Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği, sanat yönetmenliğini Fazıl Say’ın yaptığı festival, Volkswagen ana sponsorluğunda 08 Kasım – 30 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşecek. Festivale bu yıl Grammy ödüllü sanatçı Michel Camilo, Vladimir Spivako , Aziza Mustafa Zadeh gibi önemli isimler konuk olurken; piyano festivalinin siparişi üzerine Muhiddin Dürrüoğlu tarafından bestelenen "Anadolu’dan Sahneler"in de dünya prömiyeri yapılacak.
Festivalde ayrıca Fazıl Say’ın Water –Su isimli piyano konçertosu ve Michel Camilo’nun "Piyano Konçertosu No: 1" isimli eseri de Türkiye’de ilk kez seslendirilecek. Her gecesiyle izleyiciye ayrı bir tat sunacak olan festivalde, sahnedeki konserlerin yanı sıra halk konserleri ve öğrenciler ile sanatçıları biraraya getiren atölye çalışmaları da yer alıyor. “Şehirde Müzik Var” sloganı ile festival, 14’üncü yaşında da sanatseverlere unutulmaz bir müzik şöleni yaşatacak. Festival açılışında Say’ın yeni eseri “ Water” ilk kez seslendirilecek
Festivalin bu yılki açılış konserinde ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say’ın yeni eseri olan ve dünya prömiyeri İsviçre’de yapılan "Water"piyano konçertosu, Türkiye'de ilk kez seslendirilecek. Sanatçının piyano ve orkestra için bestelediği eserin prömiyerinde, sanatçıya şef Naci Özgüç yönetimindeki “Antalya Devlet Senfoni Orkestrası” eşlik edecek.
Sanatçının suyun sakinliğini ve gücünü müzikle bir araya getirdiği eser; üç farklı bölümden oluşuyor. Eserin ilk bölümü olan “Mavi Su” dans eden, caz yapan, hüzünlenen, derinleşen sonsuz büyük denizi, ikinci bölümü olan “Siyah Su” gece vakti ay ışığı altında baykuş ve kurbağa seslerinin duyulduğu ormanda bir gölü, son bölüm olan “Yeşil Su” ise akarsuları anlatıyor. Konserin ikinci yarısında ise yine Say besteleri yer alıyor. Sanatçının “ İlk Şarkılar” adını verdiği on farklı eser izleyici ile buluşurken, Say’ın piyanosuna solist Serenad Bağcan eşlik edecek. Fazıl Say’ın güçlü performansıyla gerçekleşecek açılış konserleri 08 Kasım Cuma ve 09 Kasım Cumartesi günü saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde izlenebilir.
Boganyi & Boldoczki "Piyano ve Trompet’in muhteşem uyumu"
Açılış konserlerinin ardından, Gergely Boganyi ve Gabor Boldoczki ikilisi festivalde sanatseverlerin karşısında olacak.Jenerasyonunun en parlak isimleri arasında yer alan Macar piyanist Gergely Boganyi ve trompetin dahi ismi Gabor Boldozcki'nin birlikte sahne alacağı gecede ikili sanatseverler için; Wilhelm Brandt, F.Chopin, Oskar Böhme, Standley Friedman, R.Wagner, F. Liszt, Georger Enescu ve Frigyes Hidas'ın eserlerinden oluşan özel bir repertuvar seslendirecek. Piyano ve trompetin çekici ve ahenkli uyumunun izleyenleri büyüleyeceği bu muhteşem konser, 12 Kasım Salı günü saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
Meral Güneyman ile "Tango, Milonga, Vals & Flamenko"
Festivalde sahne alacak isimlerden biri olan Meral Güneyman; izleyicilere Tango, Milonga, Vals ve Flamenko ile eğlenceli bir gece yaşatacak.Türkiye’nin yetiştirdiği önemli virtüözler arasında yer alan ve müzikal yorumuyla dünya çapında beğeni toplayan Güneyman konserde, Igor Stravinsky, Astor Piazzola, Pablo Ziegler, Eric Satie, Maurice Ravel, Isaac Albeniz ve L. Godowsky’nin eserlerini yorumlayacak. Aynı zamanda barok müzikten neo klasiğe, sembolizmden on iki ton eserlere kadar uzanan zengin repertuvarı ile de dikkat çeken Güneyman, 14 Kasım Perşembe günü saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin karşısında olacak.
Ferhan & Ferzan Önder ve Borusan Quartet ile "Edirne’den Kars’a"…
Festivalin bu yılki konukları arasında piyanonun yetenekli ikizleri Ferhan & Ferzan Önder ve Borusan Quartet yer alıyor. Viyana’da yaşayan ve 11 Eylül saldırılarından sonra batının doğuya olan bakışına müzikle yön vermek için çıkardıkları “1001 Gece“ albümleriyle tüm dünyada dikkatleri üzerinde toplamayı başaran Önder kardeşler, bu konserde de izleyiciyi şaşırtmayı başaracak. Konserin en büyük sürprizi ise; daha önce festivalde de sahne alan ve tüm dünyada klasik müzik komedyeni ve keman sanatçısı olarak bilinen Aleksey Igudesman’ın bestelediği “Edirne’den Kars”a adlı eserin seslendirilecek olması… Yaylı çalgılar dörtlüsü ve dört el piyano için bestelenen bu eserde Önder kardeşlere; Esen Kıvrak (keman), Olgu Kızılay (keman), Efdal Altun (viyola) ve Çağ Erçağ’dan (viyolonsel) oluşan Borusan Quartet eşlik edecek. Konser 16 Kasım Cumartesi günü saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde izlenebilir.
Genç Yetenekler festival sahnesinde…
Festival bu yılda Türkiye’nin genç ve başarılı yeteneklerini sahnesinde ağırlamaya devam ediyor. Türkiye’deki birçok sanatçıyı yetiştiren ve 2006 yılında hayata veda eden piyanist Kâmuran Gündemir anısına her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Genç Yetenekler“ konserinde, genç piyanistler güçlü performanslarıyla sanatseverlerin karşısında olacak.
Bu sene sahne alacak genç solistler ise; Varvara Kutuzova,İzem Gürer,Elif Işıl Karakaş ve Beste Tanağardıgil…. Festivalin genç yetenekleri, 17 Kasım Pazar günü saat 14:30’da Antalya Kültür Merkezi’nde sahne alacaklar.
Vladimir Spivakov & Moskova Virtüözleri geleneği bozuyor
Antalya Piyano Festivali’nin daimi orkestrası olan ve her yıl festivalin kapanış konserini gerçekleştiren Moskova Virtüözleri, bu yıl geleneği bozarak festivalin en hareketli döneminde sanatseve
rlerle buluşuyor. Sanat kalitesi ile iddialı bir isme sahip olan ve dünyanın en önemli toplulukları arasında gösterilen Moskova Virtüözleri’ni, şef Vladimir Spivakov yönetecek. Sanatseverlerin heyecanla beklediği gecede şef Spivakov orkestra şefliğinin yanı sıra Vivaldi’nin keman konçertosunu yorumlayarak izleyicileri kemanıyla da büyüleyecek. Konserde solist olarak J. Haydn ve W. A Mozart yorumlarıyla beğeni toplayan piyanist Ma Sin A sahne alacak. Moskova Virtüözleri konseri, 18 Kasım Pazartesi günü saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
Heyecanlı yorumu ve farklı tarzıyla İsviçreli piyanist "Werner Bärtschi"
Festivalde sahne alacak isimlerden biri olan İsviçreli piyanist ve besteci Werner Bärtschi; izleyicisine heyecan veren, kendine özgü yorumu ile dikkat çekiyor. Farklı tarzlarda bestelediği kırkın üzerinde eseri bulunan sanatçının repertuvarında; rönesans döneminden çağdaş müziğe kadar oldukça geniş sayılabilecek aralıkta eserler yer alıyor. 20 Kasım Çarşamba günü saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde gerçekleşek konserde sanatçı; Beethoven, Franz Liszt ve Othmar Schoeck gibi bestecilerin eserlerin yanı sıra kendi bestelerini de yorumlayacak.
"Andante Gecesi"inde Kheops Ensemble ve bir Dünya prömiyeri
Klasik müzik dergisi ‘Andante’ adına yapılan gecede, bu yıl oldukça keyifli bir grup olan “Kheops Ensemble“ sahne alacak. Klasik ve çağdaş eserleri, caz ve dünya müziği ile harmanlayarak izleyiciyi keyifli bir müzik yolculuğuna çıkaran Kheops Ensemble'ın sahne alacağı gecede; Antalya Piyano Festivali’nin siparişi üzerine Muhiddin Dürrüoğlu tarafından bestelenen "Anadolu’dan Sahneler" isimli eserin dünya prömiyeri yapılacak. Konserde ayrıca Beethoven, Fazıl Say, G.Gershwin ve Nino Rota’nın eserleri de yorumlanacak. 2006 yılında kurulan ve dünyanın farklı sahnelerinde izleyici ile buluşan grup; Muhiddin Dürrüoğlu (piyano), Ronald Van Spaendonck (klarnet) ve Marie Hallynck (çello)dan oluşuyor. "Andante Gecesi" 22 Kasım Cuma günü saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde izlenebilir.
Aziza Mustafa Zadeh Caz Trio’dan muhteşem gece
Festivalin heyecanla beklenen konserlerinden biri de ünlü piyanist, besteci ve şarkıcı Aziza Mustafa Zadeh Caz Trio’nun sahne alacağı gece… Fusion ve caz türündeki eserleriyle tüm dünyada büyük ilgi gören Zadeh; piyanosuyla unutulmaz bir gece yaşatırken, güçlü sesiyle de dinleyenleri büyüleyecek. Aşık Veysel’in "Uzun İnce Bir Yoldayım" adlı eserini de yorumlayan Azeri sanatçıya, bu harika konserde Ralf Cetto (bas) ve Simon Zimbardo (vurmalılar) eşlik edecek. 24 Kasım Pazar günü saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek konser, festivalin kaçırılmaması gereken konserleri arasında yer alıyor.
İtalyan piyanist "Andrea Lucchesini" de festivalde…
İtalyan piyanist Andrea Lucchesini, festivalin en renkli gecelerinden birine imza atacak. Genç yaşta Milano’daki La Scala Tiyatrosu’ndaki performansı ile "Dino Ciani" ödülünü kazanan ve ardından uluslararası üne kavuşan Lucchesini; İtalyan besteci Domenico Scarletti ve Luciano Berio’nun eserlerindeki kusursuz yorumuyla dikkat çekiyor. Dünyaca ünlü şeflerle çalışan ve Avrupa’nın birçok sahnesinde konserler veren Lucchesini’nin performansı, 26 Kasım Salı günü saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde izlenebilir.
Sahnede İspanyol rüzgarı esecek "Suite Espanola"
Bir piyanist, bir flamenko şarkıcısı ve izleyicinin nefesini tutarak izleyeceği enfes bir İspanyol gecesi… Rosa Torres Pardo (piyano) ve Rocio Marquez Limon!dan (vokal) oluşan "Suite Espanola" izleyicilere unutulmaz bir gece yaşatacak. Enrique Granados, Isaac Albéniz, Federico García Lorca ve Manuel de Falla’nın özgür müziğinden esinlenen aynı zamanda geçmişin köklerini arayan tınıları birleştiren ikili; müzikleriyle izleyenlere eski ve yeninin ruhunu birarada sunuyor. Müziğin her iki dünyasına da keşif yolculuğuna çıkaran ikili, etkileyici sahneleriyle 28 Kasım Perşembe saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşacak.
Festival Grammy Ödüllü "Michel Camilo" ile son buluyor
Festival bu yıl dünyaca ünlü latin caz piyanisti ve besteci Michel Camilo’nun vereceği muhteşem konser ile son buluyor. Kapanış konserinde Camilo’nun yeni bestesi olan “Piyano Konçertosu No: 1”in Türkiye prömiyeri yapılacak. Camilo aynı zamanda konserde G. Gershwin’in Rhapsody in Blue adlı eserini de yorumlayacak. Dünyanın farklı sahnelerinde verdiği konserlerin yanı sıra "Amo Tu Cama Rica" ve "Los Peores Años de Nuestra Vida" gibi filmlerin müziğine de imza atan Michel Camilo; Türkiye’de ilk kez bir orkestrayla birlikte sahne alacak. Gecede sanatçıya şef Gürer Aykal yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. 30 Kasım Cumartesi günü saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek bu keyifli caz gecesinin ardından festival seyircisine veda edecek.
Halk Konserleri
Halk konserleri devam ediyor
“Şehirde Müzik Var” sloganıyla yola çıkan festival, 14. yılında da halkla buluşmaya devam ediyor. Şehrin uzak bölgelerinde yaşayan ve konserlere gelme şansı olmayanlar, Antalya’nın farklı noktalarında gerçekleşecek ücretsiz halk konserleriyle festivali takip edebilecekler. İlçelere kadar uzanan bir programla hazırlanan festivalde bu yıl ücretsiz olarak düzenlenecek üç halk konseri yer alıyor. Konserlerden ilki festivalin sanat yönetmeni olan Fazıl Say konseri… Say, 9 Kasım’da Manavgat’ta izleyicilerle buluşacak. Meral Güneyman 13 Kasım’da Kepez’de, Ferhan & Ferzan Önder ise 15 Kasım’da Akdeniz Üniversitesi’nde bir konser verecek.
Workshop‘lar
Sanatçılar festival boyunca öğrencilerle
Festival bu yıl da sanatçıları ve öğrencileri farklı atölye çalışmaları ile bir araya getirmeye devam ediyor. Sanat kalitesi kadar atölye çalışmalarıyla da eğitim alanında güç kazanan festivalde, bu yıl çalışmalar daha da arttırıldı. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen sanatçıların gerçekleştireceği atölye çalışmalarında, öğrenciler sanatçılarla çalışma olanağı yakalayacak. Festival boyunca devam edecek olan atölye çalışmaları Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Akdeniz &
Uuml;niversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı, Antalya Koleji ve ATSO Güzel Sanatlar Lisesi’nde gerçekleşecek.
Şehir piyanoları her yerde…
İlk olarak geçtiğimiz yıl şehrin farklı noktalarına yerleştirilen ve Antalyalı sanatseverler tarafından büyük ilgi gören "piyanolar” bu yıl da şehre renk katmaya devam ediyor. Şehirdeki herkesin klasik müzikle tanışmasını ve sınırsızca piyano çalmasını amaçlayan etkinlik kapsamında; tramvay, alışveriş merkezleri ve havaalanı gibi birçok yere piyanolar konulacak. Şehirdeki piyanolar ile birlikte festival 14. yaşında da Antalya’nın her bölgesine müziği taşıyacak.
Söyleşi & Sergi
Sanatseverler festivalde klasik müzik üzerine sohbet edebilecekler. Etkinliklerde uzman Müzikolog Ersin Antep ise “Bayburt’ta Zulüm Efsanesi ve Bizim Müzik Tarihçemizden Kesitler“ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek. Ayrıca M. Mesut Özderin’in resim koleksiyonunun yer aldığı sergi festival süresince AKM fuayede sanatseverler ile buluşacak.
FAZIL SAY/ Water/ İlk Şarkılar 08.11.2013 – 09.11.2013 Saat: 20:00 Antalya Kültür Merkezi
Naci Özgüç / Şef Fazıl Say / Piyano Antalya Devlet Senfoni Orkestrası
Program F. Say / “Su” Piyano ve Orkestra için Op.45 (Türkiye Prömiyeri) Mavi Su Siyah Su Yeşil Su
Ara
F. Say / İlk Şarkılar Nazım Hikmet “Memleketim” Metin Altıok “Düşlerim” Metin Altıok “Bu Kekre Dünyada” Cemal Süreya “Dört Mevsim” Ömer Hayyam “Akılla Bir Konuşmam Oldu” Can Yücel “Sardunyaya Ağıt” Pir Sultan Abdal “Sordum Sarı Çiğdeme” Orhan Veli “Efkarlanırım” Orhan Veli “İstanbul’u Dinliyorum” Nazım Hikmet “Davet”
Eser hakkında F. Say / “Su” Piyano ve Orkestra için Op.45
Eserin bölüm başlıklarından da anlaşılacağı üzere; 1 “Mavi Su” daha çok denizleri, 2 “Kara Su” daha çok geceleri ve gölleri, “Yeşil Su” daha çok akarsuları anlatmakta.
1 “Mavi Su” Mavi su benim için denizin sonsuz mavi suyu üzerine bir meditasyon denemesidir. Mutlu bir müziktir, denizin kendi coşkulu devinimlerinden etkilendiğimiz, oluşan deniz şarkılarının, kabarmaların, sessizliklerin, sadece deniz ve gökyüzünün duruluğunun bizi mutlu ettiği, egzotik tınıların, mavi suyu anlatmaya çalıştığı bir bölümdür.
2 “Kara Su” Kuşkusuz küçük bir göl ve etrafında olup bitenlerdir. Gecedir. Kurbağa ve kuş sesleri işitilmektedir. Göl, sessizlik, Ay ve Ay Işığı üzerine yazılmış bir müziktir. Tuhaf sesler çıkaran “daxophone” ve “waterphone” çalgıları atmosfere şaşkınlık katar. Ortada gelen hızlı ara bölüm bir nevi peri dansa gibidir.
3” Yeşil Su” Bir derenin sonsuz akışı gibi… Suyun yeşilliği, yeşil hali, doğallığı, Heraklitos’un meşhur sözü aklımıza gelir; “Dere aynı dere ama su hep başka su“. Orkestra elemanlarının kullandığı Vibra Tone çalgıları her yerden gelen titreyen sesler gibidir. Bölümün sonunda orkestra elemanları (her biri kendi ana dilinde) fısıldayarak şu sözleri tekrarlarlar; “Su hayat verir. Yaşamak su’dan gelir suya döner. Su hayattır. Hayat su’dan başlamıştır.”
Gergely Bogányi – Gabor Boldoczki 12.11.2013 Salı, saat: 20:00 Antalya Kültür Merkezi
Gergely Bogányi / Piyano – Gabor Boldoczki / Trompet
Konser Programı W. Brandt / Trompet ve Piyano için Konser Parçası, Mi Bemol Major, Op. 12 F. Chopin / Balad, Sol Minör, Op. 23/Ballade in g minor, Op. 23 O. Böhme / Trompet ve Piyano için Konçerto, Fa Minör, Op. 18 Adagio religioso Allegro moderato
Ara
S.Friedman / Solo Trompet için “Solus”dan Fanfare R. Wagner – F. Liszt / İsolde’nin Aşkından Ölümü G. Enescu / “Legend” Trompet ve Piyano için F. Liszt / La Leggierezza F. Liszt / Cücelerin Rondu F. Liszt / Gnomenreigen F. Hidas / “Fantezi” Trompet ve Piyano için
Gergely Bogányi / Piyano Gabor Boldoczki / Trompet
I. Stravinsky / Tango A. Piazzola- P. Ziegler / Milonga del Angel (Solo piyano uygulama Meral Güneyman) P. Ziegler / Asphalto (Solo piyano uygulama Meral Güneyman) E. Satie / Je Te veux E. Satie / Fantezi Vals M. Ravel / “La Valse” solo piyano için (koreografik şiir)
Ara
I. Albeniz – L.Godowsky / Tango A. Piazzola / ‘Adios Nonino‘ Tango Rapsodi (Solo piyano uygulama Meral Güneyman) P. Ziegler / Milonga del Adios I. Albeniz / Navarra
A. Piazzola / “Özgürlük Tangosu” ( dört el için uyarlayan Achilleas Wastor)
Ferhan & Ferzan Önder, piyano
Ara
A.Igudesman / Edirne’den Kars’a, Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve Dört El Piyano İçin
(Ferhan & Ferzan Önder ile Borusan Quartet’e adanmıştır)
I. Edirne
II. İzmir
III. Ankara
IV. Batman
V. İstanbul
VI. Giresun
VII. Kars
Ferhan & Ferzan Önder, piyano
Borusan Quartet
Esen Kıvrak, keman
Olgu Kızılay, keman
Efdal Altun, viyola
Çağ Erçağ, viyolonsel
Biyografiler
Ferhan & Ferzan Önder
Borusan Quartet
Eser Hakkında
A.Igudesman / Edirne’den Kars’a, Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve Dört El Piyano İçin
(Ferhan & Ferzan Önder ile Borusan Quartet’e adanmıştır)
Türkiye kökenli müziklerle çok küçük yaşlarda tanışmıştım. Kısmen Almanya’da büyümüş olduğum için Türk göçmenlerin arabaları ve evlerinden gelen egzotik popüler ve geleneksel ezgileri duymazdan gelmek mümkün değildi. Başından itibaren İngiliz ve Amerika kökenli pop müzikten pek de uzaklaşamayan Avrupa popuyla kıyaslandığında özgünlüğü ve kişiliğini ortaya koyan bu müzikten çok etkilenmiştim doğrusu. Türk müziğinin kendi sound’u, kendi ritmi, kendi ölçüleri hatta kendi kokusu vardı, en azından benim zihnimde. Müzisyenlerin para kazanmak için yaptığı ruhsuz ve kendini aşamayan Avrupa halk müziğini düşündüğünüzde bu kokunun hayli güzel olduğunu söylemekte yarar var.
Ama hem konser vermek hem de kültürü ve müziğini araştırmak için Türkiye’ye gelmeye başladığım otuzlu yaşlarıma kadar Türk müziğinin ne kadar müthiş olduğu ve ne büyük bir çeşitlilik içerdiğini gerçekten anlamamışım. En az o harika Türk yemekleri kadar lezzetliler ve bu dediğimde samimiyim. Her bölgenin kendine has mutfağı ve bitmek tükenmek bilmeyen baharatları da cabası.
Yaptığım araştırmanın Türkiye’nin dans müziğinin sadece yüzeyinde kaldığına eminim, ama topladığım ritimler ve ölçüleri kendi soyut ve lezzetli müzik tariflerimin arasına koyunca ortaya “Edirne’den Kars’a” çıkıverdi. Umarım içindeki tatları beğenirsiniz ve beğenirseniz, aşçıya iltifat etmeyi unutmazsınız.
I. Edirne
Hep beraber
Trakya yöresinden esinlenilmiştir
Türk Dansı Süiti’nin ilk bölümü çılgın ve virtüzik roman havasına sahip olsa da, bölümün başlangıcı aslında yorumcuların ana temalarını sunar. İsimlerde saklı olan notaları kişilerin temaları olarak kullandım: Ferhan ve Ferzan için Fa, Mi, La (F, E, A) ve Fa, Mi, Si, La (F, E, H, A); Borusan Quartet için Si, La (B, A) ve
Si bemol, Mi bemol, La (B, S, A). İşin ilginç yanı, bu melodik kontrast denkleme bir Türk tadı katıyor. Genel ritmik 9/8‘lik olup yapı 2, 2, 2, 3 şeklinde bölünmüş durumda ve çeşitlemeler orijinal yapıya sürekli bağlı kalıyor.
II. İzmir (Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf edilmiştir)
Viyola ve Viyolonsel
Zeybekten esinlenilmiştir
İzmir yöresinden ağır ve mağrur bir dans olan zeybek, söylendiği kadarıyla Atatürk’ün en sevdiği dansmış. Dansın ruhunu yakalamaya çalışırken armonik yapısı ve ritmine de bazı nüanslar ekledim.
III. Ankara
Keman, Viyolonsel ve Piyano (Piyanolu Üçlü)
Misketten esinlenilmiştir
Orta Anadolu kökenli olan misket, 4/4’lük açıkyürekli ve hareketli bir dans. Onu bir piyanolu üçlüye uyarlamaya çalışırken kendi kromatik armoni eklemelerimi yapmayı da ihmal etmedim.
IV. Batman
Dört El Piyano
Şemmameden esinlenilmiştir
Şemmame inanılmaz hareketli ve insanı adeta esrimeye davet eden geleneksel bir Kürt dansı. Ben de kararlı ve değişmeyen bir ritimle bu yönünü vurguladım ve minimalist bir dokunuşta bulundum. Piyanistler durmaksızın ezginin birbiri içine geçen süslü parçalarını tekrarladıkları için yorumcunun fiziksel dayanıklılığını sınıyor.
V. İstanbul
Yaylı Çalgılar Dörtlüsü
Türk pop müziğinden esinlenilmiştir
Çoğu İstanbul’da üretilen Türk pop müziğini bolca dinleyen ve bundan da zevk alan biri olarak farklı perdelerde kısa kısa bir dizi popüler tema yazdım. Tekli armonik yapıda başlayıp viyolonsel için kısa ve doğaçlamaya açık bir orta bölme yazarak armoniyi zenginleştirmeye ve popüler bir kişilik kazandırmaya çalıştım. Tonlar isteğe bağlı olarak daha üst ya da alt perdeden çalınabilir. Geleneksel Türk müziğinde bu farklılıklar çok daha incelikli.
VI. Giresun
İki Keman ve Piyano
Horondan esinlenilmiştir
Karadeniz bölgesinin bu dansı için favorim dersem yanlış olmaz. Onun minimalist ve neredeyse hipnotik etkisini korumaya çalışırken piyano kısmına biraz doğu cazı ve hatta funk havası eklemeyi de ihmal etmedim. Geleneksel olarak kemençeyle çalınan bu müzikte kemanlar parça boyunca hızlı bir ritmik modeli tekrarlarken piyano da çevresel seslerin yerini dolduruyor.
VII. Kars
Hep beraber
Kafkas danslarından esinlenilmiştir
6/8’lik bu Kafkas dansıyla hızlı ve şiddetli bir finale ulaşılıyor. Yer yer birinci bölümdeki, parçanın adandığı yorumcuları simgeleyen temalardan Ferhan ve Ferzan için Fa, Mi, La (F, E, A) ve Fa, Mi, Si, La (F, E, H, A) ile Borusan Quartet için Si bemol, La (B, A) ve Si bemol, Mi bemol, La (B, S, A) tekrarlanıyor. Orta bölmedeki “aşk” teması, beni bir sürü harika Türk ezgisiyle tanıştıran iki özel insanın, Sabina ve Dina’nın adlarını (Mi bemol, La, Si bemol, La [S, A, B, A] ve Re, La [D, A]) simgeliyor.
Aleksey Igudesman
Genç Yetenekler Konseri
17 Kasım 2013 Pazar, saat:14:30
Antalya Kültür Merkezi
Halka Açık, Ücretsizdir.
Konser Programı
L.V. Beethoven / 32 Çeşitleme
S. Rachmaninov / Müzikal Zaman No.1
S. Rachmaninov / Müzikal Zaman No.4
F. Say / Nasreddin Hoca Dansları No.4
İzem Gürer / Piyano
…
…
F. Mehdelssohn / “Rondo Kapriçyo” Op. 14
F. Liszt / Yolculuk Yılları’ndan “Fırtına”
C. Debussy / Prelüd “Havai Fişekler”
A. A. Saygun / Aksak Tartımlar Üzerine 12 Prelüd: No. 9 ve 12
Aksak Tartımlar Üzerine 10 Etüd: No.5
Beste Tanağardıgil / Piyano
…
…
Ara
S. Rachmaninov / Şarkılar Op. 38, No. 3 Papatyalar
R.Korsakov / Arı’nın Uçuşu
S.Rachmaninoff / Barcarole, op.10
F. Schubert/ İmpromptu, Op. 90 No. 2 Mi Bemol Majör
Debussy / Çocukların Köşesi-Dr Gradus ve Parnassum
Werner Bärtschi 20 Kasım 2013 Çarşamba, saat: 20:00 Antalya Kültür Merkezi
Werner Bärtschi
Heyecanlı yorumu ve farklı tarzıyla İsviçreli piyanist “Werner Bärtschi”
14. Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nde sahne alacak isimlerden biri olan İsviçreli piyanist ve besteci Werner Bärtschi; izleyicisine heyecan veren, kendine özgü yorumu ile dikkat çekiyor. Farklı tarzlarda bestelediği kırkın üzerinde eseri bulunan sanatçının repertuvarında; rönesans döneminden çağdaş müziğe kadar oldukça geniş sayılabilecek aralıkta eserler yer alıyor. 20 Kasım Çarşamba günü saat 20:00’de Antalya Kültür Merkezi’nde gerçekleşek konserde sanatçı, Beethoven, Franz Liszt ve Othmar Schoeck gibi bestecilerin eserlerin yanı sıra kendi bestelerini de yorumlayacak.