BBDSO: Tatiana Samoul ile Arnesky Keman Konçertosunu 12 Aralık Perşembe; ilk kez Bursalı Sanatseverlerle buluşturuyor

Şef: Adrian PRABAVA
Solist: Tatiana SAMOUIL
Program
Mikhail GLINKA “Ruslan&Lyudmila Uvertürü”
Anton ARENSKY “Keman Konçertosu, Op:54”
Dimitri ŞOSTAKOVİÇ “Senfoni No:9, Op:70”
KASIM AYINDA İZLEYİCİ REKORU KIRAN BBDSO, MOLDOVALI KEMAN SANATÇISI TATIANA SAMOUIL İLE ARENSKY KEMAN KONÇERTOSUNU İLK KEZ BURSALI SANATSEVERLERLE BULUŞTURACAK!
BBDSO, 12 Aralık 2019 akşamı gerçekleşecek konserinde, Mikhail GLINKA’nın “Ruslan&Ludmila” uvertürü, Anton ARENSKY’nin Keman konçertosu ve Dimitri ŞOSTAKOVİÇ’in 9. Senfonisi seslendirilecek.
Dünyaca ünlü orkestra şefi Adrian Prabava’nın yöneteceği konserin solisti 2002 yılında yapılan ve “Klasik Müziğin Olimpiyatı” olarak nitelenen “Çaykovski” yarışmasında ödül alan Moldovalı Keman sanatçısı Tatiana Samouil.
Endonezya’da dünyaya gelmiş olan dünyaca ünlü orkestra şefi Adrian Prabava, Detmold Müzik Yüksek Okulu’nda keman eğitimi görmüş ve ardından Hannover Müzik, Tiyatro ve Medya Yüksek Okulu’nda Eiji Oue’dan orkestra şefliği dersleri almıştır. Ayrıca Kurt Masur ve Bernard Haitink’in yanısıra aynı zamanda mentörü olan Jorma Panula’nın master derslerine katılmıştır. Sanatçı, halen dünyanın en ünlü orkestralarından davet alıp konserlerine devam etmektedir.
Ünlü müzisyenler yetiştirmiş bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Tatiana Samouil, 3 yaşında piyano, 5 yaşında ise keman eğitimi almaya başladı. 9 yaşındayken babası şef Alexandru Samoila yönetimindeki Moldova Ulusal Orkestrası ile ilk kez sahneye çıktı ve bu konserden sonra kendini kemana adamaya karar verdi.. Zaman içinde sadece üç yıl içinde müzik camiasının en prestijli yarışmaları olarak kabul edilen yedi yarışmaya katıldı ve bunların tamamında ödül kazandı. Bu yarışmalar arasında Moskova Çaykovski Uluslararası Yarışması (2002), Brüksel’de Kraliçe Elisabeth Yarışması (2001), Yeni Zelanda’da Michael Hill Uluslararası Yarışması (2001) ve Helsinki Uluslararası Jean Sibelius Keman Yarışması (2000) sayılabilir.
Konserin ilk yarısında seslendirilecek olan Glinka’nın “Ruslan&Ludmila” operası uvertürü 5 perdeden oluşan operanın giriş müziğidir ve 9. Yüzyılda Rusya’da geçer. Eser, Rimsky-Korsakov, Borodin ve Mussorgsky’e esin kaynağı olmuştur. Konserin ikinci yarısında seslendirilecek olan Şostakoviç’in 9. Senfonisi ise devrim niteliğini taşıyan bir zafer kutlamasıdır.
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası Konseri, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Filarmoni Derneği ve Uludağ Premium’un katkılarıyla 12 Aralık 2019 Perşembe akşamı saat 20:00’de Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşecektir.T.C.KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI GÜZEL SANATLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BURSA BÖLGE DEVLET SENFONİ ORKESTRASI
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ülkemizin ilk ve tek “bölge” devlet senfoni orkestrasıdır.
1995 yılında dönemin Uludağ Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Ayhan Kızıl’ın desteği ile üniversite bünyesinde, Eğitim Fakültesi Müzik Bölümünde görev yapan Azerbaycanlı sanatçı eğitmenler ve Türk öğretim görevlilerinin katılımıyla oluşan bir “yaylı çalgılar oda orkestrası” kurulmuştur. 1996 yılında da dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker’in desteğiyle “Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı” nın finanse ettiği “nefesli ve vurma çalgılar topluluğu” kurulmuştur. Birer yıl arayla kurulan bu iki topluluk Üniversite ve Belediyenin desteği ve ortak kararı ile birleştirilerek 1998 yılında “Bursa Senfoni Orkestrası” adını almıştır. Bu orkestra Azerbaycanlı besteci Hasan Adıgüzel’in yönetiminde düzenli olarak konserler vermeye başlamıştır.
1998 yılında orkestra şefi Devlet Sanatçısı prof. Hikmet Şimşek’in girişimi ve özverili çalışmaları sonucunda, 23 Eylül 1998 tarihli resmi gazetede yayınlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde “Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası” resmen kurulmuştur. Ülkemizin 6. Devlet senfoni orkestrası olan BBDSO ‘ya CSO kuruluş yasası gereğince sanatçı giriş sınavı açılmış ve yine resmi gazetede yayınlanarak yurt genelinde sanatçı alımı yapılmıştır. Daha önceki Bursa Senfoni Orkestrasının sanatçılarının da girdiği sınavda kazananlarla birlikte oluşturulan BBDSO 1999-2000 sanat sezonunda faaliyete geçmiştir. Orkestra şefliğine prof. Hikmet Şimşek’in önerisiyle Orhan Şallıel getirilmiştir. Yine prof. Hikmet Şimşek’in önerisi ve dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın onayıyla, orkestranın kurucu müdürlüğüne de CSO ‘da çok uzun yıllar bürokratik hizmeti ve tecrübesi bulunan Ahmet Borova getirilmiş, Borova gerekli idari yapılanmayı tamamladıktan sonra 2003 yılında emekliye ayrılmıştır.
BBDSO kuruluşundan hemen sonra 3-4 yıl gibi kısa bir süre içerisinde sanatsal açıdan hızla gelişerek birçok uluslararası festivalde yer almıştır. Uygarlıklar Beşiği Anadolu 2000 (Kapadokya),İstanbul Uluslararası Gitar Festivali açılış konseri ,Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Bursa Uluslararası Festivali (1999 yılından bu yana geleneksel olarak her yıl açılış konseri BBDSO tarafından yapılmaktadır. ),Hattuşaş (Boğazkale) 1. Uluslararası Sanat ve Kültür Festivali,1.Side Uluslararası Festivali açılış konseri, KKTC “Bellapais festivali” bunlar arasında sayılabilir.
BBDSO çalışmalarını 2009 yılına kadar orkestra şefi Orhan Şallıel ile,2009-2014 yılları arasında Türkiye’nin ilk kadın orkestra şefi İnci Özdil ile sürdürmüş, ardından 2014-2015 yıllarında şef ve besteci Oğuzhan Balcı ile devam etmiştir. 2017 yılında Dağhan Doğu BBDSO ‘da orkestra şefliği görevine getirilmiştir.
Çocuklara ve genç kuşaklara yönelik ücretsiz eğitim konserleri de veren BBDSO, 2009-2011 yılları arasında 16.000 çocuğa ücretsiz ulaşan, sanatçıların aynı zamanda oyunculuk da yaptığı “Yaramaz Notalar” adlı senfonik oyunu sergilemiştir ve izleyicilerin olumlu tepkisiyle karşılanmıştır. BBDSO, eğitim konserlerini düzenli olarak sürdürmeye devam etmektedir.
Orkestra 2012 yılında bir başka başarıya imza atmış, Andante Dergisi tarafından düzenlenen Donizetti Klasik Müzik Ödülleri kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 200’ün üzerinde profesyonelin oylarıyla Yılın Orkestrası Ödülü’ne layık bulunarak, bu ödülü kazanan ilk ve tek “devlet” orkestrası olmuştur.
İlklerle dikkat çeken bu sıradışı orkestra bugüne dek, pek çok dünya çapında sanatçıyı ağırlamıştır. Bu isimler arasında E.TABAKOV, A.RUDIN, B.FROMANGER, T.STRUGALA, H.GRIFFITHS, G.AYKAL, R.GÖKMEN gibi birçok ünlü şef, S.KAN, F.SAY, İ.BİRET, A.ERDURAN, A.SARICA, A.BARAN, G.ONAY, Y.KENTER, M.KENTER, G.ERKAL gibi uluslararası platformdaki çok değerli sanatçılarımız, ayrıca Valerie OİSTRAKH, Shlomo MINTZ, Vanessa MAE, Alexander MARKOV, Gilles APAP, Soyoung YOON, Roman KIM, Petr WAGNER, Wenzel FUCHS, Rafael WALLFISCH, Stefan SCHILLI, Maurice STEGER, Isabella Van KEULEN, Roby LAKATOS, Klazz Brothers, George DALARAS, The SWINGLE SINGERS, The GLASS DUO, JANOSKA ENSEMBLE, gibi önemli ve ödüllü uluslararası solistler göze çarpar.
Başarılarıyla markalaşan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası yurtiçinde yaptığı turneler ve “Bölge” konserleri kapsamında Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Nevşehir, Çorum, Konya, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Kütahya, Yalova, Kocaeli gibi illerde konserler vermiş; Polonya, Suriye, Yunanistan, Bulgaristan, KKTC, Malta gibi uluslararası turnelerle yurtdışında da ülkemizi başarıyla temsil etmiştir.Sayfa Düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Haber İçerik: Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası web sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir