ÇAĞDAŞ GÖSTERİ SANATLARI BİRİMİN’DEN ŞUBAT AYINDA YENİ ATÖLYELER
Başvurular 6 Şubat’a kadar internetten online olarak yapılacak
Dünyada gelişen tiyatro ve oyunculuk tekniklerini temel alarak, farklı, çağdaş yaklaşımlara ön ayak olacak ve hem tiyatrodan hem de dışarıdan sanatçılara açık atölyeler, sunumlar, ortak çalışmalar gerçekleştirerek sezon içinde pek çok atölye ile faaliyet gösterecek olan ÇGSB’nin Şubat ayı atölye programı şöyle;
SESSİZLİKTE BEDEN VE NÖTR MASK
Mine Çerçi
18Şubat – 22 Nisan 2015, Her Çarşamba 14.00- 18.00
İçinde sözün doğduğu toprak olan sessizlik, hem tekrar oyun doğaçlamalarının hem de nötr maske doğaçlamalarının ortak paydasıdır. Sessizlik, oyuncunun oyununu sözden yani ağızdan, harekete yani bedenin bütününe indirmesine imkan sağlar.
Psikolojik sessiz oyun doğaçlamalarısırasında, uzamla ve partnerle kurulan etki-tepki ilişkisine yönelik oyuncuda yaratılan bedensel farkındalık nötr maske ile daha fazla kışkırtılır. Nötr maske, dışdünyanın oyuncunun bedeninde okunabilmesi, uzamıalımlamasıve onu belirgin şekilde bedeninde yansıtabilmesi için oyuncuya devamlıolarak denge, açıklık, tasarruf, kararlılık, sakinlik, nötrlük hali önerir; ideal bir bedeni ya da denge halindeki ideal bir metni işaret eder.
Buaynızamandaoyuncununseyircialgısınıarttırmak, oyununuteatralleştirmekanlamınagelir.Nötr maskeyi taşıyan oyuncu oyununa, seyirci için bir ritim, bir ölçü, bir süre, bir uzam, bir biçim verir. Nötr maskeyi deneyimlemişoyuncunun daha sonra sessizliğin içinden sadece gerekli olduğu anda ortaya çıkardığısöz, böylece bir işlev ve bir güçkazanır, fiziksel eyleme dönüşür.
SES TEKNİKLERİ
Susan Main
17 Mart- 9 Nisan, Her Salı10.00- 13.00, Perşembe 11.00- 14.00
Doğum anından itibaren, insan sesi çok çeşitli duygularıifade edebilme potansiyeline ve en hassas düşünce ayrıntılarınıda ortaya koyma yeteneğine sahiptir. Genellikle, büyüme sürecinde, enstrümanımızın bazıbölümleri, yani seslerimiz, bedenlerimiz, duygularımız, zihnimiz ve ruhumuz bloke olur.
Bu atölye sizi dünyaca ünlüses eğitmeni Kristin Linklater’ın geliştirdiği metodolojiyle tanıştıracak. Sesinizi özgürleştirmek, geliştirmek ve güçlendirmek için bir dizi egzersiz sunacak. Bu atölyenin amacısizin konuşma sesinizi düzeltmek değildir. Bu atölyeden kazanacağınız şey farkındalık yoluyla özgürlüktür. Blokajlarınızın ve zaman içinde geliştirdiğiniz ses alışkanlıklarının farkına vardığınızda, bunların üzerinde çalışarak daha fazla ifade özgürlüğüedinebilirsiniz.
HİKAYE ANLATICILIĞI – ANLATIM SANATI
NazlıÇevik
12 Şubat – 2 Nisan 2015, Her Perşembe 13.00 – 16.00
Çevremiz hikayelerle örülüdür. Temas ettiğimiz her türlüanlatının bir hikayesi vardır. Bir müziğin, tiyatro oyununun, filmin, bir resmin, bir rüyanın, masalın, mitin, efsanenin, biyografik öykülerin. Hikaye Anlatıcısıhikayesi olan her türlüanlatımalzemesini sözlüolarak anlatan kişidir. Fakat her anlatıfarklıanlatım biçimlerine dikkat etmeyi gerektirir. Hikaye Anlatıcılığına girişçalışmalarında sözlügeleneğe ait masallarla çalışacağız.
Masallar anlatıcısına ulaştığında birer iskeletten ibarettir. Anlatıcı, kendi imajlarından bir beden yapar, kendi hayallerinden bir elbise diker ve kendi ruhundan ruh üfler masalına. Anlatıcıtüm bunlarıyaparken neye ihtiyaçduyar? Bir masala can verip, onu etkili bir biçimde nasıl anlatır?
Bu çalışmada; bir masalı, doğaçlama olarak nasıl anlatabileceğimizi ve dinleyicimizle nasıl ilişkilendireceğimizi öğreneceğiz.
Başvurular 6 Şubat’a kadar internetten online olarak
http://application2.ibb.gov.tr/CGSM/BasvuruFormu.aspxadresine yapılabilir.
Atölye başvurularıatölye yöneticileri tarafından değerlendirilecek ve her atölyenin eğitmeninin belirlediği sayıkadar başvuru sahiplerine 9 Şubat’a kadar geri dönülecektir. Katılım ücretsizdir.
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI MÜDÜRLÜĞÜ
Darülbedayi Cad. No.3 Harbiye-ŞİŞLİ İSTANBUL
Basın ve Halkla İlişkiler – 0212 455 39 34 – 0212 455 39 35 / Faks: 0212 449 51 41
https://www.facebook.com/istanbulsehrintiyatrosu
https://twitter.com/sehir_tiyatrosu
e-mail: basin.yayin@ibb.gov.trweb: www.ibst.gov.tr