YENİ TİYATRO’NUN ŞUBAT 2013, 46. SAYISI YİNE 72 SAYFA, YİNE ÇOK DOLU ÇIKTI VE SATIŞ NOKTALARINA DAĞITILDI!….
.jpg)
Yeni Tiyatro Dergisi’nin Şubat 2013 tarihli, 46. sayısı yine 72 sayfa çıktı ve yine çok dolu. 12 eleştirinin ve 2 söyleşinin yanı sıra, deneme yazıları, haber ve arşiv bölümleri; eleştirmen Fatma Tuğcu’yla Tiyatro Akla Kara genel sanat yönetmeni Savaş Özdural’ın “Tom, Dick ve Harry Bir de Komiklikleri” oyunu dolayımındaki tartışmaları yer alıyor. Sema Göktaş’ın Kemal Başar’la yaptığı söyleşinin yanı sıra, Vasıf Öngören’in İBBŞT’de Aslı Öngören tarafından sahnelenen “Zengin Mutfağı”nı “farklı” bir biçimde ele aldığını görüyoruz. Prof. Dr. Didem Uslu’nun, bir film (Anna Karenina) ve bir oyunu ( Çehov Makinesi) değerlendirdiği Yeni Tiyatro Dergisi’nin Ocak sayısında 12 eleştirinin yer alması, Yeni Tiyatro’nun sezondaki her oyunu ele alma ilkesinin bir yansıması olarak öne çıkıyor. Yağmur Yağmur, Berkun Oya’nın “Babamın Cesetleri” oyununu ele alırken, Mehmet Konuk Kemal Başar’ın Shakespeare’den Cef Tiyatro’da sahnelediği “Hamlet”i değerlendiriyor. Okday Korunan ise “Oyuncuya Notlar”ın yirmincisinde “Tiyatro İşletmeciliği” konusunu ele alıyor. Eleştirilerde Kocaeli Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenen “Eski Fotoğraflar” üzerine Ersin Çakmak’ın, “Kral Lear” üzerine de Kemal Keşmer’in eleştirileri dikkati çekiyor. Yine Kocaeli’nin özel tiyatrolarından Alternaif Tiyatro’nun Taner Büyükarman tarafından yazılıp yönetilen “Frambuazlı Pişmaniye”yi Yelda Özdeş değerlendiriyor. İzmir’den Ezgi Deniz Alpan, “Özel” Tiyatro, Peki Ya Seyirci” başlıklı eleştirisiyle Tiyatro Terminal’in Hristo Boyçev’den İbrahim Güngör’ün yönettiği “Albay’ın Karısı” oyununu değerlendiriyor.
Geçen aylarda yitirdiğimiz Mücap Ofluoğlu, Mehmet Esatoğlu’nun “uğurlama” yazısıyla Yeni Tiyatro’da yer alıyor. Ömer Öztürk ise, 40-50 yıl öncesinin izini “arşiv”inin tozlu raflarında sürmeyi sürdürüyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Batman’daki oyunların değerlendirildiği pek çok eleştiri yer alıyor. Yeni Tiyatro’nun oyun yazarlarını da sürekli gündemde tutmasının bir göstergesi olarak, Aydın Arıt’ın 87. yaşı, 40 yıl once Devlet Tiyatroları Dergisi’ne “Uçamayan Kuşlar Tutulur”un sahnelenmesi vesilesiyle yazdığı bir yazıya da yer veriliyor.
Yeni Tiyatro çıktığı günden bu yana bir “gelenek” haline getirdiği her sayıda yerli, yabancı bir oyun armağan etmesini bu sayısında da sürdürüyor.
Yeni Tiyatro Dergisi’nin 46. sayısının konu başlıkları şunlardan oluşuyor:
sunuş / 2
Erbil Göktaş
anma / 4
Aydın Arıt 87 Yaşında ve 40 Yıl Öncesinden Bir Yazı
Erbil Göktaş
galalardan / 5
Newton Bilgisayardan Ne Anlar?
uğurlama / 7
“Bir Avuç Alkış”a Ömür Vermek
Mehmet Esatoğlu
söyleşi / 11
Kemal Başar’la Söyleşi: “Tiyatro Tehlikeli Bir İştir.”
Sema Göktaş
eleştiri / 19
Postmodern Tiyatro Örnekleri…
Didem Uslu
eleştiri / 25
Zengin Mutfağı Dolayısıyla
Sema Göktaş
eleştiri / 28
“Eski Fotoğraflar” Üzerine Aykırı Düşünceler
Ersin Çakmak
eleştiri / 32
…“Frambuazlı Pişmaniye
Yelda Özdeş
eleştirinin eleştirisi / 40
Savaş Özdural
eleştiriye cevap / 41
Fatma Tuğcu
deneme / 42
Oyuncuya Notllar XX
Okday Korunan
eleştiri / 45
…Babamın Cesetleri
Yağmur Yağmur
eleştiri / 47
…Hamlet’e Saygı Duruşu…
Mehmet Konuk
eleştiri / 50
Adalet, Sizsiniz…
Yetkin Yüksel
eleştiri / 52
Kral Lear Kocaeli’de
Kemal Keşmer
eleştiri / 54
“Özel” Tiyatro Peki Ya Seyirci?
Ezgi Deniz Alpan
eleştiri / 56
Birileri Çok Ses Yapıyor: Hayvan Çiftliği
Alper Akdeniz
söyleşi / 58
Halit Karaata’yla Söyleşi
Emel Dinseven
eleştiri / 63
Don Kişot’un Maceralarının Dostları Tarafından Temsili
Ecem Çevikdil
arşiv / 66
Nereye Gidiyoruz?
Ömer Öztürk
eleştiri / 69
Bênalî Û Temır: Erkeklik Nedir
Avaşin Yorulmaz
Yayın kurulunda Doç. Dr. Sema Göktaş, Yrd. Doç Dr. Erbil Göktaş, Geleneksel Türk Tiyatrosu ustalarından Alpay Ekler, oyun yazarı Oktay Emre ve Turgay Yıldıran, Devlet Tiyatrosu oyuncusu Okday Korunan’ın bulunduğu Yeni Tiyatro Dergisi’nin hakemliğini ise, Prof. Dr. Semih Çelenk, Prof. Dr. A. Didem Uslu, Doç. Dr. Sema Göktaş, Yrd. Doç. Dr. Gül Ayşe Temeltaş, Yrd. Doç. Dr. Handan Karaadam, Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Aydemir üstlenmiştir.
Yeni Tiyatro Dergisi bugüne kadar 32 oyun kitabını okurlarına ücretsiz armağan etmiştir. Şimdiye kadar onbinlerce kitap dağıtan ve tüm baskıları tükenen oyun kitaplarının 2. baskısını yapmaya başlayan Yeni Tiyatro Dergisi’nin bu “ilk” girişimi “Sam Shepard’ın “Aşk Delisi”nden sonra İmran Uzun’un 2002’de KASAİD (Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği) Ödülü’nü alan “Sefdiğim” adlı oyunu… 2013’de 41 kente ve “1500 Aboneye” ulaşmayı hedefleyen Yeni Tiyatro Dergisi, okurlarından, abonelerinden ve destekçilerinden, altı yıldır gösterdikleri ilgiyi bu yıl da sürdürmelerini rica ediyor.
Yeni Tiyatro Dergisi satış yerleri:
İstanbul; Mephisto Kitabevi (Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Kadıköy), Beyoğlu Pandora Kitabevi, Beyoğlu Simurg Kitabevi, Tünel Robinson Crouse Kitabevi, Mis Sokak Semerkant Kitabevi, Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy Seyhan Müzik, Kadıköy Penguen Kitabevi, Kadıköy İmge Kitabevi, Kadıköy Khalkedon Kitabevi, Kadıköy-Beşiktaş İskelesi Karşısı Gazete Bayileri, Kadıköy İskelesi Karşısı Konservatuvar Önü Gazete Bayisi, Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Basın ve Halkla İlişkiler. Kitapsan (Ankara Cad. F.Kerim Gökay İşhanı No:31/4-5 Cağaloğlu), Eminönü Çemberlitaş Bulunmaz Tiyatro. Üsküdar İskelesi Kurt Gazete Bayisi. Üsküdar Bağlarbaşı Gazete Bayisi.
Ankara; Dost Yayınları ve Kitabevi, Turhan Kitabevi ve İmge Kitabevi.
Kocaeli; Kolordu Nurkan Kitabevi , Çağdaş Kitabevi, Belsa Fırat Kitabevi; Kocaeli B. B. Şehir Tiyatrosu Gişesi, Hereke Gazete Bayisi (Mehmet Cengiz); Dafne Kültür Merkezi (Alternaiv Kültür Merkezi: 50. Yıl İÖO Karşısı İZMİT)
İzmir; KİTAPSAN (Kıbrıs Şehitleri Cd., No:18, Alsancak), KİTAPSAN (Saray İşhanı Konak), Kemeraltı Duvar Kitabevi (853 Sk., No: 13, P. 10), Karşıyaka PAN Kitabevi(Çarşı Tiyatro Sokağı), Menemen Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler, Bornova BTA Sahnesi (Dumlupınar Cad. No: 42/A Özkanlar BORNOVA-İZMİR) TEL: 0 232 347 36 26, Baki Kurt (GSM: 0 534 224 41 16)
Kayseri; Av. Hülya Göktaş. Türkay İş Merkezi, Kat: 5, No: 34, Hukuk Bürosu, Kocasinan-Kayseri
Sakarya; Xir Kitabevi, Değişim Kitabevi.
Bursa; Heykel Sönmez İş Sarayı Girişi Bursa Kitapçısı, Bursa DT Gişesi.
Erzurum; Atatürk Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü, Kitap Sarayı.
Trabzon; Özlem Şahin, Şehir Tiyatrosu, Trabzon DT Gişesi.
Gaziantep; İhsan Ata, Seyir Tiyatrosu Oyuncuları;
Hatay; Vejdi Koçak, Antakya Belediyesi Şehir Tiyatrosu.
Eskişehir; Adımlar Kitabevi.
Amasya; Öğr. Gör. Alattin Özgen, Amasya Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu.
Niğde; Öğr. Gör. Lokman Zor, Niğde Üniversitesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü.
Ordu; Öğr. Gör. Hakan Alkan, Ordu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı.
Diyarbakır; Uğur Çınar, Devlet Tiyatrosu, Kültür Sarayı, Yenişehir.
Ağrı; Zübeyr Cinisli, İbrahim Çeçen Üniversitesi, Eğitim Fakültesi.
Edirne ve Tekirdağ; Erdoğan Eğmen, Edirne Halk Eğitimi Merkezi.
Mersin; Kitapsan, Kültür Merkezi Yanı, No:52/A 1-2-3 Merkez
Adana; Kitapsan, Huzurevleri Mah. 80.Yıl Bul. No:18 Çukurova
Konya; Kitapsan, M1 Tepe Real Alış-Veriş Merkezi No:55-58
Haber kaynak: Erbil Göktaş erbilgoktas
