Küçük Hanımlar Küçük Beyler Bu Festival Sizin!…

KONYA ve ANKARA DEVLET TİYATROLARI
FESTİVALLERİNE
GÜN SAYIYOR!

14 – 29 Nisan 2012
 

 

 

DEVLET TİYATROLARI
“KÜÇÜK HANIMLAR KÜÇÜK BEYLER 8. ULUSLARARASI
ÇOCUK TİYATROLARI FESTİVALİ”NDE YARIN!…
 
            25 Nisan 2012 Çarşamba:

 
AKÜN SAHNESİ
            ÇİN Nanjing Küçük Kırmızı Çiçek Dans Topluluğu “Çocuk Opera Okulu”(6 yaş ve üzeri) saat 11:00, 14:00’de;Bu gösterimde 14 program bulunmaktadır. Çocuklar sizlere şarkı söyleyerek, dans ederek ve çeşitli müzik aletleri çalarak harika bir gösterim sunacaklar. Bu çocuklar okullarında temel şarkı söyleme dinamiklerini ve çeşitli opera türleri içerisindeki performans tavırları konusunda eğitilmektedirler. Mutluluklarını bu yolla ifade eden bu çocuklar; aynı zamanda geleneksel Çin operalarından ve farklı ülkelerden birbirinden güzel müzik ve şarkıları da sizlere sunacaklar. Aslında bu çocuklar sanat alanında serbestçe kanat çırpan küçük serçeler gibidirler. 

            ŞİNASİ SAHNESİ
İspanya-Şili Ortak Yapım  Teatro La Llave MaestraBestiary” (7 yaş ve üzeri)  saat 11:00, 14:00’de;Bestiary; zarif ama duyarlı, komik ama şiirsel bir sunumun sergilendiği sözsüz bir gösterimdir. Gösterimde kullanılan objeler, masklar ve bütün diğer görsel öğeler çocukların hayal dünyasına yapılan fantastik bir yolculuğun sergilenmesine hizmet etmektedir. Bestiary, İspanyol sanatçılar ve Şilili yönetmeninin uzun süren araştırma ve sanatsal yaratım süreci sonunda ortaya çıkmış görsel zenginliği ile göz kamaştıran bir oyundur.

KÜÇÜK TİYATRO
Zorlu Çocuk Tiyatrosu “Çirkin Ördek Yavrusu” (6 yaş ve üstü)saat 11:00, 14:00de;Andersen’in dünya klasikleri arasında yer alan ve çağdaş bir bakış açısıyla yeniden yazılan Çirkin Ördek Yavrusu’nda “öteki” kavramı farklı katmanlarda işleniyor.Oyunun sonundaki çözüm yalnız çocuk seyircileri değil, aynı zamanda oyunu çocuklarla birlikte seyredebilecek yetişkinleri de ilgilendiriyor.
Anne ördek, üzerine kuluçkaya yattığı yumurtalardan birinin farklı olduğunu farketmez. Ama yavrular yumurtadan çıkmaya başlayınca durumda bir tuhaflık olduğunu algılamaya başlar. Çünkü yumurtalardan birinin içindeki yavru hem geç doğar, hem de ötekilerden farklı görünüştedir. Bu farklılık öteki ördek yavruları tarafından “çirkinlik” olarak algılanır ve öyle ifade edilir. “Çirkin Ördek Yavrusu”nun farklılığı yalnız görünüşte de değildir. Öteki ördek yavruları, bulanık bir ırmağın kıyısındaki çiftliğe, sıradan birer ördek olarak yetişmeye çalışırken, o tutkularının peşinden uçmak, başka ülkeler keşfetmek, özgür mavi sularda yüzmek arzusundadır. Bu farklı algılama ve yönelimler beraberinde büyük çatışmaları getirir.

ALTINDAĞ TİYATROSU
İspanyaDanzate Danza “Don Kişot” (4 yaş ve üzeri) saat 11:00, 14:00’de;Cervantes’in ünlü romanı Don Kişot’tan uyarlanan pekçok eserin aksine bu gösterim, romanı çocuklar için uygun bir dil ve anlatım düzeyine getirmektedir.  Bu önemli roman ile çocukları tanıştıran oyun; hünerli bir şövalyenin sadık silahtarı ile birlikte leydi Dulcinea’nın aranışı sürecini müzik ve dans eşliğinde küçük izleyiciler ile buluşturmaktadır.

ÇAYYOLU CÜNEYT GÖKÇER SAHNESİ
Ankara Devlet Tİyatrosu  “Pal Sokağı Çocukları” (9 yaş ve üstü) saat 11:00, 14:00’de;Nemecsek, Boka, Csonakos, Gereb, Feri Ats, Pasztor Kardeşler ve diğerleri…Binalarla kuşatılmış arsa için birbirleriyle amansız bir mücadeleye giren iki çocuk çetesi: Pal Sokağı Çocukları ve Kırmızı Gömlekliler. Tek istedikleri arsada özgürce oyun oynayabilmek!O arsa sadece bir arsa değil, Pal Sokağı Çocukları’nın vatanı ve onlar vatanlarını tüm güçleriyle savunuyorlar.Savaşırken dostluğu, gururu, adil olmayı her şeyin önünde tutan bu cesur çocuklar, bizlere kazanan ve kaybedenin dost olabileceğini öğretiyorlar.Dostluk, vatan sevgisi ve bağlılık üzerine kurulan bir hikaye. Macaristan’dan çıkıp tüm dünya çocuklarına ulaşan, hayal etmeyi unutmayan özgür ruhların hikayesi.

MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ
Ankara Devlet Tiyatrosu “Boğaç Han” (10-12 yaş arası) saat 11:00 ve 14:00’de;10-12 yaş grubu izleyicilerine çocuk tiyatrosu poetikası araştırmalarımız çerçevesinde “doğru” çocuk tiyatrosu izleme alışkanlığı kazandırmak amacıyla Boğaç Han oyununun sahnelenmesi hem çocuk tiyatrosu, hem eğitim hem de eğitimde tiyatro adına oldukça önemli bir adımdır. “Dede Korkut Hikayeleri”nden kurgulanmış Boğaç Han adlı oyunda, “fiziksel güç yerine akıl ve bilgi gücünün önemli olduğu ana fikri içerisinde “yiğitlik, egemenlik, iktidar hırsı, hile, dürüstlük, kıskanma” kavramları çocuklara taşınmıştır. “Her yaşa bir oyun”, “Çocuk Tiyatrosu, çocukların tiyatrosu, okul tiyatrosu, oyun ve tiyatro pedagojisi, yaratıcı drama, eğitimde tiyatro” gibi kavramların hak ettiği biçimde ülkemizde karşılığını bulması açısından Boğaç Han oyununun öncü bir çalışma olduğu düşüncesindeyiz.
 
İRFAN SAHİNBAŞ ATÖLYE SAHNESİ
Rusya Masterov Şehri Müzikal Çocuk Tiyatrosu “ Pinokyo’nun Maceraları” (5-12 yaş) saat 11:00’de;1936 yılında Alexey Tolstoy tarafından yaratılan Buratino, Pinokyo hikayesinin bir uyarlamasıdır. Carlo tahtadan bir oyuncak yapar ve Buratino adını verd
iği bu oyuncak canlanır. Okula gitmeyen Buratino için öğrenmesi gereken bilgiler yine etrafındaki oyuncak arkadaşları tarafından oyun süresince birbirinden güzel şarkılar ve müzikli oyunlar ile aktarılır. Müthiş bir görsellik vaat eden ve bugüne dek izleyen herkesi kendisine hayran bırakan oyun, uzun yıllar akıllardan çıkmayacak eşsizliktedir.
 
 
STÜDYO SAHNE 1
BulgaristanDevlet Kukla Tiyatrosu, VarnaAllegro Vivace” (7-15 yaş) saat 11:00, 14:00’de;Allegro Vivace; kuklaların ahenkli cazibeleri ve hayrete düşüren kabiliyetleriyle yeniden buluştuğumuz eğlenceli bir müzikal kukla gösterisi… Kuklaların, bizi güldüren ve içimizdeki olumlu ve neşeli duyguları ateşleyen kabiliyetleri gösterinin  ana başlığı. Bir saat içinde tüm seyirciler, oyuncularla kuklaların neşeli ve göz alıcı buluşmasına tanık olacaklar. Gösteri her yaştan izleyiciye hitap ediyor. Muhteşem müzik, zamanın ve kültürün ötesine geçerek Allegro Vivace’deki herkesi sakinleştiriyor.

 STÜDYO SAHNE 2
Sanem Davran -Atölye Çalışması (Beden ve Ritm- Vücut Koordinasyon Çalışması) (9-12 yaş) saat 12:30da; Kendini ifade edebilmek… Bazen bir söz , bazense bir duruş ile ya da bir hareket ile. Ve dans… Beden dili ile kendini ifade etmenin en estetik ve en coşkulu hali.
Bu atölye çalışması ile müzik eşliğinde katılımcıların koordinasyon çalışmaları hedeflenmektedir.
Bu atölye çalışmasında, hareketleri belirli adım ve kalıplara bölerek, müziğin ve duyguların yardımıyla parçadan bütüne bir olgu yaratılması ve sunulması hedeflenmektedir
 
ORHAN ASENA SAHNESİ 1
Ekin Eti- Atölye Çalışması SANDALFON (Müzik Meleği) İLE YOLCULUK (6 yaş ve üzeri) saat 13:00’de; Müzik,kendini ifade etme becerisini,yaratıcılık zevkini ve estetik duygusunu geliştirir;ses ve dil gelişimi ile bilişsel gelişim ve soyut düşünmeye katkıda bulunur.
Bu keşifte ise çocuk için amaçladığımız belki de görme fırsatını çok az bulduğu enstrümanları onlarla buluşturmak. Onlara dokunarak ilk tanışmayı sağlamak. Ve bu tanışmanın onu ne kadar etkilediğini gözlemlemek. Bir orkestranın parçası olan tüm tahta üflemeli, yaylı, bakır üflemeli ve vurmalı enstürmanları bir arada görebileceği bu etkinlikte; klasik müziğin yaşamlarında bir yerlerde başlayacağı özel bir gün olabilir. Bu çok özel günde buluşmak dileğiyle.
 
ORHAN ASENA SAHNESİ -2
Münir Canar- Atölye Çalışması (“Ortaoyunu” Tipleri Üzerine) (16 yaş ve üzeri) saat 11:00-13:00 arası.Geleneksel Türk Halk Tiyatrosu” nun önemli seyirliklerinden olan orta oyunu, çevresi izleyicilerle çevrili bir alan içinde oynanan, yazılı metne dayanmayan, içinde müzik, dans ve şarkı da bulunan doğaçlama bir oyundur.
Orta oyununun kişileri ve fasılları Karagöz oyunuyla büyük oranda benzerlik gösterir. Oyunun en önemli iki kişisi Kavuklu ile Pişekâr'dır. Kavuklu, Karagöz oyunundaki Karagöz'ün karşılığı, Pişekâr da Hacivat'ın karşılığıdır. Orta oyununda da gülmece öğesi, Karagöz oyunundaki gibi, yanlış anlamalara, şakalara ve gülünç hareketlere dayanır. Oyunda çeşitli mesleklerden, yörelerden, uluslardan insanların meslekî ve yöresel özellikleri, ağızları taklit edilir.
Oyuncu – Sanatçı Münir Canar, atölye çalışmasında teorik ve pratik birikimini katılımcılarla paylaşırken, aynı zamanda ulusal tiyatromuzun gelişimi açısından özel bir önem taşıyan şu hedeflere ulaşmayı arzulamaktadır:
– Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür anlayışından hareketle, Türkiye’deki güncel kültür ve sanat olaylarını değerlendirmek, sanat ve kültür insanlarının yapmaları gerekli olan çalışmaları ve genel durumu irdelemek.
– "Geleceğin Türk tiyatrosunu oluştururken; geleneksel Türk tiyatrosu temel alınmalıdır" düşüncesini irdelemek.
– Sanatın ilgi alanımıza giren kolu olarak tiyatroyu, taklitçilikten kurtarmak, ulusal Türk tiyatro üslubunu yaratma gereğinin önemini vurgulamak, bu yönde önerileri paylaşmak.
– Karagöz ve Ortaoyunu’nun dünya kültürleriyle ilişkisini irdelemek, etkileri araştırmak, ayrıştırmak ve geleneksel türleri toprağımıza sıkıca basan, özgün ayakta duruşları açısından vurgulayarak değerlendirmek, özgün uygulama yöntemlerini aktarmak.
– 20. yüzyıl tiyatro adamlarının geliştirdikleri, teorik ve pratik açıdan ileri sürdükleri yenilik ya da yöntemleri, Ortaoyunu teknikleri ile karşılaştırmak.
– Tiyatro sahnesinde “dikkat” öğesini uygulamalı bir çalışma yöntemi aracılığıyla vurgulamak.
– Sahne üzerinde “Bedensel Kıvraklık” ve “Dikkat Kıvraklığı”nı uygulamalı bir çalışma yöntemiyle kavratmak.
– Karagöz ve Ortaoyunu tiplerini karşılaştırmak, başat figürler hakkında bilgi vermek…
 
 
 

 
   

 
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü 06050 Ulus/ANKARA Tel: 0312 309 39 20 Tel-Fax: 0312 311 95 19
e-mail: basin@dtgm.gov.tr

 

Konya Devlet Tiyatrosu 14 – 24 Nisan tarihleri arasında düzenleyeceği “5. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali”nin açılış hazırlıklarını sürdürürken; Ankara Devlet Tiyatrosu da “8. Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali”nin oyunları ile atölye çalışmalarını belirledi.

  
“Küçük Hanımlar Küçük Beyler”: İtalya ve Makedonya

 
Gelişen ve değişen Konya’nın kültürel anlamda da gelişmesine katkı sağlamak, değişime ön ayak olmak, hoşgörüyü farklı medeniyetlere tanıtmak ve Türk dilinin onurlandırılması, zenginleştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlarıylaKonya Devlet Tiyatrosu’nun ev sahipliğinde 5.’si 14 Nisan’da başlayacak olan Festivalde: 14,15 Nisan tarihlerinde, Konya Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde,  Makedonya “Şehrazat ve Şehriyarın Hikayesi”,yine aynı sahnede16 Nisan’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çatalköy Belediye Tiyatrosu “Carlos”, 17 Nisan tarihinde Bulgaristan “Son Mutluluk Kumpanyası”, 18 Nisan’daDoğu Kazakistan “Adını İnsan Koyduk”, 19 Nisan’daKazakistan Kızılorda “Tepegöz”, 20 Nisan tarihindeAzerbaycan “Aldatılmış Er”, 21 Nisan’daTataristan “Kurt Kanı”, 22 Nisan’daKırgızistan “Can Azığı”, 23 Nisan tarihindeKonya Devlet Tiyatrosu “Güzel ve Çirkin”, 24 Nisan’da ise Kosova Uğur Böceği Tiyatrosu “Renkler Ülkesi Barış İstiyor” adlı çocuk oyunu ile Konya’lı sanatseverlerle buluşacak.

Konya Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Sahnesi’nde ise 18 Nisan’da Başkurdistan “Sevgi ve Nefret”, 19, 20 Nisan tarihlerinde Ankara Devlet Tiyatrosu “Bir Delinin Hatıra Defteri”, 21 Nisan’da  “Fosforlu Cevriye” son olarak 23 Nisan’da Konya Devlet Tiyatrosu “Dört Köşe Palyaço” ile seyirci karşısına çıkacak.


Küçük Hanımlar Küçük Beyler: Çin

   

           
“Küçük Hanımlar Küçük Beyler” Bu Festival Sizin!…
 
Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” na tiyatro sanatı ile katkıda bulunmak, Türk tiyatrosunun dünya çocukları yoluyla yurtdışına açılımını sağlamak, onu tanıtmak ve yurtdışında bu daldaki gelişmeleri takip ederek, kurumsal dinamizmi sağlayarak kültürlerarası alışverişe ve değişime hizmet etmek amacıylaDevlet Tiyatroları tarafından Başkent’te düzenlenen festivalin 8. si bu yıl 24 – 29 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde11 sahnede 12’si yabancı 1’i  yerli okul tiyatrosu, 1’i yerli özel tiyatro ve Devlet Tiyatroları’nın 3 bölgesinden 7 değişik oyun olmak üzere toplam 22 oyuna ev sahipliği yapacak. Toplam 70 temsilin verileceği festivalde, 2 Seminer, 1 Seminer ve Atölye Çalışması, 1 Okuma Tiyatrosu, 16 Atölye Çalışması ve Performansı gerçekleştirilecek.
 

   

“Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali”nde, bu yıl Çin, İspanya, Şili, Rusya, Bulgaristan, Hollanda, Lüksenburg, İtalya, Polanya, Kosova, Hindistan ve Sri Lanka’dan gelen gruplar, farklı yerli gruplar ile Ankara, Erzurum ve Konya Devlet Tiyatroları’nın çocuk oyunları sahnelenecek.
 

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü 06050 Ulus/ANKARA
Tel: 0312 309 39 20 Tel-Fax: 0312 311 95 19
e-mail: basin@dtgm.gov.tr

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir