İKSEV in GENÇ YILDIZLARI BÜYÜLEDİ

İKSEV ULUSLARARASI KEMAN USTALIK SINIFI BAŞLADI
Çalışmalar final konseri ile sona erecek
29 Eylül – 2 Ekim 2015
Sabah: 10:00 – 13:00
Öğleden sonra: 15:00 – 18:00
Final Konseri: 02.10.2015 Cuma, saat: 20:30
MÜZİKSEV Salonu
“İKSEV’in GENÇ YILDIZLARI BÜYÜLEDİ”
İKSEV Uluslar Arası Keman Ustalık Sınıfı 2015, Final Konseri ile sona erdi
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) geleneksel hale getirdiği Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı, 2 Ekim 2015 Cuma günü MÜZİKSEV’de düzenlenen final konseri ile sona erdi. Ankara, Mersin, Adana, İzmir ve Viyana Konservatuarı’ndan ustalık sınıfına katılan altı öğrenci, performanslarıyla dinleyenlerini hayran bıraktı. 
Dünyaca tanınmış solist ve eğitimci Prof. Dora Schwarzberg ve Devlet Solist Sanatçısı Tuncay Yılmaz ile Viyana Konservatuarı öğretim üyelerinden piyanist Tamara Atschba eşliğinde çalışan İdil Yünkuş, Bahar Yargı, Elif Ece Cansever, Ilgın Top, Asilkan Çelik ve Doğa Altınok, Vitali, Haendel, Qui, Wieniawski,Paganini ve Hubay’dan seçtikleri eserleri büyük bir başarıyla seslendirdi.

YUNUS ASİLKAN ÇELİK (18 YAŞDokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı İZMİR / Prof. Joshua EPSTEIN WIENIAWSKI Konçerto No. 2
Re Minör
Romance
Allegro con fuoco

ELİF ECE CANSEVER (15 YAŞ) Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ANKARA / Rasim BAGİROVWIENIAWSKI “Polonaise Brillante” No. 1, Re Major

DOĞA ALTINOK (15 YAŞ)
Amadeus International Nobel School of Music VİYANA / Prof. Dora SCHWARZBERG
HUBAY “Carmen Fantasie”
İDİL YÜNKUŞ (14 YAŞ)
Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı MERSİN/ Lili TCHUMBURIDZE
VITALI “Ciacconna”
BAHAR YARGI (12 YAŞ)
Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı ADANA / Prof. Toğrul GANİYEV – Daniya KAYNOVA
HAENDEL Sonat Sol Minor
Andante
Allegro
QUI Perpetuum Mobile

ILGIN TOP (15 YAŞ)
Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ANKARA / Irina NIKOTINA
PAGANINI Kapris No. 4
Genç Yıldızların ardından sahneye gelen Tuncay Yılmaz, piyanist Tamara Atschba eşliğinde Fritz Kreisler’in Liebesleid adlı eserini, Prof. Dora Schwarzberg de yine Tamara Atschba eşliğinde Debussy’nin Sol minör Keman konçertosunu çaldı. Prof. Schwarzberg, çok yetenekli, çalışma ve öğrenme isteği ile dolu gençlerle çalışmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu öğrencilerinin kendilerini gururlandırdığını söyledi.
Konser sonunda ustalarının elinden katılım belgelerini alan genç yıldızlar, kendilerini “çok şanslı ve çok mutlu” hissettiklerini belirterek ustalarına ve kendilerine bu olanağı sağlayan İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper’e teşekkür ettiler. 
Saygıyla duyurulur.
İKSEV  Basın Danışmanlığı

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV), “Gençler Ustalarla Buluşuyor” projesi kapsamında düzenli olarak sürdürdüğü “Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı 2015” çalışmaları başladı. 

Dünya keman çevrelerinin “hocaların hocası” olarak tanımladığı Prof. Dora Schwarzberg, Türkiye’nin yetiştirdiği sayılı kemancılardan, Devlet Solist Sanatçısı Tuncay Yılmaz ile yorumcu ve eğitimci olarak önemli bir kariyere sahip piyanist Tamara Atschba, 29 Eylül – 2 Ekim 2015 tarihleri arasında yetenekli genç kemancılarla yoğun bir çalışma yapacak. Ustalık sınıfı, 2 Ekim 2015 Cuma akşamı saat 20.00’de MÜZİKSEV Salonunda yapılacak final konseri ile sona erecek. 
Saygıyla duyurulur.
İKSEV Basın Danışmanlığı
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı 2015 Kayıtları Başladı
29 Eylül – 2 Ekim 2015
Sabah: 10:00 – 13:00
Öğleden sonra: 15:00 – 18:00
Final Konseri: 02.10.2015 Cuma, saat: 20:30
MÜZİKSEV Salonu
* Dora Schwarzberg, Keman (Viyana – Avusturya)
* Tuncay Yılmaz, Keman, Devlet Solist Sanatçısı, (İstanbul-Türkiye)
* Tamara Atschba, Piyano (Viyana- Avusturya)
KATILMA KOŞULLARI:
* İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı 2015 çalışmaları 29 Eylül Salı günü saat 10.00’da başlar ve 02 Ekim 2015 Cuma günü saat 18.00’de sona erer. Final konseri saat 20.30’da MÜZİKSEV’de yapılacaktır.
* Kursa aktif öğrenci olarak kabul edilecek keman lisans ve lisansüstü öğrencileri, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı 2015’in ilk günü saat 10.00 – 13.00 arasında ustalık sınıfı öğretmenleri tarafından dinlenir ve seviye belirlemesi yapılır. Lisans veya lisansüstü öğrencisi olmayan aktif katılımcı adayları yaşa ve eğitim durumuna bakılmaksızın “enstrüman çalma yeteneği ve seviyesine” göre seçilir. Aktif katılımcı adaylarının en az bir referans mektubu sunması gerekmektedir.
* İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı 2015 süresince üstün başarı sağlayan üç öğrenci “YILDIZ ÖĞRENCİ” olarak seçilecektir. İKSEV yönetim kurulu ve İKSEV Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı öğretmenleri “YILDIZ ÖĞRENCİ”leri solist olarak konser verebilmeleri için çeşitli orkestra ve festivallere önerecektir.
* Dersler gün içinde iki seans olarak; sabah saat 10.00 – 13.00 arası;  öğleden sonra saat 15.00 – 18.00 arası yapılır. Bu ana seanslar dışında Ustalık sınıfı öğretmenleri ekstra çalışma ekleme hakkına sahiptir. Yanı sıra tüm öğrencilerin diğer katılımcıların derslerinde dinleyici olarak bulunmaları serbesttir. Bu duruma teşvik edilerek özendirilir.
* Ustalık sınıfı, tüm aktif öğrencilerin katılacağı halka açık “İKSEV Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı 2015 ” konseriyle sona erecektir. Konser 2 Ekim 2015 Cuma akşamı saat 20.30’da MÜZİKSEV Salonunda yapılacaktır.
* İKSEV Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı 2015 sonunda, her öğrenciye katılım belgesi verilecektir.
KAYIT İÇİN:
Sirel Ekşi
Telefon: +90 (232)463 03 00- GSM: +90 (532) 274 89 17
e-mail: info@iksev.org; sirel@iksev.org; sirel.eksi@gmail.com
Onur Acımaz
Telefon: +90 (232)463 03 00- GSM: +90 (531) 218 30 26
onur.acimaz@gmail.com; onuracimaz@iksev.org
Dora SCHWARZBERG, keman
Dora Schwarzberg, müzisyen ailesinin çalıştığı bir Yahudi Tiyatrosu’nun sahne arkasında dünyaya geldi. Babasının “keman konuşmak ve ağlamak zorunda!” şeklinde ifade ettiği onun sanatsal alt yapısını oluşturan gerçek, belki de tam olarak bununla başladı. Prof. Yankelevich, V. Berlinsky, A. Schtern, Isaac Stern, Dorothy Delay, Menuhin gibi müzisyenlerle kişisel ve sanatsal iletişimi, onun üzerinde öyle bir etki yarattı ki tanınmış bir Amerikan müzisyen onu “Dora Schwarzberg Odessa-Moskova-Kudüs ve New York keman okullarının tipik bir temsilcisi!” şeklinde tanımladı. Dora için müzik sadece bir uğraş değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Onun için müzik, birlikte çalıştığı sanatçılarla olduğu kadar diğer insanlarla da geçerliliğini koruyan bir tür bireysel ve farklı bir iletişim aracıdır. Birlikte çalıştığı sanatçılar arasında Martha Argherich, Misha Maisky, Berezovsky, Gililov, Imai Rudin, Geringas, Drobinsky, Rabinovitch, Bashmet yer almaktadır. Performansı ve pedagojik faaliyetleri bir bütünsellik kazandığında Viyana’da Profesörlük yapmaya başladı. Dora burada öğrencileriyle müziği ve hayatı keşfetmeye devam ediyor.
Öğrencilerinin büyük çoğunluğu uluslararası yarışmalarda ödül kazanmış isimler olup tüm dünyada büyük orkestralar ve oda koroları ile önemli yerlerde çalmaktadırlar. Dora ayrıca uluslararası düzeyde ustalık sınıfları düzenlemektedir. Bu usta kemancının repertuarı, barok sonelerinden Arjantin Tangosuna kadar oldukça geniş bir kapsama sahiptir. Bu geniş eserler zinciri içerisinde tanımlayıcı olan özellik, Dora’nın bu eserlerin her birine duyduğu aşk ve bu aşkı dinleyicilerine yayma tutkusudur.
Tuncay YILMAZ, keman, Devlet Solist Sanatçısı
Uluslararası başarılarıyla tanınan keman solistimiz Tuncay Yılmaz İzmir’de doğdu. Ailesinin ilk müzisyeni olan Yılmaz, çocukken İzmir’de başladığı ve Ankara Devlet Konservatuvarı’nda devam ettiği yüksek keman eğitimini birincilikle tamamladı ve solist olarak ilk konserini henüz öğrenci iken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde Hindemith’in Keman Konçertosu’nu Türkiye’de ilk kez yorumlayarak gerçekleştirdi. Lisansüstü eğitimine Alman Devlet Bursu (DAAD) ile Almanya’da devam eden Yılmaz, Freiburg ve Saarland Yüksek Müzik Okulları’nda solistlik sınıflarına kabul edildi ve bu ülkede “Sanatta Yeterlilik” ve “Solist” ünvanlı taşıyan diplomaları aldı. Eğitimi süresince, Nicolai, Eralp, Marschner ve Epstein gibi değerli hocalar tarafından yetiştirilen Tuncay Yılmaz, Avrupa’daki öğrenim yıllarında Almanya Louis Spohr Keman Yarışması’nda “En iyi Schumann Yorumcusu” ödülünü, Dünya Mozart Yılı’nda Mozart’ın 5. Keman Konçertosu yorumundan dolayı Saarland Üniversitesi “Mozart Özel ödülü”nü kazandı. İsviçre-Tibor
Varga ve Berlin-Mendelssohn Yarışmalarında finalist oldu.
Aralarında Salzburg Mozarteum, Sofya Filarmoni Orkestrası, Moskova Senfoni Orkestrası, Stuttgart Oda Orkestrası, Moskova Musica Viva Oda Orkestrası, Saarland Radyo Senfoni, BBC Concert Orchestra, West Virginia Symphony ve Tüm Türk Senfoni Orkestralarının da bulunduğu birçok orkestra eşliğinde konserler verdi.
İdil Biret, Emre Elivar, Gustav Rivinius, Alexander Rudin, Wolfgang Emanuel Schmidt, Jiri Barta, Ludmil Angelov, Wolfram Schmitt Leonardy, Tedi Papavrami gibi ünlü müzisyenlerle çaldı; ve daimi piyanisti Robert Markham eşliğinde Ankara,Berlin, İstanbul, Monte Carlo (Salle Garnier), Frankfurt, Londra, Köln, Abu Dahbi, Toledo, Valencia, Boston, Chicago ve New York (Carnegie Hall) gibi dünya kentleri ve sanat merkezlerinde sayısız resitaller verdi.
Radyo ve TV programları da gerçekleştiren Yılmaz hakkında Dünya Basınından Fransız – Nice Matin Gazetesi “Kemanın genç prensi”, ABD – Boston Globe “Sofistike bir solist kemancı” deyimini kullanarak söz etti…
Repertuvarında Bartok, Brahms, Beethoven, Berg, Erkin, Mendelssohn, Bruch, Wieniawski ve Mozart gibi önemli konçertolar ve birçok keman / piyano sonatları bulunmakta olan sanatçının ilk CD’si New York’ta kaydedildi ( Elgar, Franck Sonatları, 1999 ). İkinci CD olarak Mozart’ın 250. Doğum Yılı kutlamaları sebebiyle Rudin yönetiminde çaldığı bestecinin 3. konçertosunun canlı konser yorumu “Mozart 2006” ve piyanist Markham ile birlikte kaydettiği albüm çalışması olan “Rosepage” ise bir süre önce raflardaki yerini aldı.
İspanya ‘da Uluslararası Toledo Müzik Festivaline ve İstanbul, Ankara ve İzmir Uluslararası Festivallerine birçok kez katıldı. Brahms’ın ikili konçertosunu Istanbul’da Çaykovski Yarışması birincisi Rivinius ile birlikte seslendirdi. Solist olarak 22. Ankara Müzik Festivali açılış konserlerinde iki konçerto yorumladı. “2006 Dünya Mozart Yılı”nda  Rudin tarafından Rusya’ya davet edildi ve bestecinin konçertosunu ilk Moskova konserinde çaldı. Aynı yılın sonunda Ankara’da “Atatürk” anısına CSO ile Mozart çaldı…
Uluslararası çalışmalarını ve başarılı kariyerini sürdüren ve 1996 yılından beri “T.C. Kültür Bakanlığı Keman Solist Sanatçısı” olan Tuncay YILMAZ, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nda Akademi İksev Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı’nı da başlatmış olup aynı zamanda ‘Arkas Trio’ keman sanatçılığını ve koordinatörlüğünü de yürütmektedir. Sanatçı, 1731-Venedig, Petrus Paulus Devitor, Red Diamond kemanıyla çalmaktadır…
Tamara Atschba, piyano
Tamara Atschba Gürcistan’ın Tiflis kentinde sanatçı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Beş yaşında piyano eğitimine başlayan sanatçı, ayrıca annesi Prof. S. Egorowa ve Prof. L.Nikabadze’dan beste dersleri aldı. Üzerinden çok zaman geçmeden D.Kabalevski Yarışması, Genç Besteciler için Kafkasya Piyano Yarışması, Tiflis Filarmoni Solist Yarışması ve Gürcistan Ulusal Beste Yarışması gibi birçok yarışmanın birincisi oldu. Kazandığı bu ödüller sayesinde Gürcistan Ulusal Filarmoni Orkestrası ile düzenli olarak çalma fırsatı buldu. Çalışmalarına Sarajishvili Gürcistan Devlet Konservatuarı’nda devam eden Atschba, konser piyanisti, oda müzisyeni, eşlikçi ve eğitmen olarak dört alanda diploma sahibidir.
Tamara Atschba 1995 yılından bu yana Viyana’da bulunan Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi’nde eğitmen olarak çalışıyor. Sanatçı, onu “Tamara Atschba birçok konserde sadece yeteneğini değil, aynı zamanda ustalık ve olağanüstü bir müzikalite sergilemiştir” sözleriyle onurlandıran tanınmış keman sanatçısı Dora Schwarzberg’in uzun süreli çalışma arkadaşı ve eşlikçisi olmuştur. Sanatçı on yıl boyunca, onu “oda müziği repertuarı için olağanüstü bir eşlikçi” olarak tanımlayan Alban Berg Kuartet’in baş keman sanatçısı Profesör Günter Pichler ile birlikte çalıştı. Sanatçı, 2012 yılından bu yana Viyana Prayner Konservatuarı’nda eğitim vermektedir.
 Eleştirmenler tarafından “benzersiz ve yaratıcı bir piyanist” olarak tanımlanan Tamara Atschba; Avusturya, İtalya, Fransa, Hollanda, Almanya, Türkiye, Rusya, İsrail, ABD, Japonya, Kore ve Meksika gibi ülkelerde konserler vermiş ve l’Eté Musical dans la Vallée du Lot, L’Eté Musical en Bergerac, Ankara Müzik Festivali, Dubrovnik Yaz Festivali “Libertas”, Zarlino Festival di Musica da Camera, Sommets Musicaux de Gstaad, Tel Aviv Oda Müziği Festivali “Bridges” gibi sayısız uluslararası festivalde yer almıştır.
Güçlü müzikal kişiliği, yüksek enstrümantal tekniği ve sound’unun kendine has renkleri sanatçının Yehudi Menuhin, Zubin Metha, Vladimir Ashkenazy, Claudio Abbado, Wolfgang Marschner, Yuri Bashmet, Maxim Vengerov ve Pierre Amoyal gibi sıra dışı müzisyenler tarafından fark edilmesini sağladı. Viyana’da bulunan Konzerthaus’da ve Bösendorfer Saal’da ve ayrıca Avusturya Devlet Televizyonu için sunmuş olduğu performanslarda ve kayıtlarda, yine İtalya’nın Benedetti Michelangeli Salonu’nda, Budapeşte’deki Liszt Konservatuarı’nın konser salonunda ve Brüksel, Londra, Paris, Floransa, Madrid, Freiburg, İstanbul ve Varşova’da bulunan diğer konser salonlarında ortaya koyduğu performanslarda, dinleyiciler ve eleştirmenler onun enstrümental tekniğindeki mükemmelliği ve estetizmi daima göklere çıkarmıştır.
Tamara Atschba son dönemde Fransız keman sanatçısı Louise Chisson ile birlikte ikili olarak çalmaktadır. Sanatçı, Viyanalı kayıt şirketi Gramola tarafından çıkarılan son albümü “1914” ile Birinci Dünya Savaşı’nın 100. Yıldönümünü anmaktadır. Aralarında Louis Vierne’nin Piyano Kuinteti ve Do-Minor’de bestelenmiş Yaylı Çalgılar Kuarteti op. 42 (1917/18) ve Piyano için Prelüdler op. 38, Charles Koechlin’in Keman ve Piyano Sonatları op. 64 (1915/16) gibi eserlerin de yer aldığı albümde, savaş yılları boyunca yazılmış sayısız çalışma Tamara Atschba, Louise Chisson, Matthias Adensamer, Alexander Znamensky ve Christophe Pantillon gibi sanatçılar tarafından icra edilmektedir.

 

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
H
aber içerik: İKSEV
 – www.iksev.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir