İzDSO 2014-2015 Sezonu Açılış ve Hikmet Şimşek Anma Konseri


http://www.izdso.gov.tr/

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası 2014-2015 Sezonu
Açılış ve Hikmet Şimşek Anma Konseri
 
Şef: Antonio Pirolli
Solist: Gülsin Onay, piyano

10.10.2014 Cuma, saat: 20:30
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi 

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası 2014-2015 Açılış ve Hikmet Şimşek Anma Konseri'nde dünyanın tanıdığı, devlet sanatçımız piyanist Gülsin Onay 10.10.2014 Cuma, saat: 20:30'da şef, Antonio Pirolli yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde; Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde  sanatseverlerle buluşuyor.

 

Program: 
http://www.youtube.com/watch?v=9pVhPVuSUU8
S. RACHMANINOFF Piyano Konçertosu No. 3 Re Minör Op. 30
M. MUSSORGSKY   Bir Sergiden Tablolar

Bilet Fiyatları: 
Tam: 10.00 TL
Öğrenci: 5.00 TL
Gişeler:
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi: 0 232 293 38 32
İrtibat için İzmir Devlet Senfoni Orkestrası: 0 232 463 06 85 – 86


Gülsin Onay
Piyanist sadece olağanüstü teknik ustalığı ile değil, müzikal zekâ ve anlayışın sık rastlanmayan bir bileşimi ile de dinleyiciyi fethediyor. İhtişam, olağanüstü cümleleme, müzikal enerji ve zekâ mükemmel biçimde dengeleniyor. Göttinger Tagblatt

Gülsin Onay’ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin’den Japonya’ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 68 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi. Birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Gülsin Onay, 2004 yılında başlayarak kısa sürede dünya genelinde klasik müzik çevrelerinin dikkatini çekmeyi başaran Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır. Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Hocası Saygun’un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Gülsin Onay’ın 20’yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır. Ülkemizde CD’leri Lila Müzik etiketiyle yayınlanan sanatçının, özellikle Rachmaninov ve Çaykovski piyano konçertolarını seslendirdiği albümü başta Vladimir Ashkenazy olmak üzere pek çok meslektaşının takdirini kazanmıştır. Gülsin Onay son yıllarda Amerika’da da peş peşe çıkan albümleriyle adından söz ettirmektedir. VAI firması DVD olarak Grieg ve Saint Saens konçertolarını ve Miami Piyano Festivali resitalini yayınladı. 2011 sonbaharında piyasaya çıkan “Liszt, Haydn & Schubert” CD’si ile birlikte sanatçı Amerika’da artık Dorian Sono Luminus etiketi altında kayıt yapmaktadır. Piyano eğitimine üç buçuk yaşında başlayan ve Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris Konservatuvarı’nda eğitim gören Gülsin Onay’a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. 
Daha ayrıntılı bilgi içinwww.gulsinonay.com

Antonio Pirolli
Roma’da doğan Antonio Pirolli, Santa Cecilia Konservatuvarı’nın (Roma) piyano, kompozisyon, koro ve orkestra yönetimi bölümlerinden pekiyi dereceyle mezun oldu. Zoltan Pesko, Vladimir Delman ve Rudolf Barshai ile çalışan Pirolli; 1987 yılında 3. Arturo Toscanini Şeflik Yarışması'nda üçüncülük ödülü kazandı. Türkiye’ye geldiğinden itibaren 1995 – 2000 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin, 2002 – 2005 yılları arasında ise İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Genel Müzik direktörlüğü görevini yürüttü. Çok geniş bir opera ve senfoni repertuvarına sahip olan Pirolli; dünyanın en önemli opera, senfoni orkestraları ile festivallerine davet edilmektedir. Bunların arasında Buenos Aires Teatro Colon, Lizbon Teatro Sao Carlos, Milano Teatro Alla Scala, Roma Teatro dell’Opera, Tokyo New National Theatre, Genova Teatro Carlo Felice, Wiesbaden Opera ve Berlin Deutsche Oper bulunmaktadır. 2008’de Floransa Teatro Comunale sezon açılışında Tosca;Bilbao Verdi Festivali’nde Verdi, Aroldo Operası; Catania V. Bellini Operası'yla II. Trovatore ve Ernani ile Beatrice di Tenda'yı yönetmiştir. Parma Orchestra, “A. Toscanini’’; Bucharest, “G. Enescu’’; Aida; Nabucco; Sevil Berberi; Madama Butterfly; Orchestra Palau de la Musica (Valencia); Kiev Filarmoni Orkestrası; Tokyo Senfoni Orkestrası; Tokyo Filarmoni Orkestrası; Aspendos Opera ve Bale Festivali; Puccini Opera Festivali (Torre del Lago/İtalya); Split Opera Festivali (Hırvatistan); Avenches Opera Festivali (İsviçre); Santander Opera Festivali (İspanya) görev aldığı festivaller ile yönettiği opera ve senfoniler arasındadır. 
Önümüzdeki dönemde de I Puritani (Cremona Operası ile), Sevil Berberi (Floransa Operası ile) ve Madama Butterfly (Lizbon Sao Carlos Operası ile) operalarını yönetmek için davet edilmiştir. Türkiye’de Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin operalarındaki çeşitli eserlerin orkestra şefliğini üstlenmiş olup Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası; İstanbul, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya Devlet Senfoni orkestraları ile hersene düzenli olarak konserler vermektedir. Antonio Pirolli, operaya olan tutkusunun yanı sıra geç romantik senfoniler ve modern müzik repertuvarında da başarısını kanıtlamıştır. Sanatçı yurtdışında da şeflik kariyerine devam etmektedir.
Alıntı: http://www.aassm.org.tr/Etkinlik_Bilgi/Antonio%20Pirolli/139

 

 
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Kültür Bakanı Sayın Nermin Nefçi’ nin onayı ile Devlet Sanatçısı Prof. Hikmet ŞİMŞEK önderliğinde 1975 tarihinde bir oda müziği topluluğu niteliğinde kurulmuş olmasına rağmen; çok kısa süre içerisinde olağanüstü büyüme ve gelişme göstererek senfonik bir orkestra hacmine kavuşmuştur.
Bugün bünyesinde bulunan 99 kişilik sanatçı kadrosu ile ülkemizin en büyük sanat kurumlarından biri olmuş ve çok sesli müzik alanında olağanüstü başarılar göstererek gelişmiş ülkelerin sanat kurumları ile yarışacak seviyeye ulaşmıştır.
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası 1975 yılından bu yana öncelikle Ege Bölgemizde ve İzmir de çoksesli müzik kültürünün tanıtılması, özendirilmesi, sevdirilmesi ve geliştirilerek ülke geneline yaygınlaştırılması için olağanüstü gayretler sarf etmiş; ayrıca Anadolu’ya çoksesli müziği götürme anlamında da köy, kasaba, ilçe, konserleri ile ulusal ve uluslararası festivallerde de çok önemli görevler üstlenmiştir.
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası kurulduğundan bu yana çoksesli müziği, Atatürk müzik devrimlerini, senfonik bir orkestrayı, orkestra enstrümanlarını ve çoksesli müziğin toplum ve birey üzerindeki olumlu etkilerini açıklayan özel programlar, hatta tiyatral oyunlar hazırlayarak (Keloğlan, Hacivat-Karagöz) çocukların ve gençlerin algılarına sunduğu eğitim konserleri aracılığıyla yüz binlerce çocuğumuza ulaşmıştır. Geleceğin sanatseverlerini, sanatçılarını ve sanat kamuoyunu oluşturmada da büyük adımlar atmıştır.
Müziğin insan ruhunda ve bedenindeki iyileştirici etkinin Antik Yunan’dan günümüze kadar birçok uygarlık tarafından kullanıldığının bilincinde olan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, hastanelerin yataklı servislerinde, zihinsel özürlü çocukların rehabilitasyon merkezlerinde, çocuk onkoloji servislerinde, çocuk ıslahevlerinde, huzurevlerinde bünyesindeki oda müziği gruplarıyla pek çok konserler vermekte, bu çalışmaların klinik sonuçlarını olumlu olarak birebir almaya devam etmektedir.
Orkestramız ayrıca Milli Bayramlara ve Özel Günlere yönelik konserleri ile de o günün anlam ve önemini belirten büyük halk konserleri gerçekleştirmiş, yüz binlerce sanatsevere ulaşmıştır.
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ulusal ve uluslararası turneleri ile Cumhuriyetin önemli bir sanat kurumu olarak çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ve ifade etmede önemli başarılar ve kazanımlar elde etmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kore, Belçika, Almanya, İtalya, Malezya, İspanya ve Japonya’da onlarca konser gerçekleştirmiş ve uluslararası festivallerde de önemli görevler almıştır. Yurtiçinde de İstanbul, Ankara, Muğla, Aydın, Denizli, Balıkesir, Bursa, Antalya, Trabzon, Samsun, Ordu, Erzincan, Gaziantep, vb. gibi pek çok ilimizde konserler vermiştir.
2000 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Onursal Şefimiz Yoshinao OSAWA yönetiminde gerçekleştirdiği 32 gün süren ve 22 konserlik Japonya-Malezya Turnesi’nde Tokyo’da kaydını gerçekleştirdiği CD kaydı ile Japon En iyi Plak Ödülü’ne layık görülmüş ve jüri tarafından “Takdirname” ile onurlandırılmıştır.
2001 yılında orkestramızın şefi Prof. Sayın Rengim GÖKMEN yönetiminde İzmir-Bremen Kardeş Şehir ilişkisi çerçevesinde gerçekleştirilen Almanya turnesi’nde ilk defa bütünüyle Çağdaş Türk Bestecilerinin eserlerinden oluşan bir konser vermiş ve CD kaydını gerçekleştirmiştir.
2002 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası İtalya’da iki ayrı uluslararası festivalde görev almış ( Festival Euro Mediterraneo /Roma- Festival Musicale Ravello / Napoli ) ve büyük beğeni toplamıştır.
2006 yılında Orkestramızın şefi Prof. Sayın Rengim GÖKMEN yönetiminde solist Devlet Sanatçısı Gülsin ONAY ile İzmir-Bremen Kardeş Şehir ilişkisi çerçevesinde gerçekleştirilen Almanya turnesi’nde Ulvi Cemal ERKİN, Ferit TÜZÜN ve A.Adnan SAYGUN’un eserleri seslendirilerek aynı zamanda bu konserin bir CD kaydı yapılmıştır.
2008 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Orkestra Şefi Betin GÜNEŞ ile İspanya’ya gerçekleştirdiği turnede 9 şehirde 9 konser vererek İspanya basınında büyük takdir toplamıştır.
2009 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Orkestra Şefi Hansjörg SCHELLENBERGER ve Betin GÜNEŞ ile Almanya’nın Rosenheim, Duisburg ve Köln şehirlerinde İzmir Rotary ve Rosenheim Rotary Club’lerinin “Dil Birleştirir” başlığı altında Zülfü LİVANELİ’nin senfonik süiti ile gerçekleştirdiği konserler sonucunda Almanya’daki Türk çocuklarının ve gençlerinin Almancayı öğrenerek bu ülkeye uyumlanmalarında katkı sahibi olmuştur.
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın ilk şefliğini Devlet Sanatçısı Prof. Hikmet ŞİMŞEK yapmıştır. Daha sonra sırasıyla Michael ROCHAT , Iosif CONTA, Prof. Rengim GÖKMEN ve İbrahim YAZICI orkestra şefliğini yürütmüştür. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın şef yardımcılığı görevini ise Ender SAKPINAR yapmaktadır.
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nı Türk orkestra şeflerinin yanı sıra; Karsten Andersen, Veronica Dudorova, Inonescu Galati, Cansug Kahidze, Tadeusz Strugala, Yoshinao Osawa, Mark Elmer, Vladimir Altschuller, Konstantin Krimetz ve Alexander Vedernikov, Howard Griffiths, Antonio Pirolli, Emil Tabakov, Gilbert Varga, Hansjörg Schellenberger gibi dünya çapında tanınmış şefler yönetmiştir.
Orkestra; Lazar Berman, Montserrat Cabelle, Jose Carreras, Alerio Diaz, Narcisio Yepes, Vaclav Hudacek, Viktor Pikaizen, Alexander Rudin, Alexander Markov, Igor Oistrakh, Georgy Sokolov, Gheorge Zamfir, Alexander Knyazev, Elena Bashkirova, Maria Kliegel, Jean Pierre Rampal, Stefan Dohr, Aziza Mustafa Zadeh, Maxim Fedatov, İdil Biret, Suna Kan, Hüseyin Sermet, Gülsin Onay, Fazıl Say gibi dünyaca ünlü solistlere başarıyla eşlik etmiştir.
Alıntı: http://www.izdso.gov.tr/#menu-item-39
Görsel: http://www.izdso.gov.tr/#menu-item-43

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim

tenise@evetbenim.com
Bilgi: Gülsin Onay
İçerik: Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi/ 
http://www.aassm.org.tr
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası/ http://www.izdso.gov.tr
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir