova). Gustav Rivinius recorded the Brahms Clarinet Trio along with Sharon Kam and Martin Helmchen for Berlin Classics. And he made a recording of the Cello Concerto by Witold Lutoslawski along with the National Youth Orchestra of Germany, conducted by Ari Rasilainen. Gustav Rivinius is a professor at the HFM University of Music in Saarbrucken where he oversees a highly successful cello class. He also teaches a number of masters courses annually, including at the Schleswig Holstein Music Festival. In addition he is a sought after juror at major music competitions and sat on the jury at the 2011 International Tchaikovsky Competition in Moscow.
Alıntı: Sanatçı özgeçmiş ve görsel: http://www.gustavrivinius.de/en/biography –http://www.gustavrivinius.de/en/photos
Emre Elivar/ piyano
Ağustos 1976’da Ankara’da doğan Emre Elivar piyano öğrenimini, 5 yaşından itibaren Hacettepe Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı bölümünü sınıflar atlayarak birincilikle bitirinceye kadar Prof. Kamuran Gündemir ile sürdürdü. Parlak mezuniyetinin ardından en önemli Alman devlet bursu DAAD’yi (Alman Akademilerarası Değişim Bursu) kazanan Elivar, 1996 yılı Ekim ayında Dresden "Carl Maria von Weber" Müzik Akademisi’nde Prof. Peter Rösel ile çalışmalarını sürdürdü ve Ocak 1999’da "master" derecesini birincilikle tamamladı. Aynı akademide başladığı virtüözite doktorasını Ekim 1999‘dan itibaren Berlin "Hanns Eisler" Müzik Akademisi’nde Prof. Georg Sava ile sürdüren sanatçı, bu eğitimini Şubat 2005’de 80 yıllık okul tarihinin en iyi derecesini alarak birincilik ile tamamladı.
Emre Elivar genç yaşlarından itibaren çeşitli uluslararası piyano yarışmalarında kazandığı ödüllerle yeteneğini kanıtladı. Bunların en önemlileri arasında üç büyük ödül aldığı 1999 Uluslararası Bremen Piyano Yarışması, bronz madalya kazandığı 1999 "Cidado do Porto" ve 2000 "World Piano Competition" yarismalari, 2001 Steinway Ödülü, 2002 Arthur-Schnabel Ödülü ve birincilik aldığı 2003 Vendôme-Prize Piyano Yarışması sayılabilir.
Sanatçı 2005 yılında değerli dostu piyanist Özgür Aydın ile hazırladığı proje doğrultusunda, İstanbul Uluslararası Müzik Festivali kapsamında J. S. Bach’ın her birinde 24er prelüd ve fügün yer aldığı iki defterden oluşan "Das Wohltemperierte Klavier" isimli dev eserinin birinci defterini üstlenerek üç saatlik bir resitalde Türkiye’deki ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. Sanatçının diğer önemli konserleri arasında 2008 İstanbul Uluslararası Müzik Festivali kapsamında verdiği ve F. Mendelssohn (Variations Sérieuses op. 54), J. Brahms (Paganini-Varyasyonları op. 35/her iki defter) ve L. v. Beethoven’in (Diabelli-Varyasyonları op. 120) eserlerinden oluşan "Romantik Varyasyonlar" resitali, Haziran 2009’da Washington DC’de verdiği ve R. Schumann ve F. Chopin’in görece ender çalınan eserlerinden oluşmuş Amerika debü konseri ile Shostakovich (Aforizmalar op. 13 ve 2. Sonat op. 61) ve Prokof
jew (Visions Fugitives op. 22, Sarkazmlar op. 17 ve 2. Sonat op. 14) programı sayılabilir. Elivar solist olarak Borusan Istanbul Filarmoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Konzerthausorchester Berlin, Nordwestdeutsche Philharmonie, Dortmunder Philharmoniker, Staatsorchester Kassel, Anhaltische Philharmonie Dessau, Orquestra Nacional do Porto, Lithuanian Chamber Orchestra gibi orkestralarla sürekli konserler vermektedir.
Elivar, henüz konservatuarda iken TRT Kurumu için birçok çağdaş Türk bestecisinin piyano eserlerinin kayıtlarını yaptı. Almanya’da da Radio Bremen ve Deutschlandradio Berlin için kayıtları bulunan sanatçının Necil Kazım Akses’in piyano yapıtlarından oluşan CD’si Cord Aria firması tarafından yayınlanmıştır. Elivar’ın İtalya’da Fazioli Konser Salonu’nda gerçekleştirdiği ve L. v. Beethoven’in opp. 109, 110 ve 111 Son Üç Sonatı ile op. 120 Diabelli Varyasyonları’nın yer aldığı iki CD’den oluşan kaydın yanı sıra, Radio Berlin Brandenburg – Sony Almanya ortak projesi olan F. Schubert D 946 Üç Piyano Parçası ve R. Schumann’ın op. 13 Senfonik Etüdler kaydı Mart 2009’da piyasaya çıkmış olup, uluslararası eleştirmenler tarafından beğeni ile karşılanmıştır. Sanatçının Haziran 2010’da R. Schumann’ın 200. doğum günü şerefine verdiği ve bu büyük bestecinin iki büyük sonatını birden kapsayan resitali Avrupa Radyo Yayıncılığı Birliği (European Broadcast Union) üyesi 50’den fazla radyo tarafından canlı olarak yayınlanmıştır.
Emre Elivar Berlin’de yaşamaktadır.
Emre'yle Gökhan'ı Dinlerken
Sahnede iki piyano, iki Steinway piyano…Birinde Emre Elivar, ötekinde Gökhan Aybulus…
Kayıtlar:
Bremer Klavierwettbewerb'99 ve In Memoriam – Necil Kazım Akses adlı piyasaya çıkmış albümler ve kayıtlar.
Bremer Klavierwettbewerb'99
J. S. Bach
Fransız Süiti No.3 Si minör BWV 814
F. Liszt
Piyano Konçertosu No.1 Mi bemol Majör
In Memoriam – Necil Kazım Akses
Özgür Aydın (Piano)
Beş Piyano Parçası (1929)
Aylin Çakıcı (Piano)
Sonat (1930)
Emre Elivar (Piano)
Minyatürler (1936)
Emre Elivar (Piano)
On Piyano Parçası (1964)
Alıntı: Sanatçı özgeçmiş ve görsel/ – http://www.emreelivar.com/
Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
Kaynak – İleti Haber – Süreyya Operası/ http://www.sureyyaoperasi.org/HaberDetay.aspx?id=544