Türkiye nin Kalbi Ankara

 

‘Türkiye’nin Kalbi Ankara’

HAYATİ ASILYAZICI

Lozan (1924) Zaferi’nden sonra Türkiye Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan ülkeler Sovyetler Birliği ve Afganistan olmuştu. Ankara’da ilk büyükelçiliği açan yine SSCB olmuştu. Aralov, ilk Ankara’ya gelen dost ülkenin büyükelçisiydi. Mustafa Kemal Atatürk zamanında SSCB ile Kurtuluş Savaşı öncesi ve sonrası büyük ilişkiler kuruldu ve geliştirildi. Kayseri ve Nazilli’de açılan ilk Sümerbank fabrikalarını Ruslar kurdu. Sanat ilişkileri o zaman başladı. Bolşoy sanatçıları Mustafa Kemal Atatürk için Ankara’ya geldi, sanatçılar konser verdiler ve gösteri yaptılar. Gelenler arasında genç besteci Dmitri Shostakovich (1906-1975) ve genç kemancı David Oistrakh (1908-1974) vardı. Cumhuriyet Ankara’sı için ilk film yine SSCB’den geldi. “Türkiye’nin Kalbi Ankara” adlı filmle genç Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Ankara’yı tanıttı.

Ata’yla ilk buluşma

600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu üzerine kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli girişimleri vardı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (1920) ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (1923) önemli iki ulusal bayramımızdır. Genç Cumhuriyetimizin temeline baktığımızda 19 Mayıs 1919 siyasal ve tarihsel olarak çok büyük önem taşımaktadır. Mustafa Kemal, 3. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a çıkamasaydı, Türkiye’nin yazgısı belki de uzun süre belli olmayacaktı.

Mustafa Kemal Samsun’a çıktığında Samsun İngiliz donanması tarafından işgal edilmişti. İstanbul, Samsun emperyalist İngiltere için stratejik yerlerdi. Halkla Mustafa Kemal’in ilk buluşması Havza’da oldu. Burası da İngilizler tarafından işgal edilmişti.

İngiliz Albay 38 yaşındaki Mustafa Kemal’in konuşmasını engellemek istedi. Mustafa Kemal’in yanıtı sert oldu ve halkla istediği konuşmayı yaptı. Ardından Amasya’ya geçti. Ünlü Amasya Bildirisi yayınlandı. Erzurum (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919) ve Sivas (4 -11 Eylül 1919) Kurultayları’ndan sonra Mustafa Kemal ve arkadaşları Ankara’ya geçtiler. Artık Kuvay-ı Milliye’nin bütün hazırlıkları Ankara’da yapılacaktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Parlamento çalışmaya başladı.

Ve Türkiye’nin kalbi Ankara’da atmaya başladı. 1. İnönü, 2. İnönü ve Sakarya Meydan Muharebeleri’nden sonra Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın başarıyla sonuçlanacağı görüldü.

19 Mayıs’ta Atatürk’ün Anıtkabiri’ndeyiz

Ulusal bayramların engellenmesi düşünülemez. Kurtuluş Savaşı’nı zaferle sonuçlandıran ulusumuzun, ulusal bayramlarını kutlama hakkı kadar doğal ne olabilir?

AKP hükümeti sürekli olarak 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na engeller çıkarmaktadır. Bu engeller yasaklama demektir. Gençlik ve halkımız olarak yasakları kırıyor ve Türkiye’nin kalbi Ankara’ya yürüyerek 19 Mayıs’ı Atatürk’ün Anıtkabiri’nde ve huzurunda kutluyoruz. AKP iktidarının bulunduğu Ankara’da Türkiye’nin kalbi elbette ki atmıyor. Ulusal bayramları engellemek istemesi, polislerle yolları kapatması, halkın otobüslerle Ankara’ya ulaşmasını durdurması hatta otobüsteki Türk bayraklarını toplatması gibi yasal suçlar işleyen AKP elbette ki Türkiye’nin kalbini Ankara’da attıramaz. Bütün engellemelere karşın 19 Mayıs’ta Atatürk’in Anıtkabiri’ndeyiz!

Hayati Asılyazıcı
hayatiasilyazici@yahoo.com
Aydınlık Gazetesi Alıntı


ATATÜRK
TC Ankara Valiliği Resmi sitesi görsel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir