İstanbul Barok Müzik Konseri (22 Ocak 2024 saat: 20:00)

 İSTANBUL BAROK Konseri
22 Ocak 2024 Pazartesi, saat: 20:00 Süreyya Operası sahnesi

LEYLA PINAR ANI’SINA SAYGIYLA

Ayşe Nil ÜLGENER klavsen ve müzik yönetimi
Alise JUSKA barok keman, 
Jülide CANCA EKE sürekli bas
Kaan BULDULAR kontrtenor, 
Ali PINAR anlatıcı
Konuk sanatçı: 
Fatma Zeynep CİDDİ mezzo-soprano
Program:
F. CAVALLI “Misero Apollo tuoi trionfi or vanta”, Apollo ve Dafne’den
E.J. d.l. GUERRE X. Chaconne / Keman Sonatı No. 2
F. COUPERIN “La Favorite”
J.P. RAMEAU “La Triomphante”
H. PURCELL “Thy Hand Belinda… When I am Laid in Earth”, Dido ve Aeneas’dan
G.F. HÄNDEL “Ah! Mio cor! Schemito sei!”, Alcina’dan
Dilhayat Hanım Kalfa Aksak Saz Semaî
A. VIVALDI “Cessate, omai cessate”
Bu programın bir kısmı, ilk olarak geçtiğimiz ayında, 36. Sarrebourg Müzik Festivali’nde, Cumhuriyetin 100. Yılı kapsamında “Güçlü Türk Kadınları” temasıyla gerçekleştirilen Leyla Pınar’ı anma konserinde icra edildi. Konserde, topluluğun müzik yönetimini, vefatının ardından Leyla Pınar’dan devralan klavsenist Ayşe Nil Ülgener ve Leyla Pınar 5. Barok Şan Yarışması’nın birincisi mezzo-soprano Fatma Zeynep Ciddi yer alıyor. Konser, Türkiye’de gerçekleşen elim depremler sonucu hayatını kaybeden canların anısına Cavalli’nin Daphne için ağıtı ile başlıyor; zira depremde en büyük zararı gören kentlerden biri olan Antakya’da Defne kültürü bugün halen yerini korumaktadır. İstanbul Barok, ülkemizin eski üslup ve otantik çalgılar ile barok müzik icra eden ilk topluluğudur. Üç solistten geniş bir oluşuma çevrilebilen topluluğun repertuvarında; oda müziği, konçertolar ve korolu yapıtların yanı sıra barok operalar mevcuttur.

Kaan Buldular (Kontrtenor)
1980 yılında İstanbul’da doğan Kaan Buldular 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu. Şan hocası Lynn Trepel Çağlar’dır. 2003 yılında rahmetli Prof. Leyla Pınar Tansever’in kurduğu İstanbul Barok Topluluğu’na dahil oldu ve o günden başlayarak son yıllarına kadar hocasıyla barok stil üzerine çalıştı. Buldular, İstanbul Barok Topluluğu’nun gelenekselleşen İstanbul Barok Festivali konserlerinde 2003 yılından beri yer almaktadır. 2009 yılında Tobias Winter yönetiminde sahnelenen Song Of Songs adlı modern dans eserine solist olarak davet edilen ve Frankfurt’ta Haus Am Dom’da sahnelenen eserde görev alan Buldular aynı yıl İsviçre’de düzenlenen Opern Werkstatt bünyesinde Basel ve Bern’de konserler verdi. 2012’de Avusturya Barok Akademisi’nin ustalık sınıflarına katılıp burada mezzosoprano Lydia Vierlinger ve orkestra şefi Ruben Dubrovsky ile barok stil, lamentasyon ve Monteverdi müziği üzerine çalıştı, akademi bünyesinde konserler verdi. İzmir Genç Solistler ve Antik Aryalar yarışmalarında dereceler alan Buldular, 2017 yılında Andante dergisinin düzenlediği Donizetti Klasik Müzik Ödüllerinde Yılın Erkek Opera Sanatçısı ödülüne layık görüldü. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası gibi Türkiye’nin önemli senfoni orkestralarıyla konserler veren Buldular, İsviçre, Almanya, Avusturya ve Belçika’da düzenlenen barok müzik günlerinde konserler verdi.

2011-2019 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği Vivaldi’nin Bayezid operasında Timurlenk ve Handel’in Jül Sezar operasında Tolomeo rollerinde söyleyen Buldular, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Devlet Çoksesli Korosuyla Carl Orff’un Carmina Burana adlı eserinde tenor solosunu seslendirdi. Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği Troya operasının da solistlerinden biri olan Buldular, eserin Moskova Bolşoy Operasında sahnelenen temsilinde Kâhin Kalkhas rolüyle beğeni kazandı. Devlet Çoksesli Korosuyla 19 ve 26 Eylül 2021 tarihlerinde CSO Ada Ankara ve Antalya Aspendos Antik Tiyatrosunda yapılan Carmina Burana konserlerinin ardından Ankara Devlet Opera ve Balesinin sahnelediği C-19 isimli bale eserinde konuk sanatçı oldu, 9-11 Aralık günlerinde ise Yunus Emre Yılı dolayısıyla Orhan Öner Özcan’ın bestelediği Yunus Emre Kantatında Yunus Emre’yi seslendirdi. 2021/22 sezonunda İstanbul Devlet Opera ve Balesi bünyesinde sahnelenen Vivaldi’nin Bayezid operasında Timurlenk rolüyle yeniden izleyiciyle buluştu. 25 Nisan 2022 tarihinde Azerbaycan Kültür Bakanlığının düzenlediği ilk Barok Günleri Festivalindeki performansıyla da büyük beğeni kazanan Buldular orkestralar ve opera kurumlarıyla birlikte yürüttüğü çalışmaların yanı sıra gitar ve lavta sanatçısı Prof. Hande Cangökçe’yle birlikte Duo Lamente ismini verdikleri bir de ikili çalışma sürdürmektedir. 2022 – 2023 sezonunda Opera İstanbul Topuluğuyla Süreyya Operası’nda sahnelenen Handel’in Semele Operasında Athamas, Alcina Operasında Ruggiero rolleriyle de seyircin beğenisini kazandı.

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın/tenise.yalcin@gmail.com – Haber İçerik: Kaan Buldular özgeçmiş ve görsel:Tenise Yalçın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir