Telif Hakları Ödülleri Sahiplerini Belirlendi, 26 Nisan 2013

“Toplumsal Duyarlılığa Katkı” Temalı “Telif Hakları Ödülleri”

 “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” nde Sahiplerini Buluyor

26 Nisan 2013 İstanbul Kongre Merkezi saat 19.00

 
 Telif Hakları Ödülleri’nin gerekçeleri
 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü
Telif haklarına konu, eser ve yapımlar üzerindeki hakların korunması ve kültür endüstrisi piyasasında kayıt dışı ekonomik unsurların önlenmesi ve bastırılması hususlarında yapmış oldukları çalışmalar ile korsanlıkla mücadelede elde etmiş oldukları önemli başarılar nedeniyle bu ödüle layık görülmüşlerdir.
Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü

 

Açıköğretim Fakültesi öğrencileri için hazırlanan kitapları 3 yıl içinde elektronik kitaba dönüştürerek, yılda yaklaşık 350 bin ağacın kesilmesini önleme projesi ve telif hakları alanında düzenlemiş olduğu bilinçlendirme seminerleri ile lisanslı yazılım kullanma ve korsanla mücadele konusuna göstermiş oldukları duyarlılık nedeniyle bu ödüle layık görülmüştür.
Orhan Gencebay – Sanatçı
Sanatçının, 50 yılı aşkın sanat hayatı boyunca besteci, söz yazarı, yorumcu ve yapımcı kimliğiyle ülkemizin kültür ve sanat hayatına sağladığı katkılar ve Bakanlığımız ve TOBB işbirliğiyle hazırlanan kamu spotu da dahil olmak üzere toplumda telif hakları bilincinin oluşmasında sağladığı katkılardan dolayı ödüllendirilmiştir.
 
İskender Pala – Yazar
Yazdığı makaleleri, denemeleri, hikayeleri ve kitapları ile kültür endüstrisine yaptığı katkılar ve Bakanlığımız ile TOBB işbirliği ile hazırlanan kamu spotunda rol almayı kabul ederek korsanlıkla mücadele konusunda kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarına sağladığı katkıdan dolayı ödüllendirilmiştir.
 
Ayşe Kulin – Yazar
Türk edebiyatında geniş kitlelerce okunan başarılı eserler sunması ve Bakanlığımız ve TOBB işbirliği ile hazırlanan kamu spotunda rol almayı kabul ederek korsanla mücadele konusunda kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarına sağladığı katkıdan dolayı ödüllendirilmiştir.
 
Mehtap Elaidi -Moda Tasarımcısı
Aynı zamanda Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı da olan tasarımcının Türkiye’de moda ve tasarım sektörünün oluşmasına, Bakanlığımız ve TOBB işbirliğiyle hazırlanan kamu spotunda rol almayı kabul ederek korsanlıkla mücadele konusunda kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarına sağladığı katkıdan dolayı ödüllendirilmiştir.
Doğuş Grubu – Medya Kuruluşu
KRAL TV müzik kanalı aracılığıyla 1995 yılından beri düzenlemiş olduğu ödül törenleri ile müzik piyasasını canlandırması ve genç sanatçıları müzik camiasına kazandırması ile kültür endüstrisine sağladığı katkılardan ve NTV başta olmak üzere, bünyesinde bulunan televizyon ve radyo kanalları aracılığıyla korsanla mücadele konulu haberlere sıkça yer vermesi ve "emek ve fikir hırsızlığı" konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmaları nedenleriyle bu ödüle layık görülmüştür.
 
Törende ayrıca, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) temsilcisi Omar Katbi tarafından sanatçı Yılmaz Erdoğan ile ressamEşref Armağan´a da “WIPO Yaratıcılık Ödülü” (WIPO Award for “Creativity”)  sunuldu.
 
WIPO Yaratıcılık Ödüllerinin gerekçeleri
 
Eşref Armağan – Ressam
Doğuştan görme engelli olan ressam, bu alanda hiçbir eğitim almamış olmasına rağmen sadece soyut resimler değil, dokunarak cisimleri de çizebilme, renkleri kullanabilme yeteneği ve bu özellikleri ile ortaya koymuş olduğu özgün eserleri nedeniyle ödüllendirilmiştir.
Yılmaz Erdoğan – Sanatçı
Yazarlık, oyunculuk, yapımcılık, senaristlik ve yönetmenlik gibi çok yönlü sanatçı kişiliği ile sanatın farklı dallarında sayılı eserler meydana getirmiş olması ve son dönem Türk sineması içerisinde özgün bir yer edinmiş olması nedenleriyle ödüllendirilmiştir
 
"Onur Plaketi",  WIPO yetkilisi Omar Katbi´ye verildi.
 
2013 yılı teması “Toplumsal Duyarlılığa Katkı” olarak belirlenen “Telif Hakları Ödülleri” gecesinde, Telif Hakları alanında WIPO ile işbirliği içerisinde, Bakanlığımızca yürütülen çalışmalarda ve bilinçlendirme faaliyetlerinde göstermiş olduğu özverili katkılarından dolayı Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü-Fikri Mülkiyet Alanında Bilinç Oluşturma Bölüm Danışmanı Omar Katbi´ye de “Onur Plaketi” verildi. Katbi’ye plaketini, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu takdim etti.    
 
Telif Hakları Ödülleri gecesinde ayrıca Orhan Gencebay, Ayşe Kulin, İskender Pala ve Mehtap Elaidi’nin rol aldığı, korsanlık ve taklit ile mücadele konusunda kamuoyunu bilinçlendirme amaçlı hazırlanan "Kamu Spotu"nun tanıtımı da yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, Dünya Fikri Mülkiyet Günü olan 26 Nisan 2013 tarihinde meslek (telif) birlikleri ile İstanbul’da düzenlenecek tören ile çeşitli kişi ve kurumlara “Telif Hakları Ödülleri” verilecek. Ödüller, telif hakları konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması sürecinde yaptıkları çalışmalar ve bu bağlamda kamuoyunda yarattıkları etkinin onurlandırılması amacıyla, ülkemizin kültürel hayatına katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara sunulacak. Tören de ayrıca Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından T&uu
ml;rkiye’den iki isime “WIPO Yaratıcılık Ödülü” sunulacak ve  Genel Müdürlüğümüz desteği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından korsanlık ve taklit ile mücadele konusunda kamuoyunu bilinçlendirme amaçlı hazırlatılan kamu spotunun tanıtımı yapılacak.

 
26 Nisan 2013 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi´nde saat 19.00´da başlayacak olan ödül töreni,  Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Ömer ÇELİK, TOBB Başkanı Sn. Rıfat Hisarcıklıoğlu, kültür, sanat, basın ve iş dünyasının önemli isimleri, kültür endüstrilerini oluşturan sektör temsilcileri ve telif birlikleri temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşecek.
 
2013 yılı teması “Toplumsal Duyarlılığa Katkı” olarak belirlenen “Telif Hakları Ödülleri” ile fikri mülkiyetin öneminin vurgulanması, etkin bir fikri mülkiyet koruma sistemi ile daha gelişmiş bir kültür endüstrisi arasındaki bağlantıya dikkat çekilmesi ve bu hususlarda kamuoyunda farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.
 
 
Fikri mülkiyet haklarına olan ilgi ve dikkati yoğunlaştırmak üzere Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) üye ülkeler tarafından ilk olarak 2000 yılında kutlanmaya başlanan “Dünya Fikri Mülkiyet Günü”, o tarihten buyana her yıl dünyanın farklı yerlerinde çeşitli etkinlik ve kampanyalarla kutlanmaktadır. Bakanlığımızca, Türkiye’de her yıl 26 Nisan’da “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” kapsamında düzenlenecek etkinlikler ile telif haklarının korunması hususunda toplumsal bilincin yükseltilmesi ve bu suretle fikri mülkiyet sisteminin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu yıl ülkemizde ilk kez verilecek olan ödülün, geleneksel hale getirilmesi planlanmaktadır.
 
 
Haber Kaynak:  Kültür ve Turizm Bakanlığ web sitesi duyurular
http://www.kultur.gov.tr

Telif Hakları Genel Müdürlüğü
http://www.telifhaklari.gov.tr/ana/sayfa.asp?id=488

Adres:Yukarı Öveçler Mahallesi
Çetin Emeç Bulvarı 1290. Sokak No:4
Çankaya / ANKARA
 
Telefon :0(312) 573 83 00
Faks :0(312) 573 83 03
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir