KABARE DEV AYNASI’NDAN BİR SEÇİM GÜLMECESİ: “YA TUTARSA”
Üstün AKMEN
Mutlaka benden daha iyi bilenler de vardır, yalan denen söylemin siyaset tarihimizde kimini tebessümle hatırladığımız, kimini sinir küpüne dönerek anımsadığımız bitmez tükenmez örnekleri vardır.
Hatta bu örneklerin dev bir külliyat oluşturduğu da rahatça söylenebilir.
Ali Erdoğan, yazdığı ve Kabare Dev Aynası yapımı olarak yönettiği “Ya Tutarsa”da seçim kesitini ele alıyor.
Kabare türünün şu andaki tek aktif temsilcisi olan Kabare Dev Aynası, bu oyunu ile geniş izleyici kitlesini oyuna çekmeyi pek güzel başarıyor.
GELECEĞE ATILAN VOLE
Toplumsal ve politik taşlamaya on üç yıldır oyunlarında başarıyla yer veren Kabare Dev Aynası, özgün biçemiyle Ali Erdoğan’ın yazdığı ve yönettiği ve dahi Satılmış karakterini üstlendiği “Ya Tutarsa” ile seçim atmosferine giren ülkemizde, seçmenin oy kullanma alışkanlıklarını hicvederek, geçmişten geleceğe anlamlı bir vole atıyor.
Ülkemizde kabare tiyatrosunun öncüsü usta yazar Haldun Taner: "Tiyatro yaşamın aynasıysa kabare dev aynasıdır" demiş ya, terini ustanın kurucusu olduğu Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda, Ankara Halk Tiyatrosu’nda, Nokta Tiyatrosu’nda, Asaf Çiğiltepe Tiyatrosu’nda ve benzeri topluluklarda sahneye akıtan Ali Erdoğan, bu oyununda da insanımızın özünü kurcalıyor, araştırıyor, yakalıyor.
SEÇMENİN DURUMU
Ali Erdoğan “Ya Tutarsa”yı yazıp yönetirken, tiyatromuzun geleneksel göstermeci (tuluat, ortaoyunu) yapısını epik tiyatroyla birleştirerek işi kotarmış. Hiciv ve politik taşlamayı sulandırmamış. Biri, gerçekleri seçmeninin yüzüne açıkça söyleyen muhalif, diğeri güya onlardan yana yer tutup vaat üzerine vaatlerde bulunan, bu yüzden de durmadan seçmeni kandıran, üçkâğıtçı, köşe dönmeci, rantçı, çıkarcı aday arasında kalan seçmenin gülünç duruma düşüşünü detaylarıyla anlatmış.
Ali Erdoğan; gaddarlığını şirin köylü kurnazlığıyla maskeleyen politikacı tiplemesinde her zaman olduğu gibi gene başarılı… Oyunda usta oyuncu Celal Belgil de muhalif Salınmış karakterini canlandırıyor. Yan rollerde Sibel Erkan, Sedat Dalar, Cihan Bektaş, Meriç Eroğlu, Gökhan Keskin, Çağla Şadoğlu da görevlerini “bihakkın” yerine getirmekteler.
Şimdi…
Bana fikrimi sorarsanız, bu oyuna mutlaka gidin derim, Çulsuzlar Kasabası’nda yaşananları Kabare Dev Aynası’nın dev aynasından seyretmenizi isterim.
İzleyin ki, seçimlerde oy verirken ne durumlara düştüğünüzü görerek öğrenin.
Düşünün taşının, oyunuzu sonra verin.
Üstün Akmen
sanatdunyasi
(Ali Erdoğan Kabare Dev Aynası: 0537 046 67 55)