Sergiler 22 Aralık 2010 tarihine kadar devam edecek.

"Hocaların Hocası" Prof. Mustafa Aslıer’in "Özgün Baskıresim + Boyamalı Özgün Resim Geçmiştenli sergisi" ve Mustafa Aslıer’in yetiştirmiş olduğu öğretim üyelerinin "Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri Sergisi" 27 Ekim 2010’da açılıyor.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Cumhuriyetin 74′ ncü Kuruluş Yıldönümünü çeşitli sanat etkinlikleri ile bir hafta boyunca kutlayacak. İlk etkinlik 26 Ekim 2010 tarihinde kurumun düzenlediği "1’nci Çağrılı Uluslararası Afiş Biennali" ile Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesinde başladı. 27 Ekim 2010 Çarşamba günü de fakülte iki önemli sergiyi birden Acıbadem Kampüsünde topluma sunuyor.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi duayen hocaları, Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulunun kurucusu, kuşaklar boyu sanatçı yetiştiren ünlü sanatçı Prof. Mustafa Aslıer’in "Özgün Baskıresim + Boyamalı Özgün Resim Geçmiştenli sergisi"ni ve aralarında Mustafa Aslıer’in yetiştirmiş olduğu pek çok öğretim üyesi ile birlikte "Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri Sergisi"ni 27 Ekim 2010 tarihinde Cumhuriyetin 87’nci Yılı Kuruluş Etkinlikleri kapsamında topluma sunuyor.
Ana Sergi Salonunda Prof. Mustafa Aslıer’in çizgi ile, ya da özgün baskı sanatının litografi, gravür, monotipi, serigrafi gibi değişik özgünbaskı tekniklerini sergileyen, ya da suluboya, matbaa mürekkebi gibi değişik tekniklerle yapılmış yüzlerce eseri yer alırken, fakültenin 5 katında da öğretim üyelerinin eserleri izleyicilere sunuluyor.
Kurum içerisinde" hocaların hocası" olarak anılan Prof. Mustafa Aslıer, İlköğretmen okulunu bitirdikten sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümünden mezun olup Malik Aksel, Refik Epikman, Şinasi Barutcu gibi gerçek ressam ve grafik sanatçılarından eğitim aldı. Taş baskı, monotipi, özgün baskının tüm tekniklerini ilk kez ülkemizde tanıtmış ve öğretmiştir. 1949 yıllarında ilk litografilerini yaptı. 1953 de ilk grafik hocası olarak yetiştirilmek üzere Almanya’ya eğitime gönderildi. Uygulamalı sanatların gerekliliğine inanan Mustafa Aslıer Tatbiki Güzel Sanatlar Okulunun kurulmasında öncülük yapmıştır. Uzun yıllar bu okulun öğretim üyesi, yöneticisi hem de uluslararası alanda kurumun en önemli sanatçısı olarak sanatın öncülüğünü yapmıştır. DOBAG Projesi ile Türkiye’nin çeşitli yörelerinde kurdukları kooperatifle sanat eğitimi ile kadının sosyal statüsünde olumlu bir değişimin yer almasında da öncü olmuş, köylü kadına yaşamını kazanma hakkını ve söz sahibi olma hakkı vermiştir. Yıllar boyu toplandığı özgünbaskı sanatçıların eserleri ile Marmara Üniversitesi Müze kolleksiyonun oluşturulmasında çok önemli bir rol oynamış ve bu müzenin nüvesini oluşturmuştur. Emekli olduktan sonra da kuruma desteğini esirgemeyen değerli sanatçı eşsiz bilgi birikiminden, sanat aşkından yararlanmak isteyenlere bilge tavırları ile evini ve atölyesini, en önemlisi yüreğini açarak geleceğin sanatçılarının ufuklarını genişletmekte, onlara yön vermektedir.
Sergiler 22 Aralık 2010 tarihine kadar devam edecek.

Mustafa Aslıer
MUSTAFA ASLIER: Öz geçmiş
1925’da Kırcaali-Bulgaristan’da doğdu. 1949’da Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun oldu. 1950-1953 yılları arasında resim öğretmenliği yapan sanatçı uzmanlık eğitimi için gittiği Almanya’da Münih Üniversitesi Grafik Sanatlar Akademisi’nde öğrenimine devam etti.
1958’de Stuttgart Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan diplomasını aldı. Türkiye’ye dönünce resimleriyle kısa sürede tanındı. Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik Bölümü başkanlığı ve okul yöneticiliği görevlerini bir arada yürüttü. Kendi adına bir atölye kurup geliştirdi ve öğretim üyesi olarak çalıştığı okulun baskıresim atölyesini, bir kaynak atölyeye dönüştürerek, özellikle genç kuşak sanatçıları arasında özgün baskının yayılıp benimsenmesine büyük katkıda bulundu. Zaman zaman yazılarıyla, bu daim kavramlarını da benimsetme yolunda çaba gösterdiği Uzun yıllar İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulunda çalışmalarını sürdüren sanatçı 1982-1986 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. 1963-1971 yılları arasında bölüm başkanı, 1971-1977 arasında okul müdürü, 1982-1985 arasında ise dekan yardımcısı görev yaptı. Yurt dışı ilk sergisini 1958’de Almanya’da (Stuttgart), yurt içinde ise 1959’da İstanbul’da açtı. 1962’den bu yana yurt dışında açılan Türk sanatı sergilerine katıldı. Yugoslavya, İsviçre, İtalya, Fransa, Japonya, Almanya ve Norveç gibi ülkelerde açılan uluslararası grafik sergilerinde ve bienallerde, Türkiye’yi temsil eden sanatçılar arasında yer aldı. Gravür sanatçısı olarak tanınan Aslıer, kendine özgü bir stilizasyon anlayışı içinde geometrik formlara uygulanan resimlerinde yöre konularını simgesel öğelerle birarada kullanır. Figüre, resimlerinde, öğretici ve uygulamacı olarak önemli katkılar getirdi.
SERGİLERİNDEN SEÇMELER
• Devlet sergileri, 1958-1975 seneleri arasında
• Stuttgart’ta Senatöre Galerisi, 1958
• Viyana Devlet Galerisi, 1959
• Lyublyana Uluslararası Gravür Sanatı Sergisi, 1960
• Tokyo, Ravenna baskıresim sergisi
• Çağdaş Türk Grafiği sergisi, Romanya
• Çağdaş Türk Grafiği sergisi, Tunus
• Çağdaş Türk Grafiği sergisi, Cezayir
• Çağdaş Türk Grafiği sergisi, Lübnan
• Çağdaş Türk Sanatı sergileri, 1963-1964 yıllarında Avrupa ülkelerinde
• Sao Paulo Uluslararası İkiy
ıldabir Sergisi, 1967
• Mustafa Aslıer Gravür Sergisi, İstanbul, 1967
• Mustafa Aslıer Gravür Sergisi, Ankara, 1967
• Almanya Uluslararası Grafik Sergisi, Frechen,1974, 1976 ve 1978’de
• Mustafa Aslıer Gravür Sergisi, İstanbul, 1980 ve 1981
ÖDÜLLER
• Türkiye Cumhuriyeti’nin 50. kuruluş yıldönümü Sergisi, Cumhuriyet Ödülü, 1973,
• Devlet Resim ve Heykel Sergisi, Başarı Ödülü, 1974

