Bir yapım olarak bu oyunu yönetmen Nurullah Tuncer yerelden evrensele taşımış. Çok özenli görselliği içerisinde takım oyunculuğu çok başarılı. Sahne tasarımıyla, ışık düzeni ve yönetimiyle Nurullah Tuncer, tiyatro insanı olarak bu çalışmalarıyla özdeşleşmiştir. Koreografisi,giysi tasarımı, müziği ve korosuyla çok başarılı bir yapım. Bütün oyuncuların kolektif başarıya katkıları büyük, görülmesi gereken önemli bir oyun, 'Dünya'nın Ortasında Bir Yer'.
ÇAĞDAŞ BİR TRAGEDYA ÖRNEĞİ
Dünyanın Ortasında Bir Yer
HAYATİ ASILYAZICI
Özen Yula, değişik konuları işleyen oyun yazarlarımızdan. Ele aldığı önemli konuları
kendine özgü biçemde yani üslupta, inanılmaz güzellikte değerlendiriyor. ''Dünyanın Ortasında Bir Yer'', Yula' nın oyun dağarında birincil yer tutmaktadır diyebilirim. Ne var ki, ''Gayri Resmi Hürrem''i de ilk sırada, ''Dünyanın Ortasında Bir Yer''le başı tutmaktadır. O zaman, bu ikiliyle, Özen Yula'yı, evrensel boyutlu bir yazar olarak niteleyebiliyorum.
“Dünya nın Ortasında Bir Yer”: yerelden evrensele, tutsaklıktan özgürlüğe, pasiflikten başkaldırıya, kadın sorununu işleyen bir çağdaş tragedya. Antik Yunan Tiyatrosu'nda kadının özgürlüğünü anlatan Sofokles'in ''Antigones''i, Oripides'in ''Medea''sı bir ayrıcalıktır. Jean Anoulh'in de ''Antigonesi''var. Aynı yazarın ''Jeanne D'Arc''ı gibi. Bernard Show'un da ''Jeanne D'Arc''ı hiç unutulur mu?
Birbirinden biçem ve çağ anlamında uzak yazarlar olarak aynı konulu ama kalıcı oyunlar yaratmışlardır. Luigi Cherubini 'nin ''Medea'' operası, opera edebiyatının en zorlu yapıtlarındandır.
TÜRKİYE'DEKİ İLK GÖSTERİMİ
Yeri gelmişken söyliyeyim, bu operayı bu dönem, Antalya Devlet Opera ve Balesi'nde Mehmet Ergüven sahneye koyacak ve ''Medea'' rolünü dramatik sesli soprano Burcu Bükem Kuru oynayacak. 13 Haziran 2011'de Uluslarası Aspendos Opera ve Bale Festivalinde Türkiye'deki ilk gösterimi yapılacak. Şimdi Özen Yula'nın bu yapıtı, yukarda saydıklarımdan ayırt edici, Dilmen'in 'Kurban'ından farklı boyutu olan, özgün bir tragedyadır. 'Kurban'da Zehra kadın kumayı kabul etmez ve iki çocoğuna kıyar. Geleneği sarsar. 'Dünya'nın Ortasında Bir Yer'de 'Ahten'de Esra Ronabar, zorla evlenmek olayına, trajik bir çizgideki evliliğe baştan karşıdır ve inanılmaz direçli bir kadın simgesi konumundadır. Kuşatılmış bir çiftliğin 'Ateş Çiftliği'nin baş kaldıran kadınıdır. Emre Bey'in zorbalığına da boyun eğmez. Sözlü çatışmalarında, 'Emre Bey' Hüseyin Köroğlu'na karşı da sakin ama dirençlidir. Zorba 'Emre Bey'in eşine olan üstünlüğünü de yitirmiştir. Bu çözümlemede Ronabar rolünü, olağanüstü bir başarı ile yorumlamaktadır. Oyunun her sahnesinde, değişik yorumuyla yetkin bir tragedya oyunculuğunu sergilemektedir. Plastik ve estetiği üst düzeyde olan bir oyuncu Esra Ronabar. 'Emre Bey'de Hüseyin Köroğlu, kişiliğini ve karakter betimlemesini başarıyla üst düzeye taşıyor.
YEREL'DEN EVRENSELE
Bir yapım olarak bu oyunu yönetmen Nurullah Tuncer yerelden evrensele taşımış. Çok özenli görselliği içerisinde takım oyunculuğu çok başarılı. Sahne tasarımıyla, ışık düzeni
ve yönetimiyle Nurullah Tuncer, tiyatro insanı olarak bu çalışmalarıyla özdeşleşmiştir. Koreografisi, giysi tasarımı, müziği ve korosuyla çok başarılı bir yapım. Bütün oyuncuların kolektif başarıya katkıları büyük, görülmesi gereken önemli bir oyun, 'Dünya'nın Ortasında Bir Yer'.