Ben de kitaplı şair sayılırım: İlk Kitabım "Yolcu Yolunda"
Karar verdim, şiirlerimi kitaplaştıracağım. evetbenim.com sitemizde neredeyse kitaba koymayı düşündüğüm tüm şiirlerim var. Bir-iki yıllık antoloji.com deneyimim de… Öyle imza günleri falan düşündüğüm yok! Yinede çocuklara, eşime, yakın dostlarıma, genç sanatçılara imzalamaktan kaçamam…
Bu konuyu komşum şair Nurullah Can ile her fırsatta konuşuyorum. Bana şiir kitabı bastırmanın yol ve yöntemlerini anlatıyor. En ilginci de fotokopi yöntemiyle kitabın basılacağını; ancak bu yöntemle basılan kitapların, Milli Kütüphane’ye giremediğini söylüyor…. Bin adet kitap bastırabilmek için en az bin beş yüz TL paraya gereksinim olduğu ortaya çıkıyor. Bu para nerede? Bende Yok! Kimde var? Olanda çok da onların bizim gibi böyle bir derdi yok. Yayın evlerine gitsek. Şiirlerim ne dergilerde çıkmış, ne de ülke şiir pazarında bir yer edinme kavgası vermişim… İşin bu yanı ümitsiz vaka… Tek yol: Modern fotokopi yöntemiyle bu işi yapmak. Öyle de oldu.
Oturduğum evim, Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesinin neredeyse yanında sayılır. Üniversite yerleşkesinin karşısında dizim dizim fotokopiciler, kırtasiye dükkân ve büroları var. Tam bir sektör oluşmuş….
İlk girdiğim kırtasiye mağazasında genç bir bayan… Derdimi anlattım. "Kitap, Şiirlerimi kitap yapmak istiyorum!" Öylesine iyi davrandı ve çözümler üretti ki bu işin olacağına beni inandırdı.
Genç Resim Sanatçısı Metin Akbaş’a "bana bir şiir kitabı kapağı yap. Kitabın adını da sen bul… Ne istersen onu yap" dedim… Sonuçta; Metin Akbaş; "Yolcu Yolunda" şiirimi kitabın adı olarak seçmiş ve tam benim istediğim gibi bir kapak tasarlamış.
İlk girdiğim kırtasiye ve fotokopi mağazasındaki o yardımsever genç bayan; aynı zamanda eski bir gazeteciymiş. Kitabın editörlüğünü isteyerek ve severek yaptı. Kararlaştırdık; bir adet yapacağız, önce bakacağız, basımına karar vereceğiz. İlk örneğe baktık, beğendik ve on (10) adet birinci baskıyı yapmaya karar verdik.
Örnek baskıyı elime aldığım zaman çok heyecanlandım. Böyle bir şeyin, benim olduğuna inanamadım. O gün geceyi uzattım; sabaha karşı ilk kitabımın ilk sayısını (topu topu on adet kitap) ellerimde okşayarak kendime Tevfik Yalçın şiirleri okudum….
Bir gün sonra; diğer, dokuz adet basılmış kitabımı almaya Ünüversite öğrencisi Oğuzhan Dalgıç ile gittim ve yanıma fotoğraf makinesini aldım. O anı ölümsüzleştireceğim… Daha doğrusu kitabım Nobel’den. Şöyle kitabımı sağ elimle kaldırıp, "Özgürlük Anıtı" gibi fotoğraf çektireceğim… Sizin anlayacağınız; kitabımın basıldığı yerin adı Nobel ile başlıyor. Artık Nobel almasam da gam yemem…. Kitabım Nobel’den…
İşte böyle…. "Yolcu Yolunda" İlk şiir kitabım. Kapak Görsel Tasarım: Metin Akbaş Yaptı. Editörlüğünü de Dilek Altındiş. Bu iki genç insana sonsuz teşekkür ederim. Beni sevindirdiler, şiirlerimin yitip gitmesini önlediler, yeni açılımlar için benim önüme geniş olanaklar serdiler… Kitabımın: İlk basımı on adet, baskı tarihi: 13 Mayıs 2009 Kadıköy İstanbul. Baskı ve cilt: Nobel Copy Center&Kırtasiye Göztepe-Kadıköy İSTANBUL
Tel: (0216) 414 02 81
Benim gibi eli açık bir insan için on adet kitap nedir ki?… Hemen bitti. Şimdi ne olacak? Sanırım ikinci baskı 7 Haziran 2009 da olacak. Tanesi 10.- TL. Zorunlu olarak emekli maaşımı bekleyeceğim… Kitabımı almak isteyen sanatseverler, dostlarım ne yapacak? Ya bana ileti gönderecek bir çaresini bulacağız, ya da Basıldığı Yere gidip; Dilek Hanıma selamımı söyleyecekler ve böylece kitabımı alacaklar. Bu işin en doğru çözümü: Matbaa ile basmak olacak… O nasıl olacak? İşte bunu hep birlikte düşüneceğiz… Bir çözüm yolu bulacağız. Sanatçı ile sanatseverin ortak noktası; güzelde buluşmak, zorlukları birlikte aşmak değil mi? Biz de öyle yapacağız… Dilerim başarırız…
Tevfik Yalçın
Kitaplı Şair
tevfik@evetbenim.com
evetbenim@gmail.com
Tevfik Yalçın: Kitaplı Şair, evinin balkonunda,
14 Mayıs 2009 Ziverbey/Kadıköy-İSTANBUL
Tevfik Yalçın Fotoğrafları: Oğuzhan Dalgıç