Bir Çaykovski şöleni
Novaya Rossiya Devlet Senfoni Orkestrası, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda başarılı bir konser verdi. İstanbullu müzik severler, yeni bir senfoni orkestrasını tanıdı. 1990 yılında kurulan orkestra, Yuri Bashmet tarafından yönetiliyor. Aynı zamanda Genel Sanat Yönetmeni ve Baş Şef olarak ününü Rusya Fedarasyonu dışına taşımış nitelikli bir sanat insanıdır. Lvov Özel Müzik Orta Okulu’ndan mezun olan Yuri Bashmet, Moskova Konservatuarı’na girdi. Burada Vadim Borisovsky ve Fyodor Druzhinin’den dersler aldı. Henüz öğrenciyken Budapeşte’de düzenlenen uluslararası yarışmalarda ikincilik ödülü, 1976 yılında Münih’te düzenlenen yarışmada ise birincilik ödülünü kazandı.
Üç özelliğini sanatçı kişiliğinde toplayan Yuri Bashmet’i bir viyola sanatçısı ve Oda Orkestrası şefi olarak Rusya’da izleme olanağını bulmuştum. Viyolada virtüozitesi öne çıkan bir sanatçı idi. Orkestra şefliğinde hızla yükselen grafiği ile uluslararası bir ivme yakaladı. Bashmet’in CRR’deki çok başarılı konserini izleme ve dinleme olanağını buldum.
Yuri Bashmet’in yönettiği orkestra Novaya Rossiya Devlet Senfoni Orkestrası, iki ünlü bestecinin yapıtlarını yorumladı. Konserin birinci bölümünde Hector Berlioz’un (1803-1869) “Harold İtalya’da” adlı bestesi vardı. Bu ünlü yapıt dört bölümden oluşuyordu. Bölümün ilk parçası “Harold Dağlarda” bir doğa betimlemesi ile başladı. İkincisini “Hacıların Marşı” izledi. Bu parçanın yorumu çözümleme bakımından ilginçti. Üçüncüsü ise “Serenad”dı. Her zaman anımsanacak olan bu parça insan yaşamındaki etkin müziği simgeliyordu. Yapıtın son bölümü “Brigand’da bir alem” adını taşıyordu. Simgesi ise yaşamın ta kendisi idi. Konserin ikinci bölümü Pıyotr Ilyıch Çaykovski donanımlı idi. Büyük bestecinin 5. Senfonisi (Mi Minör Op.64) olağanüstü yapıtlarından biridir. Bu yapıtın bir başka özelliği de dünya müzik sanatının doruğunda kabul edilen bir bestedir. Şef Yuri Bashmet, Çaykovski’nin müzik biçemine yaklaşan en iyi yoruma ulaştı. Senfoninin her bölümü bestecinin görkemini yansıtıyordu. Bu yorumda ve seslendirişte şef ve orkestra görsel ve işitsel beğenimizi doyumsuzluğa taşıdı.
Dört bölümlük senfoninin ezgileri bestecinin ruhsal çözümlemelerini de yansıtıyordu. Çaykovski (1840-1893) kısa yaşamında dünya opera ve bale repertuarında yer alan ölümsüz yapıtları ile olağanüstü bir bestecilik düzeyine sahiptir. Orkestra yapıtları opera ve bale ile gerek Rusya’da gerekse dünyada özgün yerini korumaktadır.
Düşle gerçeği romantik müziğin görkemine gömen ve ezgileriyle müziğin en güzel dokularını yansıtan Çaykovski’yi doyumsuz bir ilgiyle dinledik. Çaykovski’nin yaşamı ve sanatı, bir senfoni de bu kadar anlamlı biçimde verilebilir. İşte böyle bir senfoni insana, müzikseverlere doyumsuz güzellikler sunabiliyor. Novaya Rossiya Devlet Senfoni Orkestrası ve şef Yuri Bashmet, 5. Senfoni ile müzikseverlere tam anlamıyla bir Çaykovski şöleni sundu.
Hayati Asılyazıcı
hayatiasilyazici@yahoo.com
Alıntı: Aydınlık Gazetesi
Son Güncelleme: Çarşamba, 02 Ocak 2013 21:36
