30 Mayıs Cumartesi 15.00
Emin Nedret İşli – “Beyoğlu Sahaflığı; Tarihi, Yeri, Önemi”
İ. Lütfi Seymen – “Kadıköy Sahafları”
Lütfi Bayer – “Kitapevren”
Beyazıt’taki Sahaflar Çarşısı’nda kalan son iki sahaftan biri olan İbrahim Manav bu kendine has mesleği bir söyleşide şöyle açıklıyor: “Sahaf esnafı çoğunlukla yazma ve değerli kitap satan, derin kitap bilgisi ve ilmi olan, müşterisinin ihtiyacını gideren, ehline ehliyetle deva bulan bir ticaret erbabıdır. Sahafın esas vazifesi ehline yol göstermektir. Sahaf, kitabın en iyisinin hangisi olduğunu bilendir. Kitap hakkında rey ve ehliyet sahibidir. Daha iyiyi iyi olandan ayırır; yani hangi kitabın birinci, hangisinin ikinci kaynak olduğunu bilir. Sahaflık ise birinci ile ikinci kaynak arasında ayrım yapabilme sanatıdır. Sahaflık okuyup yazma ile değil, alıp satma ile öğrenilir. İyi sahaf olmak için kitapla dost olmak gerekir.”
İşi aslında kitap değil de bilgi satmak olan "Ayaklı Ansiklopediler" sahaflar ve sahaflık mesleğini Turkuaz Sahaf’ın kurucusu ve ortağı Emin Nedret İşli, Sahaf Müteferrika’nın sahibi İ. Lütfü Seymen ve Babil Sahaf Lütfi Bayer’in konuk alacağı söyleşimizde ele alıyoruz. Tüm kitap dostları davetlidir.
http://www.kbtesak.org/
“OKUMANIN FEVKALADELEŞMESİ” Sergisi
30 Mayıs – 1 Temmuz 2015
Anlaşılan o ki, İstanbul’un kalburüstü bütün fotoğraf stüdyolarında, arkada bez üzerinde yağlıboya dekorun (bazen hayali bir köşkün mermer merdivenleri, bazen geniş ve karanlık bir bahçenin kenarındaki fıskiyeli havuz ya da ağaçlıklı yol) önünde pastel renklerle boyanmış olduğunu düşündüğüm bir sütun, zarif ayaklı bir konsol, dirsek yaslanabilecek birkaç ciltli kitap konmuş bir sehpa hep bulunmaktadır.
İ. Lütfi Seymen arşivinden seçilmiş görsellerle hazırladığımız, kitap ve fotoğraf ilişkisinin altını çizen "Okumanın Fevkaladeleşmesi" sergisine tüm meraklıları bekliyoruz…
http://www.kbtesak.org/
TESAK KÜTÜPHANESİ
kbtesak