BASIN AÇIKLAMASI
İSTANBUL İTALYAN KÜLTÜR MERKEZİ
himayelerinde
"SU. AŞKIN GÖZYAŞLARI GİBİ"
XV. yy. Osmanlı şairi ve tarihçisi Dursun Bey’den özgürce esinlenmiştir.
ANGELO BUCARELLI’nin
İstanbul’da mekana özgü sanat enstalasyonu
İSTANBUL. 15 eylül – 13 ekim 2013
Küratör: Laura Barreca
İSTANBUL. 15 eylül – 13 ekim 2013
Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Mustantik Sokak. Cibali. Fatih.
13. İSTANBUL BİENALİ PARALEL ETKİNLİĞİ
15 Eylül – 13 Ekim 2013 tarihleri arasında, İstanbul’un en eski Türk hamamı olan Küçük Mustafa Paşa Hamamı; Romalı sanatçı Angelo Bucarelli’nin “Su. Aşkın Gözyaşları Gibi” adlı mekana özgü enstalasyon sergisine ev sahipliği yapacak. Sergi İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Gianpaolo Scarante’nin “Orizzonti italiani” sunumunda belirttiği gibi İstanbul’daki İtalyan kültürel programının ana etkinliği olacak.
İstanbul İtalyan Kültür Merkezi ve İtalyan Turizm Spor ve Bölgesel İşler Bakanlığı, Ankara İtalya Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi gibi başlıca İtalyan ve Türk kurumlarının himayelerinde gerçekleşecek ve 13. İstanbul Bienali boyunca sürecek olan enstalasyon Meating – Eccellenze Italiane programının da bir parçası olacak.
Ayse Pinar Akalin (Executive Director), Leyla Alaton, Gianpaolo Scarante (Italyan buyukelcimiz),
Angelo Bucarelli ( sanatci
Sergiye ise yeni fethedilen İstanbul’un su ve bahçelerinin bolluğu karşısında duygularını ifade eden Fatih Sultan Mehmet’in müellifi, tarihçi ve şair Tursun Bey’in yazdığı bir dizeden esinlenerek “Su. Aşkın Gözyaşları Gibi” ismini veren Bucarelli.
Kimlik ve kelime konseptlerini temel aldığı, insanoğlunun başlıca gereksinimlerinden olan yakınlarıyla ilişki kurması konusunda araştırmasına devam ederken, Bizans/ Constantinople / İstanbul’ un özünü suda tanımladı: “Su, İstanbul’un özü ve varlığıdır Su’dan ve kendisinden doğmuştur. Gücünü kendisinden almış, sonra kaybetmiş ve tekrar fethetmiştir. İstanbul su vasıtasıyla güzelliklerini ve zekasını kullanarak diğer medeniyetlerden de beslenmiştir. Duvarların içindeki su kıtlığında dehasını ve gelişimi bulmuştur. Düşünce olarak su ima eder, taşar, kaçar ve çözünür. Büyütür ve öldürür. Aşkın gözyaşları gibi birleştirir ve ayırır”.
Water Like Tears of Love Kucuk Mustafa Pasa Hammam
Sept 14 2013 The word rain
Bucarelli, mekan olarak, şehrin en eski semtlerinden birini (Cibali – Fatih) ve suyun baş rolü oynadığı, toplumsal uygarlığın simgesi olan eski bir hamamı seçti. Sanatının rolünü genişletmek için yerel toplulukları ve el sanatlarını kullandı. Ondan beklenildiği gibi çalışması kumaş ve nakış süsleme yanında demir, cam gibi farklı materyalleri içeriyor ve bunları tutkusu olan fotoğraf ile birleştiriyor. Hamamın(halka açık hamamların en büyüğü) kubbesindeki açıklıktan içeri giren ışık parlak ve canlı renkleri açığa çıkarırken doğu pazarlarının antik duvarlarına ve acı baharatlarına güçlü ve samimi bir uyum sağlıyor.
Water Like Tears of Love Kucuk Mustafa Pasa Hammam
Sept 14 2013
Küçük Mustafa Paşa Hamamı, 1477 yılında Fatih Sultan Mehmet zamanında Bizansın Osmanlılar tarafından fethedilmesinden 24 sene sonra inşa edilmiştir (Osmanlı döneminden kalma en eski ve kubbesi en büyük olan hamam). Cibali Haliç’in güney bölümünde, İstanbul’un eski Bizans surları içinde; sahip olduğu yoğun otak özelliği nedeniyle kentsel dönüşüm projelerinin hedefleri arasındadır: bu bağlamda, Bucarelli’nin projesi İstanbul’un hala çok az bilinen bir bölümünün kültürel zenginliğiyle ilgili farkındalık yaratılması konusunda bir katalizör görevi görüyor.
Sergi boyunca sürecek toplantılarda, derslerde, atölyelerde mekanın ve semtin değeri yanında sanatçı tarafından önerilen temalar da ayrıntılı olarak işlenecektir.
İstanbul İtalyan kültür merkezi tarafından düzenlenen sergi ASTALDİ, ENİ ve YAPIKREDİ katkılarıyla gerçekleşti. Simone Cenedese, Stepevi, Simpe Life, Niche Glass, Mustafa Oney in teknik yardımlarından yararlanıldı.Yönetmenliği Pınar Akalın'e verildi.
Laura Barreca’dan notlar
Bazı yerlere gelip gitmek görsel, şiirsel, edebiyata dair veya sadece duygusal yolculuğa hayat veriyor. 1972’de Angelo Bucarelli Istanbul'a aşık olduğunda, belki o zamandan beri bu şehre olan aşkının bügün bir takdir'e dönüşeceğini biliyordu; sadece bu şehrin tarihine olan bir övgü değil aynı zamanda onun sıvı, değişken ve farklı olan özüne: su, bu şehrin kaynağı olan ve Doğu ve Batı yı birleşimini sağlayan nesne.
“Su. Aşkın Gözyaşları Gibi”, Fatih Sultan Mehmet in yanında olan şair ve tarihçi Tursun Bey'in kelimeleriyle, Küçük Mustafa Paşa Hamamında, sanata kasten uygun olmayan, ama beden ve ruh bakımı yapılan bu yerde, gerçekleşen karışık enstelasyonu anlatmak için sanatçı tarafından şeçilen başlık. XV yüzyıla ait Hamam, çok uzun
orta kübbesi,mütevazi nişleri, dairesel ve rahat alanları ile büyük salonda (geleneksel olarak erkeklerin girişine ayrılır) mimari sanatı ile diyalog içinde olan yarım daire şeklinde bir yapı barındırıyor.
“Rain of Glass words” enstelasyonu büyük bir daire şeklini oluşturuyor, ve bundan, su damlaları gibi boşluğa bırakılan, osmanlı kaligrafisini tekrarlayan Murano taşından yapılmış değerli heykeller sallanıyor. Yanlarda, geleneksel yatay çizgili türk havluları, suyu anlatmak için sanatçı tarafından şeçilen, altın renginde işlenmiş,onbir kelimeyi gösteren gobleleri oluşturuyor: susuzluk, ufuk, koyu ve açık, derinlik, saygı, ayna, kaynak, ter, hava, zehir. Angelo Bucarelli şiirsel anlamını ve görsel saflığını göstergebilimsel olarak kazandırmak amaçlı metni sembolük ve anımsatan yanlarıyla iki taraflı kullanıyor. Calidarium ve tepidarium alanları,bu mimari yapı için özel olarak hazırlanan, iki tane daha enstelasyona yer veriyor. (Istanbul Suları ve Turkish Memory). Angelo Bucarelli’nin sergisi, bütünlüğünde, elementlerin en safı olan suyun, yenilenmenin ifadesi ve mecazi anlamı haline geldiği tapınakta tarih, şiir, anılar, aşk’tan geçen bir yolculuk.
Haber kaynak ve görseller: