MALATYA
DEVLET TİYATROSUNU
AÇIYOR
Açılış oyunu Gran Prix Ödüllü “DELİ DUMRUL”
(SH: Saklı Haber)
Sahne ve salonu Devlet Tiyatroları tarafından yenilenen Malatya Devlet Tiyatrosu’nun salon ve sahne içindeki ışık köprüleri ile ses düzeneği son teknik özellikleri taşıyor. 4. 19 metre sahne yüksekliği, 13 metre sahne içi yüksekliği, 8 metre sahne ağzı genişliği, 13 metre sahne derinliği ve 376 koltuğu ile Cuma, Cumartesi günleri Devlet Tiyatroları’nın 12 bölgeden farklı oyunlarını sahneleyeceği Malatya Devlet Tiyatrosu’nda, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği “KANLI NİGAR” da Malatya’lı sanatseverler ile buluşacak.
19 Aralık 2008 Cuma günü Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü K. Lemi Bilgin ve çok sayıda davetlinin katılımı ile düzenlenen tören sonrası “DELİ DUMRUL” adlı oyunla açılan Malatya Devlet Tiyatrosu; Devlet Tiyatroları’nın sürekli turne sahnesi olarak hizmet verecek. 20 Aralık 2008 Cumartesi günü de Malatya’lı sanatseverlerle buluşan Trabzon Devlet Tiyatrosu yapımı “DELİ DUMRUL” u Güngör Dilmen yazdı, Yücel Erten yönetti.
ANKARA DEVLET TİYATROSU’NDAN YILIN SON TURNESİ
KANLI NİGAR
MALATYA DEVLET TİYATROSU’NDA
26 Aralık Cuma günü saat 20:00’de, 27 Aralık Cumartesi günü saat 14:00 ve 20:00’de temsil edilecek olan “KANLI NİGAR” ın; dekor tasarımı Sertel Çetiner’e, giysi tasarımı Sevgi Türkay’a, ışık tasarımı Mehmet Yaşayan’a ait. Müzikleri Cem İdiz, koreografisi Yener Turan tarafından hazırlandı.
Geçmiş masal zamanı dışında, kadın-erkek ilişkilerini , kadınca intikamları, yeri geldiğinde birbirlerine karşıt duruşlarını, ancak aynı amaç söz konusu olduğunda nasıl birleşebildiklerini, bütün zamanlara atfederek eğlenceli bir dille anlatan oyunda: Ünsal Coşar, Adviye Öztürk, Erkan Alpago, Mert Tanık, Filiz Yiğitbaşı, Mehtap Öztepe, Yavuz Köken, Ali Fuat Davutoğlu- Halil Akarsu, Mehmet Ali Toklu, Simgem Baykara, Gülnur Korkmaz, Perran Vurdum, Emel Okutan, Seray Uygun, Sevtap Yaradılmış, Gökçe Demiröz, Ayşe Gümüş, Gülden Çelen, Sedat Yonar, Ali Şar, Ümit Kiremitçi, Fatih T. Saygılı rol alıyor. Oyuna, orkestrada: Ahmet Yaldız, Fethi Günçer, Adnan Yıldırım, Fuat Turan, Osman Kurtuluş, Şener Dirik ve Umut Osman Gündüz eşlik ediyor.
Sanatseverlerle buluşmalarını yeni sahnelere de taşıyacak olan Devlet Tiyatroları; Malatya Devlet Tiyatrosu’nu 19 Aralık 2008 Cuma günü düzenlenecek olan törenle açacak. Bu sahnede temsiller; Devlet Tiyatroları’nın 12 bölgedeki yerleşik sahnelerinden sanatseverlerin beğenisi kazanmış farklı oyunların turneleri ile gerçekleştirilecek.
Trabzon Devlet Tiyatrosuna Ekim 2008’de Ukrayna’da düzenlenen Homo Ludens (Oynayan Adam) Festivali’nde Gran Prix (Üç Yıl İçindeki En İyi Oyun) Ödülünü kazandıran “DELİ DUMRUL” ile 19 Aralık’ta perdelerini açacak olan Malatya Devlet Tiyatrosu’nda, oyun 20 Aralık Cumartesi günü de iki temsil verecek.
Güngör Dilmen’in yazdığı Yücel Erten’in yönettiği “DELİ DUMRUL” un, yönetmen yardımcılıklarını Murat Gökçer ile Birkan Görgün üstleniyor. Dekoru Hakan Dündar, kostümleri Sevgi Türkay, ışık tasarımı Yüksel Aymaz, müziği Babür Tongur, dans düzeni Salima Sökmen tarafından hazırlandı.
Başlıca rolleri: Fatih Topçuoğlu, Zeynep Ekin Öner, M. Fatih Dokgöz, Şebnem Dokurel, Erşan Utku Ölmez, Sinem Şahin, M. Ceyhun Gen, Elif Şeker Saka, Başak Anat, Ufuk Şener, Aslı Artuk Şener, Kadri Özcan, Şevki Çepa, Birkan Görgün, Duygun Dokgöz, Duygu Ertan paylaşıyor.
“Dede Korkut söylenceleri, yazılı kültür çağından önce oluşmuş; Oğuz Türklerinin 9. yüzyıldan 13. yüzyıla uzanan döneminden izler taşıyan; epik anlatı ürünleridir. Halk yaratıcılığının bir anıtı olarak; ozanlarca çalınıp söylenmiş; sözlü edebiyat türünün bir örneği olarak tarih ve coğrafya içinde nehir gibi akmıştır. 15. yüzyılda adını bilmediğimiz bir ozan, bu söylenceleri "Dede Korkut Kitabı" adıyla yazıya geçirerek kalıcı kılmış ve Türk Kültürüne armağan etmiştir. “Duha Koca Oğlu Deli Dumrul” öyküsü de bu elyazmasının çok tanınan öykülerinden biridir. Güngör Dilmen, bu öyküyü büyük bir sevecenlik ve ustalıkla bir sahne yapıtı olarak yeniden dillendirirken, oyunun başına şöyle bir not düşmüş: "Oyun, bin yıl önce bugün, Oğuz illerinde Anadolu’da geçer."
Haber Kaynak: Tolga Savaşçı
Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
TEL: (0312) 309 39 20 – TEL/FAX: (0312) 311 95 19