“Sumi-e III”
Japon Mürekkep Resmi Sergisi
1-8 Haziran 2013
Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Tarihi (Eski Ofis) Binası / Gümüşsuyu
Sumi-e grubunun her yıl geleneksel olarak düzenlediği Sumi-e sergisi bu yıl yine 1-8 Haziran 2013 tarihleri arasında Japonya İstanbul Başkonsolosluğu’nun işbirliğiyle açılıyor.
Güzel Sanatlar Akademisindeki mezuniyetinin ardından Japonya’da Sumi-e öğrenen Aynur Küçükyalçın Türkiye’ye döndükten sonra bir grup oluşturarak Sumi-e dersleri vermeye başladı. Temel malzemesi “sumi” (sıkıştırılmış is çubuğu) ve “Washi” (pirinç kağıdı) olan Sumi-e resmini Türkiye’ye tanıtan sanatçı, grubun gördüğü ilgiden memnun. Grup aynı zamanda Türkiye’de bir ilke daha imza atarak yıl içindeki çalışmalarından oluşan bir seçki ile her yıl düzenli olarak sergi açıyor. Bu yıl üçüncüsü yapılan sergiye 14 Sumi-e Grubu ressamı katılacak.
Yıl içinde sanatçının atölyesinde ve Tolga Eti Sanat Galerisi’nde sumi-e çalışmaları yapan Aynur Küçükyalçın Sumi-e Grubu’nun düzenlediği “Sumi-e III” sergisi, Japonya İstanbul Başkonsolosluğu’nun işbirliğiyle, 1 Hazirandan itibaren Japonya Başkonsolosluğu’nun Eski Ofis Binasında 7 gün süresince sanatseverlerle buluşacak.
Japonya İstanbul Başkonsolosu Sn. Keiji FUKUDA’nın açılış konuşmasını yapacağı “Sumi-e III” Sergisi
1-8 Haziran 2013 tarihleri arasında
Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Eski Ofis Binasında gezilebilir.
Sumi-e Grubu;
Berna Erkün
Betül Savaş
Çiğdem Kürklü
Dilan Gitmez
Emel Kehri
Esin Gürkaynak
Ezel Geylan
Handan Duran Yalkılday
Mebruke Tuncel
Özen Aktosun
Sedef Altuğ
Sema Suaydın
Semin Mirgün
Senur Biçer
Temelini zen felsefesinden alan Sumi-e sanatını ünlü zen ustası D.T. Suzuki şöyle tanımlıyor:
Sanatsal ürünün ortaya konabilmesi için böylesine ince yapılı, dayanıksız kolay bozulan bir gerecin (Pirinç kağıdı Washi) seçilmiş olmasındaki amaç, sanatçıyı esinini olabildiğince çabuk kağıda aktarmaya zorlamaktır. Eğer fırça kağıdın bir yerinde duraklayacak olursa kağıt hemen oradan yırtılır. Çizgiler olabildiğince az olmalı ve hızla çizilmeli, ancak kesinlikle gerekli olanlar gösterilmekle yetinilmelidir. Öyle uzun uzun düşünmeye, silip yeniden çizmeye, çizgilerin yeniden üzerinden gitmeye, yeni bir biçim vermeye, üzerine eklentiler yapmaya kağıdın yapısı izin vermez. Bir kere fırçayı dokundurdunuz mu fırça dönüşü olmayan, düzeltilip güzelleştirilemeyen bir leke bırakır. Sonradan ne yaparsanız yapın ilk yaptığınız şey acı acı sırıtır. Sanatçı sanatsal esinini bir fırça oynatışta, içtenlikle ve kesinlikle ortaya koyabilmelidir…..Fırça ile kağıt arasına düşünce yada mantık girdi mi resim bütün etkinliğini yitirir.
(“Zen Budizm: D.T Suzuki’den Seçme Yazılar”, Çeviri: İlhan Güngören,
Yol yayınları, 1997)
Haber Kaynak:
www.aynurky.com
http://sumieatolyesi.wordpress.com/
Japonya İstanbul Başkonsolosluğu
W E B : http://www.istanbul.tr.emb-japan.go.jp/index_j.html
Facebook :http://www.facebook.com/Japonya.Istanbul.Baskonsoloslugu
Haber Düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim
evetbenin@gmail.com