Yaratıcılığıyla Örtüşen Bir Besteci MUAMMER SUN

Yaratıcılığıyla Örtüşen Bir Besteci
MUAMMER SUN   
                                Hayati Asılyazıcı
                                ———————–
Atatürk ve Cumhuriyet Aydınlaması’nın ülkemize ışıklar saçan bir bestecisi. Ulusalcılığı evrensele taşıyan bestecimiz ve müzik insanımız Muammer Sun. Ulusal müziği, bu müziğimizin ezgilerini çoksesliye ve evrensel müziğe taşıyan sanatçı bir besteci. Müzik kitapları ve besteleriyle, Ulusal Müzik Tarihimizde, özel ve öznel yeri olan bir hoca. 
Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’nın Cebecide kurulmasını sağladığı konservatuar’ın yetiştirdiği değerli müzik insanımızın; eğitici-öğretici müzik kitapları, büyük bir boşluğu dolduruyor.
Soluklu bir müzik insanı olan Muammer Sun, iki yönüyle değerlendirilmeli: Biri müzik yazarı Muammer Sun, Diğeri besteci Muammer Sun. İkisi arasında kurduğu bağ, onun yükselen değerleridir. Mezun olduğu konservatuarda, ilkeli Öğretim Üyeliğiyle çok sayıda gençleri eğiterek, alanlarında başarılı olmalarını sağlamıştır.
Müzik kitaplarını tanımakta geç kaldım. Ne var ki, konuları gereği eskimeyen müzik kitaplarıyla, zaten ayrıcalıklı bir Muammer Sun var, karşımızda. Bu kez, dinlemekte tadına doyamadığım yeni bir CD’si var: Çok Sesli Halk Türküleri (Eşliksiz Koro İçin). Yaratısıyla, yorumuyla birlikte, çözümü de kendisi bulmuş “Eşliksiz Koro İçin”.
Muammer Sun’un “Çok Sesli Halk Türküleri”, ulusalcı bir aydının, çözümlediği halk türkülerine, ayrı bir ivme kazandırıyor. Yaşamı ve besteleriyle örtüşen bir müzik insanının, ulusalcı tavırla ortaya koyduğu çok başarılı bir CD.
Muammer Sun, CD’yi üç bölüme ayırmış: Gelenekten Geleceğe (1988). Örnek vermem gerekirse, bu bölümde on müzik parçası var. “Karanfil Deste Gider”, “Leylim Yar”, “Entarisi Ala Benziyor” v.b. İkinci bölümde, Sulatan Gelin (1965). Ankara Sanat Tiyatrosu’nun oynadığı Cahit Atay’ın “Sultan Gelin” oyunundaki inanılmaz güzellikteki müziği yer alıyor. Bu bölümde de on halk türküsü var. Üçüncü bölümde ise beş halk müziğinin yine renkli türküleri yer alıyor (1964). “Sandalcıoğlu”, “Bir Dalda İki Elma”, “Bilcümle Vebal Bizdedir”, “Köroğlu Yiğitlemesi” ve “Çanakkale”.   
Cumhuriyete hor bakanlar için, “Bilcümle Vebal Bizdedir”. İlgisizler, 2. Cumhuriyetçiler için Çanakkale ve Kuvay-ı Milliye ne demektir? Eğitim Birliği’ni bozanlarda neler gördük? Bir kez daha yineliyorum: Bilcümle vebal bizdedir.
Muammer Sun; aydın insan olarak, sorumluluğun bilincindedir. Sanatçı olarak sorumluluğu vardır. Tanıdığım Muammer Sun, toplumsal sorumluluğuyla da özdeşleşmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir