Konser: Çimen Seymen – Mirella Giardelli

11.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali
Mirella Giardelli, piyano
Çimen Seymen, soprano
10.08.2014 Pazar, saat 21:00
Koyun Baba Mevkii, Antik Taş Ocağı


Mirella Giardelli/ piyano – Çimen Seymen/ soprano
 

Arianna'nin efsanesi Gümüşlük’te festival sahnesindeydi

Gümüşlük’te tarihi mekân Koyunbaba Antik Taş Ocağı unutulmayacak bir konsere daha ev sahipliği yaptı. 11. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında Neoyapı’nın katkılarıyla sahneye çıkan Türk soprano Çimen Seymen ve Fransız piyanist Mirella Giardelli, C. Monteverdi ve J. Haydn’ın eserlerini seslendirdiler. 
 
Koyunbaba Antik Taş Ocağı’nda, antik mitoloji ile klasik müziğin mükemmel sentezi, konser mekânının da görkemiyle birleşti. Girit prensesi Arianna'nın efsanesi, iki büyük bestecinin, Monteverdi ve Haydn'ın yapıtları ile dile getirilirken, Barok Tragedya ve Dramatik Kantat tarzında sahnelenen konserin ikinci bölümündeki İngilizce Kanzonettalar ise şiir ile müziğin en yakınlaştığı anlar olarak sahneye yansıdı. 
 
“Naxoslu Arianna efsanesi; Söz müziğe dönüşünce…”
Festival sahnesinin konukları Çimen Seymen ve Mirella Giardelli’nin mükemmel performansıyla “Naxoslu Arianna efsanesi; Söz müziğe dönüşünce…” başlıklı konser festival izleyicisinin yoğun beğenisiyle karşılandı. Antik mitolojideki bir efsanede geçen Arianna’yı eserlerine konu alan iki büyük bestecinin yapıtları gecenin ilk bölümünde Çimen Seymen’in icra ettiği aryalar ve Mirella Giardelli’nin piyanosuyla seslendirildi. Sanatçılar programa Claudio Monteverdi’nin 1608 yılında bestelediği “Lamento di Arianna” adlı eseriyle başladılar. Ardından ikili, Joseph Haydn’ın 1789 yılında bestediği “Arianna a Naxos” isimli kantattan seslendirdikleri bölümlerle izleyici karşısına geldi. Bu eserde seslendirilen bölümler şu başlıklardan oluşuyordu; “Recitativo: Teseo mio ben”, “Aria Largo: Dove sono mio bel tesoro”, “Recitativo: Ma a chi parlo”, “Aria Andante: Ah che morir vorrei”, “Aria Presto: Misera Abbandonata” ve “Aria; Son pietosa son buonina”. 
 
İngiliz Kanzonettaları ile şiir ve müzik
Tarihi mekânda programın ikinci yarısı Joseph Haydn’la devam etti. İzleyiciler bu bölümde “İngiliz Kanzonettaları” ile şiir ve müziğin birbirlerine en yakınlaştığı anlara şahitlik yaptı. Kanzonettaların ilki “Fidelity” başlığını taşıyordu. Ardından, “A pastoral song” ve “She never told her love” adlı kanzonettalar seslendirildi. Mirella Giardelli daha sonra “Piyano için sol majör fantezi, Hob.XVII:4” adlı eserle izleyicinin karşısına geldi. Bu eserin ardından ikili “The spirit song”, “O tuneful voice” ve “The mermaid's song” adlı İngiliz Kanzonettalarını seslendirerek programı sonlandırdı. Nadir rastlanan bir konser olarak Soprano Çimen Seymen ve Piyanist Mirella Giardelli’nin performansı Gümüşlük’te festival izleyicisi tarafından büyük ilgiyle izlendi. Festivalin destekçileri arasında yer alan Neoyapı, konserin etkinlik sponsorluğunu üstlendi.
 
Çok yönlülükleri ve başarılarıyla dikkat çekiyorlar
Akdeniz medeniyetleri müzik etkileşimi, Avrupa ve Osmanlı saraylarında müzik, Barok müzik ve genel anlamda müzikoloji alanında araştırmaları bulunan ve bilinmeyen repertuarları gündeme getiren Çimen Seymen’in festival kapsamında gerçekleştirdiği konser aslında uzun bir araştırma projesinin de bir ürünü. Seymen, faal müzik yaşamı boyunca birçok ödülle onurlandırılmış. Fransız Kültür Bakanlığı tarafından kültürel diyalog projelerindeki başarısına ithafen sanatçıya, Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı verilmiş. Gecenin diğer konuğu Fransız Mirella Giardelli çok yönlü bir müzisyen olarak piyanonun yanı sıra klavsen ve çembalo da çalıyor. Giardelli, opera, bale, gösteri sanatları, müzik, dans, edebiyat karma gösterileri ve sinema filmlerinde müzikal direktörlük, orkestra, koro ve şan şefliği de yapıyor. Sanatçı, 2012’den beri Dieppe Konservatuarında eğitim veriyor ve çeşitli festival ve konservatuarlarda ustalık kursları vermek üzere düzenli olarak davetler alıyor.
 
11. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Fransız Trio Milhaud’ın konseriyle 12 Ağustos Salı akşamı Koyunbaba Antik Taş Ocağı’nda devam edecek.
 
Sponsorlar
Bu yıl festivalin resmi sponsorluğunu, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, BODTO, Bodrum Belediyesi; kurumsal sponsorlukları ise Bosch, Devecioğlu ve Neoyapı üstleniyor.
 
Festivalde sonraki konserler
12 Ağustos Trio Milhaud (Fransa, Türkiye)
15 Ağustos Gümüşlük Trio, Gülsin Onay, Piyano; Cihat Aşkın, Keman; Dorukhan Doruk, Çello
Konserlerin başlama saati 21:00’dir. 
Adres; Koyunbaba mevkii, Antik taşocağı, Gümüşkaya sitesi 1. bölge sahili.
İletişim
0 537 656 71 27
0 532 163 17 65
www.gumuslukfestival.org
gumuslukfestival@gmail.com
twitter.com/gumuslukfest
www.facebook.com/gumuslukfestival


Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim

tenise@evetbenim.com
 Bilgi:
  İleti Haber/ gumuslukfestival@gmail.com
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir