ÇDSO: BAROKTAN KLASİĞE (23.10.2020)

“BAROKTAN KLASİĞE”
Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası; şef İbrahim Yazıcı yönetiminde; 23 Ekim 2020 Cuma, saat: 20:00’de Adana Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu’nda solist arp sanatçısı Gizem Aksoy Yılmaz’a eşlik ediyor.ŞEF:İBRAHİM YAZICI
SOLİST:GİZEM AKSOY YILMAZ
PROGRAM:
G. P. HANDEL / ARP KONÇERTOSU
J. HAYDN / SENFONİ NO.92 “OXFORD”ÇDSO:
T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak kurulan Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Devlet Senfoni Orkestrası (CSO), İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İzDSO)dan sonra kurulan dördüncü senfoni orkestrasıdır. Resmi olarak 1988 yılında kurulan orkestramız, ilk çalışmalarına 17 kişilik çok küçük bir kadroyla, 1991 yılının son aylarında başlamıştır. İlk konserini 1992 yılında, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluş günü olan 5 Ocak’ta gerçekleştirmiştir.
Orkestra, ilerleyen yıllarda yapılan sınavlar ile müzisyen kadrosunu genişletmiştir. Aynı zamanda Çukurova Filarmoni Derneği’nin de katkılarıyla diğer Senfoni Orkestraları, Opera ve Bale Orkestraları ve Devlet Konservatuarlarından aldığı misafir sanatçılarının desteğiyle olağan konserlerini başarıyla sürdürmektedir. Bu tür çalışmaların yanı sıra, dönemin NATO Genel Sekreteri ve Belçika eski Dışişleri Bakanı Willy Claes, özel bir konserin ilk bölümünde orkestrayı yönetmiştir.
Adana 6.Kolordu Komutanlığı’nın desteği ile Çaykovski’nin 1812 Uvertürünü, Çukurova Üniversitesi Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçek top atışları eşliğinde seslendirmiştir. ÇDSO kurulduğu günden bu yana birçok yurtiçi ve yurtdışı turneleri gerçekleştirmiştir, bunlardan bazıları; Tarsus, İskenderun, Diyarbakır, Malatya, Trabzon, Mersin, Gaziantep, Antalya Aspendos Antik Tiyatrosu, Ankara, İstanbul, Elazığ, Kıbrıs, Suriye, Almanya, Azerbaycan ve Japonya turneleridir. Japonya turnesi esnasında Çaykovski’nin 1. Piyano Konçertosu ve 5. Senfonisinin CD kaydını gerçekleştirilmiştir.
Side Uluslararası Müzik Festivali, Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Xheki Uluslararası Müzik Festivali (Azerbaycan), Bellapais Uluslararası Müzik Festivali (Kıbrıs), Bodrum D-marin Uluslararası Müzik Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali ve Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı gibi birçok festivalde başarılı konserler gerçekleştirmiştir. ÇDSO her sezon çeşitli özel haftalarda zengin klasik batı müziği repertuvarının yanı sıra, pop müzik, klasik Türk müziği ve film müziği repertuvarlarını da içeren konserlere yer vermektedir.
Her sezon programını özenle hazırlayıp, Adanalı izleyicilere çok sesli evrensel müziği tanıtıp sevdirebilmek için çalışmalarını büyük bir özen içinde gerçekleştiren ÇDSO ayrıca birçok eserin Dünya’da ve Türkiye’de ilk seslendirilişleri gerçekleştirilmiştir.
2000-2006 yılları arasında, Mayıs ve Eylül aylarında Antalya Aspendos açık hava tiyatrosunda yerli ve yabancı turistlere düzenli olarak konserler vermiştir. “Hacı Sabancı’yı Anma” konseri gibi her sezon düzenli olarak yapılan özel konserleri de Adana izleyicisine sunmaktadır. ÇDSO’nun klasik müziği sevdirmek ve halka tanıtmak amacı ile gerçekleştirdiği eğitim konserlerine birçok okul İl Milli Eğitim Müdürlüğü vasıtası ile davet edilerek, öğrencilere enstrüman tanıtımı yapılmakta ve çok sesli müzik anlatılmaktadır.
Konserleri izleyeme imkânı olmayan sanatseverlere ulaşmak ve yine çok sesli müziği tanıtabilmek amacıyla ÇDSO sezon içerisinde çeşitli köy ve ilçe okullarına, cezaevi personel ve hükümlülerine ve pamuk tarlalarında çalışan işçilere eğitim konserleri düzenleyerek çok sesli müziği konser salonlarının dışına taşımaktadır.
Elazığ türkülerinin senfonik olarak düzenlenmesi ile “Harput Senfonisi” adı altında turne konserini ilk olarak Elazığ’da gerçekleştiren ÇDSO, bu konserin tekrarını Ankara ve İstanbul turneleriyle devam ettirmiştir.
ÇDSO’nun bir başka büyük projesi olan “İlahi Senfonisi” birçok şehirde halkla buluşturulmuş ve çok beğeni kazanmıştır. Ç.D.S.O. hava şartlarının elverişsizliğine rağmen Türkiye’de ilk kez Nemrut Dağı’nda konser vererek bir ilki gerçekleştirmiştir.
2015 yılında gerçekleştirilen Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında gerçekleştirilen kapanış konserini yaklaşık 100.000 kişi izlemiş ve çok büyük övgüler alarak bir rekora imza atılmıştır.
Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Mustafa Kemal Atatürk’ün “TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TEMELİ KÜLTÜRDÜR” düşüncesi ışığı altında, O’na layık olma yolunda konserlerini sürdürmektedir.İBRAHİM YAZICI–Orkestra Şefi
Müzikal kişiliği ve enerjisiyle ile şimdiye kadar konser yaptığı tüm ülkelerde gerek dinleyicilerin, gerek müzik otoritelerinin ilgi odağı haline gelen Yazıcı, profesyonel müzik hayatına 1995 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesinde korepetitör ve konuk şef olarak başladı. Gösterdiği sıra dışı performans sayesinde kısa sürede aralarında Berliner Philarmoniker, Theatre des Champs Elysées, Wiener Konzerthaus, Essen Philarmonie, KKL Luzern, Seul Art Center, Tel Aviv Performing Arts Center gibi dünyanın en prestijli konser salonlarında, Luzern Symphony Orchestra, Deutsche Symphonie Orchester, ( Eski RIAS), Den Haag Het Residentie, WDR Rundfunkorchester Köln, Wuppertal Symphonie Orchester, Ensemble Rezonans, Camerata de France gibi pek çok önemli toplulukla konserler yaptı.
Rönesanstan 21. yüzyıla kadar uzanan çok geniş ve renkli bir repertuardan oluşan ve Natalia Gutman, Jean Bernard Pommier, Fazıl Say, Sarah Chang, Stefan Milenkoviç, Viktor Pikayzen, İdil Biret, Gülsin Onay gibi yıldız sanatçıların solist olarak katildigi sayısız konser yönetti. Oda müziği ve lied eşlikçiliğine de büyük önem veren Yazıcı piyanist olarak çok önemli sanatçılarla aynı sahnede yer aldı.
Selva Erdener’le birlikte çağdaş Türk Müziğine yeni bir soluk getirdikleri“Turkuvaz Quintett”i kurdu. Çok yönlü ve başarılı çalışmalarından ötürü 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Sanat Teşvik Ödülü ve 2005 yılında İtalyan Cumhurbaşkanı tarafından “Cavalleria della Soliderita” şövalyelik ünvanıyla onurlandırıldı. 2012 yılında “Yılın Orkestra Şefi” Donizetti Ödülüne layık görüldü.
Müzik eğtimine H.Ü. Devlet Konservatuarı’nda Nimet Karatekin’ le piyano, Alain Boeglin ile oda müziği, Nevit Kodallı ve İstemihan Taviloğlu ile kompozisyon, Hikmet Şimşek ve Rengim Gökmen’le orkestra şefliği çalıştığı H.Ü. Devlet Konservatuarında başladı ve bu okuldan yüksek lisans diploması aldı. Daha sonra CNRM Perpignan’da Claude-Phillipe Durand ile piyano, Daniel Tosi ile orkestra şefliği, Michel Lefort ile oda müziği çalıştı ve bu okulu üç dalda “Premier Prix” alarak bitirdi. Bu okullardaki çalışmalarının yanı sıra Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde masterclass’lara katıldı. Maestro Gilbert Varga ile uzun bir süre çalıştı ve asistanlığını yaptı.
1998-2007 yılları arasında Devlet Çoksesli Korosu’nun şefliği, 2007-2012 yılları arasında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müzik Direktörlüğünü yapan sanatçı eğitimciliğe de büyük hassasiyet göstermiş ve Hacettepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak ders vermiştir.
Görseller: https://evetbenim.com/deso-izmir-konseri-sef-ibrahim-yazici-solist-gulsin-onay/​Sanatçı özgeçmişi evetbenimcom/Sayfa Düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
İleti Haber: Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Basın Bülteni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir