Rüstem Ersöz
Gönül Telimizi Titretenler resim sergisi:
14 – 27 Mart 2015
Düş Yolcusu Sanat Durağı,
Düş Yolcusu Sanat Durağı, Rüstem Ersöz’ün “Gönül Telimizi Titretenler” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Belgesel niteliği taşıyan bu sergide otuz dört halk ozanının (Muhlis Akarsu, Davut Sulari, Hacı Taşan, Muharrem Ertaş, Aşık Veysel, Arif Sağ, Hale Gür, Sabahat Akkiraz, Zaralı Halil, Nida Tüfekçi, Musa Eroğlu, Ali Ekber Çiçek, Aşık Daimi, Aşık Mahsuni Şerif, Aşık Reyhani, Arif Şentürk, Nesimi Çimen, Hasret Gültekin, Çekiç Ali, Yücel Paşmakçı, Yavuz Top, Neşet Ertaş , Özay Gönlüm, Talip Özkan , Cemile Cevher Çiçek, Muzaffer Sarısözen, Kazancı Bedih, Cengiz Özkan , Ümit Tokcan, Kamil Sönmez, Tamburacı Osman Pehlivan, Erkan Oğur, Ruhi Su, Erdal Erzincan) portreleri sergileniyor.
Ruhi Su (1912 – 20 Eylül 1985)
Sergi 14 Mart – 27 Mart tarihleri arasında Düş Yolcusu Sanat Durağında gezilebilir.
Cemil Topuzlu Caddesi, Hasan Ali Yücel Sokak, No 2 B Blok, Daire 3, Çiftehavuzlar / KADIKÖY
Telefon: 0216 386 99 03
GÖNÜL TELİMİZİ TİTRETENLER
Toplumsal belleğini, aşklarını, umutlarını, hasretlerini, kederlerini, ağıtlarını, başkaldırılarını bu kadar yoğunlukla türkülerine yüklemiş başka bir halk daha var mıdır bilmem. Ozanlarımız almışlar ellerine sazlarını, bizim yaşayıp da duyuramadığımız neyimiz varsa, imbikten geçirip onları, kuşaktan kuşağa aktararak bütün topluma armağan etmişler. Biz de ozanlarımızın söylediği türkülerde kendimizi bulmuşuz. Mutlu günümüzde, kederli günümüzde, hasretimizde, başkaldırımızda, yaşama sevincimizde, birliğimizde, dirliğimizde, bayramımızda, düğünümüzde, hatta cenazelerimizde türküler, ağıtlar söyleyerek derdimizi anlatmaya çalışmışız. Onlarla yaşamış, onlarla ölmüşüz. Onları yaratan ozanların adlarını kendimize bayrak yapmışız. Karacaoğlan’ın, Yunus Emre’nin, Dadaloğlu’nun, Pir Sultan’ın, Köroğlu’nun, Kaygusuz Abdal’ın, Nesimi’nin, Erzurumlu Emrah’ın ve daha adlarını sayamadığım birçok ozanımızın ortaya koyduğu yollar yolumuz olmuş, dilleri dilimiz olmuş.
Birçok ozanımızın türkülerini dilimize dolamışız ama ne yazık ki birçoğundan geriye ne bir resim ne bir fotoğraf kalmış. Belki “türkülerin yanında resmin, fotoğrafın ne anlamı var” gibi bir kanı oluşabilir. Oysa bellek oluşturmada seslerin önemi kadar görselin de önemi olduğunu unutmamak gerek. Bu yüzden geçmişten geleceğe köprü oluşturduklarına inandığımız ve görsellerine de ulaşabildiğimiz ozanlarımızın portrelerinin hazırlanmasını çok önemsemiyorum.
“Gönül Telimizi Titretenler” sergisi halk müziğini geçmişten günümüze taşıyan yeni eserler üreten ozanlarımızı görünür kılmayı hedefleyen bir portre sergisi. Anadolu insanının duygularını, düşüncelerini, umutlarını, güzelliklerini türkülere işleyen ozanlarımızı yan yana görmek hepimize ayrı bir heyacan verdi. Belgesel niteliği taşıyan bu sergiyi hazırlarken baktık ki ozanlarımızın görsellerine ulaşabileceğimiz çok fazla kaynak yok. Rüstem Ersöz titiz bir çalışmayla bütün ozanlarımızın görsellerini farklı yerlerden tedarik etti. Rüstem Erzöz, uzun soluklu ve sabırlı bir çalışma ve ciddi bir emekle otuz dört ozanımızın portrelerini resmetti. Şimdiye ve geleceğe ışık tutacak bir koleksiyon oluştu.
Rüstem Ersöz’e teşekkür ediyorum. Bu serginin hazırlanmasında sevgili Erdal Erzincan’ın, Soner Çakmak’ın, Mesut Eren’in güzel katkıları oldu. Onlara da ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.
Asıl önemlisi diliyle, sazıyla, fikriyle bize bütün bu güzellikleri yaşatan ve yaşatacak olan ozanlarımıza sonsuz teşekkürü borç bilirim.
Mehmet Kına
Musa Eroğlu – Neşat Ertaş (1938, Çiçekdağı, Kırşehir – 25 Eylül 2012, İzmir)
h; İstanbul
HABER KAYNAK: Mehmet Kına
dusyolcususanatduragi