Yaşar Üniversitesi Senfoni Orkestrası Kuruluş Yıl Dönümü Konseri

Yaşar Üniversitesi Senfoni Orkestrası Kuruluş Yıl Dönümü Konseri
Bujor Hoinic/şef – Nil Kocamangil/viyolonsel
9 Nisan 2025 Çarşamba saat: 20:30 – 21:30
AASSM Büyük Salon/Katılım Ücretsizdir

Program:
Mert Kocadayı: Incantation (2024) İlk Seslendiriliş
A.Dvorak: Viyolonsel Konçertosu Si Minör op. 104
A.Dvorak: Senfoni No 8 Sol Majör op. 88

Bujor HOİNİC
Müzisyen bir aileden gelen Bujor Hoinic, ilk müzik eğitimine Timişoara’ daki müzik Okulu’nda başladı. Piyano bölümünü bitirdikten sonra, Bükreş konservatuvarı’nda Constantin Bugeanu ile orkestra şefliği, Dumitru Bughici ile kompozisyon bölümlerinde okudu. 1973’te Romanya birinciliği ile mezun oldu ve hemen ardından aynı yıl içerisinde profesyonel kariyerine başladı. 1984’de kadar Timişoara operası’nın müzik direktörü ve birinci şefi olarak çalıştı. Bu süre içinde, Romanya, Fransa, Yugoslavya, Almanya, Rusya, Portekiz ve Türkiye´ de konuk sanatçı olarak bir çok senfonik konserler, baleler ve operalar yönetti.
1976′ dan bu yana Romanya Besteciler Birliğinin asil üyesi olan Hoinic’ in uluslararası platformda icra edilen eserleri arasında en önemlileri: orkestra için ‘Pavana’ (1972), orkestra için ‘Prelüd, Koral ve Füg’ (1976), 1981’de ulusal ‘Cantarea Romaniei’ Festivalin’de ‘Birincilik’ ödülü alan ‘Dacia-Felix’ balesi, orkestra ve kadınlar korosu için ‘Angora’ poemi (1982), Arp, flüt, viyolonsel ve koro için ‘Deniz Lirikleri’ kantatı (1986), solistler, koro ve orkestra için ‘Pasiunile Martirilor’ requiemi (1990), 3 gitar ve orkestra için antik stilde ‘Konçerto’ (1996), koro ve orkestra için ‘Gordion’ kantatı (1999), orkestra için ‘Konser Uvertürü’, ‘Senfoni’ (2003), ‘Kont Dracula’ balesi (2006), Obua konçertosu (2007), iki gitar için ‘Horoscope’ konçertosu (2007), ‘Karadeniz Rapsodisi’ (2008), Viyolonsel Konçertosu (2010) ve ‘Şahmeran’ operası (2012) gibi yapıtlardır.
P.I. Tchaikovsky liedler üzerinde ‘Bir Avuç Tchaikovsky’ eseri, E. Marzo’nun ‘Florinda’ çocuk müzikali ve G. Verdi’nin çeşitli operalarından derlenmiş ‘Üç Silahşörler’ balesinin orkestrasyonlarını yaptı. Ayrıca, B. Hoinic, C. Pugni müziği üzerinde ‘Notre Dame’ın Kamburu’ balesini ve Osmanlı saray müziklerinden esinlenerek ‘V. Murad´ bale müziğini bestelemiştir.
Gerek şef, gerek besteci olarak Romanya, Polonya ve Türkiye radyo ve televizyonlarında pek çok kayıtları ve videoları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra CD kayıtlarıda gerçekleştirmiştir. Önemli müzik yarışmalarınada jüri üyesi olarak davet edilen Hoinic, orkestra şefi olarak preklasik dönemden modern müziğe uzanan geniş bir repetuvara sahiptir. Çeşitli orkestralar ile turneler, ulusal ve uluslararası festivallerde konserler, operalar ve baleler yönetmiştir. Bu orkestralardan birkaçı: Bükreş ‘George Enescu’, Yaş, Timişoara, Arad, Sibiu filarmoni orkestraları (Romanya), Cheboksari (Rusya), Bonn (Almanya),Mersin, Antalya, İstanbul, Bükreş operaları ve Ulusal Portekiz senfoni orkestrasıdır.
1984´ ten beri Ankara Devlet Opera ve Balesinin daimi şefliğini yapmakta ve ayrıca Antalya, Samsun ve Mersin operaları, Bursa ve Bilkent senfoni orkestralarının devamlı konuk orkestra şefi olarak yer almaktadır.
Kaynak: https://evetbenim.com/bujor-hoinic-bestesipiyano-koncertosu-dunya-promiyeri/

NİL KOCAMANGİL/viyolonist
1989 İstanbul doğumlu Kocamangil, Dilbağ Tokay ile başladığı viyolonsel eğitimine Köln’de Claus Kanngiesser, Paris’te ise Marc Coppey ve Gautier Capuçon ile devam etmiş. Sanatçı, oda müziğinde uzmanlaşırken çalgısını Prof. Itamar Golan ve Miguel Da Silva’nın tornasından geçirmiş. Kurumların burs vermek için birbiriyle yarıştığı ve Gabor Takacs Nagy ile birlikte çalma şansına erişmiş bu genç yetenek, eğitimine Düsseldorf Senfoni Orkestrası’nda devam ediyor. 
13 Haziran 2023 evetbenim haberlerinden
Kurulduğu 2005’ten bu yana düzenli sezon konserleri ve kayıtlarıyla Türkiye’nin önemli oda müziği topluluklarından biri sayılan Borusan Quartet’in yeni üyesi çellist Nil Kocamangil oldu.Yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleştirdiği çok sayıda resital ve oda müziği konserlerinin yanı sıra senfoni ve oda orkestraları eşliğinde solist olarak müzikseverle buluşan Kocamangil, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak ders veriyor. Bunun yanı sıra İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali ve Müzik Akademisi’nin genel sanat yönetmenliğini yapıyor.

MERT KOCADAYI, besteci
Mert Kocadayı İzmir’de doğdu. Müziğe, 2002 yılında İzmir Ümran Baradan Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde viyola ve piyano eğitimi alarak başladı. 2007 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Teori – Kompozisyon Ana Sanat Dalı’na kabul edildi. Bu süre içerisinde çalışmalarını Uğraş Durmuş, Turgut Pöğün ve Tolga Yayalar ile sürdürdü. Lisans programı boyunca birçok seminer ve ustalık sınıfına katıldı, Donaueschingen Müzik Günlerinde yer aldı. 2015 yılında Avusturya Salzburg Mozarteum Üniversitesi yüksek lisans programına kabul edildi. Çalışmalarına Tristan Murail ile başlayan besteci, 2016 yılından itibaren Reinhard Febel gözetiminde devam etti. Bu süre içerisinde British Council, Lozan Festivali, Viyana Yeni Müzik Günleri ve daha birçok kurum tarafından düzenlenen organizasyonda aktif olarak yer aldı. Kocadayı, calışmalarını ve yaşamını Salzburg’ta sürdürmektedir.
Kaynak: https://evetbenim.com/klasik-keyifler-sei-solo-yalniz-ol-2020/

Sayfa Düzeni: Tenise Yalçın/tenise.yalçın@gmail.com – Haber İçerik: https://www.yasar.edu.tr/
Sanatçı görsel ve özgeçmişler evetbenim yayınlanan haberlerinden alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir