"TASLAK"
5 – 30 Haziran 2012
Mabeyn Gallery
İlk yılını tamamlayan Mabeyn Gallery'nin 2012-2013 sergi programında yer alması planlanan sanatçıların yeni çalışmaları, 5-30 Haziran arasında "Taslak" sergisinde görülebilecek. Gelecek sezonun ana hatlarına değinmesiyle bir ön gösterim niteliği taşıyan sergide Alper Bıçaklıoğlu, İsmet Değirmenci, Alev Gözonar, Huri Kiriş, Coşkun Sami, Emre Tandırlı, Murat Tosyalı ve Pınar Yeşilada'nın son dönem çalışmaları yer almaktadır.
Alper Bıçaklıoğlu, "Look", 2012. 90 x 90 cm, Tuval üzerine karışık teknik.
Alper Bıçaklıoğlu'nun resimleri, graffitiden besleniyor. Kaynağını sokağın dilinden alan Bıçaklıoğlu'nun resimlerinde pentürün kendi gerilimi de yaşanıyor. Bu gerilim, özellikle Bıçaklıoğlu'nun portrelerinde kendini gösteriyor. Graffitinin yoğun bir biçimde hissedildiği arka fonla monokrom renklerde, yoğun boyanın hissedildiği portreler, adeta pentürün kendi içinde yaşadığı gerilimi yansıtıyor.
İsmet Değirmenci, "Not Defterinden III", 2010. 50 x 50 cm, Tuval üzerine karışık teknik.
İsmet Değirmenci'nin resimleri, sergilerinin isimlerinden de anlaşıldığı gibi (Uzak-Yakın, Liman, Rüzgâr, Az Zaman), yalın olanın ardından gidiyor. Değirmenci'nin resimlerindeki yalınlık, bir anlamda doğaya dönüş, doğanın içselleştirilmesi ve belki de bu yolla kentten, onun kaosundan, yapaylığından arınma olarak düşünülmeli. Doğadaki kaybolmaya yüz tutan saflığı, içtenliği, masumiyeti bu resimlerde tekrar dile geliyor.
Alev Gözonar, "Red", 2011. 100 x 100 x 8 cm, Polymerclay, çelik tel, pleksi, lake ahşap.
Alev Gözonar, çalışmalarında seramik, pleksiglas, ahşap gibi farklı malzemeleri birleştiriyor ve bu birleşimi adeta bir oyun kurgusuyla izleyiciye sunuyor. Gözonar'ın bu naif formları, pleksiglas kutular içerisinde, bir nevi asemblaj mantığıyla bir araya geliyor ve izleyiciye formu, kendi zihninde tamamlama imkânı sunuyor.
Huri Kiriş, "İsimsiz", 2012. 40 x 40 cm (29 adet), Tuval üzerine yağlı boya
Huri Kiriş, güncel toplumsal olaylardan konularını alan resimlerinde karşıt durumlar üzerinde yoğunlaşıyor. Kaynağını popüler kültürden alan Kiriş, bu karşıt durumlar arasındaki gerilimi konu alırken, kitsch'e de yer vererek bir kültürel çatışmanın da altını çiziyor. Kiriş, bu sergideki işinde bu sefer karşıt durumu olmaksizin, bireylerin kendilerini göstermek istedikleri görüntülerden yaptıgı bir seçkiye yer veriyor.
Coşkun Sami, "Freundschaft", 2012. 119 x 162 cm, Tuval üzerine yağlı boya.
Coşkun Sami'nin resimleri, bozulan mimariyi, kent dokusunu konu alıyor. Tekil bir mimarinin, yapının ya da tüm kent dokusunun aşınmış, bozulmuş, değişime tâbi olmuş görünümü, Coşkun Sami'nin odak noktasını oluşturuyor. Sami, bu değişimi, bozulmayı gösterirken sürecin kendisini yansıtmayı önemsiyor ve izleyici neredeyse tam da bu değişimi izler hale geliyor.
Emre Tandırlı, "İsimsiz", 2012. 140 x 200 cm, Tuval üzerine yağlı boya.
Emre Tandırlı'nın son sergisi "Sürpriztepe"deki resimleri, kentin ar(k)a sokaklarının kaotik yapısını gözler önüne seriyor. Adını, kentlerin yeni mahallerine verilen isimlere ek olarak konan "tepe" sözcüğünden ve kentlerin kaotik yapısının sürprizlerinden alan "Sürpriztepe", mimarinin tıpkı bir organizma gibi çoğalmasını ve bu çoğalan yapı içerisinde göremediklerimizi bizlere gösterme amacını güdüyor.
Murat Tosyalı, "Trivela", 2012. 120 x 120 cm, Tuval üzerine akrilik.
Murat Tosyalı: "Er Meydanı" resimlerinde güreşin iktidar mücadelesiyle ilgilenen Murat Tosyalı, güreşçileri taşıdığı tuvallerinde pehlivanların, bir yandan toplumsal cinsiyet meselesindeki yerlerini sorgulayıp bir yandan da bu güreşçileri seyirlik hale getirmekteydi. Tosyalı, "Futbolcular"ı ile de aslında aynı sorgulamanın peşinden gidiyor. Toplumsal yapının içinde bir iktidar meselesi olarak yer alan futbol ve bu şovun temsilcileri olan futbolcular, Tosyalı'nın bu serisinde gündeme geliyor.
Pınar Yeşilada, "Nisyan", 2010. 74 x 40 x 45 cm, Bronz.
Pınar Yeşilada'nın heykelleri kaynağını, toplumsal yapıdan alıyor. Toplumların yaşadıkları onca travmaya rağmen onları unutması, bastırması, Yeşilada'nın formlarının ana belirleyicisi. Böylesi bir toplumsallığın içinden gelen bireyler de, Yeşilada'nın figürlerini oluşturuyor: Tökezleyen, sendeleyen, acı çeken figürler…
Mabeyn Gallery
Nüzhetiye Cad. No:63,
Beşiktaş, 34357 İstanbul
T: +90 212 261 6060
F: +90 212 236 3851
www.mabeyngallery.com
info@mabeyngallery.com
Haber Kaynak: Emre Tandirli mretandirli@gmail.com
Haber düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim
evetbenim@gmail.com