Ataol Behramoğlu 50. sanat yılında

Ataol Behramoğlu 50. sanat yılında

Hayati Asılyazıcı
Ataol Behramoğlu’nun, edebiyatımızda ses getirişi şiirle oldu. 60 Gençlik Kuşağı’nın edebiyat üreticileri arasında bir edebiyat emekçisi olarak yazı ve çevirileri ile dikkati çekmeye başladı. Ülkemiz ve dünya edebiyatına bakışı hep toplumcu gözle oldu. Şiirinde ve edebiyatında estetiği kollayan, yaşayan en önemli edebiyat insanlarımızdan biridir. İlk şiiri yayınlandığında basında genç bir sanat yazarıydı. Bütün yeni şairlerin ve yeni yazarların çalışmalarını ürettiklerini çalıştığım günlüklerde haber yapıyor, böylece basınla edebiyat ve sanat dünyamız arasında bağlantı kuruyordum. Bir ilkem vardı. Genç şair ve yazarların adını duyar duymaz ilgi alanıma giriyordu. Bu nedenle onları duyurmayı, ustaların yanı sıra bir görev sayıyordum. Çok yönlü sanat ve haber yorumlarına çalıştığım basın organlarında yer veriyordum. Böyle bir yöntemi uygulamak, ilerleyen yıllara doğru bana farklı olanaklar sağlıyordu. 60 Kuşağı içinde özenle ilerleyen, kendini geliştiren genç şairler arasında Ataol Behramoğlu’nun özel bir yer edindiğini görüyordum. Eleştiriyi besleyen edebiyat ve felsefeydi. Tarih, bu çalışmaların ayrılmaz bir parçasıydı.

PUŞKİN ÖDÜLÜNÜN TEK SAHİBİ

60’lı yılların genç sanatçısı Behramoğlu, 50. sanat yılında ülkemizin ayakta duran güçlü ve savaşımcı edebiyat insanıdır. Toplumcu gerçekçilik anlayışıyla İkinci Yeni’nin dikkati çekmekten öte önderiydi. Toplumcu Gerçekçilik dediğimiz bu yerin koruyucusu ve uluslararası düzeye ulaşan bir şairimizdir. Bu tümcemi tamamlayan şairimizin şiirleri 28 dile çevrilerek edebiyatımızda önemli bir cephe oluşturmuştur.
Ataol Behramoğlu Rus Dili Edebiyatı Profesörü, şair, yazar ve düşünce adamı olarak  çeşitli ödüllere sahiptir. Rus dilinden yapmış olduğu çok sayıdaki çevirilerle alanında Rus dilinin kurucusu ve büyük ustası olarak bilinen Puşkin ödülünü alan ülkemizdeki ilk ve tek şarimizdir. Puşkin ve Çehov gibi şiirsel çevirileri ile tanınan Ataol Behramoğlu ayrıca Gorki, Turganyev gibi yazarların ünlü yapıtlarını ülkemize kazandırmış bir edebiyatçıdır.

O, şiirle edebiyat dünyamıza girdi. 50. Sanat yılı için hazırlanmakta olan 6 ayrı kitabın ilki “Yarım Yüzyıldan Şiirler” onun şairliğinin yol haritasındaki üstünlüğünü göstermektedir. Ayrıca  31 Ocak 2015’te Fulya Sanat Merkezi tarafından yapılacak olan 50. yıl kutlamasına 5 kitap daha yetiştiriyor: “Şiir Hayatın Neresinde?”, “Ataol Behramoğlu ile 50 yıl- Röportajlar”, “Yeni Ortaçağın Salıdırısı”, “Hakkımda Yazılanlar” ve “Bir Ermeni General 1965

Sevgili Ataol Behramoğlu’na daha nice üretken yıllar diliyorum.

Hayati Asılyazıcı
hayatiasilyazici@yahoo.com
AYDINLIK GAZETESİ (alıntı)
 14 Ocak 2015
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir