Macar Gypsy Orkestrası İstanbul’a geliyor

Gypsy Orkestrası İstanbul’a geliyor
​(Orkestra, Fransa Paris Terör eylemi nedeniyle Konserini Nisan 2016 tarihine ertelemiştir.)Macar

Budapeşte Gypsy Senfoni Orkestrası

Hayati Asılyazıcı
Macaristan’ın seçkin müzik topluluklarından biri olan Budapeşte Gypsy senfoni orkestrası istanbula gelecek, 21 Kasım 2015 cumartesi günü saat 21.00’da Ataşehir Ülker Sports Arena’da konser verecek. Dünyaca ünlü isimleri sanatseverler ile buluşturan ve Türkiye’de birçok ilke imza atmış olan Golden Bridge Ltd. organizasyonuyla ülkemize gelecek olan orkestra, müzik eleştirmenlerine göre “Dünyanın en ünlü ve en büyük Çigan Orkestrası” olarak kabul ediliyor. Bu orkestranın özgünlüğü gibi, Moskova’da yerleşik tiyatroda, müzikal tiyatro etkinliklerini sürdüren Çigan Müzikal Tiyatrosu’da bir ayrıcalıktır. Budapeşte Gypsy Senfoni Orkestrası, senfoni orkestrası olarak Avrupa ve dünyada en büyük topluluklardan biri olarak bilinmektedir. Budapeşte Gypsy Senfoni
Orkestrası’nın oldukça ilginç bir kuruluş hikâyesi de vardır. Dünyaca ünlü Macar Çigan violinist Sandor Jaroka’nın cenaze töreninde Macaristan’daki tüm Çigan’lar bir araya gelmişler ve Çigan müzisyenlerin doğaçlama olarak sergiledikleri gösteri sonrasında ortaya çıkan enerji ile Kasım 1985 yılında bu ünlü orkestra müzikseverlere kazandırılıyor. Böylece bir Çigan senfoni orkestrası ortaya çıkıyor. Budapeşte Çigan Senfoni Orkestrası ülkemizde İstanbul’da verecekleri tek bir konser ile kuruluşlarının 30. yılını taçlandıracak.

BESTELERİ PARTİSYONSUZ ÇALIYORLAR
Programda yer alan bestecileri, bütün parçaları partisyon kullanmadan kolektif bir anlayışla ezbere seslendiriyorlar. Programda ünlü bestecilere yer veriliyor: Gioacchino Rossini, Johannes Brahms, Ferraris, Zoltan Horvath, Vittorio Monti, Pablo de Sarasate, Johann Strauss II, Georges Bizet, Aram Khatchaturian, Johannes Brahms, Pyotr Tchaikosky, Johann Strauss, Franz Liszt, Grigoras Dinicu, Louis Guglielmi’nin en özel yapıtları o gece seslendirilecek. Ayrıca konserin bitiminde ‘bis’ olarak Kayahan’ın ‘Gönül Sayfam’ şarkısı ve halk müziğinden ‘Fıldır Fıldır Hayriye’ türküsü kemençe eşliğinde seslendirilecek. Orkestranın bir diğer önemli özelliği ise; Türk müzik enstrümanlarından kanuna benzeyen cimbalom’u senfoni orkestrasına katmaları. Cimbalom estrümanını dünyada en iyi ve en hızlı çalan virtüöz Oszkar Ökrös’ü bünyesinde bulunduran orkestra 6 cimbalom enstrümanı, 60 keman, 9 viola, 6 çello, 10 kontrabas, 9 klarinet ile tüm dünyada müzikseverlerin büyük beğenisini kazandırılar.

ORKESTRA BİRÇOK ÖDÜLE SAHİP
Kuruldukları günden bu yana dünya çapında aldıkları ödüller de orkestranın büyük başarısını kanıtlar nitelikte. 2014 yılında Macaristan Parlamentosu tarafından “Hungarikum” şeref adına layık bulunan orkestra, Kartaca 45. Uluslararası Müzik Festivali’nde “Festival Ödülü”nü, 2000 yılında ise Macar Mirası Ödülü’nü kazandı. Yine aynı yıl orkestra, dünyanın en kalabalık yaylı çalgılardan oluşan orkestrası olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Budapeşte Gyspy Senfoni Orkestrası’nın 1985’ten bu yana 21 CD’si ve 5 DVD’si bulunuyor. Bunlar arasından 8 ve 14 sayılı albümleri sırasıyla platin ve altın disk ödülünü kazanmış.

Hayati Asılyazıcı
hayatiasilyazici@yahoo.com
Alıntı: AYDINLIK GAZETESİ
08 Kasım 2015, 13:09

evetbenim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir