BORUSAN QUARTET
02.12.2013 Pazartesi, saat: 20:00
Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi
BORUSAN QUARTET
Esen KIVRAK 1. keman
Olgu KIZILAY 2. keman
Efdal ALTUN viyola
Çağ ERÇAĞ viyolonsel
Program:
L. V. BEETHOVEN 4. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Op. 18/4
L. V. BEETHOVEN 9. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Op. 59/3 (Rasumovsky)
L. V. BEETHOVEN 14. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Op. 131
Borusan Kültür Sanat ile yapılan işbirliği sonucu 1714 yapımı A. Stradivarius keman,
1662 yapımı Nicoló Amati keman, 1725 yapımı Testore viyola ve 1740 yapımı
bir Petrus Guarneri viyolonsel gibi değerli enstrümanlarla müzik yapma olanağına
sahip olan Borusan Quartet, Beethoven'a adadıkları konser dizisiyle bir kez daha
Süreyya Operası Sahnesi'nde…
Efdal ALTUN, viyola
1970 yılında Ankara'da doğdu. 1992 yılında H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı Viyola Bölümü'nden Prof. Koral Çalgan'ın öğrencisi olarak pekiyi derece ile mezun oldu. 1990-1992 yılları arasında Azerbaycan Devlet Sanatçısı Server Ganiev'in kurduğu Ganiev Dörtlüsü'nün üyesi olarak birçok oda müziği konserinde görev aldı. 1990-1992 yılları arasında Anadolu Oda Orkestrası'nda Grup Şefi olarak birçok konserde yer aldı. 1992-98 yılları arasında Eskişehir A.Ü. Devlet Konservatuvarı Viyola Bölümünde Öğretim Elemanı olarak görev yaptı. 1999-2008 yılları arasında İ.T.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'nda Viyola ve Keman dallarında Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.
Yurt içi ve yurt dışında, solist, oda müziği ve orkestra üyesi olarak çok sayıda konser veren sanatçının yer aldığı orkestralar arasında Akdeniz Gençlik (Fransa), Grup Şefi olarak Pommersfelden Senfoni (Almanya), Grup Şefi olarak Das Treffen Opera (Almanya), Makedonya Filarmoni, Uluslararası Türk Senfoni, İstanbul Devlet Senfoni ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sayılabilir. A.Ü. Oda Orkestrası, Mersin Oda Orkestrası, Miam Oda Orkestrası, İstanbul Oda Orkestrası, Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Eskişehir Akademik Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak konserler verdi. 05 Aralık 2006 tarihinde İ.T.Ü. Vakfı'nın Burs Kampanyası için düzenlediği konserde, dünyaca ünlü keman sanatçısı Alexander Markov'la birlikte oda müziği konseri verdi.
2007 yılında Sanatta Yeterlik Diploması alan Efdal Altun 1997 yılından bu yana Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası' nda görev yapmakta, oda müziği çalışmalarına ise sürekli çalıştırıcılığını Alban Berg Kuartet üyesi olan Gerhard Schulz'un yaptığı Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ile devam etmektedir.
Efdal Altun, Borusan Kültür ve Sanat Merkezi tarafından kendisine verilen 1725 Testore yapımı Viyola ile çalmaktadır.
Alıntı: http://www.klasikkeyifler.org/Turkce/Bios/efdalbio.html
Esen Kıvrak, keman
1977 yılında Afyon’da doğan Esen Kıvrak, keman eğitimine 1988 yılında İzmir Devlet Konservatuarında Prof. Hazar Alapınar ile başladı. 1995 yılında dünyanın önd
e gelen müzik okullarından biri olan Viyana Müzik Akademisi’nde Prof. Josef Sivo`nun sınıfına kabul edildi. Aynı yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yılın sanat alanında en başarılı genci seçilip burs alma hakkı kazandı. Baden Devlet Operası,Viyana United Filarmoni ve Viyana Senfonietta gibi çeşitli orkestraların konser, kayıt ve turnelerinde görev aldı.
2001 yılında Viyana Müzik Akademisi Solistlik Bölümü’nde Lisans eğitimini bitiren sanatçı, Yüksek Lisans eğitimini 2006 yılında Prof. Michael Frischenschlager’in sınıfından en yüksek derece olan “Takdir ” ile tamamladı.Toronto Gençlik Senfoni, Ensemble Salieri, Concertante Wien,Viyana Gençlik Senfoni, İzmir Devlet Senfoni, İzmir DESO, Bursa Bölge Devlet Senfoni, İstanbul Şişli Belediyesi Senfoni,İstanbul Devlet Senfoni, İstanbul Senfonietta, Eskişehir Büyüksehir Belediyesi Senfoni, Çukurova Devlet Senfoni, Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gibi çeşitli orkestralar eşliğinde solist olarak konserler veren Kıvrak, birçok uluslararası organizasyonda Türkiye’yi temsil etti. 2005 yılında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın ilk asil keman sanatçısı oldu.2006′da Lizbon Metropolitan Orkestrası’nda konuk başkemancılık görevine getirildi.
Halen Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’ndeki görevini sürdüren Kıvrak aynı zamanda Viyana Senfonietta Orkestrası’nın başkemancılığını yapmaktadır.
Esen Kıvrak, Borusan Kültür ve Sanat tarafından kendisine verilen 1645 yılı, Nicola Amati yapımı keman ile çalmaktadır.
Alıntı: http://sanatkop.com/index.php/esen-kivrak/
Olgu Kızılay, keman
1977 yılında İstanbul'da doğdu. Keman eğitimine, 1988 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Devlet Konservatuvarı'nda Prof. Hazar ALAPINAR ile başladı. Öğrenciliği sırasında bir çok solo, oda müziği ve orkestra konserleri verdi. Fransa'da kurulan Akdeniz Gençlik Orkestrasına dört kez kabul edildi.
On yıllık eğitimini Prof. Hazar ALAPINAR ile tamamlayarak 1998 yılında pekiyi dereceyle mezun oldu. Aynı yıl, Yüksek Lisans eğitimi için,Fransa'da Strazburg Ulusal Devlet Konservatuvarı'nda Prof. Joshua Epstein'ın sınıfına kabul edildi. Buradaki eğitimi süresince okul orkestrası ve oda orkestrasının baş kemancılığını sürdürdü. 2000 yılında Master programında birincilik ve aynı yıl oda müziğinden Altın Madalya alarak mezun oldu.
2000 yılında Strazburg "Volutes" Oda Orkestrasının başkemancılığına getirildi ve Türkiye'ye dönene kadar bu görevi sürdürdü.
1999 – 2002 konser sezonlarında Strazburg Filarmoni Orkestrası, Mulhouse Senfoni Orkestrası ve Bas-Rhin Operasında misafir sanatçı olarak görev aldı.
2001'de Fransa Konservatuvarlar Arası Özel Juri'sinin yapmış olduğu sınavda Konsertist Diplomasını aldı. 2003 yılında Strazburg Ulusal Devlet Konservatuvarı'nın Doktora programından birincilikle mezun olan sanatçı, Fransa'daki eğitimi boyunca bir çok oda müziği konserleri ve çağdaş bestecilerin CD kayıtlarını yaptı.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Bursa Bölge Senfoni Orkestrası, DESO ve İstanbul Senfonietta ile solist olarak konserler verdi. Şu anda yurtiçi ve yurtdışı konserlerini sürdüren sanatçı Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nda 2. Keman Grup Şefi ve Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Olgu Kızılay, Borusan Kültür ve Sanat tarafından kendisine verilen 1662 yılı Nicolo Amati yapımı kemanla çalmaktadır.
Alıntı: http://klasikkeyifler.org/turkce/Bios/olgubio.html
Çağ Erçağ, viyolonsel
1986 yılında girdiği Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda, Jozsef Györfy ve Prof. Doğan Cangal'dan eğitim alan Çağ Erçağ, 1996 yılında pekiyi derece ile mezun oldu. Ardından, 1997'de Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Araştırma Görevlisi olarak atandı. Daha sonra, yeni kurulan Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın sınavını kazanarak 1999'dan 2004 yılına kadar bu orkestrada viyolonsel grup şefliği görevini üstlendi.
Öğrenimi sırasında Akdeniz Gençlik Orkestrası ile Fransa, Hollanda, Lüksemburg ve Mısır gibi birçok ülkede konserler veren sanatçı ayrıca Lois Claret'in ustalık sınıfına katılma fırsatı buldu.
Daha sonra Gürer Aykal, Fazıl Say, Ayla Erduran, Ayşegül Sarıca, Robert Cohen, Aleksander Rudin ve Daniel Grosgurin gibi birçok ünlü sanatçıyla konserler veren Çağ Erçağ, Can Atilla'nın müziğini yaptığı Atatürk Belgeseli ve Fazıl Say'ın müziklerini yaptığı İyi Seneler filminin müziğinde solo viyolonsel bölümlerini seslendirdi. Ayrıca Fazıl Say'ın yapıtı Metin Altıok Oratoryosu'nun CD kaydında görev aldı.
Çağ Erçağ, 2007'de gerçekleştirilen 35. İstanbul Müzik Festivali'nde Borusan Oda Orkestrası eşliğinde verdiği konserin yanı sıra Kıbrıs Müzik Festivali, Eskişehir Müzik Festivali, Mersin Müzik Festivali gibi bir çok festivalde solist olarak yer aldı. Ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni, Bursa Bölge Senfoni, Antalya Devlet Senfoni, Viyana Jeunesse Orkestrası ve Strazburg'da Şişli Belediye Orkestrası eşliğinde solist olarak konserler verdi.
Viyana'da Ablan Berg Kuartet üyelerinden Gerhard Schulz ile düzenli çalışmalarına devam eden Çağ Erçağ, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nda solo viyolonsel olarak görevini sürdürüyor. Şişli Belediye Orkestrası'nın Sanat Direktör'lüğünü yapan sanatçı ayrıca, 2002 yılında kurdukları dört viyolonselden oluşan Çellistanbul ve 2005'de kurulan Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü üyesidir.
Mimar – Fotoğraf sanatçıcı Ahmet Ertuğ, babası Prof Dr.Celal Ertuğ'un klasik müziğe olan sevgisi anısına Çağ Erçağ'ın çaldığı 1740 yılı Petrus Guarneri yapımı viyolonselin alımına katkıda bulunmaktadır.
Alıntı: Çağ Erçağ Fan Club/Facebgook/ http://www.facebook.com/group.php?gid=65685938008
(Arzu Miral – arzumiral@hotmail.com)
Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
Sanatçı Görselleri: Tenise Yalçın
Haber Kaynak: http://www.sureyyaoperasi.org/HaberDetay.aspx?id=520