Band-O-Neon Tango Orkestrasından Muhteşem bir Konser…
CRR Cemal Reşit Rey Konser Salonu 4 Aralık 2011 Pazar akşamı Band-O-Neon “Orquesta Tipica Tango” orkestrası Ertuğrul Sevsay yönetiminde tango tutkunlarına unutulmaz bir gece yaşattı.
Ertuğrul Sevsay’ın , seslendirilen Arjantin tangolarının melodik yapısı ve tango müzik sistemi içindeki altyapı özellikleri konusundaki açıklamaları, ayrıca programda yer alan Türk Tango Bestecilerinin tango örneklerinde yaptığı araştırma çalışmaları, bugün aramızdan ayrılmış olan değerli tango bestecilerimizin ailelerini bulma, ulusal tango müziği belleğimizden silinmek üzere olan o eşsiz tangoları yeniden gün ışığına çıkartma çabaları konusunda anlattıkları ve bilgilendirmeleri bilincimizin yenilenmesi konusunda çok önemliydi. Bu açıklandırmalarında Ertuğrul Sevsay; programına aldığı Türk Tango Bestecileri: İbrahim Özgür, Kadri Cerrahoğlu, Ahmet Ziyaeddin Sarıkartal’ın zaman içindeki çalışmalarını anlatırken; eserlerin kendisine ulaşmasını sağlayan bugün hayatta olan aile bireylerine de (o akşam birçoğu salondaydı) teşekkür etti, adlarını andı ve bu konuda elinde tango örnekleri olan ailelerin de kendisine ulaşmasını istedi.
Avrupa’nın yegane otantik tango orkestrası Band-O-Neon, şarkıcı , dansçı ve müzisyenleriyle çok uluslu bir topluluktur. Konserde yer alan sanatçılar: Kemanlar: Serkan Gürkan, Ronald Hölzl, Engin Yafet, Patrick Vida, Kaoru Asayama. Viyolonsel: Konstantin Zelenin. Kontrabas: Maxsimilian Oelz. Bandeoneonlar: Ertuğrul Sevsay, Algy Wu, İlker Ülsezer. Piyano: Chen Yu. Solistler: Besra Alaca Pummer, Tanju Yıldırım. Dansçılar: Esra&Tanju. Tonteknik: Benjamin Wuthe. Düzenlemeler: Ertuğrul Sevsay.
Esra Akyatan
Dans sanatçısı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale Bölümü'nde eğitim gördü. Çağdaş Bale Topluluğu'nda bas dansçı ve koreografi asistanı olarak çalıştı. Halen bale ve tango eğitmenliğini sürdürmekte ve tango gösterileri gerçekleştirmektedir.
Besra Alaca Pummer
Şan ve tiyatro sanatçısı. Ankara'da doğdu. Ankara Konservatuarı ve Graz Müzik Akademisi'ndeki çalışmalarını Viyana Müzik Akademisi'nde "Lied ve Oratorium", Viyana Konservatuvarı'nda "opera" bölümlerinden öezun olarak tamamladı. Türkiye ve Avusturya'nın yanı sıra pek çok ülkede konserler verdi. Muhtelif operalarda başrollere çıktı.
Kaoru Asayama
Keman sanatçısı, müzik pedagogu. Kumamato'da (Japonya) doğdu. Toho Üniversitesi'de başladığı müzik eğitimini Viyana Konservatuarı'nda tamamladı. Keman eğitimciliğinin yanında çeşitli orkestra ve çağdaş müzik gruplarında görev almaktadır.
Yu Chen
Piyano sanatçısı. Changchun'da (Çin) doğdu. Viyana Müzik Üniversitesi'nde piyano eğitimi aldı. Halen solo piyanist olarak kariyer yapmakta, aynı zamanda Viyana ve Prayner Konservatuarları'nda korepetitör olarak çalışmaktadır. Çeşitli ödülleri bulunmaktadır.
Serkan Gürkan
Keman sanatçısı, besteci, aranjör. Ankara'da doğdu. İzmir Devlet Konservatuarı'nda ve Viyana Müzik Üniversitesi'nde solistlik bölümünde okudu. Çeşitli ülkelerde solist, oda müziği ve orkestra sanatçısı olarak görev yaptı. Beste ve düzenlemelerinde Türk ve Latin müziklerine özel ilgi duyan sanatçı film müziği besteci olarak da çalışmakta, kendi kurduğu yaylı sazlar beşlisi ile konserler vermektedir.
Roland Hölzl
Avusturya'lı keman sanatçısı. Viyana ve Lübeck'te okudu, tanınmış kemancılarla çalıştı. Viyana Filarmoni Orkestrası üyesi olan sanatçı hem solist olarak hem de kendi kurduğu "ATOUT" oda müziği grubu ile uluslararası platformda pek çok konserler vermektedir. Çeşitli ödüller almıştır.
Maximilian Oelz
Kontrabas ve elektro bas sanatçısı. Dornbirn'de (Avusturya) doğdu. Viyana Konservatuarı'nda okudu. Halen Viyana Senfoni Orkestrası dahil çeşitli orkestra ve müzik gruplarında görev almaktadır. Pek çok ülkede konserler veren sanatçının çalışmaları klasik müzik alanı haricinde caz ve hafif müzik dallarında da sürmektedir.
Ertuğrul Sevsay
Bandoneon sanatçısı, besteci, müzik ve tıp doktoru. İstanbul'da doğdu. Cemal Reşirt Rey'le 10 yıl çalıştıktan sonra Viyana Müzik Üniversitesi'ni bitirdi. Başta Miami Üniversitesi olmak üzere (1992-2005) dünya çapında 50'den fazla müzik okulunda misafir hocalık yaptı. Yazdığı orkestrasyon kitabı pek çok ülkede kullanılmaktadır. 1990'dan beri Viyana Müzik Üniversitesi'nde görevli olan sanatçı bu okulda orkestrasyon profesörü olup aynı zamanda Cenevre Konservatuarı'nda da öğretim üyesidir.
İlker Ülsezer
Bandoneon sanatçısı, besteci. Zürih'te doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nı, sonra da Viyana Müzik Üniversitesi Kompozi,syon bölümünü bitirdi. Aktif müzik çalışmalarının yanında Avusturya Müzik İnformasyon Merkezi'nde (MICA) bilgisayarda müzik programları üzerinde araştırma görevlisi ve danışman olarak çalışmaktadır.
Patrick Vida
Keman sanatçısı. Linz a.d Donau'da (Avusturya) doğdu. Viyana Müzi,k Üniversitesi'nde keman eğitimi gördü ve aynı okuldan mezun oldu. Oda müziği ve solo çalışmaları yapan sanatçı halen, başta Salzburg Festival ve Bruckner Orkestraları olmak üzere, muhtelif orkestralarda çalışmaktadır.
Algy Wu
Bandoneon sanatçısı, film müziği bestecisi. Filipin'de doğdu. Taipeh'de psikoloji, Viyana Müzik Üniversitesi'nde kompozisyon okudu. Besteci ve yönetici olarak çeşitli dramatürji çalışmaları yapmaktadır. En son çalışması "Golden Horse" film müziği en iyi beste ödülüne aday olmuştur.
Benjamin Wuthe
Tonmayster. Klumbach'da (Almanya) doğdu. Viyana Müzik Üniversitesi'nde tonmaysterlik eğitimi gördü. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde muhtelif kon
ser ve kayıt stüdyolarında kayıt elemanı olarak çalıştı. Klasik müzikten caz müziğine kadar pek çok alanda deneyim sahibidir.
Dinleyiciler için önemli gördüğümüz özelliklerden biri de üç bandoneonun sahnede yer almasıydı. Tangonun olmazsa olmazı olan bu enstrüman bizlere oldukça uzak ve müzik belleğimizden neredeyse silinmiş durumda. Tüm dinleyiciler büyük bir hayranlıkla bandoneona böylesine yakın olmanın ayrıcalığını yaşadık.
Konserin en unutulmaz anlarından sayacağımız diğer bir yönü: Tangolara Esra Akyatan ve Tanju Yıldırım’ın dans olarak katkılarıydı. Bu çiftin danslarındaki görsellik ve neredeyse her figürlerinin bir görsel tablo niteliğinde olması gerçekten çok güzeldi. Ayrıca dansçıların seçtikleri kostümler her türlü övgüyü ve teşekkürü hak ediyordu.
Zehra Eren: Tango Sanatçısı,
24 Aralık 2011, CRR Konser Salonu
Bir vefa örneği ve unutulmayan tango sanatçısı Zehra Eren. Gecenin en güzel anlarından birisi de tangonun o altın dönemlerinden kalan son kadın tango sanatçımız Zehra Eren’in o gece salonda olmasıydı. Ertuğrul Sevsay Türk Tangosuna sesleriyle katkı yapan o değerli insanları anarken; Zehra Eren’in aramızda olduğunu açıkladı ve sahneye davet etti. O an unutulmaz bir andı… Kendisine çiçekler eşliğinde bir plaket verildi. Ayrıca bundan sonra yapılacak konserde Zehra Eren’in solist olarak yer alması dileği iletildi ve sanatçı bu isteği geri çevirmedi ve gelecekte tango sevenlerle birlikte olma sözü verdi.
Program: Konser programında yer alan on sekiz tangonun bulunmasına karşın tango severlerden gelen istekler doğrultusunda Türkçe Tangolara daha geniş yer verilmesi isteğinin öne çıktığını açıklayan Ertuğrul Sevsay; bu konuda çaba harcadıklarını belirtti. Kadri Cerrahoğlu’nun “Anneme” adlı tangosunun dünyada “anne” için yazılmış çok az tangodon bir tanesi olduğunu ve Arjantin Tangoları içinde dahi üç-dört az sayıda anneye yazılmış tango bulunduğunu bu açıdan Kadri Cerrahoğlu’nun “Aanneme” tangosunun önemli bir değer olduğunu belirtti.
Tangolar: El Once/Osvaldo Fresedo, Comme İl Faut/Eduardo Arolas, Recuerdo/Osvaldo Pugliese, La Yumba /Osvaldo Pugliese, Aşkın Sesi/İbrahim Özgür, Anneme/Kadri Cerrahoğlu, Simsiyah Bakışların/Kadri Cerraholu, Bahia Blanca/Carlos di Sarli, Canaro En Paris/A.Skarpino-J.Calderella, A.La Gran Muneca/Jesüs Ventura, Mavi Kelebek-Yalan/ İbrahim Özgür, Organito De La Tarde/Catulo Castello, El Andariego/Alfredo Gobbi, Felicia/Engruqe Saborido, Papas Calientes/Eduardo Arolas, Sev Beni Unutma Beni/Ahmet Ziyaeddin Sarı Kartal, La Cumparsita/G.H.Matos Rodriguez
www.tango-bandoneon.at
Cumhuriyetimizden önce filizlenen, Cumhuritemizle birlikte neredeyse ulusal modern dans ve müziğimiz olan “TANGO MÜZİĞİ ve DANSI”nın bu gün bilimsel bir titizlikle araştırılması; geleceğe güven içinde bakmamızı sağlıyor. Ülkemizin tango repertuar zenginliği bu gün de içimizde bir yerlerde saklı duruyor. Nerelerde diye sorduğumuzda: Dedelerimizden kalan, babalarımızdan kalan sarı soluk defterlerde, kağıt tomarlarda belki de sahaflarda…
Değer bilmek demek, o değeri anlamakla ve eldeki değeri günümüzde konunun uzmanlarına ulaştırmaktan bir bilene göstermekten geçer. Ahmet Ziyaeddin Sarı Kartal’ın tangolarını halkımıza kazandıran; başta çocuklarının bu konudaki inançları ve evetbenim.com sanat sitemiz aracılığıyla tüm halkımızla paylaşmalarıdır. Konser gecesi yaptığı açıklamada Ertuğrul Sevsay “ … ben Ahmet Ziyaeddin Sarıkartal’ı biliyordum?! Ancak Tevfik Yalçın aracılığıyla kızı Engin Sarıkartal Demirkollu’ya ulaşınca; bu gün Türk Tangosu ikinci büyük (altmışın üzerinde) tangoya sahip oldu…” açıklamasını yapıyor. Burada ailelere, sponsorlara ve Kültür Bakanlığı’na büyük görevler düşmektedir. Unutulmamalı ki Sanayideki gelişmenin sonucu ve türevi sanattaki gelişme olacaktır yanlışını: Sanattaki gelişmedeki sonuçları toplumun başta sanayi olmak üzere; diğer disiplinlerdeki gelişmesini belirler, olmalıdır.
Umutluyum. Her geçen gün artan dans okulları, Tango konusunda ve özellikle bilimsel araştırmalar ve en önemlisi halkın tango konusunda beklenti ve istekleri; aydınlığın müjdesidir. Hepimiz, devletin arazisine sağlıksız gecekondu yapanların; nasıl Türk Halkı’nın canına kastettiklerini gördük. Şimdi o sağlıksız yapıları yıkıyoruz bir daha geri gelmemek üzere… Sanatta ve özellikle müzikte de yapacaklarımız var. Buralarda da yaptığımız sanat adına çarpık yapıları yıkmanın, zamanı çoktan geldi. Bunları halk olarak istemeliyiz… Yapılanları unutmamalıyız… O güzellkleri sevmeliyiz ve unutmamalıyız… Ahmet Ziyaettin Sarıkartal’ın tangosunda söylediği gibi;
“SEV BENİ UNUTMA BENİ” diyebilmeliyiz…
Buyrun; araştırmacılar, müzikologlar, özellikle genç müzisyenler… Meydan sizin, haydi Buyrun!.. Bekliyoruz!..
Tevfik Yalçın
evetbenim
4 Aralık 2011
Ziverbey/İstanbul
Band-O-Neon Tango Orkestrası
Avrupa’nın yegane otantik tango orkestrası Band-O-Neon, şarkıcı, dansçı ve müzisyenleriyle çok uluslu bir topluluktur ve Arjantin tangosunu tüm dönemleri ile temsil eder. Repertuarında eski dönem (1880-1917), geçiş dönemi (1917-1935), yeni dönem (1935-1948) ve modern dönem (1948-…) tangoları yer alır. Band-O-Neon, 1995 senesinde dörtlü olarak kurulmuş ve bir sene içinde kadrosunu genişletip orkestra haline dönüşmüştür.
Arjantinli kültür yetkilileri tarafından Tango’nun Altın Devrini (1930-1950) yaşatan grup olarak nitelendirilen Band-O-Neon, dünyaca meşhur olmuş tangoları Arjantin’in en tanınan orkestralarının yorumuylarıyla seslendirir. Özgün düzenlemelerin yanında bazı tangolarda Arjantin tango okulları ve orkestralarının izleri barizdir. Örneğin "La Cumparsita", "Felicia" Juan d'Arienzo stilinde; "Quejas de Bandoneón", "Sur" Aníbal Troilo stilinde; "El Once", "Bahía Blanca" Carlos di Sarli stilinde yoruml
anır. Avrupa'nın pek çok ülkesinden Karaib Adalarına kadar çeşitli yerlerde konserler veren Band-O-Neon grubunun amaçlarından bir tanesi de Türk Tangosunu dünyaya tanıtmaktır. Bu tangolar yeniden ele alınıp gerçek tango yorumuyla düzenlenmektedir.Ülkemizde de geçmişte çok sayıda konserler vermiş olan topluluk, çeşitli vesilelerle gönüllü olarak verdiği konserlerle Türkiye’deki üniversite öğrencilerine burs sağlanmasında katkılı olmuştur.
Arjantin’deki pekçok tango kuruluşu ve sanatçısı ile devamlı temasta olan grup 2010 Eylül’ünde Buenos Aires’te Tango Sanatçıları Federasyonu’nun senelik toplantısında ünlü Bandoneon ve Tango ustası Leopoldo Federico tarafından Arjantin sanatçı ve medyasına tanıtılmış, grubun şefi Ertuğrul Sevsay’a takdirname verilmiştir.
Band-O-Neon “Orquesta Tipica Tango” orkestrası
www.tango-bandoneon.at
Haber Kaynak: Tevfik Yalçın evetbenim
Görseller: Tevfik Yalçın
bilgi@evetbenim.com