DÜNYA KADINLAR GÜNÜ 2008
"KADININ ADI VAR: DUYGU ESENA"
Beşiktaş Kültür Sanat Platformu’nun düzenlediği etkinlik,
8 Mart’ı özel bir isimle kutluyor
“Ustalara Saygı” bu kez Duygu Asena için
“Kadının Adı Yok” adlı romanıyla, feminist hareketin ülkemizdeki tarihinde bir dönüm noktası yaratan Duygu Asena’nın
farklı yönleri, dostları tarafından konuklara anlatılacak. Ustanın kardeşi İnci Asena’nın da katılacağı etkinlikte
Ayşegül Sönmez, Coşkun Aral, Fatmagül Berktay, Filiz Aygündüz, Müge İplikçi, Nâzım Alpman, Pınar Selek, Sedef Kabaş ve Yavuz Özkan konuşmacı olarak yer alacaklar.
Selen Domaç’ın sunacağı “Ustalara Saygı” gecesinde Duygu Asena, çeşitli sanat dallarının temsilcilerinin performanslarıyla da anılacak. Etkinlikte, Zeynep Tanbay’ın koreografisini yaptığı bir gösteri, altı dansçı tarafından, Derya Alabora’nın okuyacağı Duygu Asena metinleri eşliğinde sanatseverlere sunulacak. Ustalara Saygı’ya Ali Kocatepe ve Vedat Sakman onun anısına söyleyecekleri şarkılarla katılacaklar. Gecede Nebil Özgentürk’ün hazırladığı “Bir Yudum İnsan”dan yeniden kurgulanan özel bir bölüm de seyircilere sunulacak.
“Ustalara Saygı” toplantıları 24 Mart’ta Ayla Algan ve Beklan Algan için düzenlenecek geceyle devam edecek.
Melih Cevdet Anday Sahnesi (Akatlar Kültür Merkezi): 0 212 351 93 84 Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Duygu Asena’ya saygı etkinliği ile kutlanacak. Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) 10 Mart Pazartesi akşamı gerçekleştirilecek olan gecede, ülkemizde kadın hareketinin öncülerinden biri olan yazar Duygu Asena anılacak. Otuz sekizincisi düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantısı, saat 20.00’den itibaren takip edilebilecek.
Bilgi için: Faruk Şüyün 0533 4683063
Melih Cevdet Anday Sahnesi (Akatlar Kültür Merkezi): 0 212 351 93 84
Duygu Asena
"19 Nisan 1946'da İstanbul'da doğdu. Atatürk'ün yaveri Ali Şevket Öndersev'in torunudur. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra pedagog olarak çalışmaya başlayan Asena'nın ilk yazısı 1972'yılında Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayınlandı.
Duygu Asena bir çok gazete ve dergide çalıştıktan sonra, ilk kitabı "Kadının Adı Yok" ile büyük ses getirdi. Kitap 1988 yılında müstehcen olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Uzun süren dava sonucunda izin alan kitap, Atıf Yılmaz tarafından aynı isimli filme konu oldu.
Ülkemizde feminizmin en büyük savunucularından olan Duygu Asena, 2006 yılında beyin tümörü nedeniyle tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayata gözlerini yumdu.
YAPITLARI
İlk yazısı 1972'de Hürriyet'in Kelebek ekinde çıktı. İlk kitabı Kadının Adı Yok'la adını duyurdu. Geniş bir okur kitlesine ulaşan kitap 1988'de "müstehcen" bulunarak yasaklandı; iki yıl süren dava sonucu yayımına izin verildi, aynı yıl Atıf Yılmaz tarafından filme alındı. Yapıtları: Kadının Adı Yok (1987), Aslında Aşk da Yok (1989), Kahramanlar Hep Erkek (1990), Aynada Aşk Vardı (1997), Değişen Bir Şey Yok (1998), Aslında Özgürsün (2001), Aşk Gidiyorum Demez (2003).
FEMİNİZMİN SAVUNUCUSU
Türkiye, Duygu Asena'yı feminist düşüncenin en ateşli savunucusu olarak tanıdı. Kadın hakları için birçok faaliyetin içinde bulunan Asena, bu konuyu köşe yazılarında ve kitaplarında sürekli gündeme getirdi.
Dostları O'nun sadece kadınların değil, erkeklerin yaşamına da büyük katkılarda bulunduğunu söyler.
KADININ ADI YOK
Asena'nın Kadının Adı Yok isimli kitabı 1987 yılında yayınladı. Kitap bir yıl içinde 40 baskı yaparak Türkiye'de satış rekoru, daha sonra filme çekilerek gişe rekoru kırdı. 40'ıncı baskının satışları sürerken, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı yasaklandı. Bunun üzerine Duygu Asena'nın açtığı davada kitap aklandı. Yeni baskıları yayınlandı. Kitap 53 baskıya ulaştı.
Kadının Adı Yok, Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da çevrilerek yayımlandı. İlk baskıları kısa sürede tükendi… Bu kitap Yunanistan'da "best seller" oldu.
İkinci kitabı Aslında Aşk Da Yok, Kadının Adı Yok'un devamı niteliğindedir. 36. baskıya ulaşan bu kitap da yine Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da yayımlandı."
Haber Kaynak: İleti Haber: Faruk Süyün
Araştırma Kaynak: www.sodev.org, www.netbul.com
Yayına Hazırlayan: "KADININ ADI VAR: DUYGU ASENA" Tevfik Yalçın
Teşekkür: Bu yazının oluşumuna katkı yapan ve kaynak bilgi oluşturan: Faruk Şüyün ve ilgili web sitelerine teşekkür ederiz.
evetbenim
evetbenim
sanatı, sanatçıyı, yaşamı paylaşmak için…