MÜRÜVVET DURAK “ARTEMİS’İN İZİNDE” SERGİSİResim Sanatçısı Mürüvvet Durak’ın “Artemis’in İzinde” temalı kişisel resim sergisi İzmir Selçuk Efes Müzesinde 28 Haziranda açılacak. Hikmet Gürçay Sergi Salonunda sergilenecek olan Mürüvvet Durak’ın “Artemis’in İzinde” resim sergisi 28 Haziran-9 Temmuz 2021 tarihleri arasında görülebilir.
1981’de Isparta Senirkent ilçesinde doğan Mürüvvet Durak çocukluğu’nun bir dönemini Selçuk’ta ailesiyle geçirmiş olup, Üniversite hayatını Ege’de Denizli ilinde tamamlamış. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Öğretmenliği Dalında 2004 yılında eğitimi tamamlayan sanatçı ilhamını “Anadolu Efsaneleri” imgeleriyle resimlerine taşımayı başarmış. 2000’li yıllar Anadolu’da çeşitli şehirlerde etnik araştırmalar yaparak, konseptini “Semboller” ve “Nazarlıklar” ile belirlemiştir. Yerelden evrensele tüm geçmiş kültürlerin sembolik, mistik kültürel değerlerine özgü öğeleri kullanarak, kendi özgün yorumuyla eserleri, birçok sanatseverlerin beğenisini almıştır. Son dönemlerde “Anadolu Efsaneleri” ve öğelerini resimlerine taşıyan sanatçı “Kültürel Miraslar” adı altında farklı imge ve tekniklerle sanat üslubuyla dikkat çekmektedir. Anadolu kültürünü batı kültürüyle sentezleyerek semboller, nazarlıklar konseptini estetik bir dille modernize ederek sanat’ını gelenekten geleceğe, yerelden evrensele taşımaktadır.
“Artemis’in İzinde” temasından yola çıkan Mürüvvet Durak; “Eski Yunan Roma uygarlığının ikonik kadınlarının “Venüs Afrodit Artemis” işlevsel duruşlarından ziyade Hitit heykel kabartmalarındaki durağan anıtsallıkla benzeşen ruh durumu bezemeleriyle de karşılaşabiliriz. Anadolu uygarlıklarında Kibele tanrıların anası olarak geçer, Anadolu kökenli bir tanrıçadır. Anadolu ve çevresinde tek ilahi varlık olarak karşımıza çıkar, Yunan mitolojisinde “Artemis”, Roma’da “Diana”, Mısır da “İsis” adıyla bilinir. Kibele doğaya hakimiyet kuran ve uygarlığın koruyucusu olarak, doğurgan ve üretendir. Apollon güneşi, Artemis ise ayı temsil eder; Apollon’a “Phoebos” (parlak, ışıklı) denildiği gibi, Artemis’e de “Phoebe” denilirdi. İkisi de yayla silahlanmıştır, oklar atarlar; oklar güneş ve ay ışınlarının sembolüdür. Artemis sarışın, güzel, endamlı, ciddi yüzlü, tanrısal bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple resimlerim’deki kadınların bir Kibele kutsallığında, gücü ve üretkenliği temsil ettiği de ifade edilebilir.”
Sanatsal çalışmalarını İstanbuldaki atölyesinde sürdüren sanatçı 11 kişisel sergi açmıştır. Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli karma, grup ve yarışmalı sergilere katılmış, birçok eseri yerli yabancı koleksiyonerlere eserleri ulaşmıştır.
ÖDÜL VE BELGELER
Mürüvvet Durak 2001’de Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Yetenek Sınavı Birinciliği (Denizli), 2010’da Umut Çocukları Derneği Usta Eserler Bağış Sergisi Katılımı ve Organizatörlüğü (İstanbul), 2011’de Çağdaş Sanatlar Galerisi Aykırı Çizgiler Ödüllü Karma Sergi Mansiyon Ödülü (İstanbul), 2016’da RUBAKAD Balkan Kadınları Derneği Mozaik Projesi Teşekkür plaketi (Yaşam Köyü Bakırköy Belediyesi, İstanbul), 2017’da Isfoder Sanat ve Fotoğraf Derneği Sunum ve Başarı Plaketi (Isparta), 2018’de Isparta Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ada Ülkesi Sanatçıları Topluluğu Uluslararası Sanat Çalıştayına Katılım Teşekkür Belgesi ve Isparta Belediyesi Prof. Dr. Turhan Yazgan Etnografya Müzesi Eser Sergileme ve Eser Bağışı, Teşekkür Belgesi, 2020’de Bir Taş da Sen Koy Mozaik Projesi (Rubakad Derneği işbirliği, Hamdi Akverdi IÖO, Bakırköy, İstanbul) ve Golden Brush Awangards Altın Fırça Ödülleri Jüri Üyeliği Teşekkür Plaketi, Toprak Okulları, Şile İstanbul), 2021’de Bulaşıcı Olan İyiliktir Korona Kahramanlarına Bağış Sergisi Müzayedesi Teşekkür Belgesi (Tev Eğitim Vakfı, Portakal Çiçeği Uluslarası Sanat Kolonisi, Ankara) aldı.
KİŞİSEL SERGİLERİ
Mürüvvet Durak 2011’de “Gelenekten Geleceğe Semboller” Sergisi (Art club gallery, Teşvikiye, İstanbul), 2012’de “Nazarlıklar Senfonisi” Sergisi (Art Point gallery, Nişantaşı İstanbul), 2014’de “Ethnic” Sergisi (Niş Art Gallery, Nişantaşı, İstanbul) ve “Ethnic II” Sergisi (Vefa Sanat Galerisi, Bodrum), 2015’de “İmgelerin Gizemli Dili” Sergisi (İstanbul Sanayi Odası Sanat galerisi, Beyoğlu, İstanbul), 2016’de “Mixed” Sergisi Akatlar Kültür Merkezi, Beşiktaş, İstanbul) ve “Renklerin Ötesinde” Sergisi (Galatea Art, Beyoğlu, İstanbul), 2017’de “Sembollerle Mistik Yolculuk” Sergisi (Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Hasan Rıza Sergi Salonu, 100.Yıl Ankara) ve “Tılsım” Sergisi (Taksim Intercontinental Otel Sergi-Balo Salonu, Dolmabahçe, İstanbul), 2018’de “Anadolu İlmekleri” Sergisi (Küçükçekmece Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi Sergi Salonu, Sefaköy, İstanbul) açtı.
İzmir Efes Müzesi Hikmet Gürçay Sanat Galerisi
Atatürk Mahallesi, Uğur Mumcu Sevgi Yolu, Selçuk-İzmirSayfa Düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
İleti Haber: Erol Ünal