Bujor Hoinic bestesi"Piyano Konçertosu" Dünya Prömiyeri

28 – 29 Nisan tarihlerinde Cumhur Başkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde; devlet sanatçımız piyanist Gülsin Onay'a ithafen Bujor Hoinic tarafından bestelenen "Piyano Konçertosu"nun dünya prömiyeri gerçekleşecek. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasını ülkemizin genç şeflerinden Artun Hoinic yönetecek.
Program:
BUJOR HOİNİC: "Piyano Konçertosu" Dünya prömiyeri
ANTONİN DVORAK: 9.Senfoni mi minör Op.95 "Yeni Dünyadan"
B.Hoinic Piyano Konçertosu
evetbenim2G_Onay-özgeçmişGülsin ONAY
“Duyarlı bir kesinliğe ve zekice bir parıltıya, en hassas şeyleri bile maharetli parmaklarına neredeyse gülümsercesine emanet etme yeteneğine sahip ve tutkulu bir sanatçı. Hayal gücü yüksek, mükemmel bir piyanist” Peter Cosse
2014-2015 sezonunu yurt içinde ve dışında yoğun bir tempoyla tamamlayan Gülsin Onay, Fransa, Japonya, İtalya, İngiltere, Arjantin ve Kıbrıs’ta resitaller verdi, ustalık sınıfları düzenledi. 17 Haziran 2015 tarihinde, 43.İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde Franz Liszt Oda Orkestrası ve trompet sanatçısı Gabor Boldoczki eşliğinde Şostakoviç’in 1 numaralı piyano konçertosunu seslendiren Onay, sezonu, sanat danışmanı olduğu 12.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali Antik Taş Ocağı sahnesinde verdiği “Yıldızlara Serenad” başlıklı resitalle kapattı. Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık 2015’te New York, Cambridge, Fethiye, İzmir, Lüksemburg, İstanbul, Antalya, Malta ve Paris konserlerinde dinleyenleri büyüledi.
2015-2016 sezonunda Türkiye’nin önemli salonlarında ve festivallerinde sayısız konser verecek olan Gülsin Onay, İzmir, İstanbul, Adana, Londra, Ankara, Cambridge, Sao Paolo, Brazilya, Tokyo ve New York gibi şehirlerde hayranlarıyla buluşacak. Aralarında Bujor Hoinic’in piyano konçertosunun prömiyerinin de yer aldığı birçok konçertoyu yorumlayacak.
Gülsin Onay, 2017’de, Türkiye’nin en önemli bestecilerinden biri ve Onay’ın da öğretmeni olan Ahmed Adnan Saygun’un eserlerini, doğumunun 110.yıldönümünde Türkiye’de ve dışında Hong Kong’dan Almanya’ya uzanan bir coğrafyada seslendirecek, bestecinin solo piyano eserlerini kaydedecek.
“Piyanist sadece olağanüstü teknik ustalığı ile değil, müzikal zekâ ve anlayışın sık rastlanmayan bir bileşimi ile de dinleyiciyi fethediyor. İhtişam, olağanüstü cümleleme, müzikal enerji ve zekâ mükemmel biçimde dengeleniyor. ” Göttinger Tagblatt
Gülsin Onay'ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin'den Japonya'ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 72 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi. Birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Gülsin Onay'ın konser verdiği salonlar arasında Amsterdam Concertgebouw, Berlin Filarmoni Salonu, Viyana Konzerthaus, Londra Queen Elizabeth Hall ve Wigmore Hall, Paris Salle Gaveau, Washington DC National Gallery of Art ve New York Miller Theater yer almaktadır. Sanatçı Berlin, Varşova Sonbaharı, Granada, Würzburg Mozart Festivali, Newport, Schleswig-Holstein, İstanbul gibi dünyanın önemli müzik festivallerinin de eleştirmenlerce beğenilen, aranan bir ismidir. Gülsin Onay, 2004 yılında başlayarak kısa sürede dünya genelinde klasik müzik çevrelerinin dikkatini çekmeyi başaran Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır.
Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay'ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Hocası Saygun'un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Sanatçı, kendisine adanmış olan Saygun'un 2. Piyano Konçertosu ile Stuppner ve Tabakov'un konçertolarının dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Saygun'un yanı sıra Hubert Stuppner 2. Piyano Konçertosunu, Jean-Louis Petit Gemmes ve Muhittin Dürrüoğlu-Demiriz Bosphorus isimli piyano eserlerini sanatçıya ithaf etmişlerdir. Ünlü virtüöz Marc-Andre Hamelin Gülsin Onay için Prelude ve Denis Dufour ise Avalanche'ı bestelemiştir.
Gülsin Onay'ın 20'yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır. Ülkemizde CD'leri Lila Müzik etiketiyle yayınlanan sanatçının, özellikle Rachmaninov ve Çaykovski piyano konçertolarını seslendirdiği albümü başta Vladimir Ashkenazy olmak üzere pek çok meslektaşının takdirini kazanmıştır. Gülsin Onay son yıllarda Amerika'da da peş peşe çıkan albümleriyle adından söz ettirmektedir. VAI firması DVD olarak Grieg ve Saint-Saens konçertolarını yayınladı. 2011 sonbaharında piyasaya çıkan “Liszt, Haydn & Schubert” CD'si ile birlikte sanatçı Amerika'da artık Dorian Sono Luminus etiketi altında kayıt yapmaktadır.
Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarı'nda eğitim gören Gülsin Onay'a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. 1988 yılında Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır. Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesi'nin de Sürekli Sanatçısıdır. Yurtiçi ve dışında pek çok yardım konseri veren Gülsin Onay, 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir. Sanatçıya ayrıca Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası ve Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014 “Onur Ödülü” Gülsin Onay’a verilmiştir. Tekirdağ'da bir sokağa Gülsin Onay'ın ismini veren Süleymanpaşa Belediyesi, 2 yıldır sanatçının adına "Gülsin Onay Piyano Günleri"ni düzenlemektedir.
Bilgi: Gülsin Onay
A.Hoinic (1)Artun HOİNİC
Üçüncü kuşak müzisyen bir aileden gelen Artun Hoinic 1985 yılında Ankara’da doğdu. İlk müzik eğitimine erken yaşta piyano çalarak başladı. 12 yaşında kompozisyon çalışmalarına başladı. 2003 yılında Bilkent Müzik Lisesi piyano bölümünden mezun oldu.
Artun Hoinic’in yazmış olduğu eserler; Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası, Minnesota Gençlik Senfoni Orkestrası, Eskişehir Senfoni Orkestrası, Encore Wind Ensemble, Minnesota University Wind Band, Ankara Devlet Opera Orkestrası ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gibi topluluklar tarafından seslendirildi.
2002 yılında Bulgaristan – Sofia’ da düzenlenen “Uluslararası genç yetenekler bestecilik yarışması” nda “1.ve 2. flüt – piano süitleri” ile “Birincilik” ve A.B.D. – Minneapolis’ deki “2004 Charles B. Olson genç besteciler yarışması”nda nefesli sazlar orkestrası için “Sonat” adlı yapıtı ile yine “Birincilik” ödülünü kazanmıştır. Bu eser 2004 yılı Kasımında Encore Wind Ensemble tarafından “Wind Century” konserler serisinde seslendirilmiştir. Bunların yanısıra, 2006 yılında, “13. Halıcı Bilgisayarla Beste Yarışması”nda “Birincilik ödülü” ve “Onno Tunç özel ödülü” olmak üzere iki ayrı ödül kazanmıştır. Son olarak T.C. Kültür Bakanlığı Opera-Bale eserleri beste yarışmasında; “Nemrut” adlı iki perdelik balesi ile “Büyük Ödül” ve “En iyi Libretto” ödüllerini kazanmıştır.
Hoinic, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesindeki teori – kompozisyon çalışmalarını 2007 yılında “Yüksek Şeref” derecesi ile tamamlamıştır. Bu sure içinde pek çok oda müziği toplulukları ile piyanist ve şef olarak çalışmış, ayrıca 2005’ten 2007 yılına kadar Başkent oda orkestrasının daimi şefliği yapmıştır.
2007 – 2008 eğitim yılında St. Petersburg “Rimski Korsakov” devlet konservatuvarında Prof. Mihail Kukushkin’in sınıfında orkestra şefliğinde uzmanlaşma kurslarına devam etmiştir. 2010 yazında Berlinde, Baltic Gençlik Filarmoni orkestrasında Kristian Jarvi’nin asistanlığını üstlenmiştir.
2009 yılında dünyanın en prestijli okullarından biri olan Moskova Çaykovski Devlet konservtuarına kabul edilen Artun Hoinic, efsanevi orkestra şefi ve pedagog Prof. Gennady Rozhdestvensky'nin sınıfına kabul edilmiştir.
2013 yılında Moskova konservatuarı büyük salonunda vermiş olduğu konser ile mezuniyet sınavını gerçekleştirmiştir. 2014 yazında İsviçrede düzenlenen 1. Gstaad orkestrastra şefliği akademisine kabul edilmiş ve burada ünlü şefler Leonid Grin ve Neeme Jarvi ile çalışma fırsatı bulmuştur.
Sanatçı bugüne kadar Aleksander Ghindin, Gülsin Onay, Arman Tigranyan, Aram Badalyan, Cihat Aşkın, Sasha Rozhdestvensky gibi dünyaca ünlü solistlerle aynı sahneyi paylaşmıştır. Bilkent Gençlik Senfoni, St. Petersburg Akademik Senfoni, Bursa Senfoni, Antalya Senfoni, Bilkent Senfoni, Kharkov Filarmoni, Ermitaj ensemble, Moskova Konservatuar Senfoni, Gstaad Festival Orkestrası, L'Orchestre de chambre de Festival L'Est-Ouest, Çukurova Senfoni orkestraları ve Mersin Devlet Operası, Samsun Devlet Operası ile konserler vermiş, temsiller yönetmiştir.
Bilgi: Ayşe Hoinic
Bujor HoinicBujor HOİNİC
Müzisyen bir aileden gelen Bujor Hoinic, ilk müzik eğitimine Timişoara' daki müzik Okulu'nda başladı. Piyano bölümünü bitirdikten sonra, Bükreş konservatuvarı'nda Constantin Bugeanu ile orkestra şefliği, Dumitru Bughici ile kompozisyon bölümlerinde okudu. 1973'te Romanya birinciliği ile mezun oldu ve hemen ardından aynı yıl içerisinde profesyonel kariyerine başladı. 1984'de kadar Timişoara operası'nın müzik direktörü ve birinci şefi olarak çalıştı. Bu süre içinde, Romanya, Fransa, Yugoslavya, Almanya, Rusya, Portekiz ve Türkiye´ de konuk sanatçı olarak bir çok senfonik konserler, baleler ve operalar yönetti.
1976' dan bu yana Romanya Besteciler Birliğinin asil üyesi olan Hoinic' in uluslararası platformda icra edilen eserleri arasında en önemlileri: orkestra için 'Pavana' (1972), orkestra için 'Prelüd, Koral ve Füg' (1976), 1981'de ulusal 'Cantarea Romaniei' Festivalin'de 'Birincilik' ödülü alan 'Dacia-Felix' balesi, orkestra ve kadınlar korosu için 'Angora' poemi (1982), Arp, flüt, viyolonsel ve koro için 'Deniz Lirikleri' kantatı (1986), solistler, koro ve orkestra için 'Pasiunile Martirilor' requiemi (1990), 3 gitar ve orkestra için antik stilde 'Konçerto' (1996), koro ve orkestra için 'Gordion' kantatı (1999), orkestra için 'Konser Uvertürü', 'Senfoni' (2003), 'Kont Dracula' balesi (2006), Obua konçertosu (2007), iki gitar için 'Horoscope' konçertosu (2007), 'Karadeniz Rapsodisi' (2008), Viyolonsel Konçertosu (2010) ve 'Şahmeran' operası (2012) gibi yapıtlardır.
P.I. Tchaikovsky liedler üzerinde 'Bir Avuç Tchaikovsky' eseri, E. Marzo'nun 'Florinda' çocuk müzikali ve G. Verdi'nin çeşitli operalarından derlenmiş 'Üç Silahşörler' balesinin orkestrasyonlarını yaptı. Ayrıca, B. Hoinic, C. Pugni müziği üzerinde 'Notre Dame'ın Kamburu' balesini ve Osmanlı saray müziklerinden esinlenerek 'V. Murad´ bale müziğini bestelemiştir.
Gerek şef, gerek besteci olarak Romanya, Polonya ve Türkiye radyo ve televizyonlarında pek çok kayıtları ve videoları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra CD kayıtlarıda gerçekleştirmiştir. Önemli müzik yarışmalarınada jüri üyesi olarak davet edilen Hoinic, orkestra şefi olarak preklasik dönemden modern müziğe uzanan geniş bir repetuvara sahiptir. Çeşitli orkestralar ile turneler, ulusal ve uluslararası festivallerde konserler, operalar ve baleler yönetmiştir. Bu orkestralardan birkaçı: Bükreş 'George Enescu', Yaş, Timişoara, Arad, Sibiu filarmoni orkestraları (Romanya), Cheboksari (Rusya), Bonn (Almanya),Mersin, Antalya, İstanbul, Bükreş operaları ve Ulusal Portekiz senfoni orkestrasıdır.
1984´ ten beri Ankara Devlet Opera ve Balesinin daimi şefiliğini yapmakta ve ayrıca Antalya, Smsun ve Mersin operaları, Bursa ve Bilkent senfoni orkestralarının devamlı konuk orkestra şefi olarak yer almaktadır.
Alıntı: https://secure.dobgm.gov.tr/opera2013/wsan2013.aspx?SicilNo=546​
evetbenim sanat güneşi logo

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Haber Bilgi: Gülsin Onay/

evetbenim4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir