‘Sei Solo-Yalnız Ol ~ 2020’ projesi ismini Bach’ın 1720 tarihli solo keman için yazdığı eserlerin kapağındaki el yazısı Sei Solo teriminden alır. Bu anıtsal 6 eserlik set Sei Solo Violino senza Basso Accompagnato (solo keman için eşliksiz) olarak adlandırılmış ve daha çok 6. parçaya verilmiş bir isim gibi görünüyor. Ancak doğru İtalyanca gramer ile 6 eser Sei Soli olarak yazılmış olmalıydı. İtalyanca’da Sei Solo ‘Sen Yalnızsın’ demek ve Almanca’da ‘Yalnız Ol’ anlamına geliyor.2020 Mart ayında Covid-19 pandemisiyle tüm dünya beklenmedik bir sağlık krizi ile yüzleşti. Salgın süresince ‘Yalnız Ol’ kavramı müzisyenler için farklı bir anlam kazanarak çoğunluğu bireysel olarak karantinada yalnız olmaya zorladı. Bach’ın eserlerinden ve pandemi sırasında içinde bulunduğumuz koşullardan ilham alınması istenen 12 besteci, ‘Sei Solo-Yalnız Ol ~ 2020’ projesi için keman ve viyolonsel solo eserler besteledi. Daha önceki yıllarda Klasik Keyifler Besteciler Kazanında yer almış besteciler ile , Klasik Keyifler Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali’ne katılmış 6 genç müzisyen ile eşleştirildi. 18 katılımcının yer alacağı proje Mozarteum, Harvard, Stanford, Berkley, Berklee, Cornell, University of Chicago, Barenboim-Said Academy, İTÜ-MİAM, Bilkent, Anadolu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Bilgi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi dünyanın önemli üniversitelerde okuyan, çalışan, ders veren müzisyenlerden oluşmaktadır. Oda müziği ve çağdaş müzik alanlarında Türkiye’nin öncü STK’larında biri olan Klasik Keyifler, kendini genç müzisyenleri ve bestecileri desteklemeye adamış, 10 yılı aşkın bir süredir yurt dışı eğitimlerine destek vermiş ve bağlantı sağlamıştır. Bu proje, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, besteci Onur Türkmen ile işbirliği içinde Klasik Keyifler’in kurucusu, kemancı Ellen Jewett tarafından düşünülmüştür. Üçhan Sanat Prodüksiyon görsel tasarımların ve organizasyonu, Ada Müzik kayıt, prodüksiyon ve CD yapımcılığını üstlenmiştir. Proje ayrıca ABD menşeli bir kar amacı gütmeyen STK olan Chamber Music Exchange (CME) tarafından da desteklenmektedir.Besteciler:
Aida Shirazi, Alican Çamcı, Camilo Mendez, Can Bekir Bilir, Can Kazaz, Cengiz Hakkı Eren, Didem Çoşkunseven, Engin Dağlık, İdil Özkan, Mert Kocadayı, Mert Moralı, Senay Uğurlu.
Kemanlar:
Ayşen Ulucan, Kerem Tuncer, Muhammedjan Sharipov.
Viyolonseller:
Dorukhan Doruk, Mehmet Gökhan Bağcı, Poyraz Baltacıgil.ELLEN JEWETT, direktör
Kemancı Ellen Jewett, Avrupa, Afrika, Yeni Zellanda, Kanada ve ABD’nin Carnegie Hall, Alice Tully Hall, ve Kennedy Center gibi ünlü salonlarında hem solo resitaller, hem de Ensemble X, Taliesin Trio, American Chamber Players, New York Chamber Soloists and the New York Chamber Ensemble ve Mark Morris Dance Company gruplarla birlikte konserler vermiştir. 11 yıl boyunca bol ödüllü bir dörtlü olan Audubon Quartetin üyesi olan Jewett bu grupla birlikte 150 den fazla konser vermiştir. New York Times gazetesi tarafından ‘çarpıcı güzellikte ve ışıltılı bir sound’u var’ şeklinde övülen dörtlü 37 yıl boyunca ABD ve dünyanın dört bir tarafında konserler yapmış ve her sene Chautauqua Institute’da yoğunlaştırılmış yaylı sazlar seminerleri düzenlemiş ve 2011 yazında son jübile konserlerini yapmışlardır.
Jewett’in diğer oda müziği birliktelikleri Yo Yo Ma, Maxim Vengerov, James Buswell, Colin Carr, İdil Biret, Ruşen Güneş ve Johannes Moser ile yaptıkları konserleri de kapsar. Ateşli bir Çağdaş müzik performanscısı olan Jewett, bir çok eserin dünya premierlerini çalmış ve Phillip Glass, Sir Michael Tippett, Leon Kirchener, John Harbison, Steven Mackey, Steven Stuckey, ve Joan Tower gibi besteciler ile yakın çalışmalarda bulunmuştur. Ayrıca Continuum, Sequiter and Ensemble X gibi NY merkezli önemli Çağdaş Müzik toplulukları ile de çalışmalar yapmış ve performanslar sergilemiştir. Müzikte lisans derecesini Indiana Üniversitesinden ve master dercesini de State University of New York, Stony Brookdan almıştır. Başlıca hocaları arasında Joyce Robbins, James Buswell ve Josef Gingold sayılabilir. Julliard, Tokyo ve Budapest Quartetlerin üyeleri ile yoğun çalışmalar yapmış, ve Leonard Bernstein ve Seiji Ozawa gibi şeflerin yönetiminde çalma şerefine ermiştir. Jewett Borusan Filarmoni, Bilkent Senfoni ve İstanbul Devlet Senfoni orkestralarının konuk konsermeisterlığını da yapmıştır. Son yıllarda Klasik Keyifler’in ki bir Oda Müziği Festivali ve atölyeleri projesidir, sanat direktörlüğünü yapmaktadır. McGill Ünv, SUNY Stony Brook Ünv, Ithaca College, Ankara Üniversitesi gibi üniversitelerin konservatuar kadrolarında profesörlük yapmıştır. Centaur, Chandos, Albany ve Newport Classics gibi şirketlerce yayınlanmış kayıtları vardır. Kendisinin Türk bestecilerin eserlerindenSaygun Partita’nın ilk kaydı dahil, oluşan solo keman CD’si Naxos etiketi ile 2019 yılında yayınlanmıştır.
BÜLENT FORTA
Ada Müzik
AYŞEN ULUCAN, keman
1985 yılında Bulgaristan’ın Şumen kentinde doğan Ayşen Ulucan, keman çalışmalarına Özcan Ulucan ve Ebru Yunkuş ile başladı. Ailesiyle Türkiye’ye göç etmesinin ardından 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı “Yarı Zamanlı Bölümü”nde V. Varflavski’nin öğrencisi oldu. 1998-2001 yılları arasında Cihat Aşkın ile çalıştı, 2003 yılında da G. Burova’nın öğrencisi olarak konservatuardan ve İSTEK Özel Acıbadem Lisesi’nden mezun oldu. Birsüre Nazım Hikmet Vakfı Oyunculuk Atölyesine devam eden ve Prof. Güzin Gürel ile çalışan Ulucan, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazandı fakat yaşamını müziğin yönlendirmesine karar vererek yurtdışına çıktı. 2004 yılında Almanya’da Freiburg Yüksek Müzik Okulu’na Prof. L. Honda Rosenberg’in ö¤rencisi olarak kabul edilen Ulucan, Ayşen Ulucan, Ayla Erduran, Suna Kan, Viktor Pikaizen, Lukas David, Ida Haendel, Rosa Fain, Zakhar Bron, Michael Frischenschlager gibi önemli müzisyenlerle çalışma olanağı bulmuştur. Çeflitli yarışmalarda kazandığı
ödüller şunlardır: Uluslararası Ludwig Spohr Keman Yarışması (2006), Uluslararası Pantcho Vladigerov Keman Yarışması (2007) Jüri Özel Ödülü ve Birinci Uluslararası Nuri İyicil Keman Yarışması En iyi Türk Bestecisi Eser Yorumu Özel Ödülü Uluslararası Brahms Vakfı’nın bursunu kazanmış, 2009 Ocak ayında bir konser vermek üzere Baden Baden Filarmoni Orkestrası ile çalmıştır. Ayşen Ulucan, 1745 Petrus Guarnerius yapımı kemanıyla çalmaktadır. armoni Orkestrası ile çalmıştır. Ayşen Ulucan, 1745 Petrus Guarnerius yapamı kemanıyla çalmaktadır.
CAMILO MENDEZ, besteci
Camilo Mendez bir akustik konser müziği bestecisidir. Eserlerini beste serileri şeklinde tasarlar; aynı müzikal fikirlerin etrafında dolanan seriler olarak ama farklı enstrüman grupları için. İleri beste teknikleri için masterını ve doktorasını Londra Royal College of Music’de yapmıştır. Ayrıca Rebeca Saunders ve Pierluigi Billone ile çalışmıştır. 2017 yılında Rieman and Baketel Fellow for Music bursu ile Harward Üniversitesi Radcliffe Institute for Advanced Study bölümünde çalışmıştır. Müzikleri soloistler ve gruplar tarafından Festival Internacional Cervantino, the International Summer Course for New Music Darmstadt, June in Buffalo, Klasik Keyifler, the Mallorca Saxophone Festival, and Next Generation Donaueschingen gibi uluslararası festivallerde icra edilmiştir. 2009’da Tropical Texture VI isimli eseri ile Kolumbia Ulusal Beste ödülüne layık görülmüştür. Banff Centre for Arts and Creativity ve Willapay AİR’de yerleşik sanatçı olarak çalışmıştır. Dr.Camilio Mendez 2018’de HLBU Müzik Fakültesi kadrosuna
Yrd.Doç.Dr. olarak katılmıştır.
DİDEM ÇOŞKUNSEVEN, besteci
2018 yılından bu yana Kaliforniya’da ikamet etmekte olan besteci ve müzisyen Coşkunseven’in çalışmaları farklı çalgı toplulukları için yazılmış eserlerden elektronik müzik kompozisyonlarına sanat galerileri ve festivaller icin tasarlanmış yerleştirmelerden sahne prodüksiyonlarına uzanan bir çeşitlilik göstermektedir. Birden fazla duyuya hitap etmeyi amacladığı çalışmalarının yanı sıra farklı etkinlik ve festivallerde icracı olarak (elektronikler) yer almaya, dansçılar koreograflar ve video sanatçıları ile calışmalar yapmaya devam etmektedir. Istanbul’da aldığı bestecilik, görsel sanatlar ve felsefe eğitimleri boyunca Avrupa’da ve Turkiye’de farklı festival ve atölye çalışmalarına katılmış olan Coşkunseven bestecilik alanında doktora eğitimine University of California Berkeley’de devam etmektedir.
KEREM TUNCER, keman
1997 yılında Bursa’da doğdu. 7 yaşında Bilkent Müzik ve Bale İlköğretim Okulu’nda Keman dalında eğitimine başladı, eğitimini 1.likle bitirdi, ardından 1.likle kabul edildiği Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları lisesinden “En Yüksek Şeref” derecesiyle ve “Alanında Üstün Başarı Ödülü” ile mezun oldu. 2014’te Belçika’da yapılan Arthur Grimaux Keman Yarışmasında 1.oldu. Önemli besteci Tolga Yayalar ile kompozisyon, Julien Salemkour ile şeflik çalıştı, Rengim Gökmen’in şeflik masterclassında Karşıyaka Oda Orkestrası’nı yöneten en genç şef oldu. 2018 yazında bizzat yaşayan efsane Maestro Daniel Barenboim tarafından Divan Orkestrası’na çağrıldı ve bu orkestranın bir üyesi oldu. Berlin’deki prestijli ve ünlü Pierre Boulez Saal’in düzenlediği Wasmuth Lecture’da sahneye çıkması için Barenboim tarafından seçilen 4 müzisyenden biri oldu, burada Carter’ın Fantasy adlı eserini seslendirdi. 2015 yılında Dünyanın en büyük müzisyenlerinden Daniel Barenboim’in kurduğu Barenboim-Said Akademi’ye bizzat Daniel Barenboim tarafından tam burslu kabul edildi, ve bu okulun hem ilk Türk öğrencisi, hem de ilk öğrencilerinden olma şansına erişti, Halen eğitimine burada Michael Barenboim ile devam etmektedir.
MERT MORALI, besteci
Mert Moralı 1992 yılında İzmir’de doğdu. Lisans eğitimini teori ve kompozisyon dalında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde ve kompozisyon dalında “Hanns Eisler” Berlin Müzik Akademisi’nde tamamladı. Bilkent Üniversitesi’nde lisans eğitimini sürdürürken Vigo Konservatuvarı, İspanya’da ve Londra Kraliyet Müzik Akademisi’nde birer dönemliğine değişim programı öğrencisi olarak bulundu. Turgut Pöğün, Tolga Yayalar, Juan Eiras, Wolfgang Heiniger ve Edmund Finnis ile bestecilik çalıştı. Moralı, çalışmalarını genellikle dilbilim, otobiyografi, şiir, ve siyaset gibi konularla ilişkilendirmektedir. Moralı, Mark Andre, Giorgio Battistelli, Joanna Bailie, Oscar Bianchi, Raphaël Cendo ve Isabel Mundry gibi bestecilerin ustalık sınıflarına katıldı. Soprano ve trompet için yazdığı “Die Produktion des Bewusstseins” (Algının Üretimi) adlı bestesi Wilde Lieder Marx.Musik Bestecilik Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü. Eserleri Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika kıtalarında , Ultraschall Berlin,
Rd Note New Music Festival, Forum Neue Musik,
CAN BEKİR BİLİR, besteci
Bir besteci, gitarist, ve araştırmacı olarak Can Bilir’in müziği çok yönlüdür. Disiplinlerarası çalışmalarında çağdaş ses manzaraları, ses üretim ve tasarımları, ve Antroposen müziği üzerine odaklanır; bununla birlikte qualia ve duygu–etkime, karmaşık pitch algılamaları ve timbre aracılığıyla vücut bulur. Eserleri ABD, Avrupa, Batı Asya, ve Güneydoğu Asya’da geniş bir coğrafyada çalınmaktadır. Dr. Bilir, New York the MET için Aizuri Quartet ve Kinan Azmeh (2018), Italya ve ABD’de düzenlenen CCA Biyenali projesi için Ariana Kim (2016 – 2017), ve JACK Quartet (2016) gibi Grammy ödüllü ve aday müzisyenlerden eser siparişleri aldı. MusMa bestecisi olarak I Solisti del Vento ile Avrupa festivallerinde yer aldı (2014 – 2016), Xak Bjerken ve Rachel Calloway ile tanınmış şair Ishion Hutchinson için aldığı eser siparişinin yanı sıra çok sayıda proje için eser üretmiştir. Dr. Bilir, Cornell Üniversitesi’ndeki doktora çalışmalarını 2019’da tamamladı; burada öğretim görevlisi, Cornell Senfoni Orkestrası yardımcı şefi,
Tori Bölümü asistanı, ve Cornell Elektroakustik Müzik Merkezi asistanı olarak çalıştı. Cornell Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Yüksek Lisansı ve Bilkent Üniversitesi’nde Müzik Kompozisyon Yüksek Lisansı derecelerini tamamladı. ABD’deki lisansüstü eğitimi için Fulbright bursuyla ödüllendirildi. Çalışmaları, Harvard Üniversitesi (2017 – 2018), IRCAM/Eastman Müzik Okulu Paris yeni müzik teorisi programı (2017), ve kendisinin Fransa ve Almanya’da yürüttüğü araştırması (2017) sonucunda bugünkü halini aldı. Hocaları Kevin Ernste, Roberto Sierra, Chaya Czernowin, Steve Stucky, Tolga Yayalar, Turgut Pöğün, Kağan Korad ve Kürşad Terci olmuştur. Dr. Bilir lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi’nde gitar performansı üzerine tamamladı. Bugün, elektrik gitar ve naylon telli gitar ile kendi ürettiği enstrümanlar ve hazır nesnelerle performanslar yapmakta, deneysel müzik, rock, ve partimenti ile ilgilenmektedir.
MUHAMMEDJAN SHARIPOV, keman
1994 yılında Taşkent’te doğdu. Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi’nde Muhammedjan Turdiev ile çalıştıktan sonra halen Harald Herzl ile eğitimini sürdürdüğü Salzburg Mozarteum Üniversitesi’ne kabul edildi. 2004 yılında Gulden Turalı Ulusal ve Belçika’da düzenlenen uluslararası yarışmalarda üçüncülük ödülünü kazandı. Uluslararası ‘Remember Enescu’ ve Ricci Mozarteum Violinwettbewerb gibi yarışmalarda da birincilik sahibi oldu. 2019 yılında Mozarteum Üniversitesinin düzenlediği ‘’Paul Roczek’’ ödülüne layık görüldü. Muhammedjan, Bursa Devlet Senfoni, Antalya Devlet Senfoni, Çukurova Senfoni gibi orkestralar eşliğinde solist olarak sahne aldı. Ayrıca aktif olarak çeşitli resital ve oda müziği konserleri veriyor. Robert Canetti, Mintcho Minchev, Ilya Grubert, Vladimir Spivakov, Vadim Repin, Maxim Vengerov, Hiro Kurosaki, Leila Schayegh, Enrico Onofri, Özcan Ulucan, Ellen Jewett, Alexander Bonduransky, Wolfgang Redik, Imre Rohmann, Alasdair Tait, Rainer Schmidt, Kristian Bezuidenhout gibi sanatçılarla solo
ve oda müziği çalıştı. ‘’Robert Canetti’’, ‘’George Enescu’’, ‘’Schubert in Bad Gastein’’ gibi festivallerde yer aldı. Pacific (PMF), Lucerne ve Verbier gibi festivallere davet edildi. Camerata Salzburg’da misafir sanatçı olarak bir çok uluslararası festivallere katıldı. Bu müzikal faaliyetlerin içinde Menahem Pressler, Pinchas Zukerman, Teodor Currentzis, Valery Gergiev, Mikhail Pletnev, Sir Simon Rattle, Gianandrea Noseda, Gabor Takács-Nagy, Christoph Eschenbach, Manfred Honeck, Thomas Hengelbrock ve Andrew Manze gibi sanatçılar ile konser verdi. 2018 yılında Balthasar Neumann Chor und Ensemble’nin kurduğu ‘historical informed performances’ akademisinin üyesi oldu.
MERT KOCADAYI, besteci
Mert Kocadayı İzmir’de doğdu. Müziğe, 2002 yılında İzmir Ümran Baradan Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde viyola ve piyano eğitimi alarak başladı. 2007 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Teori – Kompozisyon Ana Sanat Dalı’na kabul edildi. Bu süre içerisinde çalışmalarını Uğraş Durmuş, Turgut Pöğün ve Tolga Yayalar ile sürdürdü. Lisans programı boyunca birçok seminer ve ustalık sınıfına katıldı, Donaueschingen Müzik Günlerinde yer aldı. 2015 yılında Avusturya Salzburg Mozarteum Üniversitesi yüksek lisans programına kabul edildi. Çalışmalarına Tristan Murail ile başlayan besteci, 2016 yılından itibaren Reinhard Febel gözetiminde devam etti. Bu süre içerisinde British Council, Lozan Festivali, Viyana Yeni Müzik Günleri ve daha birçok kurum tarafından düzenlenen organizasyonda aktif olarak yer aldı. Kocadayı, calışmalarını ve yaşamını Salzburg’ta sürdürmektedir.
ENGİN DAĞLIK, besteci
2019 yılından bu yana Kaliforniya’da ikamet etmekte olan besteci, müzisyen ve sanatçı Engin Dağlık; mekan kavramını farklı yaklaşımlarla ele alarak sahne, galeri ve kamusal alanlar için işler üretmektedir. Mekansal ses teknikleri ve interaktif dizaynlar üzerine araştırmalar yapan sanatçı, kullandığı yöntemlerle izleyici ve dinleyicinin görsel-işitsel deneyimi üzerinde etki yaratmayı amaçlamaktadır. Bilgi Üniversitesi Müzik bölümünde lisans eğitimine başladığı zamandan bu yana, bir çok festival ve sergide işleri sergilenen Dağlık, 2019 yılında Bilkent Üniversitesi’nde kompozisyon alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Eğitim ve araştırmalarına Stanford Üniversitesi’nde devam etmekte olan sanatçı, aynı zamanda çeşitli projelerde perküsyoncu ve elektronik müzisyen olarak yer almaktadır.
DORUKHAN DORUK, viyolonsel
X. Witold Lutoslawski Uluslararası Viyolonsel Yarışması’nın da aralarında bulunduğu birçok uluslararası yarışmada ödüller kazanan genç çellist Dorukhan Doruk, genç yaşına rağmen Wiener Konzerthaus, Zürih Tonhalle, Cenevre Victoria Hall, gibi Avrupa’nın en önemli salonlarında solo ve oda müziği konserleri vermiş, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin açılışını yapmış olmasının yanısıra, Verbier Festivali, Schleswig-Holstein Müzik Festivali, Bodensee Festivali, Ozawa-Matsumoto Festivali gibi saygın festivallerde solist olarak sahne almıştır. Çok çeşitli ödüller ve birincilikler kazanmış olan sanatçı Yo-Yo Ma, Gary Hoffman, David Geringas, Steven Isserlis, Ralph Kirshbaum, Jens Peter Maintz, Torleif Thédeen, Antonio Meneses gibi dünyaca ünlü çellistlerle çeşitli uzmanlık kurslarında çalışmıştır. Almanya’daki 4 yıllık öğrenimi boyunca DAAD bursuna layık görülen sanatçı, 2013 yılında Seiji Ozawa Uluslararası Akademisi’ne katılmış, 2016-2018 yılları arasında Mariss Jansons yönetimindeki Bavyera Radyo Senfoni
Orkestrası’nda çalmıştır. Güher&Süher Pekinel “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesi çerçevesinde 2010-2017 yılları arasında enstrüman ve yaşam bursuyla desteklenmiş olan Doruk, eğitimine Universität der Künste Berlin’de Prof. Jens Peter Maintz’in sınıfında Konzertexamen(doktora) öğrencisi olarak devam etmekte ve kendisine “Deutsche Stiftung Musikleben” Vakfı’nın enstrüman fonundan temin edilen “Paolo Antonio Testore” yapımı bir çelloyla çalmaktadır.
ALİCAN ÇAMCI, besteci
Alican Çamcı, oda toplulukları ve orkestra için konser müziği, elektroakustik kompozisyon, ve ses enstalasyonu gibi farklı alanlarda yapıt üretmektedir. Son dönemdeki çalışmaları ses ortamının belgesel niteliğini araştırma üzerine kuruludur. Bu durumu saha kayıtları, röportajlar, bulunan sesler ve gündelik nesneleri canlı performans ile ilişkiye sokarak incelemektedir. Yapıtları, Ensemble Dal Niente, eighth blackbird, Ensemble Intercontemporain, International Contemporary Ensemble, Le Nouvel Ensemble Moderne, Oerknal!, Zöllner-Roche duo ve the [Switch~ Ensemble], gibi topluluklarca icra edilmiştir. Konser müziğinin yanısıra, yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum’un filmleri için ses dizaynı ve film müziği yapmaktadır. Bu film ve video yapıtları IFFR 2020, Sharjah Biennial Istanbul Offsite 2017, IFF Colombo 2014, SXSW 2013, !F Istanbul 2013, and 22. İstanbul Kısa Film Festivali gibi festival ve sergilerde gösterilmiştir.
AIDA SHIRAZI, besteci
Tahranda doğan ve yetişen Aida Shirazi bir akustik ve elektroakustik bestecisidir. Shirazi’nin müziği The NewYorker tarfından ‘’iyi yapılmış ve ‘’etkileyici’, San Francisco Classical Voice tarafından ise ‘’fevkalade yaratıcı’ olarak nitelendirilmiştir. Shirazi solo, şan, oda müziği, orchestra ya da elektronik eserlerinin yapısında öncelikle Farsi ve İngiliz dili ve edebiyatından olduğu kadar İran klasik müziğinden de esinlenerek sesin tınısına yoğunlaşır. Müzikleri diğerlerinin yanısıra Manifeste, Mostly Mozart, MATA, New Music Gathering, Direct Current, Taproot, and Tehran Contemporary Music Festival in venues such as Maison de la Radio France, Lincoln Center, Kennedy Center, National Sawdust, and the DiMenna Center. Her works are performed by Orchestre Philharmonique de Radio France, Miranda Cuckson, International Contemporary Ensemble, Quince Ensemble, Ensemble Dal Niente, Left Coast Chamber Ensemble, Empyrean Ensemble, ve Bilkent Symphony Orchestra gibi festivaller ve konser serilerinde seslendirilmiştir.
Bu günlerde California Üniversitesi, Davis’de Kurt Rhode ile doktorası üzerine çalışmaktadır. Kendisi Pablo Ortiz, Mika Pelo, Yiğit Aydın, Tolga Yayalar, Onur Türkmen, ve Hooshyar Khayam ile çalışmış, ve Mark Andre, Claus-Steffen Mahnkopf, Riccardo Piacentini, ve Füsun Köksal ile master sınıflarına ve atölyelere katılmıştır. Shirazi lisans derecesini Tahran Sanat Üniversitenden ve master derecesini ise Bilkent Üniversitesinden almıştır. 1998-2004 arasında ise Parissa Khosravi Samani ile geleneksel santur müziği çakılmıştır. Shirazi İran Kadın Besteciler Derneğinin (IFCA) kurucularındandır ve halen yönetim kurulundadır.
MEHMET GÖKHAN BAĞCI, viyolonsel
1990 yılında Antalya’da doğdu. İlk müzik eğitimini Muzaffer Ayhan ve Cansu Olgun’dan aldı. Akademik viyolonsel çalışmalarını Veronika Yeliz Efe, Prof.Engin Sansa, Arthur Rahmatulla, Prof. Ozan Tunca ve Prof. Peter Bruns ile tamamlayan Bağcı, Balazs Mate, Ruth Phillips, Mauro Valli, Markku Luolajan-Mikkola, Stephan Forck, Johannes Moser, Jean-Guihen Queyras, Wolfgang Boettcher, Benyamin Sönmez, Çağ Erçağ’ın viyolonsel ustalık sınıflarına katılarak eğitimine devam etti.Türkiye’de ve Avrupa’da konserler gercekleştiren Bağcı, 2012 yılında Hezarfen Ensemble’a davet edilerek oda müziği kariyerine başladı. Hollanda, Fransa, Almanya, İtalya’da ki konserlerde Türk bestecilerinin yeni müzik eserlerini icra etti. Aynı zamanda genç kuşak besteci eserlerinin ilk kayıtlarını ve ilk seslendirmelerini gerçekleştirerek katkıda bulundu. Amerikalı besteci Micheal Ellison’ın “Mevlana, Say I am” adlı çağdaş oda opera cd kaydını Hezarfen Ensemble ile gerçekleştirdi ve Rotterdam Operadagen’da dünya prömiyeri yaptı. Berlin’in en önemli yeni müzik festivali olan Marz Musik Festivali konseri ‘Live in Berlin’ etiketi ile canlı konser kaydı olarak yayınlandı. Berlin Konzerthaus, Berlin Philharmonic Kammermusiksaal, Amsterdam Concertgebouw, Roma Santa Cecilia Hall, Hong Kong Art Center, İstanbul Aya İrini, Kölner Philharmonic Hall, Paris Theatre des Champs-Elysees konser salonlarında orkestra ve oda müziği konserleri gerçekleştirdi. Ellen Jewett, Mısırlı Ahmet, Nina Janssen, Tatjana Masurenko, Sarah Chang ile oda müziği konserleri gerçekleştiren Bağcı, Trio Ba grubu ile L.van Beethoven’ın yazmış olduğu bütün piyano üçlülerini seri halinde Ankara/Türkiye’de ilk kez seslendirmiştir. 2016 yılından bu yana BEGOA Ensemble’ın “G” harfini temsil etmektedir. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası viyolonsel grubu asil üyesi olarak sezon konserlerine katılmaktadır. Bağcı aynı zamanda Klasik Keyifler Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali ortak sanat yönetmenliği yapmaktadır.
CAN KAZAZ, besteci
İstanbul doğumlu müzisyen Can Kazaz, 2009 yılında üniversitede Fizik öğrenimini bırakarak İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde müzik eğitimi almaya başladı. Lisans eğitimi sırasında Erasmus değişim programına katılarak Litvanya Müzik ve Tiyatro Akademisi’nde müzik kompozisyon çalışmalarında bulundu. Kompozisyon ve orkestrasyon üzerine Tolga Zafer Özdemir, Rytis Mažulis, Tolga Tüzün, Marius Baranauskas, Selen Gülün, Turgut Pöğün ile çalıştı. Ayrıca İlhan Usmanbaş, Richard Boulanger, Kim Cascone, Stephen Hartke, Kamran İnce ve Onur Türkmen gibi bir çok önemli bestecinin ustalık sınıflarına ve çalıştaylarına katıldı. Akustik ve elektronik eserleri Türkiye ve Litvanya’nın çeşitli şehirlerinde seslendirildi. Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nden bölüm birinciliği ve yüksek onur derecesiyle mezun oldu. İsviçre’de düzenlenen Pre-Art uluslararası bestecilik yarışmasında, geliştirmekte olduğu kompozisyon yönteminin ilk eseri olan “Ada”, mansiyon ödülüne layık görüldü. Akustik ekoloji çalışmalarının yanısıra özgür doğaçlama,şarkı yazarlığı ve medyaya müzik alanlarında da aktif çalışmalarını sürdürüyor.
SENAY UĞURLU, besteci
Senay Uğurlu (d.1997) müzik kariyerine erken yaşlarda piyano çalarak başladı. Ankara Devlet Konservatuarı’nda piyano eğitiminden sonra Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi’nde flüt eğitimi gördü. Lisans döneminde bestecilik çalışmalarına başlayan Uğurlu, daha sonra Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Teori ve Kompozisyon bölümün kabul edildi ve Onur Türkmen ile çalışmalarına başladı.Ayrıca Beat Furrer, Isabel Mundry, Dmitri Kourliandski, Ulrich Kreppein, Mahir Cetiz, Mark Andre, Martin Schüttler, Bernard Cavanna, Ken Ueno, Hanna Eimermacher, Eivind Buene, Bryn Harrison, Samir Odeh- Tamimi ve Eun-Hwa Cho gibi isimlerin Impuls Festival, Klasik Keyifler Besteci Kazanı, Bilkent Composition Academy ve International Young Composers Academy in Tchaikovsky Academy gibi çeşitli festivallerde ustalık sınıflarına katılıp çalışma imkanı buldu. Ayrıca parçaları Hezarfen Ensemble, Ensemble Reheard, Birdbrains Duo, Ensemble X and Collegium Novum Zürich gibi topluluklar tarafından okuma
provalarında ve çeşitli konserlerde seslendirildi. Uğurlu ayrıca, Covid-19 salgını nedeniyle 2021’e ertelenen Wolfgang Rihm rehberliğinde gerçekleşen Lucerne Festival Akademisi katılımcılarından biridir. Lucerne Festival Academy için yazdığı eseri Alumni Ensemble tarafından seslendirilecektir.
POYRAZ BALTACIGİL, viyolonsel
1994 yılında İstanbul’da doğdu. Müziğe 5 yaşındayken kemanla başladı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan 2015 yılında mezun oldu. 2015/2017 yılları arasında Almanya’nın Freiburg Müzik Yüksekokulu’nda master eğitimi gördü. 16 yaşından beri çok çeşitli ödüller kazanan sanatçı, birçok farklı orkestra ile solist olarak viyolonsel repertuarının seçkin eserlerini seslendirmiştir. Yo-Yo Ma, Alexander Rudin, Natalia Gutman, Steven Isserlis, Martin Ostertag, Johannes Moser, Maria Kliegel, Wolfgang Boettcher, Christoph Henkel, Gustav Rivinius, Martti Rousi gibi çellistlerle özel olarak çalışma fırsatı bulan Baltacıgil, 2015 yılında İş Sanat’ın “Parlayan Yıldızlar” konser serisinde yer almış; bu kapsamda bir resital ve sonra İş Sanat’ın 2015/2016 sezonunun açılış konserinde şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde, kemancı Hande Küden ve piyanist Ferhat Can Büyük ile L. van Beethoven’ın Üçlü Konçertosu’nu seslendirmiştir. Baltacıgil, solist olarak ve oda müziği grubu Trio Likya ile yaptığı düzenli konserlerin yanı sıra; Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nda yardımcı grup şefliği yapmakta, diğer yandan da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda viyolonsel dersi vermektedir.
CENGİZ HAKKI EREN, besteci
Cengiz Hakkı Eren’in çalışmaları ABD, Avrupa, Brezilya ve Türkiye’de çeşitli etkinliklerde seslendirilmiştir. Çalışmaları Garth Knox, Juliet Fraser, Ensemble Schallfeld, Ensemble Modern, Ensemble Móbile, Ensemble Suono Giallo, Ensemble Composit, Argus Dörtlüsü, Meiter topluluğu ve Ensemble Modern gibi solistler ve topluluklar tarafından icra edilmiştir. 2017’de Royaumont vakfı tarafından Meitar Topluluğu için yeni bir eser yazmak üzere komisyon kazandı. Kazandığı uluslararası ödüller arasında Hans J. Salter’ı Anma Ödülü, MIGF kompozisyon yarışmasında birincilik ödülü, Donald Aird Earplay Yarışması (finalist) ve Amerikan Ödülü (finalist) yer almaktadır. 2008-2017 yılları arasında Royaumont Voix Nouvelles, Sound of Wander, Darmstadt Yaz Kursu, Impuls akademisi, IlSuono Akademisi, Kompozit Festivali, Musiikin aika, Etchings Festivali, Soundscape Festivali ve Los Angeles Microfest festivali dahil olmak üzere çeşitli uluslararası festivaller, atölyeler ve master classlara katıldı. Bu gibi ortamlarda Philippe
Leroux, Alex Mincek, Pierluigi Billone, Stefan Prins, Simon Steen-Andersen, Mauricio Sotelo, Klaus Lang, Francesco Filidei, Beat Furrer, Franck Bedrossian, Mark Andre, Onur Türkmen, Joël Bons, ve Michael Quell gibi uluslararası alanlarda nam salmış isimlerle beraber çalıştı.
İDİL ÖZKAN
İdil Özkan, piyanist ve besteci. İstanbul Devlet Konservatuarı – Piyano Performans bölümünü yarı zamanlı olarak bitirdi. Gençlik Jugend Musiziert yarışmalarında klasik piyano ve eşlik dallarında, 1991 Roma Mozart Yarışması’nda 3.lük ve 1994 Kahire Gençlik Yarışması’nda 1.lik gibi çeşitli ödüller aldı. Konservatuarla eş zamanlı olarak Boğaziçi Üniversitesi – Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. Caz ve doğaçlama müziğe ilgi duyarak Berklee College of Music’e girdi. Berklee’de Film Müziği okuyarak, ilk beste çalışmalarına başladı. Daha sonra New York’ta besteci ve piyanist Lera Auerbach’ın yanında çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra İTÜ-MİAM’da (Müzik İleri Araştırmalar Merkezi) besteci Michael Ellison’la yüksek lisansını yaptı. Çağdaş klasik müzikler yanında film ve televizyon için besteler yaptı, çeşitli görsel sanatçılarla ortak projeler için müzik yazdı. Eğitiminin temelinde klasik batı müziği olsa da popüler müzikler dahil çeşitli müzik türlerine ilgi duyar. İlhamlarını genelde doğadan, müzikten ve kitaplardan alır. Bir müzisyen ve psikolog olarak müziğin analizle açıklanamayan dönüştürücü etkisi ilgimi çekiyor. Müzik, kelimeleri ve analitik beyni kullanan dillerden farklı olarak direkt sebep sonuç ilişkisi kuramadığımız duygu ve düşünceleri tetikleyen farklı bir dil ve iletişim biçimi. En yoğun halinde ‘transcendental’ yani dünyeviyi, eterik ve ruhsal düzeye yükseltme gücüne sahip. Bu da müziği yapay zekanın hala insana üstün gelemediği ender alanlardan biri yapıyor. Müziğimde bu dönüştürücü etkiyi kullanmak, meditatif diyebileceğimiz, zihnin kendi haline bırakıldığındaki serbest hareketlerini yansıtan deneyimler oluşturmak üzerine çalışıyorum.Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
İleti Haber: Klasik Keyifler Sei Solo – Yalnız Ol 2020 asın Bülteni