Gümüşlük Festivali, Gülsin Onay’ın iki bininci konseriyle başladı.
13. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Piyanist Gülsin Onay’ın 2 bininci konseriyle Denizbank ana sponsorluğunda tarihi taş ocağında başladı. “Taşta Klasik” başlığı altında sunulacak klasik müzik konserlerinin ana sponsorluğunu üstlenen Bosch’un katkılarıyla gerçekleşen konserde Gülsin Onay, çok sevdiği hocası Ahmed Adnan Saygun’un adını taşıyan Saygun Quartet ve konuk sanatçı kontrbasçı Cemre Burhan Çetin’le birlikte sahneye çıktı. Konser öncesinde gazeteci ve haber sunucusu Özlem Gürses izleyicilere bu yılki program hakkında bilgi vererek, katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
İlk konserini 6 yaşındayken TRT İstanbul Radyosunda veren Piyanist Gülsin Onay, 50 yılı aşan sanat yaşamı boyunca birbirinden değerli sanatçı, orkestra ve şeflerle 5 kıtada 73 ülkede konserler verdi; çok sayıda albüm doldurdu ve sayısız ödüle layık görüldü. Onay, iki bininci konserinde, Ulvi Yücelen Oda Müziği Yarışması birincisi Saygun Quartet’le ve gecenin konuk sanatçısı kontrbasçı Cemre Burhan Çetin’le festival sahnesinde yer alırken, konseri aralarında ünlülerin de bulunduğu bin civarında klasik müzik tutkunu izledi.
Doğumunun 100. Yılında Fenmen için konser
Açılış konserini, 1916 yılında müzisyen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen, Türkiye’de çoksesli müziğin gelişimine önemli katkı sağlayan besteci, piyanist, piyano öğretmeni ve müzik yazarı, hocası Mithat Fenmen’e adadığını belirten Gülsin Onay, festival sahnesinde hocasıyla birlikte çalıştıkları Chopin Konçertosunun quartet versiyonunu, ayrıca Ulvi Cemal Erkin ve Dvorak’ın eserlerini seslendirdi. Chopin Konçertosunun quartetle çok nadir seslendirildiğini ifade eden Onay, Saygun Quartet’le icra ettikleri bu eserin önemine de dikkat çekti.
Gülsin Onay, sahneye çıkmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konserin 8 Temmuz 1909’da doğan Türkiye’nin ilk kadın konser piyanisti Ferhunde Erkin’in de doğum gününe rastlaması açısından çok değerli olduğunu söyledi. Onay, “çok duygu yüklü bir konser olacak ama inşallah bunu notalarla aktaracağım izleyicilere” dedi. Çok sevdiği isimlerin bu konserde bir araya geldiğini söyleyen Onay, sözlerini şöyle sürdürdü; “Adnan Saygun burada, Ulvi Cemal Erkin, Ferhunda Erkin, Chopin hepsi bu gece burada; düşünebiliyor musunuz bu benim iki bininci konserim ve müzik hayatımda benim için çok değerli isimler bu konserde bir araya geldi. İlk konserimi 6 yaşında verdim, 73 ülkede konserler verdim; tarifsiz bir mutluluk yaşıyorum”.
Saygun Quartet göz doldurdu
İzmir Karşıyaka Belediyesi bünyesinde kurulan Karşıyaka Oda Orkestrası (KODA) grup şeflerinden oluşan Saygun Quartet, Deniz Toygür Conus, Özge Özerbek, Yağmur Tekin ve Yusuf Çelik’ten meydana gelmiş genç bir quartet olarak dikkat çekti. Dörtlüye eşlik eden bir diğer KODA üyesi Cemre Burhan Çetin de kontrbastaki yeteneği ile izleyicilerden alkış aldı.
Bosch ana sponsorluğunda gerçekleşen Taşta Klasik konserlerinin ilkinde Piyanist Gülsin Onay & Saygun Quartet ve Cemre Burhan Çetin, gecenin ilk eserinde Frédéric Chopin’in, “Piano Concerto no 2 in f minor Op.21” adlı yapıtından 1. Maestoso, 2. Larghetto, 3. Allegro vivace başlıklı bölümleri seslendirdiler. Koyunbaba Antik Taş Ocağının olağanüstü ortamında devam eden konser, Antonín Dvorak’ın “String Quartet in E-flat major, Op. 97, B. 180 “American” isimli eseriyle devam etti. Bu eser, 1. Allegro non tanto, 2. Allegro vivo, 3. Larghetto ve 4. Finale, Allegro giusto adlı bölümlerden oluşuyordu. Gülsin Onay’ın iki bininci konseri, aradan sonra Ulvi Cemal Erkin’in “Quintet for Piano and String Quartet” adlı eseriyle devam etti.
4 bölümden oluşan yapıt, 1. Moderato, 2. Adagio mesto, 3. Ritmico Energico ve 4. Allegro vivo başlıklarından oluşuyordu. Sanatçılar, izleyicilerin alkışlarıyla 2 kere bis yaptılar. Gülsin Onay, Chopin Nocturne’ü seslendirerek sahneden ayrıldı.
Festivalin eski öğrencisi, Onay’la aynı sahnede yer aldı
Geçtiğimiz yıllarda Gümüşlük Festival Akademisinin öğrencileri arasında yer alan Saygun Quartet’in çelisti Yusuf Çelik, bundan yıllar önce viyolonsel ustalık sınıfına eğitim veren İngiliz virtüöz Alexander Baillie’den masterclass almış, daha sonra Almanya’da usta müzisyenin öğrencisi olmuştu. Eğitimine Baillie ile devam eden Çelik, ilk kez öğrenci olarak geldiği festivalde, Gülsin Onay’la sahne aldı. Konser öncesinde büyük bir heyecan ve onur duyduğunu belirten Çelik, kendini evinde hissettiğini ve tekrar festivalde olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Festivalin sponsorları;
13. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin ana sponsoru Denizbank’ın yanı sıra Bridgestone, Kumda Gitar konserlerinin; Bosch ise Taşta Klasik konserlerinin ana sponsorluğunu üstleniyor. Norveç Büyükelçiliği etkinlik sponsoru olarak festivale destek veriyor. T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi ve BODTO, festivalin kurumsal sponsorları arasında yer alırken; THY, festivalin resmi ulaşım sponsorluğunu; Roots of Highlife ve Cactus Hotels ise konaklama sponsorluğunu; Piernet sosyal medya sponsorluğunu üstleniyor. Ayrıca Uludağ İçecek, Türkmen Çiçekçilik, Sibel Senna Landscape Design, Music Norway, Mas Matbaa, Mimoza, Limon Gümüşlük, Umurbey Wineyards, Permisan Perde, Julius Meinl Coffee ve Çıngıloğlu festivalin servis sponsorları arasında yer alıyor.
Antik Taş Ocağında gerçekleşecek Taşta Klasik konserlerinin başlama saati 21:15; diğer konserler 20:30’da başlayacaktır.
Biletler, Festival Merkezi, Gümüşlük sahili; Roots of Highlife – Ortakent (0 542 443 50 10) ve Biletix'den temin edilebilir. Bilet iletişim: 0 537 040 37 40
www.gumuslukfestival.org
info@gumuslukfestival.org
www.facebook.com/gumuslukfestival
13. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali Program:
UGKMF, “Avrupa’nın en seçkin festivalleri, EFFE 2015 – 2016” etiketiyle onurlandırılmıştır.
8 Temmuz – Açılış: Gülsin Onay & Saygun Quartet – Cemre Burhan Çetin (Taşta Klasik)
9 Temmuz – Emre Yavuz – piyano (Toprak evde)
10 Temmuz – Emre Şen – piyano (Taşta Klasik)
11 Temmuz – Nils Petter Molvær – etnik caz grubu+trompet – Norveç (Suda Caz)
12 Temmuz – Simin Tander – etnik caz/solist – Almanya/Afganistan (Suda Caz)
14 Temmuz – GFA Piyano konseri (Toprak ev)
15 Temmuz – Ilya Kondratiev & Emre Yavuz – piyano (Taşta Klasik)
16 Temmuz – Ilya Kondratiev – piyano – Rus (Toprak ev)
18 Temmuz – GFA Piyano 2. Konser (Toprak ev)
19 Temmuz – Håkon Kornstad – etnik caz/saksafon – Norveç (Suda Caz)
20 Temmuz – Derek Gripper – etnik müzik – G.Afrika (Kumda Gitar)
21 Temmuz – Hasan Meten & Erdem Sökmen – düet gitar (Kumda Gitar)
22 Temmuz – Redmond O'Toole – özgün/İrlanda (Kumda Gitar)
23 Temmuz – Marek Pasieczny – özgün/Polonya (Kumda Gitar)
24 Temmuz – Naqsh Duo: Golfam Khayam & Mona Matbou – etnik müzik/İran (Kumda Gitar)
Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Kaynak: Gümüşlük Festivali <gumuslukfestivalihaber@gmail.com>