TÜRKSOY ULUSLARARASI GENÇLİK ODA ORKESTRASI KONSERİ
Hayati Asılyazıcı
———————
I.İstanbul Uluslararası Gençlik Orkestraları Festivali ile ilgili olarak TÜRKSOY Uluslararası Gençlik Oda Orkestrası, Aya İrini’de geçtiğimiz hafta çok başarılı bir konser verdi. Gençlik Festivali’ne TÜRKSOY, “Köroğlu” operası’ndan sonra Oda Orkestrası ile katıldı. I.Uluslararası İstanbul Opera Festivali’ni, Türk dünyası’nın ünlü opera ve operet bestecisi Üzeyir Hacıbeyov’un “Köroğlu” operası, olağanüstü başarıyla sergilendi ve büyük ilgi gördü. I.İstanbul Uluslararası Opera Festivali’ni yazılı basında festivali tümüyle izleyip değerlendiren yalnız AYDINLIK dergisi oldu. Halkın gösterdiği ilgiyi ne yazık ki, yazılı ve görsel medya gösteremedi. İstanbul Kültür Kenti oluşu nedeniyle Opera Festivali, 2.İstanbul Uluslar arası Bale Yarışması ve Uluslar arası Gençlik Orkestraları İstanbul’a renk kattı.
TÜRKSOY Uluslararsı Gençlik Oda Orkestrası, ayrıcalığıyla dikkati çekti. Türk Cumhuriyetleri’nden oluşan Oda Orkestrası, Türk Cumhuriyetleri’nden iyi seçilmiş bestecilerle de ilgi uyandırdı. Besteciler, şef ve orkestra tarafından çok iyi yorumlandı. Özellikle, Tataristan, Azerbaycan, Başkordistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkiye’den oluşan TÜRKSOY Uluslar arası Gençlik Oda Orkestrası; bütünleşen birlik, başarılı yorum, Oda Orkestrası ve şefi Anvar (Enver) Akbarov, başarının odağı oldu. Uygur asıllı şef, müzik eğitimini Kazakistan’da almış. Moskova’daki Çaykovzki konservatuvarı’nda Lisansüstü eğitimini, Prof. A. Gregoryan’ın Kuartet derslerinden mezun olarak tamamlamış. Ayrıca, keman dalında ödüllü bir sanatçıdır.
İlk bölümde, J. S. Bach’ın Brandenburg Konçertosu (No.3) seslendirildi. Ardından A. Schnittke’nin “Eski Üslupta Suit” seslendirildi. Bestecilerin özellikleri, biçemleri (üslupları) ile nitelikleri güzel yorumla ortaya çıkarıldı. Rus çağdaş müziğinin ünlü bestecisi Şostakoviç’in “Oda Senfonisi”, şef Akbarov ve TÜRKSOY Oda Orkestrası’nın yorumlarıyla doruğa taşındı. Beste, müzikal seslendirilişin doyumsuz örneği oldu. İkinci bölümde, Türk Cumhuriyetleri’nin çok iyi düzenlenmiş bestecilerin seslendirilişleri ve yorumlanışları Uluslar arası düzeydeydi. Güzel ve nitelikli parçalar birbirini izledi. T. Kkazhgaliyev’in “Konsertshtuk”u konsere renk kattı. Kırgızıstan’dan S. Medetov’un “Kızlar Dansı” yapıtını dinledik. Ulvi Cemal Erkin’den “Sinfonietta”yı ilk kez bu denli güzel dinledim. Başkurdistan’dan R. Kasimov’un “Romans”ı etkiliydi. Tataristan’dan S. Saydaşev’in yapıtı da başarılıydı. Özbekistan’dan M. Mahmudov’un “İki Minyatür”ü ilginçti. Ünlü besteci Azeri Kara Karayev’in “Üçlü Minyatür” adlı ustaişi büyük yapıtı da başarıyla seslendirildi.