TİYATRONUN BÜYÜLÜ RÜZGARI DİYARBAKIR’DA ESECEK
“Diyarbakır 11.’Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali’ Başlıyor”
5 – 26 Nisan 2014
DEVLET TİYATROLARI’NDA FESTİVAL HEYECANI
“Diyarbakır, Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali Başladı”
DT Genel Sanat Yöntmeni Mustafa Kurt Diyarbakır Valisi M.Cahit Kıraç'a
Plaket ve Çiçek Takdim Ederken
Bu yıl 11’incisi düzenlenen ‘Diyarbakır, Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali’ kortej yürüyüşüyle başladı. Korteje çok sayıda tiyatro oyuncusu katılırken vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.
Kortej sonrasında tiyatro önünde çeşitli etkinlikler ve aktiviteler yapılarak tiyatroseverler ve vatandaşlar eğlence dolu anlar yaşadı.
Festivale katılan oyunların tanıtım filminin de gösterildiği açılış törenine Diyarbakır Valisi M.Cahit Kıraç, Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanı Abdullah Recep ve çok sayıda davetli katıldı.
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Müdürü Uğur Çınar yaptığı açılış konuşmasında “Bu yıl 11’incisini düzenlediğimiz bu festivalde bizleri yalnız bırakmadığınız için siz değerli konuklarımıza çok teşekkür ederim.” dedi.
Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Kurt ve Diyarbakır Valisi M.Cahit Kıraç sırasıyla konuşmalarını yaptılar.
Kurt, Orhan Asena’nın tiyatro tarihinde mihenk taşlarından biri olduğunu belirterek, bu yıl 11’incisi gerçekleşen ‘Diyarbakır, Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali’nin Orhan Asena’yla birlikte ulusal tiyatromuza destek veren yazarlarımıza da bir saygı duruşu olduğunun altını çizdi.
Kurt ayrıca, tiyatroda yazarların önemine dikkat çekerek, “Bir oyun kaç temsil yaparsa yapsın, ilk temsille son temsil birbirinden ayrılır. İlk gece çocuğumuzun doğumunu bekler gibi son gece ise çocugumuzdan uzun süreliğine ayrılacakmışız gibi. Sonra geriye bir bakın gittikçe sararan fotoğraflar, oyundan kayıtlar ve çokça da anılar kalır. Tiyatronun kalıcılığına soluk veren ise yazarlarımızdır, onlar sayesinde tiyatro özgünleşir ve gelişir.” dedi.
Kurt, festivalin gerçekleşmesine verdiği destek nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e teşekkür etti.
Kıraç ise, festivalin en anlamlı faaliyetlerinden bir tanesinin yerli yapımlar olduğunu ifade ederek, festivale Diyarbakırlı oyun yazarı Orhan Asena’nın adının verilmiş olmasının Diyarbakır adına çok önemli olduğunu söyledi.
Festival İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun ‘Çöl Fırtınaları’ oyunu ile perdelerini açtı.
“Çöl Fırtınaları (Selahaddin Eyyübi)”,
Devlet Tiyatroları Diyarbakır 11.”Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali” bu yıl 5-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nun Diyarbakır’lı oyun yazarı Orhan Asena’nın anısına adanan ve bu yıl 11’ncisi düzenlenecek olan ‘Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali’nde İstanbul, Bursa, Diyarbakır, Sivas, Antalya, Konya, Adana, Van Devlet Tiyatroları ve Mersin Opera ve Balesi seçkin eserlerini tiyatroseverlerin beğenisine sunacak.
Kuruluş amaç ve ilkeleri doğrultusunda 62 yıldır ulusal tiyatromuzun gelişmesine öncülük eden Devlet Tiyatroları, kültürümüzü ve onu oluşturan değerleri yaşatma, tanıtma görev ve sorumluluğu ile Türk Tiyatrosunun ulusal üslubunu oluşturacak oyun yazarlarını desteklemeye devam ediyor.
“Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç”, İstanbul Devlet Tiyatrosu
Devlet Tiyatroları bu amaç doğrultusunda 10 senedir Diyarbakır’da düzenlediği ve bu yıl 11’ncisini düzenleyeceği “Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali”ne önem vermektedir.
“Yunus Emre”, Sivas Devlet Tiyatrosu
Diyarbakır’da doğmuş ve aslen bir doktor olan uzun yıllar Diyarbakır’a hizmet etmiş, Türk Tiyatrosunun ve yazın hayatının en değerli isimlerinden biri olan Orhan Asena’nın oyunları tiyatroya gönül veren dünya görüşünden hareketle, Diyarbakırlı sanatseverlerle buluşacak.
“Tohum ve Toprak”,Bursa Devlet Tiyatrosu
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nun Orhan Asena Sahnesi’nde gerçekleştirilecek olan festivalde Devlet Tiyatrosu’nun sekiz farklı bölgesi dokuz farklı oyunla 21 temsil verecek.
Mersin Opera ve Balesi’de festivalde “Lüküs Hayat” oyunuyla sanatseverleri selamlayacak.
İstanbul DT-Çöl Fırtınaları
Festival Programı çerçevesinde;
5, 6 ve 7 Nisan tarihlerinde İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Çöl Fırtınaları (Selahaddin Eyyübi)”,
&
nbsp;
8 ve 9 Nisan tarihlerinde Bursa Devlet Tiyatrosu yapımı “Tohum ve Toprak”,
10 Nisan Perşembe günü Mersin Devlet Opera ve Balesi yapımı “Lüküs Hayat”,
11 Nisan Cuma günü Diyarbakır Devlet Tiyatrosu yapımı “Beceriksizler”,
12 ve 13 Nisan tarihlerinde Sivas Devlet Tiyatrosu yapımı “Yunus Emre”,
14 ve 15 Nisan tarihlerinde İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç”,
16, 17 ve 18 Nisan tarihlerinde Antalya Devlet Tiyatrosu yapımı “Ayakta Durmak İstiyorum”,
19 ve 20 Nisan tarihlerinde Konya Devlet Tiyatrosu yapımı “Ayyar Hamza”,
21 Nisan Pazartesi günü Diyarbakır Devlet Tiyatrosu yapımı çocuk oyunu “Neşesaçan”,
22 ve 23 Nisan tarihlerinde Adana Devlet Tiyatrosu yapımı “Çöplük”,
24, 25 ve 26 Nisan tarihlerinde Van Devlet Tiyatrosu yapımı “İki Kalas Bir Heves”, Orhan Asena Sahnesi’nde tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Orhan Asena (1922-2001)
Orhan Asena: Öz geçmiş
7 Ocak 1922, Diyarbakır – ö. 15 Şubat 2001 Ankara). Oyun yazarı, çocuk hastalıkları uzmanı.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1945'te mezun oldu. Anadolu'da hekim ve hükümet tabibi olarak görev yaptı. 1955'te çocuk hastalıkları uzmanı oldu. Sekiz yıl Almanya'da hekim olarak çalıştı.
Yazın dünyasına şiir ve hikâye yazarak girdi. Daha sonra oyunlar yazmaya başladı. İlk oyunu Tanrılar ve İnsanlar – Gılgamış, 1954 yılında sahnelendi ve 1959'da da kitap olarak yayımlandı. Kırkı aşkın oyun yazdı ve oyunları tüm Türkiye'deki sahnelerde oynandı. Yirmi kadar oyunu da kitap olarak yayımlandı. Atçalı Kel Memet'in hayatını işlediği Atçalı Kel Mehmet adlı oyunuyla TRT'den 1970 yılında başarı ödülünü aldı. Daha sonraları ise, İsmet Küntay Tiyatro Ödülü'nü, Avni Dilligil Tiyatro Ödülü'nü ve Türkiye İş Bankası Büyük Tiyatro Ödülü'nü kazandı. Tiyatro eleştirmenlerince Türk tiyatrosunun Shakespeare'i olarak tanımlanmıştır.
1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı uvanını almıştır. 2001 yılında Ankarada vefat eden yazar Cebeci Asri mezarlıkta toprağa verildi.
Bazı Oyunları
* Tanrılar ve İnsanlar
* Tohum ve Toprak
* Simavnalı Şeyh Bedreddin
* Atçalı Kel Mehmet
* Şili'de Av
* Ölü Kentin Nabzı
* Yıldız Yargılanması
* Kanunî Sultan Süleyman Dörtlemesi (ya da Taht ve Baht Dörtlemesi)
* İlk Yıllar – Roksolan
* Hürrem Sultan
* Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe
* Sığıntı
* Korku
* Yalan
* Gecenin Sonu
* Fadik Kız
* Toroslardan Öteye
* Seyitbaşı Konağı