
“Döngüsel Zaman”
TÜLİN ONAT RESİM SERGİSİ
02 Nisan – 04 Mayıs 2015

Prof.Tülin Onat’ın Sanat Görüşü
Sanatçı için yaptığı resim kendi yaşamının keşfidir,kişiselliğidir.Resimlerini hiçbir zaman öykünme,anlatım,kopya değil kendi iç dünyasının bir açıklaması ve duygularının sembollerle ifadesidir.Ortaya koymaya çalıştığı ise kavramsal derinliktir.Sanat sembollerin çatışması,barışması,beraberliğidir.Yani sanat kendi dilini yaratır.Bu da sembolik bir dildir.Yaptıkları sanatçının otobiyografisi gibidir.Benim için renk ve biçimdir.Bu önceliklerim her zaman 'ritm' ile düzenlenir.Yaptıklarım hiçbir şey hakkında değil , hiç bir şey konum olmadığı halde hayatta yaşanılanlar,kişiselliğim yapıtımı yönlendirir.Belli bir dönem ,belli bir kültür ve benim dikkatimde yer eden olaylar resimlerimde 'biçim' olarak yerlerini alırlar.
Soyut resimlerinden tanıdığımız Tülin Onat’ın yeni işlerinden oluşan Döngüsel Zaman sergisinde bu kez farklı bir devinime şahit oluyoruz. Sanatçının yeni işleri, farklı okumalara açık, aynı zamanda mistik boyutlar taşımasının yanında alıştığımız soyut temalarını da sürdürmeye devam ediyor. Bazı resimleri; kümelenmiş denizanalarını, denizyıldızlarını, yosunları, mercan adalarını anımsatan yarı saydam figürlü resimlere dönüşüyor. Çoğunlukla deniz kıyılarındaki meditatif dalgaların sakinliği izleyiciyi, tuvallerdeki mutlak huzur arayışına davet ediyor. Sanatçı, sonsuzluk arayışından ödün vermeyen çemberlerle, çeşitli sembollerle bir damladan, okyanusa açılan resimlerinde Marmara, Ege kıyılarından Büyük Okyanus’a kadar paletini özgürce genişletiyor. Bazı motifleri ise, soyutlanmış yaprak biçimi olarak Selçuklu, Osmanlı vasıtasıyla Anadolu’dan, Japonya, hatta Çin’e kadar ulaşıyor. Bu döngüsel fırça yolculuğu ilüzyonist bir şekilde büyülü yeni dünya atlası çizerken, durağan görünen bir devinimi, değişimi de bizimle paylaşıyor.
Onat, bu sergisinde, yerkürenin döngüsel zamanındaki gelişimini, çemberler içindeki çemberlerle, uzay boşluğu içindeki boşlukla, gezegenlerin dışındaki diğer gezegenlerle..sonsuzluk arayışını, zarif adımlarla minimal devingenliğini imleyerek bütünlüyor. Resimler, durağan görünen ama zamanın kılavuzluğunda yavaş yavaş devinen, dönüşen bir hal alıyor: Aydan, bazen uzaydan bir fotoğraf gibi, bazen de, kuş bakışı deniz sahiline, okyanus kıyılarına, adalara makro izlekler, rafine imgeler sunuyor. Diğer yandan Onat’ın, Bali’de yaşadığı yıllarda etkisi altına girdiği çalışmaları da yer alıyor. Evlerin, koruyucusu, Endonezya kültürünün kahramanı bir kertenkele türü olan Geko’ların tılsımından yararlanıyoruz. Geko’lar kolaj çalışmalarında da karşımıza çıkıyor. Sanatçı, karışık teknik işlerinde ise Tintoretto’ya saygı duruşunda bulunuyor. Tülin Onat’ın son işlerinden oluşan, tuvalle, ışıkla, renkle, espasla, meditasyon biçimine dönüştürerek sürdürdüğü var olma mücadelesinde, zamanın ve suyun akmaya devam ettiği Döngüsel Zaman sergisi, 04 Mayıs 2015 Pazartesi gününe kadar Galeri İdil’de görülebilir.

Galeri İdil
Valikonağı Cad.No:45-47 Nişantaşı-İstanbul
Tel:0212 283 2383 www.galeriidil.com.tr info@galeriidil.com.tr