Dünyanın tanıdığı devlet sanatçımız piyanist Gülsin Onay, 2015-2016 sezonu kapanış konserinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi'nde sanatseverle buluşuyor.
Gülsin Onay Piyano Resitali
23 Mayıs 2016 saat: 20:00
23 Mayıs’ta Süreyya Operası’nın sezon kapanış konserinde, J.S.Bach, L.v.Beethoven, F. Chopin, A.A. Saygun, C.Franck eserlerinden oluşan bir program seslendirecek.
Program:
J.S. Bach – 1. Partita si bemol majör BWV 825, Praeludium – Allemande – Courante – Sarabande – Menuett I – Menuett II – Gigue
L.v. Beethoven – Andante Favori WoO 57
F. Chopin – Polonez la bemol majör op. 53
Ara
A.A. Saygun – İnci'nin Kitabı Op.10, İnci (Calme) – Afacan Kedi (Giocoso) – Masal (Misterioso) – Kocaman Bebek (Animato) – Oyun (Animato) – Ninni (Tranquillo) – Rüya (Calme)
C. Franck – Prélude, Choral et Fugue
Gülsin ONAY
“Duyarlı bir kesinliğe ve zekice bir parıltıya, en hassas şeyleri bile maharetli parmaklarına neredeyse gülümsercesine emanet etme yeteneğine sahip ve tutkulu bir sanatçı. Hayal gücü yüksek, mükemmel bir piyanist” Peter Cosse
2014-2015 sezonunu yurt içinde ve dışında yoğun bir tempoyla tamamlayan Gülsin Onay, Fransa, Japonya, İtalya, İngiltere, Arjantin ve Kıbrıs’ta resitaller verdi, ustalık sınıfları düzenledi. 17 Haziran 2015 tarihinde, 43.İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde Franz Liszt Oda Orkestrası ve trompet sanatçısı Gabor Boldoczki eşliğinde Şostakoviç’in 1 numaralı piyano konçertosunu seslendiren Onay, sezonu, sanat danışmanı olduğu 12.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali Antik Taş Ocağı sahnesinde verdiği “Yıldızlara Serenad” başlıklı resitalle kapattı. Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık 2015’te New York, Cambridge, Fethiye, İzmir, Lüksemburg, İstanbul, Antalya, Malta ve Paris konserlerinde dinleyenleri büyüledi.
2015-2016 sezonunda Türkiye’nin önemli salonlarında ve festivallerinde sayısız konser verecek olan Gülsin Onay, İzmir, İstanbul, Adana, Londra, Ankara, Cambridge, Sao Paolo, Brazilya, Tokyo ve New York gibi şehirlerde hayranlarıyla buluşacak. Aralarında Bujor Hoinic’in piyano konçertosunun prömiyerinin de yer aldığı birçok konçertoyu yorumlayacak.
Gülsin Onay, 2017’de, Türkiye’nin en önemli bestecilerinden biri ve Onay’ın da öğretmeni olan Ahmed Adnan Saygun’un eserlerini, doğumunun 110.yıldönümünde Türkiye’de ve dışında Hong Kong’dan Almanya’ya uzanan bir coğrafyada seslendirecek, bestecinin solo piyano eserlerini kaydedecek.
“Piyanist sadece olağanüstü teknik ustalığı ile değil, müzikal zekâ ve anlayışın sık rastlanmayan bir bileşimi ile de dinleyiciyi fethediyor. İhtişam, olağanüstü cümleleme, müzikal enerji ve zekâ mükemmel biçimde dengeleniyor. ” Göttinger Tagblatt
Gülsin Onay'ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin'den Japonya'ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 72 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi. Birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Gülsin Onay'ın konser verdiği salonlar arasında Amsterdam Concertgebouw, Berlin Filarmoni Salonu, Viyana Konzerthaus, Londra Queen Elizabeth Hall ve Wigmore Hall, Paris Salle Gaveau, Washington DC National Gallery of Art ve New York Miller Theater yer almaktadır. Sanatçı Berlin, Varşova Sonbaharı, Granada, Würzburg Mozart Festivali, Newport, Schleswig-Holstein, İstanbul gibi dünyanın önemli müzik festivallerinin de eleştirmenlerce beğenilen, aranan bir ismidir. Gülsin Onay, 2004 yılında başlayarak kısa sürede dünya genelinde klasik müzik çevrelerinin dikkatini çekmeyi başaran Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır.
Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay'ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Hocası Saygun'un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Sanatçı, kendisine adanmış olan Saygun'un 2. Piyano Konçertosu ile Stuppner ve Tabakov'un konçertolarının dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Saygun'un yanı sıra Hubert Stuppner 2. Piyano Konçertosunu, Jean-Louis Petit Gemmes ve Muhittin Dürrüoğlu-Demiriz Bosphorus isimli piyano eserlerini sanatçıya ithaf etmişlerdir. Ünlü virtüöz Marc-Andre Hamelin Gülsin Onay için Prelude ve Denis Dufour ise Avalanche'ı bestelemiştir.
Gülsin Onay'ın 20'yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır. Ülkemizde CD'leri Lila Müzik etiketiyle yayınlanan sanatçının, özellikle Rachmaninov ve Çaykovski piyano konçertolarını seslendirdiği albümü başta Vladimir Ashkenazy olmak üzere pek çok meslektaşının takdirini kazanmıştır. Gülsin Onay son yıllarda Amerika'da da peş peşe çıkan albümleriyle adından söz ettirmektedir. VAI firması DVD olarak Grieg ve Saint-Saens konçertolarını yayınladı. 2011 sonbaharında piyasaya çıkan “Liszt, Haydn & Schubert” CD'si ile birlikte sanatçı Amerika'da artık Dorian Sono Luminus etiketi altında kayıt yapmaktadır.
Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarı'nda eğitim gören Gülsin Onay'a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. 1988 yılında Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır. Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesi'nin de Sürekli Sanatçısıdır. Yurtiçi ve dışında pek çok yardım konseri veren Gülsin Onay, 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir. Sanatçıya ayrıca Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası ve Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014 “Onur Ödülü” Gülsin Onay’a verilmiştir. Tekirdağ'da bir sokağa Gülsin Onay'ın ismini veren Süleymanpaşa Belediyesi, 2 yıldır sanatçının adına "Gülsin Onay Piyano Günleri"ni düzenlemektedir.