İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları ve orkestrası; İstanbul Barok birlikteliğinde, Apollo ve Defne – Judith (kantat-bale) 30 Mayıs, 1 ve 2 Haziran tarihlerinde; Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi'nde sanatseverlerle buluşuyor.
APOLLO ve DEFNE
Sahne Kantatı 1 perde (40 dakika)
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası
30.05.2018 – 01.05.2018 – 02.06.2018
Cuma – Pazar – Pazartesi/ saat: 20:00
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi
George Frideric Handel
Apollo ve Dafne
Apollo:Cengiz Arslan/ Utku Baykurt
Dafne: Sinem Ekşioğlu/Pınar Koç
Müzik Sorumlusu: Turan Manafzade
Sahneye Koyan: Doğan Çelik
Dekor Tasarımı: Efter Tunç
Kostüm Tasarımı: Gazal Erten
Koreografi: Çiğdem Erkaya Öztürk
Işık: Taner Aydın
İtalyanca seslendirilecektir.Süre: 40 dakika
Konu:
Zalim ejderha Python'u öldürerek Yunanistan'ı zorbalıktan kurtaran Apollo, kendini beğenmiş bir tavır içindedir: "Cupid'in okçuluğu bile benim ok ve yayım ile boy ölçüşemez", diye böbürlenir. Ancak bu kibirli hali, güzeller güzeli Dafne'yi görünce değişir. Apollo, Dafne'yi görür görmez ona aşık olur ve onun kalbini kazanmak için tüm etkileyici özelliklerini ortaya koyar. Şüpheci bir yapıya sahip olan Dafne, onurunu kaybetmektense ölmeyi tercih edeceğini söyleyerek Apollo'yu geri çevirir. Apollo, bunun üzerine, aşkına karşılık vermesi için Dafne'yi fiziksel ve ruhsal olarak daha da zorlamaya başlar. Çaresiz kalan Dafne onun bu baskısından kurtulmak için kendisini bir defne ağacına dönüştürür. Apollo sevdiğini kaybetmenin acısıyla gözyaşlarına boğulur ve bu gözyaşları ile defne ağacının yeşil yapraklarını sulayacağını belirtir. Ağacın görkemli dalları, ileride büyük kahramanların başına taç olacaktır.
JUDİTH (Modern Bale 30 dakika)
Müzik: Çetin Işıközlü
Libretto: Alfred Rodriques
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası
30.05.2018 – 01.05.2018 – 02.06.2018
Cuma – Pazar – Pazartesi/ saat: 20:00
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi
Jüdith: Berfu Elmas/Büşra Ay/ Gizem Atik TuncayHolofernes: Batur Büklü/ Alican Güçoğlu
Abra: Melike Koper/ Maia Ito
Koreografi: Deniz Özaydın
Orkestra şefi: Zdravko Lazarov
Dekor Tasarımı: Efter Tunç
Kostüm Tasarımı: Gazal Erten
Işık: Taner Aydın
Konu:
Kuşatılmış Kudüs şehrinin surları dışında, genç fatih Holofernes ve askerleri, şehrin muhtemel düşüşünü kutlamaya başlamışlardır. Şehir halkı Holofernes'e ülkelerini yağma etmemesi için, o bölgenin en güzel kızını, bakire Judith'i göndermiştir. Judith, Holofernes’in tarafında olduğuna onu ikna eder ve genç fatihin güvenini kazanır. Bir yandan da Holofernes’e aşık olmuştur. Ulusu için görevini yerine getirmek ile Holofernes’e hissettikleri arasında kararsız kalır. O sırada Judith’in yardımcısı Abra devreye girer ve ona ısrarla görevini hatırlatır. Bunun üzerine, Holofernes’in arkasını döndüğü bir anı yakalayan Judith, genç fatihin başını keser. Ardından şehre haber salar ve Yahudi askerleri Holofernes’in birliklerini yenilgiye uğratır. Yahudiler zaferi kutlarken, Judith sevdiği adamın yasını tutmaktadır.
ÇETİN IŞIKÖZLÜ
1969 yılında Kompozisyon Bölümünden mezun olan Çetin Işıközlü’nün müzik kariyeri; henüz öğrenci iken (1968), Ankara Devlet Konservatuarı “Dame Ninette De Valois” döneminde Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından davetli ünlü İngiliz Koreograf Alfred Rodrigues’in koreografisini yaptığı bestecinin; verdiği büyük ilham karşılığında eşi IŞIL’a ıthaf ettiği ilk eseri “Judith” adlı balesinin 1969 – 70 yıllarında sahnelemesi ile başlamış ve.daha sonraları, Ankara Devlet Opera ve Balesinde eseri sahneye koyan Cüneyt Gökçer’e ithafı olan ilk operası Ağrı Dağı Efsanesi gibi sahne yapıtları ile çalışmalarını sürdüren Işıközlü; konçerto, oda müziği, lied, piano solo ve senfonik tarzı gibi çalışmaları ile kariyerini sürdürmüştür.
Kazandığı burslar ile ,kompozisyon ve orkestra şefliği dalında 1976-78 yıllarında Roma Santa Cecilia Konservatuarı’nda öğrenim gören Işıközlü, 1977 – 81 yıllarında da İtalya Siena Chigiana Akademisi'nde, İngiltere Ernest Read Music Association , Avusturya Viyana'da Meister Kurzus ve Salzburg Mozarteum Akademisi'nde orkestra şefliği kurslarına devam etmiştir.Kompozisyon eğitimini A.Adnan Saygun ve Guido Turchi ile orkestra şefliği eğitimini ise H. Ferit Alnar, Franco Ferrera, George Hurst, Trence Lovett ve Prof.Suitner ile tamamlamış , kariyeri boyunca,Westfallen Senfoni,Gürcistan Devlet Senfoni, Bilkent ve İzmir Devlet Senfoni Orkestraları gibi daha birçok orkestrayı da yurt içi ve dışında yönetmiştir.
Piyano teknikleri, klasikten romantiğe eserlerin yorumsal uyarlaması, piyano, şan ve operada müzik estetiği ve yorumlarının analizi, armoni ve kontrpuan konuları uzmanlık alanına giren Çetin Işıközlü, eserlerinde Türk makamsal müziğinden ve ritmik sistemlerinden esinlenmiş; canlı ve melodik duyum içinde, lirik dramatik algıdan etkilenerek, kendine özgü amodal ve atonal teknikleri uygulamış, orijinal duygu ve izlenimlerini armonik dissonans algılaması ile açığa vurmuştur.
ATATÜK’ün doğumunun yüzüncü yılı nedeniyle Almanya’nın Detmold şehrinde yapılan şölenlerde düzenleme komitesinin Onur Mektubu'nu alan besteci, Atatürk ve silah arkadaşları ile Türk Silahlı Kuvvetlerine ithaf ettiği eserin tüm telif haklarını Mehmetçik Vakfına bağışlamış, 1973 yılında Türk Ordu Senfonisi'ni (Senfonik Fantazi) bestelemesi nedeniyle 1988 yılında Genel Kurmay Başkanlığı ve 1998'de de Milli Savunma Bakanlığı tarafından ödüllendirilmiştir.1994-95 sezonunda Türkiye de ilk kez olmak üzere Kültür Bakanlığı tarafından Opera ve Bale sanatlarında "Başarılı Ulusal Besteci" olarak ödüllendirilmiş,yine aynı yıl Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen Uluslararası Senfonik Müzik Festivaline orkestra şefi olarak davet edilmiş ve Kırgızistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafındanda bir berat ile ödüllendirilmiştir.
Kariyeri boyunca pek çok sayıda ödüle sahip olan sanatçıya H.Ü. Devlet Konservatuarı tarafından da 2000 Yılı Sanat Ödülü verilmiştir. Işıközlü’nün ülkenin ruh bütünlüğü ihtiyacı anlayışıyla oluşturduğu Çanakkale Kahramanlarına ithaf ettiği ÇANAKKALE KAHRAMANLARI -Destansı Oratoryosu; TBMM’nin 85.yılı ve Çanakkale Savaşlarının 90.yılı münasebeti ile bir ilk gerçekleştirilerek Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından TBMM’de , 2012 de İstanbul Devlet Opera ve Balesince icra edilmiş ve sanatçı bir plaket ile ödüllendirilmiştir.Sanatçının AĞRI DAĞI EFSANESİ opera eseri yine bir ilk gerçekleştirilerek 1999-2000 yıllarında; uluslararası bir sanatçı topluluğunun katılımıyla orijinal mekanı olan Ağrı Dağı eteklerindeki İshak Paşa Sarayı’nda bestecinin yönetimi ile seslendirilerek TRT kurumu vasıtası ile canlı olarak tüm dünyaya ulaşma başarısını göstermiş ve bu şekilde TRT kilometre taşlarına girmeğe hak kazanmıştır.
Dünya prömiyeri 2005 yılında , Rus Koreograf Yuliana Malkhasyants tarafından sahneye koyularak İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen; sanatçının kızı Bestem’e ithaf ettiği ve Kültür Bakanlığı’nın siparişi olan Emrah ile Selvihan adlı balesi 13.Uluslararası Aspendos Festivali’nin repertuarına alınmış, aynı yıl Işıközlü’nün konusunu Sümer tarihinden alan, Kültür Bakanlığı’nın siparişi olan Opera eseri İNANAN’da Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye konularak Dünya Prömiyeri yapılmıştır.Sanatçının ,eşi IŞIL’a ithaf ettiği Türkiye, Almanya, Güney Afrika (Capetown) ve Japonya’da sahnelenerek Dünya repertuarına giren ilk Türk Balesi olan JUDITH Balesi ile birlikte Ağrı Dağı Efsanesi Operası’nıda içeren CD’si Avusturya çıkışlı VMS firması tarafından Dünya pazarına ve katalog listelerine girmiş ve Ağrı Dağı Efsanesi Operası dünyada yayınlanan ilk Türk Opera’sı olma özelliğine sahip olmuştur.
Işıközlü’nün beste çalışmalarını halen sürdürmekte olduğu ve milli ruh bütünlüğü ile yarattığı eserleri arasında yerini alan, Turgut Özakman’ın çok ses getiren eserinden oluşturduğu Şu Çılgın Türkler Opera’sı 2007 tarihinde İstanbul’da verilen bir tanıtım konseri ile basına ve kamuoyuna tanıtılmıştır. 2013 de İzmir Devlet Opera ve balesince Dünya Prömieri yapılmıştır.
2007 içerisinde Işıközlü’nün unutulmaya yüz tutmuş bazı anonim Türk Çocuk Oyunları ve Şarkıları ile beraber kendi çeşitlemelerini de içeren torunu Kaan Türen’e ithaf ettiği “ÇOCUK DÜNYASI–Türk Çocuklarından Dünya Çocuklarına" isimli 19 piyano eserinden oluşan yapıtı uluslararası EMI Music Türkiye tarafından bir CD/YAPIM olarak İstanbul Notre Dame De Sion’da yapılan tanıtım konserinin ardından piyasaya çıkmış ve Nota Kitabı’da aynı tarihlerde yayınlanmıştır.
04 Nisan 2008’de Ankara Sanat Festivali 25.Gümüş Yılı açılış etkinliğinde YENİ BİR DÜNYA Senfonisi ve 2013 de Kalan Müzik Yapım tarafından bir CD/YAPIM Yukarı Fırat Ezgileri CD yi icra eden piyanist Hande Dalkılıç’a ithaf edilmiştir. 17.Mart 2014 de Çanakkale’den Barış Çağrısı adlı 1 perdelik operası İstanbul Devlet operası , 08 Nisan 2014 de Judith adlı balesi Antalya Devlet Balesi tarafınca yapılmıştır. 2015,Çanakkale Savaşları zaferi^nin 100. Yıl Anma ve Kutlama kapsamı Çerçevesinde ,ÇANAKKALE KAHRAMANLARI-Destansı Oratoryo^su, 5 Nisan da CRR de/, İstanbul Operası ile ,24 Nisan 2015 de “ Çanakkale de.”AİT OLDUĞU TOPRAKLARDA SLOGANI ile bestecinin yönetimi altında gerçekleşmiştir. 2015 H.Ü sinde Çanakkale Kahramanları- Destansı Oratoryo, 2016 CRR de Dudaktan Kalbe operası sahnelenmiş olup, / Bestecinin yönetiminde ÇANAKKALE KAHRAMANLARI-Destansı Oratoryo 9. İcrası ile 18 Mart 2017 CRR / Yukarı Fırat Senfonik Esintiler 2017 Ankara operası, Bilkent ve Haliç Üniversitesinde görev yapmış olan Işıközlü
halen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı'nda çalışmalarını sürdürmektedir.
www.isikozlu.com
Doğan Çelik
1980 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ne rejisör yardımcısı olarak girdi. Deli Dolu, Kiss Me Kate, Tatlı Charity, Yarasa, IV. Murat, Aida, Turandot, Carmen, Madam Butterfly, Lucia di Lammermoor, Otello, Macbeth, Karyağdı Hatun, Yusuf ile Züleyha gibi 150'ye yakın eserde rejisör yardımcısı olarak görev aldı. Yekta Kara, Cüneyt Gökçer, Bozkurt Kuruç, del Monaco, Marek, Bolender gibi bir çok ünlü rejisörle çalıştı. İspanyol Saati, Bir Tenor Aranıyor, Fantastik, Heidi, Çocuk Dünyası, Sarı Naciye, Bahar Konseri, Rossini Menüsü, Sihirbaz Oz gibi eserleri Ankara, İstanbul, Antalya, Mersin ve Samsun operalarında sahneye koydu. Bahçeşehir Koleji, Robert Koleji, Fındıklı Lisesi, Kadıköy Kız Meslek Lisesi, Artı Sonsuz Koleji gibi okullarda drama dersleri verdi.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sahne Tasarımı Ana Sanat Dalı'ndan 1994 yılında mezun oldu.
Efter Tunç
1994-1997 yılları arasında Devlet Tiyatrosu'nda dekor ve kostüm tasarımları yaptı. 1997 yılında İzmit Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın kuruluşu ile birlikte kurumda Dekoratör olarak göreve başladı, dokuz yıl Dekoratör ve Sanat Teknik Direktörü olarak görev yaptı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi Sahnesi'nin, sahne mekaniği proje ve uygulamalarını ve kurumun atölyelerinin kuruluşunu gerçekleştirdi.
1999 yılında İngiltere'de Doncaster Üniversitesi'nin Sahne Sanatları Bölümü Northern Performing Arts'a konuk sahne tasarımcısı olarak davet edildi ve Peter Weiss'ın Marat-Sade adlı müzikalinin dekor ve kostüm tasarımlarını yaptı.
2000 yılında Londra'da Central Saint Martin College Of Art'ta , Scenography Profesörü Pamela Howard'dan dersler aldı ve yüksek lisans tezi üzerine çalışmalar yaptı.
2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sahne Sanatları Anabilim Dalı'nda yüksek lisans bitirme tezini Yrd.Doç.Dr. Deniz Mutlu'nun danışmanlığında tamamladı.
Uluslararası sahne tasarımı sergilerinde; 2005 World Stage Design Toronto, 2007 Prague Quadrenniali, 2007 World Stage Design Kore, 2011 Prague Quadrenniali, 2013 Worl Stage Design Cardiff'te dekor tasarımları sergilendi. 0ISTAT Uluslararası Sahne Tasarımcıları Derneği , STD nin kurucu üyesi olarak yönetim kurulunda görev yaptı.
İstanbul Devlet Tiyatrosu, İzmir Devlet Tiyatrosu, Bursa Devlet Tiyatrosu, Erzurum Devlet Tiyatrosu, Trabzon Devlet Tiyatrosu ve Kenter Tiyatrosu, Tiyatro Stüdyosu, Beşiktaş Kültür Merkezi, Tiyatro Kare, Talimhane Tiyatrosu, TİM Production gibi özel ve ödenekli tiyatrolarda bir çok oyunun dekor ve kostüm tasarımlarını yaptı, İstanbul ve Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde dekor tasarımları gerçekleştirdi.
Tasarımlarını gerçekleştirdiği oyun ve operaların bazıları: Otello, Hayvan Çiftliği, Vişne Bahçesi, Marat-Sade, Hamlet, Lysistrata, Roberto Zucco, Cimri, Üç Kuruşluk Opera, Bir Şehnaz Oyun, Barış, Elveda Saraybosna, Bahar Noktası, İçerdekiler, Karar Kimin, Bir Yaz Gecesi Dönümü Rüyası, Crave, Psychosis 4.48, Oyunun Oyunu, 39 Basamak, Kredi Kartı Vakaaa, Vanya Dayı, Baştan Çıkarma, Ben Feurbach, Sessizlik, Hamlet Makinesi, Kral Lear, Don Juan, Sevil Berberi, Rossini Menüsü, İnsan Sesi, Kötülüğün Döngüsü, L'Elisir D'Amore, La Cenerentola, Rigoletto, Fındıkkıran, Hürrem Sultan.
2005 yılı İsmet Küntay Tiyatro Ödüllerinde; en iyi Tiyatro Dekor Tasarımcısı, 2013 İstanbul Lions Opera ödüllerinde; en iyi Opera Dekoratörü seçildi.
2005 yılından bu yana İstanbul Devlet Opera ve Balesi kadrosunda görev yapmakta ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü'nde konuk öğretim görevlisi olarak ders vermektedir.
Neslihan Gazal Erten
1979 yılında Diyarbakır'da doğdu. Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim bölümünü bitirdi. 2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, sahne tasarımı ana sanat dalından mezun oldu. 2003 yılında İzmir Tiyatro Evi’nde sahne tasarımcısı olarak görev aldı. 2004 ve 2007 yılları arasında İstanbul Devlet Tiyatroları ve bazı özel tiyatrolarda çeşitli oyunlarda görev aldı.
Süleyman Demirel Üniversitesi Sahne Tasarımı Bölümü'nde sanatçı öğretmen olarak görev aldı. 2007 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’na girdi. '72. Koğuş', 'Bozkır Dirliği', 'Kısasa Kısas', 'Bir Halk Düşmanı', 'Midasın Kulakları' çalıştığı oyunlardan bazılarıdır. 2008 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesine kostüm kreatörü olarak girdi. Kostüm tasarımlarını yaptığı eserlerden bazıları Rita, Suzanna'nın Sırrı, Töre, Manon Lescaut, Cem Sultan, I Puritani, Il Signor Bruschino, La Boheme , IV.Murat, Aida, Aşk İksiri operaları, Bir Tenor Aranıyor, Eczacı, Çardaş Prensesi operetleri, Coppelia balesi, Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Arda Boyları modern dans eserlerinden bazılarıdır. Sanatçı halen Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde kostüm kreatörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Taner Aydın
1960 Trabzon'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da Teknik liseyi de Samsun'da okuyup elektrik bölümünden mezun oldu. 1980 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi sahne mekanik bölümünde işe başladı. Daha sonra ışık bölümünde ışık uzmanı olarak çalıştı. 1993 yılında baş ışık uzmanlığına atandı. Anadolu üniversitesi 4 yıllık işletme fakültesini bitirdi. Görevi süresince, yerli ve yabancı tasarımcılarla çalışmanın yanı çok sayıda opera, bale ve çocuk oyunlarının ışık tasarımını üstlendi . Halen İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde baş ışık uzmanı olarak çalışan Taner Aydın evli ve iki çocuk babasıdır.
Cengiz Arslan
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Opera Ana Sanat Dalı'ndan mezun oldu. Yekta KARA, Cumhur BAKIŞKAN, İlteriş SUN, Mehmet NEMUTLU, Rayna POPOVA, Gökçen KORAY, Atifet USMANBAŞ, Cemalettin KURUGÜLLÜ, Şamil GÖKBERK, Licinio MONTEFUSCO gibi hocalarla çalıştı. Avusturya-Salzburg'da bulunan Mozarteum – Mozart Müzik Akademisi'nin Uluslararası Yaz Okulu'nda prof. Lilian Sukis ve Elio Battaglia ile aktif olarak yapılan masterclass çalışmaları ve konserlere katıldı. 2000 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi korosunda görev almaya başlayan sanatçı, 2015 yılından beri solist olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Utku Bayburt
1983 yılında İstanbul`da doğdu.2002 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvari Opera-Şan bölümünü kazandi ve şan çalışmalarına Prof.Dr.Müfit Bayraşa ile başladı.2007 yılında İstanbul Devlet Konservatuvarı Prodüksiyonu olan Carmen Operası`nda Dancaire rolünü seslendirdi.2008 yilinda Amerika`da Sieur Duluth Festivali`nde Guiseppe Verdi`nin Il Trovatore Operasi`nda Count di Luna rolünü oynadi.2009 yılında Süreyya Sahnesi`nde Albert Lortzing`in Die Opernprobe Operası`nda Johann rolünde görev aldi.Aynı yıl İstanbul Devlet Opera ve Balesi`nde çalışmaya başladi ve şan çalışmalarina Lynn Trepel Çağlar ile devam etti.Bu kurum bünyesinde;Puccini`nin La Boheme Operası`nda Benoit,Rossini`nin Sevil Berberi Operası`nda Fiorello,Donizetti`nin Don Pasquale Operası`nda Notaro,Ferit Tüzün`ün Midas`ın Kulakları Operası`nda 2. Adam,Strauss`un Ariadne auf Naxos Operası`nda Perukacı rollerini seslendirdi.2012 yılinda La Scala Akademi Korosu`na kabul edildi ve bu koro ile Fransa`nın Toulouse kentinde Wagnerin Rienzi
eserinde görev aldı.2013 yılında Borusan Filarmoni Orkestrası ile Puccini`nin Tosca Operası`nda Sagrestano rolünde görev aldı.Sanatçı halen İstanbul Devlet Opera ve Balesı`nde görevine devam etmektedir.
Ayşe Sinem Ekşioğlu
Müzik eğitimine Hande Peker'den aldığı piyano dersleri ile başladı. 2003 yılında Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi-İktisat Bölümü'nden mezun oldu. 2008 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Opera/Şan Bölümü'nden mezun oldu. Burada Gölgegül Şekeramber ile şan, Gürçil Çeliktaş ile sahne, Johan Botka ile eşlik çalıştı. Sonrasında şan çalışmalarına Oylun Erdayı ile devam etti. Bilkent Senfoni Orkestrası ile J. Haydn'ın Missa Brevis eserinde soprano soloyu seslendirdi. 2009 yılından beri Devlet Opera ve Balesi'nde çalışmaktadır. 2012 yılında İtalyan soprano Stefania Bonfadelli'nin 'L'arte Della Coloratura' üzerine düzenlediği ustalık sınıfına katıldı ve konser verdi.
Pınar Tuğba Koç
İstanbul'da doğan Pınar Koç, 1999 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Bölümüne kabul edildi. 2005 yılında 8. Uluslararası Genç Müzisyenler Şan Yarışması'nda 3.oldu ve aynı yıl Doç.Yekta Kara'nın sahneye koyduğu MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Orkestrası ile AKM' de sahnelenen W.A.Mozart'ın 'Cosi Fan Tutte' adlı operasında Dorabella rolünü yorumladı. Prof.Sebastian Vittuci'nin lied masterclassına katıldı. 2006 yılında Siemens Opera Yarışması'nda 2. lik ödülü aldı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan Prof.Mesut İktu'nun öğrencisi olarak birincilikle mezun oldu. 2007 yılında ise Salzburg Mozarteum Üniversitesi'nde Prof.Edith Wiens,Prof.Elio Battaglia ve Prof.Alessandra Althoff'un ustalık sınıfına katılarak çalışmalar yaptı.Aynı yıl İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin açtığı sınavı kazandı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde pek çok eserde görev aldı. Verdi'nin La Traviata operasında Flora, Lehar'ın Die Lustige Witwe (şen dul) operetinde
Valencieen, Rossini kolaj prodüksiyonunda Otello Operası'ndan Desdemonayı, Wolfgand ve Lorenzo Mozart kolaj prodüksiyonunda Kontes ve Elvirayı, Ariadne auf Naxos operasında Echo rollerini yorumladı. Aynı zamanda 2010 yılında Borusan Filarmoni Orkestrasıyla La Traviata Operası'nda Flora rolünü seslendirdi. Bugüne kadar Yeni Yıl Konseri, Bahar Konseri, Türksoy Opera Günleri gibi birçok konserde solist olarak görev alan sanatçı halen İstanbul Devlet Opera Ve Balesi'nde koro sanatçısı olarak çalışmaktadır.
Cemal Deniz Özaydın
M.S.Ü. Devlet Konservatuarı
2006 İDOB
Kuğu Gölü, Giselle, Kamelyalı Kadın, La Bayadere,Ağır Roman,Circle of Fifths, Otello, Afife, Hürrem Sultan, Don Kişot, 2. Senfoni, Minyatür, Creatures, Air, Bolero, Genç Werther ' in Acıları, Hüsn-ü Aşk' a Dair
Berfu Elmas
2013 İDOB
Giselle, Genç Werther ' in Acıları, Hurrem Sultan Opera eserleri ; Yusuf ile Züleyha, Midas
Büşra Ay
1990 tarihinde İzmir'de doğdu. 2001 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümünü kazandı. Sınıf atlama sınavlarında başarı göstererek 1 sınıf atlayıp 2010'da mezun oldu. 2006 yılında Uluslararası Varna Bale yarışması, 2008 yılında İstanbul Bale yarışmasına katıldı. 2009 yıllında Belarus'ta Minsk Dans Akademisi hocalarından Alexander Kaledenka ile workshop yaptı. 2010'da Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde misafir bale sanatçısı olarak göreve başladı. 2011'de Mersin Devlet Opera ve Balesi müdürlüğünün açmış olduğu sınavı kazanarak kadrolu bale sanatçısı olarak görev yapmaya başladı. Halen Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü´nde bale sanatçısı olarak görevine devam etmektedir.
Başlıca rol aldığı eserler;
Üç Silahşörler, Hurrem Sultan,Kuğu Gölü , Çalıkuşu , Zorba , Korsan, Notre Dame'ın Kamburu, Piri Reis
Gizem Atık Tuncay
1992 yılında İstanbul'da doğdu.Akademik eğitimine 2003 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda baslayıp 2012 yılında bir sene sınıf atlayarak mezun oldu.2012 yılı haziran ayında 3. Uluslararası İstanbul Bale Yarışması'na katılıp yarışmada jüri üyesi olan Septime Weber'den kontrat alarak onun direktörlüğündeki Washington Ballet Company'de bir sezon dans etti. 2013 yılından itibaren Samsun Devlet Opera Balesinde çalışmaktadır.
Alican Güçoğlu
1990 yılında Ankara'da doğdu. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Anasanat Dalı'nı kazandı. 10 yıllık eğitimden sonra mezun oldu. 2010-2014 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde çalışmıştır. Opera eserleri de dahil olmak üzere Harem, Üç Silahşörler, Notre Dame'ın Kamburu, Kuğu Gölü, Beethoven, Zorba, Uyuyan Güzel ,Bolero, Entre dos Aguas, Five Tango's, Kont Dracula, Coppelia, Amazonlar, 5.Murad, Sevginin Bedeli, Troy Game, Giselle, Afife eserlerinde kordobale ve solist dansçı olarak rol almıştır. 2014 Eylül ayından itibaren İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde çalışmaya başlamıştır. Halen İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde dansçılık görevini sürdürmektedir.
Nur Melike Koper
M.S.Ü. Devlet Konservatuarı
2006-2009 İDOB
Paquita, La Bayadere, İstanbul, Bolero, Don Kişot, Creatures, Concerto Barocco, Mi Favorita, Otello, Kuğu Gölü, Minyatür, Hürrem Sultan, Bodrum Aşkı, Emrivaki, Genç Werther ' in Acıları, 2. Senfoni, Circle Of Fifths
Özgeçmişler: https://www.operabale.gov.tr/tr-tr/Sayfalar/workdetail.aspx?EserKodu=1998
Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
Haber İçerik: https://www.operabale.gov.tr/tr-tr/