Opus Amedeus Oda Müziği Festivali 1 sayfanın bağlantısı
http://www.evetbenim.com/haber/haberdetay/15998-Opus_Amedeus_Oda_Muzigi_Festivali.html
Arkas Trio
Deniz taşımacılığının Türkiye’de ve dünyada önde gelen kuruluşlarından Arkas Holding, sanata ve klasik müziğe verdiği değeri –uzun soluklu ve evrensel düzeyde- bir projeyle kalıcı kılmayı amaç edinerek, Haziran 2011’de Arkas Trio’yu kurdu. Sanatlarini uluslararasi alanda kanıtlamış üç solist sanatçıdan oluşan ‘Arkas Trio’, Türkiye’de özel bir kurumun çatısı altında, kurumsal bir yapıda konumlanmış “ilk” Trio’dur.
Ilk konserlerini 2011 Eylül ve Ekim aylarında İstanbul Saint Antoine ve İzmir Ahmed Adnan Saygun Saygun Sanat Merkezi’ nde veren ve trio repertuvarının seçkin eserleriyle müzikseverlerin karşısına çıkan Arkas Trio bu konserlerdeki başarısıyla beğeni kazanarak Türk basınında geniş yankı uyandırdı.
Dinleyiciyle ilk kez buluşmanın heyecanı ardından konserlerine devam eden ve geçtiğimiz ekim ayında Berlin Adlon’da Türk-Alman iş dünyasının düzenlediği özel bir gecede sahne alan Arkas Trio ardından
2 Aralık gecesi İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Beethoven’in ‘Tripel’ Konçertosunu yorumladı ve Süreyya Opera’sında 5 Aralık’ta vermiş olduğu konserde seslendirdiği Haydn, Mendelsohn ve Brahms’ın Trioları ile 2011 senesine başarılı bir şekilde veda etti.
Emre Elivar
Piyano öğrenimine 5 yaşında Prof. Kamuran Gündemir ile başladı. 19 yaşında bitirdiği Ankara Devlet Konservatuvarı Master Programı’nı takiben Alman Devlet Bursu’nu (DAAD) kazandı, Dresden ve Berlin Müzik Yüksek Okulları’nda sürdürdüğü eğitimini de birinciliklerle tamamladı.
Genç yaşlarından itibaren çeşitli uluslararası piyano yarışmalarında kazandığı ödüllerle yeteneğini kanıtladı. Bunların en önemlileri arasında, üç büyük ödül aldığı 1999 Uluslararası Bremen Piyano Yarışması, bronz madalya aldığı 1999 “Cidado do Porto” ve 2000 “World Piano Competition” yarışmaları, 2001 Steinway Ödülü, 2002 Arthur-Schnabel Ödülü ve birincilik aldığı 2003 Vendôme-Prize sayılabilir.
2005 İstanbul Uluslararası Müzik Festivali kapsamında verdiği ve Bach’ın “Das Wohltemperierte Klavier I” isimli eserinin Türkiye’de ilk seslendirilişini gerçekleştirdiği resital, sanatçının kariyerinde göze çarpan performanslar arasındadır. Yine bu festival kapsamında Mendelssohn (op. 54), Brahms (op. 35/I-II) ve Beethoven’in (op. 120) varyasyonlarından oluşan resitali ve “Embassy Series” kapsamında Washington DC’de Schumann ve Chopin’in eserlerinden oluşan repertuarla ilk Amerika konserleri de iddialı performansları arasında sayılabilir.
Sanatçı Borusan İstanbul Filarmoni, Bilkent Senfoni, Konzerthausorchester Berlin, Nordwestdeutsche Philharmonie, Dortmunder Philharmoniker, Staatsorchester Kassel, Anhaltische Philharmonie Dessau, Orquestra Nacional do Porto, Lithuanian Chamber Orchestra gibi orkestralar eşliğinde konserler vermiştir.
Henüz öğrencilik yıllarında TRT için çağdaş Türk bestecilerinin eserlerini kaydeden, Almanya’da da Radio Bremen ve Deutschlandradio Berlin için de kayıtlar yapan sanatçının, Akses’in piyano yapıtlarından oluşan CD’si “CordAria” firması tarafından yayınlanmış olup, İtalya’da gerçekleştirdiği Beethoven’in Son Üç Sonat’ı ile “Diabelli Varyasyonları” kaydının yanı sıra, Sony projesi olan Schubert D 946 Üç Piyano Parçası ve Schumann’ın op. 13 Senfonik Etüdler CD’si de uluslararası alanda beğeni ile karşılanmıştır.
Berlin’de yaşayan sanatçının, 2010 yılında Schumann’ın 200. doğum günü sebebiyle verdiği resital, Avrupa Radyo Yayıncılığı Birliği'ne üye 50’den fazla Avrupa radyosu tarafından canlı olarak yayınlanmıştır.
http://www.emreelivar.com/
Tuncay Yılmaz
Uluslararası başarılarıyla tanınan keman sanatçısı Tuncay Yılmaz İzmir’de doğdu. Ailesinin ilk müzisyeni olan Yılmaz, çocukken İzmir'de başladığı ve Ankara Devlet Konservatuvarı'nda devam ettiği yüksek keman eğitimini birincilikle tamamladı; ve solist olarak ilk konserini henüz öğrenci iken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde Hindemith’in Keman Konçertosu’nu Türkiye’de ilk kez yorumlayarak gerçekleştirdi. Lisans üstü eğitimine Alman Devlet Bursu (DAAD) ile Almanya’da devam eden Yılmaz, Freiburg ve Saarland Yüksek Müzik Okulları'nda solistlik sınıflarına kabul edildi; ve bu ülkede “Sanatta Yeterlilik” ve “Solist” ünvanı taşıyan diplomaları aldı.
Avrupa’daki öğrenim yıllarında Almanya Louis Spohr Keman yarışması’nda “En iyi Schumann Yorumcusu” ödülünü, Dünya Mozart Yılı’nda Mozart’ın 5. Keman Konçertosu yorumundan dolayı Saarland Üniversitesi “Mozart Özel ödülü”nü kazandı. İsviçre-Tibor Varga ve Berlin-Mendelssohn Yarışmalarında finalist oldu.
Aralarında Sofya Filarmoni Orkestrası, Moskova Senfoni Orkestrası, Stuttgart Oda Orkestrası,Moskova Musica Viva Oda Orkestrası, Saarland Radyo Senfoni, BBC Concert Orchestra, West Virginia Symphony ve Tüm Türk Senfoni Orkestralarının da bulunduğu bir çok orkestra eşliğinde konserler verdi. İdil Biret, Gustav Rivinius, Alexander Rudin, Wolfgang Emanuel Schmidt*, Jiri Barta, Ludmil Angelov, Wolfram Schmitt Leonardy*, Tedi Papavrami gibi ünlü müzisyenlerle çaldı; ve daimi piyanisti Robert Markham eşliğinde Ankara,Berlin, İstanbul, Monte Carlo (Salle Garnier), Frankfurt, Londra, Köln, Abu Dahbi, Toledo, Valencia, Boston, Chicago ve New York (Carnegie Hall) gibi dünya kentleri ve sanat merkezlerinde sayısız resitaller verdi.
Radyo ve TV programları da gerçekleştiren Yılmaz hakkında Dünya Basınından Fransız – Nice Matin Gazetesi “Kemanın genç prensi”, ABD – Boston Globe “Sofistike bir solist kemancı” deyimini kullanarak söz etti…
Repertuvarında Bartok, Brahms, Beethoven, Berg, Erkin, Mendelssohn, Bruch, Wieniawski ve Mozart gibi önemli konçertolar ve bir çok keman / piyano sonatları bulunmakta olan sanatçının ilk CD’si New York’
ta kaydedildi ( Elgar, Franck Sonatları, 1999 ). İkinci CD olarak Mozart’ın 250. Doğum Yılı kutlamaları sebebiyle Rudin yönetiminde çaldığı bestecinin 3. konçertosunun canlı konser yorumu “Mozart 2006” ve piyanist Markham ile birlikte kaydettiği son albüm çalışması olan “Rosepage” ise kısa süre önce raflardaki yerini aldı.
Ispanya 'da iki kez "Uluslararası Toledo Müzik Festival”ine katıldı. Brahms'ın ikili konçertosunu Istanbul'da Çaykovski Yarışması birincisi Rivinius ile birlikte seslendirdi. Solist olarak 22. Ankara Müzik Festivali açılış konserlerinde iki konçerto yorumladı. “2006 Dünya Mozart Yılı”nda Rudin tarafından Rusya'ya davet edildi ve bestecinin konçertosunu ilk Moskova konserinde çaldı. Aynı yılın sonunda Ankara’da “Atatürk” anısına CSO ile Mozart çaldı…
Beynelmilel çalışmalarını ve başarılı kariyerini sürdüren ve 1996 yılından beri "T.C. Kültür Bakanlığı Keman Solist Sanatçısı" olan Tuncay YILMAZ, aynı zamanda İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nda “Akademi İksev Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı”nı başlattı ve burada dersler de vermektedir.
Tuncay Yılmaz, Giuseppe Marconcini – 1827 yapımı kemanıyla çalmaktadır.
http://www.tuncayyilmaz.com/
Gustav Rivinius
1965 doğumlu, Gustav Rivinius müzikal bir aile içinde büyüdü. Altı yaşındayken Münih’te Hermann Dirr ile çello çalışmaya başladı. Uzun yıllar boyunca, Saarbrücken’de Ulrich Voss ile sürdürdüğü çalışmalarını, Claus Kanngiesser, David Geringas ve New York'taki Juilliard School'da Zara Nelsova ile devam ettirdi ve Heinrich Schiff ile tamamladı.
Gustav Rivinius müzikal kariyerinin başından bu yana, çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül kazandı. Birincilik Ödülü ve altın madalya ile ödüllendirilmek müzikal yaşamı için bir dönüm noktası oldu: 1990 yılında Moskova'da düzenlenen IX. Uluslararası Çaykovski Yarışması'nda, ilk kez bir Alman müzisyen ödüllendirildi. O zamandan beri, Gustav Rivinius önde gelen orkestralar tarafından davet edilerek dünyanın önemli müzik merkezlerinde konserler verdi.
Gustav Rivinius, Leipzig Radyo Orkestrası, Helsinki Filarmoni Orkestrası, Gulbenkian Orkestrası Lizbon, Bamberg Senfoni Orkestrası, Cincinnati Senfoni Orkestrası, Münih, Berlin, Stuttgart ve Saarbrücken Radyo Senfoni Orkestraları, Çek Filarmoni Orkestrası, Berlin Senfoni Orkestrası, St. Louis Senfoni Orkestrası, Washington Ulusal Senfoni Pittsburgh Senfoni Orkestrası, Zürih Tonhalle Orkestrası ve Dresdner Filarmoni gibi orkestralar ile birlikte çalışıyor.
Gustav Rivinius, 1997 yılında Ani Kavafian (keman) ve Barbara Westphal (viyola) ile birlikte (ilk ünlü keman ustası üreticisi) Trio da Salò’yu kurdu. Gustav Rivinius halen Saarbrücken Müzik Yüksek Okulu’nda viyolonsel profesörlüğü yapmaktadır.
http://www.gustavrivinius.de
Tuluğ Tırpan
21. Ankara Film Festivalinde Büyük Oyun filmi ile en iyi müzik ödülüne layık görülen Sabri Tuluğ Tırpan'ın tını dünyasının temellerini batı müziği geleneği, amerikan cazı ve müzikalleri , film müzikleri, Türk ve Balkan folklörü oluşturur. Bu tarz cümbüşü doğaçlamalarında ve senfonik eserlerinde birlikte nefes alır.
Freies Wort eleştirmeni Klaus Morgenstern'in "Akarcasına yorumladığı son derece zarif ve enerji dolu Mozart yorumu ile seyirciyi büyüledikten sonra, konseri kendi eseri Reflections'ın nefes kesen bir yorumu ile bitirdi …" sözleri ile övdüğü Tuluğ Tırpan 1970 yılında İstanbul'da doğdu. Bilkent Üniversitesinin ardından Viyana Konservatuarı ve Viyana Akademisinde piyano, kompozisyon ve oda müziği eğitimi aldı. 2007 yılında bestelediği Mevlana Senfonik Şiiriile eleştirmenlerden, "Sıradışı, nefes kesen ve 2007 yılının en dikkate değer eseri" övgüsünü alan Tuluğ Tırpan, Performing Arts Studios of Vienna'da öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Eserleri Vienna Classical Players, Amsterdam Metropol Orkestrası, İzDSO, IDSO, Bursa Devlet Senfoni, Aşkın Ensemble, Prag Filarmoni Orkestrası, Wiener Jeunesse Orkestrası, Voralberg Senfoni Orkestrası, Makam Yaylı Sazlar Orkestrası, İzmir DOB korosu tarafından Mare Nostrum(Viyana), Antalya Fazıl Say Piyano Festivali, Feldkirch Festivali, Klagenfurt Festivali, Jeunesse Bach 2000(Viyana), Turkey Now 2008(Amsterdam,Rotterdam), Miles Davis Festivali(Polonya), Pecs Festivali(Macaristan), Silver Bay (USA) festivallerinde seslendirilmiştir.
En yeni projeleri, Gaia Senfonisi(2008), Ne dersin Azizim?(2009), 1. Piyano Koncertosu(2010), My Green Color(2010), Tango Macabre(2010), 2011 sezonunda ilk çalınışını İzDSO ve İDOB'un birlikte gerçekleştirdiği Kahraman Türk Kadınları Oratoryosu, Gulyabani(2012), Ah Tamar bale müziği(2012), Coltrane/Liszt solo piyano projesi ve obua, klarinet, fagot, korno ve piyano için "Mavi Sürgün I"(2012)
2012 yılında My Red Color ve My Green Color'ın ardından renkler serisini My Blue Color ile noktalayacak olan Tuluğ Tırpan, 2012 Mart ayında Cihat Aşkın ile tüm Beethoven Piyano ve Keman sonatlarını yorumlayacak ardından Zara ile ortak çalışması olan Caz Beşlisi için türküler albümünü kaydedecektir.
http://tulugtirpan.net/
Ellen Jewet
Son 11 yıldır zamanını oda müziğini geliştirmek ve yaymak için kuruduğu Klasik Keyifler organizasyonu (sanat yönetmeni ve performans olarak) (www.klasikkeyifler.org) için Istanbul ile üyesi olarak 150’den fazla konser verdiği, bol ödüllü bir dörtlu olan Audubon Quartet için, Amerika arasında bölmekteydi. (2011 Ağustos’a kadar) New York Times tarafından ''çarpıcı güzellikte ve ışıtılı bir sounda sahip'' diye nitelendirilen dörtlü, Shenandoah Üniversitesi'ne bağlı olarak çalısmanın yanısıra Amerika'nın çok çesitli yerlerinde konserler vermektedir. Dörtlüde yer alan müzisyenler ayrıca her yaz Chautauqua Enstitüsünde yoğunlaştırılmış ''Yaylı Dörtlüleri'' semineri vermektedir.
Jewett, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa'nın pek çok ülkesi, Japonya, Yeni Zelanda ve Afrika'da resitallerin yanısıra, American Chamber Players, New York Chamber Soloi
sts, Apple Hill Chamber Players ve Mark Morris Dance Company gibi gruplarla konserler vermiştir. Tanglewood Music Center, Banf Center, Ravinia Festival, Spoleto Festival, Olympic Festival ve Schleswig-Holstein Festivalleri'nin de aralarında yer aldığı festivallerde çalmıs olan sanatçı, Yo Yo Ma, James Buswell, Colin Carr, Eugenia Zuckerman, Anthony Newman ve Marcus Thompson ile birlikte oda müziği konserleri vermiştir.
Çağdaş klasik müziğin sıkı bir takipçisi ve yorumcusu olarak Phillip Glass, Sir Michael Tippett, Leon Kirchener, John Harbison, Steven Mackey, Steven Stuckey ve Joan Tower gibi bestecilerle çalışmalar yapmış, Continuum, Sequiter ve Ensemble X gibi çağdaş müzik gruplarıyla beraber çalmıstır. Istanbul merkezli uluslararası bir çagdas müzik grubu olan Hezarfen Ensemble'in de kurucu üyesidir.
Türkiyede Gürer Aykalın daveti üzerine Borusan Filarmoni Orkestrasının baskemancılarından biri olarak 3 sene konserler veren sanatçı, Istanbul Devlet Senfoni Orkestrasında da konuk başkemancı olarak sahne almıstır.
Aynı zamanda bir eğitimci kimliği de olan Jewett, Istanbul Üniversitesi, McGill Üniversitesi, Ithaca College, SUNY Stony Brook, The Chautauqua Enstitüsü ve Meadowmount Müzik Okulu'nda dersler vermistir. Halen Ankara Üniversitesi, Devlet Konservatuarında uzman sanatçı ve öğretim üyesi olarak görev yapmakta ve Ankara Üniversitesi Solistleri ile birlikte konserler vermektedir.
Albümleri Centaur, Chandos, Albany ve Newport Classics etiketleriyle yayınlanmıs olan Jewett, müzik eğitimini Indiana Üniversitesi'nde, master programını SUNY Stony Brook Üniversitesi'nde tamamlamıstır. Egitimini aldığı müzik hocaları arasında Joyce Robbins, James Buswell ve Josef Gingold sayılabilir.
http://www.odamuzigifestivali.com/
Nusret İspir
Hacettepe Universitesi Ankara Devlet Konservatuvarı ve Rouen Devlet Konservatuvarlarında Aykut Dogansoy, Mehmet Ermakastar, Michel Arrignon, Philippe Cuper,Alain Damiens,Alain Boeglin gibi hocalarla çalışarak altın madalya ve birincilikler aldı.
Kazandığı odüller arasında Dos Hermanas, Fransız Devlet Diploması ve özellikle Avrupa Klarinet Yarışması birinciliğini sayabiliriz.
Vlademir Askhenazy, J. C. Casadessus, Gennady Rozhdestvensky, J. Mercier, Frederic Aguessy, Dominique My, Alain Damiens, Ysaye Yaylı Dörtlüsü gibi sanatçılarla çalıştı.
Valery Arzoumanof, Philippe Boesman, Ertuğrul Oğuz Fırat, Tuğrul Pogun, Füsun Köksal, Orhun Orhon, Mehmet Can Özer gibi bestecilerin eserlerinin ilk seslendirilişini yaptı. Radio France, TRT, Ukrayna, İspanya, Deutsche Welle, Deutsche Kültür radyo ve televizyonlarında konserler verdi. M. Can Özer’ in Siyah Kalem elektronik müzik projesi ve David Chevalier’ in Pavese şiirleri üzerine yaptığı CD’ ler piyasaya sunulmuştur.
Turkiye, Fransa, Israil, Ukrayna, Tunus, Almanya, İspanya gibi bir çok ülkede konserler ve master-class'lar vermektedir.
Halen Bilkent Senfoni Orkestrasında solo klarinetçidir.
http://www.odamuzigifestivali.com/
Ulrich Mertin
Almanya’nın Saksonya Eyaletine bağlı Hoyerswerda şehrinde doğan Ulrich Mertin, Würzburg’da Max Speerman, Berlin Hanns Eisler Müzik Akademisinde ise Stefan Fehlandt tarafından viyola ve keman eğitimi almıştır.
Viyana Filarmoni Orkestrası, Darmstadt Uluslararası Yaz Kursları, Internationale Ensemble Modern Academy (İEMA) ve Haus Marteau’nun burslarını kazanmış, birinci viyola olarak Avrupa Topluluğu Oda Orkestrası ve Hamburg Ensemble Resonanz orkestralarına eşlik etmiştir. Ayrıca solist ve oda müziği sanatçısı olarak György Kurtag, Helmut Lachenmann, Klaus Huber, Georg Katzer, Helmut Oehring, Brett Dean ve Younghi Pagh-Paan gibi ünlü kompozitörlerle çalışmış bulunmaktadır.
Londra, Istanbul, Oxford, Freiburg, Bremen, Floransa gibi şehirler ve MaerzMusik Festivali, Akademie der Künste Berlin, BKA Tiyatrosu Berlin, Festival musica insieme Panicale, Brandenburg şehri yaz konserleri ve Brandenburg Tiyatrosu başta Gelmek üzere, kendisi için hazırlanmış eserlerle resitaller ve prömiyerlerde solo konserler vermiştir. Ulrich Mertin 2006 yılında Bulgar kompozitör Adrian Pavlov ile birlikte Berlin Senatosunun siparişi üzerine bir kompozisyon hazırlamış, 2007 yılında Hanns Eisler Kompozisyon ve Yorum Yarışmasında solist olarak ikinciliği kazanmıştır. Ensemble Modern, Musikfabrik Köln, Dresden’li Ensemble Courage, DissonArt Thessaloniki ve Birmingham’li Decibel orkestrası gibi tanınmış çağdaş müzik toplulukları ile düzenli olarak konserler vermektedir. Ayrıca 2008/09 sezonunda Köln ve Düsseldorf olmak üzere iki ayrı tiyatro oyunlarında baş rolde sahne almıştır.
Ulrich Mertin, profesyonel hayatının dışındaki zamanının büyük bölümünü, kültürlerarası projeleri için ideal bir platform olarak gördüğü İstanbul’da geçirmekte ve farklı kültür, ülke ve müzik türlerine ait sanatçıları bir araya getirecek projeler hazırlamaktadır. Yeni kurduğu Solistler Topluluğu Hezarfen ile Türk çağdaş müzisyenlerin uluslararası müzik pazarına lansmanını destekliyor. Bu çalışmalar kapsamında film müziği, müzik tiyatrosu ve diğer disiplinlerarası projelerin yanı sıra üniversitelerde workshop’lar ve diğer ülkelerin toplulukları ile değişim projeleri de bulunuyor.
Şu sıralar Türk elektronik müzisyeni Erdem Helvacıoğlu ile yeni bir albüm üzerinde çalışıyor. Ayrıca tanınmış Türk yapımcı ve DJ Cüneyt Kurt ile ortak bir çalışmaya başladı. Ulrich İstanbul’da 360, Longtable, Bodrum’da Halikarnas gibi uluslararası üne sahip kulüplerde performanslar yapıyor ve Manchester’dan DJFilth ve Hollanda’dan DJ Bart Hendrix gibi DJ’ler ile çalışıyor.
http://ulrichmertin.com/
Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
Kaynak: İleti Haber/ Biletix