17.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali (17 Ağustos-17 Eylül 2020)

Gülsin Onay: Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte Türkiye’nin ilk yeşil festivalini 17 Ağustos-17 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştiriyor. Festivalin tüm enerjisi Hollandalı enerji firması Volta Energy’nin güneş panelleri vasıtasıyla sağlanacak. Festival, dünyada az sayıda örneğine rastlanan ve Türkiye’de ilk defa yenilenebilir kaynaklardan üretilen yeşil enerji ile festivali gerçekleştiriyor olmanın heyecanını yaşıyor.Hollanda / The Netherlands
Rosanne Philippens (keman / violin)
Michail Lifits (piyano / piano)
Bach – Solo partita no. 2 in d minor BWV 1004
Ravel – Sonata for violin and piano No. 2 in G major
Szymanowski – Roxana’s Lied
Ravel – Tzigane
Franck – Sonata for violin and piano in A major
Rosanne Philippens
Doğuştan gelen yeteneğiyle Rosanne Philippens, müzik yapımına samimi ve neşeli bir yaklaşımı olan olağanüstü bir iletişimci. Büyük salonlarda ve pek çok farklı etkinliklerde düzenli olarak sahne alan Philippens, hem solist hem de oda müzisyeni olarak özellikle Hollanda’da büyük talep görüyor. Aynı zamanda orkestra yönetimi konusunda da inanılmaz yetenekli olan Philippens, Vivaldi’nin Mevsimler’ini çok başarılı bir performansla sergileyen Lyon Uluslararası Orkestrası’nı (Orchestre National de Lyon) yönetmiş veilk defa seflik yaptığı bu konserde sanatçılar ve yönetim tarafından büyük övgü almıştır.
Son zamanlarda öne çıkan performansları arasında De Rotterdam’da Filarmoni Orkestrası, ünlü Zaterdag Matineleri serisinde yer alan Hollanda Filarmonu Radyosu ve Amsterdam’da bulunan hem The Hague hem de The Concertgebouw Salonları’nda gerçekleşen The Residentie Orkest ile beraber sahne aldığı performanslar yer almaktadır. Bunlara ek olarak Pilippens, Barcelona Senfoni, Ulster Senfoni, Vancouver Senfoni, Winnipeg Senfoni ve Almanya, Finlandiya ve İsviçre’den Nézet-Séguin, Foster, Tausk, de Vriend, Hermus ve Collon gibi önemli orkestra şeflerinin de içinde yer aldığı pek çok orkestra ile beraber sahne almıştır.
Avrupa genelinde bir çok festival ve farklı salonda resital ve oda müziği performasları gerçekleştiren Philippens, István Vardai, Vilde Frang, Julien Quentin, Vikingúr Olafsson, Amihai Grosz, Camille Thomas ve Zoltán Fejérvári gibi sanatçılarla birlikte düzenli olarak çalmaktadır.
Klasik müziğin engellerini inançla yıkan Pilippens, “The Amsterdam Salon Pop-Up” konser serisi ile yüksek kalitede müziği, alışılmadık samimi bir atmosferde izleyicilere sunuyor.
Michail Lifits
Michail Lifits, 2009 yılında 57. Uluslararası Ferrucio Piyano Yarışması’nı kazandı. O zamandan bu yana Carnegie Hall ve Lincoln Centre (New York), the Philharmonie (Berlin), the Herkulessaal ve the Philharmonie (Munih), the Laeiszhalle (Hamburg), Sala Verdi in Milan, the Tonhalle in Zurich, the Concertgebouw in Amsterdam and the Palais des Beaux-Arts in Brussels.the dünyaca ünlü pek çok müzik merkezinde sahne aldı.
Solist olarak the Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Lawrence Foster şefliğinde the Hague Philharmonic, the Munich Symphony Orchestra, the Heidelberg Philharmonic Orchestra, Alain Lombard şefliğinde the Haydn Orchestra of Bolzano, Yuri Bashmet şefliğinde the Moscow Soloists, the Erfurt Philharmonic Orchestra, the Orchestra del Teatro Verdi di Trieste, L’Orchestre International de Genève, the Orchestra Sinfonica Siciliana di Palermo ve the Munich Chamber Orchestra gibi dünyaca ünlü orkestralarla beraber sahne almıştır.
Lifits, the Verbier-Festival, the Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, the Rheingau Musikfestival, the Festival Pianistico Internazionale di Brescia e Bergamo, the Festival d’Auvers-sur-Oise, the Annecy Festival, the Kissinger Sommer, the Ruhr Piano Festival, the Festival Mitte Europa, the Schwetzinger SWR Festspiele, the Nymphenburger Sommerfestival, the Bergen International Festival, the Menuhin Festival Gstaad ve the BBC Proms gibi dünyaca bilinen uluslararası festivallerin sevilen bir konuğudur.
Michail Lifits, uzun bir solist kariyerinin yanı sıra tutkulu ve çok beğenilen bir oda müzisyeni. Vilde Frang, Nicolas Altstaedt, Steven Isserlis, Marie-Elisabeth Hecker, Veronika Eberle, Alexandra Conunova ve Nils Mönkemeyer gibi ünlü sanatçılarla düzenli olarak sahne alıyor. 2016 yılında kemancı Vilde Frang ile ABD, Kanada ve Japonya’da yoğun bir resital turunun yanı sıra piyano üçlüsü Corina Belcea ve Antoine Lederlin ile Avrupa turnesi gerçekleştirdi.
Michail Lifits, 2011’den beri Decca Classics için özel bir sanatçıdır. W. A. ​​Mozart’ın eserlerinin yer aldığı 2012’de yayımlanan ilk CD’si, istinasız mükemmel eleştiriler aldı ve klasik müzik dünyasının önde gelen birçok dergi ve radyo istasyonu tarafından “Ayın CD’si” olarak seçildi.
1982 Taşkent (Özbekistan) doğumlu Michail Lifits, 16 yaşında taşındığı Almanya’da sanatsal ve kültürel anlamda kendini yakın hissettiği Hanover şehrinde yaşıyor. Lifits, 2014’ten beri “Steinway Sanatçısı”.
FRANSA / FRANCE
Jean-Marc Luisada (Piyano / Piano)
Haydn : Sonate n°13 in G major
Bach : French suite n°5 in G major, BWV 816
Chopin : Grande Valse Brillante in E flat major, op.18
Chopin : Valse in A minor, op. 34 n°2
Chopin : Scherzo n°2 in b flat minor, op. 31
Gershwin : Rhapsody in Blue
Tunus doğumlu Jean-Marc Luisada, altı yaşında piyano çalmaya başladı; on altı yaşında Paris Konservatuvarı’nda Dominique Merletve Marcel Ciampi’den piyano, Geneviève Joy-Dutilleux’den de oda müziği eğitimi aldı. Nikita Magaloff ve Paul Badura-Skoda’nin öğrencisi oldu. 1985 yılında Varşova’da düzenlenen Uluslararası Chopin Piyano Yarışması’nda (International Chopin Piano Competition) beşincilik ödülüne layık görüldü. 29 yaşında, Avrupa, Amerika ve Asya’da sahne almış “göze çarpan deha” sanatçı sıfatıyla tanındı.
Turkiye / Turkey
Bodrum Klasik Müzik Derneğinin bir sosyal projesi olarak Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali bünyesinde düzenlenen Gümüşlük Festival Akademisi (GFA), kurulduğu yıldan bu yana yüzlerce yerli ve yabancı genç müzisyen için bir eğitim yuvası oldu.
Bu yıl SİSTEM A.Ş.’nin ‘Kumda’ tema sponsorluğuyla gerçekleşen piyano ustalık sınıfı, 18 – 30 Ağustos tarihleri arasında devlet sanatçımız Gülsin Onay, Fransız piyanist Jean-Marc Luisiada ve sanatçımız Gökhan Aybulus eğitmenliğinde yürütülecek. Katılan 11 öğrenci eğitmenlerinden aldıkları bilgi ve tecrübelerini ustalık sınıfının son gününde, Toprak Ev’de sergileyecek.
Turkiye / Turkey
Deniz Şensoy (Keman/Violin)
Jamal Aliyev (Viyolonsel/Cello)
Can Çakmur (Piyano/Piano)
Rachmaninoff – Trio élégiaque No. 1 in G minor
Schumann – Piano Trio No.1, Op.63
Deniz Şensoy
2000 yılında Adana’da doğan Deniz Şensoy, keman eğitimine 2006 yılında Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Daniya Kainova ile başlamış ve Prof. Irine Iashvili ile devam etmiştir. Slava Kainov ile oda müziği çalışmalarına katılmış, yurtiçinde ve yurt dışında pek çok solo ve oda müziği konserleri olmuştur. İlk orkestra konserini 8 yaşında Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ile vermiştir. 2018 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi’nden Rasim Bağırov’un öğrencisi olarak mezun olmuştur.
Deniz Şensoy, 13. Uluslararası Mimar Sinan Genç Müzisyenler Müzik Yarışması’nda birincilik, Gülden Turalı 4. Ulusal Keman Yarışması’nda üçüncülük ödülü almıştır. Paul Hindemith 4. Uluslararası Müzik Yarışması ve Andrea Postacchini 24. Uluslararası Keman Yarışması finalistlerinden olan Deniz, Sırbistan ve Fransa’da düzenlenen Uluslararası Müzik Yarışmalarında solo ve oda müziği kategorilerinde birincilik ödülüne, Slovakya’da düzenlenen 16. Bohdan Warchal ‘Talents for Europe’ Müzik Yarışmasında ikincilik ödülüne layık görülmüştür. 2019 yılında İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından verilen ‘Yarının Kadın Yıldızları’ ödülünü kazandı.
Jamal Aliyev
1993 doğumlu Jamal Aliyev, 2017 yılında dünyaca ünlü BBC Proms Festivali’nde BBC Konser Orkestrası ile birlikte Londra’daki 8 bin kişilik Royal Albert Hall’da ilk defa sahne aldı. Arts Club-Sir Karl Jenkins Müzik Ödülü’nü kazandı ve Genç Klasik Sanatçılar Vakfı’nın (Young Classical Artists Trust) temsili sanatçısı seçildi. Champs Hill müzik yapım şirketinden (Champs Hill Records) çıkan “Russian Matters” isimli ilk CD kaydını piyanist Anna Fedorova ile yaptı ve eleştirmenler tarafından olumlu yorumlar aldı.
Gelecek programları arasında, Atheneum’da düzenlenen Medici TV’de canlı yayınlanacak George Enescu Festivali kapsamında iki konçerto performansı yer alıyor. Diğer taraftan Sir Karl Jenkins’in kendisine özel yazdığı ve orkestra ile beraber sahne alacağı yeni eserin prömiyerini İngiltere’nin çeşitli festivallerinde yapacak. Diğer projeleri arasında Classic FM, Warner Classics ve Fazıl Say ile beraber Avusturya’da çıkartacağı ve “Four Cities” sonatının da yer alacağı bir albüm çalışması var.
Can Çakmur
Piyanist Can Çakmur 2018 yılında Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması ve 2017 yılında Uluslararası İskoç Piyano yarışması birincisi ve Hamamatsu Yarışması Oda Müziği Ödülü kazananıdır. Bugüne kadar Tokyo Filarmoni, Tokyo Senfoni, İskoç Kraliyet Orkestrası gibi orkestralar eşliğinde Wigmore Hall, Salle Cortot, Tokyo Opera City gibi konser salonlarında sahneye çıkmıştır.2019 yılında BIS firmasından yayımlanın ilk SACD kayıdı Diapason, ResMusica gibi dergilerden 5 yıldızlı ve Pizzicato dergisinden 5 yıldız üstü Supersonic eleştiriler aldı. Bu albüm Ocak ayında International Classical Music Awards çerçevesinde yılın solo albümü seçildi. Ekim yında yine BIS etiketiyle Liszt’in Schubert’in Schwanengesang şarkı dizisi uyarlamaları ve 4 Valses Oublieés eserlerini içeren ikinci albümü piyasaya sürülecektir.1997 yılında doğan Can Çakmur, piyanoya Leyla Bekensir ve Ayşe Kaptan ile başladı. 2009-2015 yılları arasında Türkiye’de Emre Şen ile çalıştı. Bu dönemde Jun Kanno ve Marcella Crudeli ile çalışmalarının onun müzikal gelişiminde büyük bir etkisi oldu. Çakmur, 2012 yılından itibaren aralarında Alan Weiss, Arie Vardi, Claudio Martinez-Mehner, Leslie Howard ve Robert Levin’in de bulunduğu pek çok değerli sanatçıyla çalışma imkânı buldu. Çakmur aynı zamanda Liechtenstein Uluslararsı Müzik Akademisi’nden burs almakta ve akademi tarafından sunulan aktivitelere düzenli olarak katılmaktadır. Şu anda eğitimine Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar’da Grigory Gruzman ve Belçika’da Diane Andersen ile devam etmektedir.TÜPRAŞ tarafından desteklenen Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler’in bir parçası olan Can Çakmur, bu çerçevede kendisine sağlanan kuyruklu piyanoda çalışmalarını sürdürmektedir.
HOLLANDA / NETHERLANDS
Times’ın “zamanımızın en yaratıcı ve cesur saksafoncularından biri” olarak nitelendirdiği Yuri Honing, kendi adını taşıyan dörtlüsüyle birlikte yeni albümü Desire’ı Borusan Müzik Evi’nde tanıtıyor.
Hollanda’nın en önemli saksafoncularından biri olan Yuri Honing, bugüne kadar doksanın üzerinde ülkede konserler verdi ve zengin bir diskografiye imza attı. Pat Metheny, Charlie Haden, Kurt Rosenwinkel, Ibrahim Malooff, Craig Taborn ve Paul Bley gibi isimlerle çalışmalar gerçekleştiren Honing, 2001 yılında Edison Caz Ödülü’nün yanı sıra 2012’de Hollanda’nın en saygın ödüllerinden biri olan Boy Edgar Ödülü’nün de sahibi oldu. Caz, pop ve Batılı olmayan müzikal geleneklere dayalı, benzersiz bir tarz yaratan sanatçı, son yıllarda kendi adını taşıyan dörtlüsüyle birlikte Avrupa, Asya ve Güney Amerika’nın prestijli festivallerinde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl, caz, kilise müziği, pop ve modern klasik müziği harmanladıkları Desire adlı albümünü çıkaran topluluk, albümün turnesi kapsamında Borusan Müzik Evi’nde olacak.
İSRAİL / İSRAEL
İsrail’in en büyük caz yeteneklerinden biri olan Daniel Zamir, son 19 yıldır dünyaca ünlü salonlarda ve etkinliklerde sahne alıyor. Ünlü besteci ve saksafoncu John Zorn’un da konuk sanatçı olarak içinde yer aldığı İlk albümleri, “Tzadik” plak şirketinden çıkmıştır. Bugüne kadar uluslararası düzeyde dağıtımı yapılmış 13 albümü çıktı. İlk İsrailli albümü “Amen” büyük bir başarı yakalayarak İsrail tarihinde en çok satan caz albümü olmuştur.
Zamir bugüne kadar hepsi uluslararası dağıtılmış 13 albüm çıkardı. İlk İsrail albümü “Amin” büyük bir başarıydı ve İsrail tarihindeki en çok satan caz albümü oldu.
Zamir aynı zamanda sinema ve televizyon projelerinde besteci, yazar ve oyuncu olarak yer almaktadır.
İSRAİL / İSRAEL
Abate Berihun, Etiyopya-İsrailli caz saksafoncusu, vokalist ve yapımcıdır. Üretken bir sanatçı olarak İsrail’in önde gelen Etiyopyalı müzisyenlerinden biridir.
Aslen Addis Ababa’lı (Etiyopya) olan Berihun, çok küçük yaşlarda saksafona ilgi duymuş ve Addis Ababa Üniversitesi Müzik Okulu’na kaydoldu. Burada, Batı caz geleneği ve müziğini etkileyen en önemli iki ismin, Charlie Parker ve John Coltrane’nin albümleri burada ilk defa Berihun ile tanındı. 16 yaşındayken Etiyopya Askeri Birliği’ne katıldı. Hayatının bu dönemi altı yıl sonra, grubun otobüsü EPRDF güçleri tarafından Mengistu’nun Marksist diktatörlüğüne isyan ederek pusuya düşürüldüğünde aniden durdu. Uzun süren saldırıda grup üyelerinin çoğu öldürüldü ve Berihun iki kurşunla yaralandı.
Berihun, 1999 yılında İsrail’e ailesinin yanına döndü. Bulunduğu yeni kültüre alışma süreciyle ilgili baskılar ve mücadeleler nedeniyle İsrail’de müzik kariyerine devam ederken bazı kültürel ve finansal sıkıntılar yaşadı. İsrail’de bir müzisyen olma hayalini gerçekleştirmesi zor oldu. Bir taraftan dil engelinin olması bir taraftan yoksulluk Berihun’u, gündüzleri bir restoranda bulaşıkçı ve geceleri güvenlik görevlisi olarak çalışmaya zorunlu kıldı. Bulaşık deterjanı yüzünden parmakları yıprandı ve saksafonuyla çalışması zorlaştı.
Moshe Bar-Yuda (o zamanki TOMER STK başkanı) tarafından keşfedildikten sonra, Berihun’un profesyonel iş hayatı değişmeye başladı. Bar-Yuda, Berihun’u sanatçının performansından derinden etkilenen müzikolog Shlomo Israeli ile bir araya getirdi. Daha sonra İsrailli, Berihun’u müzikal bir işbirliği olan Ras Deshen Ensemble’ın oluşmasına yol açan caz piyanisti Yitzhak Yedid ile buluşturdu. Topluluk adını Etiyopya’daki Ras Dashen dağından alıyor ve bağımsız cazı, Etiyopya dağlık bölgelerinin müziği ile harmanlıyor.
Berihun ayrıca Ariel Zilber, Ehud Banai, Yossi Fine, Kutiman, Anat Fort, Omri Mor, Shay Zelman gibi sanatçılarla yaptığı işbirlikleri ile de tanınıyor.
Berihun’un son projesi ADDIS KEN (Amharca’da “Yeni Gün”). Piyanist Roy Mor tarafından yönetilen bu dörtlü, orijinal besteler, Etiyopya-Yahudi soul müziği ve Yahudi dualarından ilham alan eserler sunuyor. Sonuç, müzikal maceraperestlik, zengin armoniler ve içten bir blues kullanarak antik Etiyopya gelenekleri ve modern caz grubu ruhunun bir araya gelmesi.
TÜRKİYE / TURKEY
Erkin Onay (keman)
Çağ Erçağ (viyolonsel)
Gülsin Onay (piyano)
Tchaikovsky – Trio in A minor, Op. 50
Gülsin Onay (piyano)
“Duyarlı bir kesinliğe ve zekice bir parıltıya, en hassas şeyleri bile maharetli parmaklarına neredeyse gülümsercesine emanet etme yeteneğine sahip ve tutkulu bir sanatçı. Hayal gücü yüksek, mükemmel bir piyanist” — Peter Cossé
Gülsin Onay’ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin’den Japonya’ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 80 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi. Birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Hocası Saygun’un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir.
Erkin Onay (keman)
Keman eğitimine, büyükbabası Joachim Reusch ile başlayan Erkin Onay 1989-94 yılları arasında Almanya’da Hannover Hochschule für Musik Profesörlerinden Prof. Atilla Aydıntan ile çalıştı. Bu dönemde Türkiye, Almanya, Yunanistan ve Fransa’da resitaller verdi ve genç müzisyenler festivallerine katıldı. Hannover’de 1990 ”Genç Müzisyenler” yarışmasında ikincilik ödülü aldı. 1994’te Almanya’da, Freiburg Üniversitesi’ne özel yetenek sınavı ile dört yıl erken kabul edildi ve eğitimine Prof. Jörg Hoffman ile devam etti. 1996’da İsviçre Winterthur Müzik Yüksek Okulu’nda Gyorgy Pauk’un sınıfına kabul edildi. 1998 yılından itibaren aynı okulda Heifetz’in son yıldız öğrencilerinden Prof. Rudolf Koelman ile çalıştı. Bu okuldan 2001 yılında “Konzertreife” (Konser Piyanisti) Diplomasını en iyi dereceyle aldı.
Yurt içinde ve yurt dışında pek çok etkinliğinde bulunan Erkin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul, İzmir, Antalya, Çukurova, Bursa Devlet Senfoni Orkestraları, Eskişehir Senfoni Orkestrası, DESSO ve BASSO ile Gürer Aykal, Rengim Gökmen, İbrahim Yazıcı, Antonio Pirolli, Naci Özgüç, Vladimir Altschuler ve Emil Tabakov tarafından yönetilen konserlere solist olarak katıldı. Türkiye, Ukrayna, Brazilya: Japonya, Hindistan, İngiltere ve Almanya’da çeşitli resital ve oda müziği konserleri verdi. 2016 yılından bu yana BEGOA Ensemb-le’ın “E” harfini temsil etmektedir.
Çağ Erçağ (viyolonsel)
1986 yılında girdiği Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Jozsef Györffy ve Prof. Doğan Cangal’dan eğitim alan Çağ Erçağ 1996 yılında pekiyi derece ile mezun oldu. Öğrenimi sırasında Akdeniz Gençlik Orkestrası ile Fransa, Hollanda, Lüksemburg ve Mısır gibi birçok ülkede konser veren sanatçı, ayrıca Lois Claret’nin ustalık sınıfına katılma fırsatı buldu.
Gürer Aykal, Fazıl Say, Ayla Erduran, Ayşegül Sarıca, Robert Cohen, Alexander Rudin ve Daniel Grosgurin gibi birçok sanatçıyla konserler verdi; 2007’de gerçekleştirilen 35. İstanbul Müzik Festivali’nde Borusan Oda Orkestrası eşliğinde verdiği konserin yanı sıra Kıbrıs Müzik Festivali, Eskişehir Müzik Festivali, Mersin Müzik Festivali gibi birçok etkinlikte solist olarak yer aldı. Ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni, Bursa Bölge Senfoni, Antalya Devlet Senfoni, Viyana Jeunesse Orkestrası ve Strasbourg’da Şişli Belediye Orkestrası eşliğinde solist olarak konserler verdi.
2003’te Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası solo viyolonseli görevine getirilen Çağ Erçağ, 2002’de kurdukları ve dört viyolonselden oluşan Çellistanbul,Ateek ve 2005 yılında Prof. Gürer Aykal’ın öncülüğünde kurulan Borusan Quartet’in üyesi.
Müzik danışmanlığını Alban Berg Quartet üyelerinden Gerhard Schulz’un yaptığı Borusan Quartet’le Maxim Vengerov, Joshua Epstein, Juilliard Quartet gibi kişi ve toplulukların ustalık sınıfı çalışmalarına katıldı. Yine Borusan Quartet’le Borusan Müzik Evi ve Kadıköy’deki Süreyya Operası’nda gerçekleştirdikleri düzenli sezon konserlerinin yanı sıra, başta Fransa, Almanya, Avusturya, İtalya ve ABD olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda turneye çıktı, konserler verdi. 2010 Mayıs’ında ilki düzenlenen ve bugün Donizetti Ödülleri adı altında sürdürülen Andante dergisi Klasik Müzik Ödülleri töreninde “Yılın Oda Müziği Topluluğu” ödülü aldılar. 2010 Mayıs’ında New York’taki Carnegie Hall’da finali gerçekleşen ve 88 oda müziği topluluğunun katıldığı 2010 ICMEC Uluslararası Oda Müziği Topluluğu Yarışması’nda 1. olarak altın madalyanın sahibi oldu.Ayrica Ercag 8-9-10 haziran 2017 de Yoyo Ma ve Wynton Marsalis’in konuk sanatçı olarak katildigi New York Filarmoni ve Birleşmiş Milletler’in ortak projesi olan World of Peace adi altinda gerceklesen bu etkinlikte yer almıştır.
Borusan Quartet’le New York, Boston, Montpellier, Milano, London,Cork,Strasbourg, Shimonoseki ve Tokyo’nun yanı sıra Ankara Müzik Festivali, Antalya Piyano Festivali, D-Marin (Bodrum), İstanbul Müzik Festivali, Merano (İtalya) ve Schleswig-Holstein (Almanya) gibi festivallerdeki konserler ve İzmir, İstanbul, Bursa, Eskişehir senfoni orkestraları eşliğinde solist olarak konserler veren Çağ Erçağ, 2014 yılı Donizetti Müzik Ödülleri’nde “Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu” ödülünü aldı. Sanatçı Fotoğraf sanatçısı Ahmet Ertuğ’un katkısıyla ALINAN 1740 yapımı Petrus Guarneri viyolonsel ile çalmaktadır.
JAMAL ALIYEV
Jamal Aliyev 1993 yılında doğdu. 2017 yılında dünyaca ünlü BBC Proms Festivali’nde BBC Konser Orkestrası ile birlikte Londra’daki 8 bin kişilik Royal Albert Hall’da ilk defa sahne aldı. Arts Club-Sir Karl Jenkins Müzik Ödülü’nü kazandı ve Genç Klasik Sanatçıları Vakfı’nın (Young Classical Artists Trust) temsili sanatçısı olarak seçildi. Champs Hill mizk yapım şirketinden (Champs Hill Records) çıkan “Russian Matters” isimli ilk CD kaydını piyanist Anna Fedorova ile yaptı ve eleştirmenler tarafından olumlu yorumlar aldı.
Gelecek programları arasında, Atheneum’da düzenlenen Medici TV’de canlı yayınlanacak George Enescu Festivali kapsamında iki konçerto performansı yer alıyor. Diğer taraftan Sir Karl Jenkins’in kendisine özel yazdığı ve orkestra ile beraber sahne alacağı yeni eserin prömiyerini İngiltere’nin çeşitli festivallerinde yapacak. Diğer projeleri arasında Classic FM, Warner Classics ve Fazıl Say ile beraber Avusturya’da çıkartacağı ve “Four Cities” sonatının da yer alacağı bir albüm çalışması var.
Aliyev, Avrupa’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde pek çok festival ve önemli konser salonlarında sahne aldı. Bunlar arasında göze çarpanlar; Filarmoni Orkestrası ile beraber Londra’da Royal Festival Salonu’nda; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Türkiye’de; Venezuela’da El Sistema Senfoni ile; Hollanda’da Kennemer Jeugd Orkestrası ile; İngiltere’de Kuzey Kraliyet Senfoni Orkestrası (Royal Northern Sinfonia) ile gerçekleştirdiği performslarıdır. Bunların yanı sıra ilk solo performansları; İstanbul Senfoni, London Mozart Players ve Royal Albert Salonu’nda gerçekleşen Birmingham Senfoni Orkestrası gibi. Ayrıca her sene milyonlarca insanın izlediği Classic FM World of Fame 2019 konserinde de sahne almıştır.
Başarılı bir oda müzisyeni olarak Jamal Aliyev’in son yıllarda dikkat çeken diğer performansları TIM Maslak Gösteri Merkezi ve Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Fazıl Say ile beraber sahne aldığı resital; Menuhin, Kronberg, Enescu ve Gower Festivalleri’nde gerçekleştirdiği resitaller; Atheneum (Bükreş), Yasak Şehir Konser Salonu (Pekin), Rachmaninov Salonu (Moskova), Sanat Parlamento Binası (Singapur) ve Cumhurbaşkanlığı Konser Salonu (Türkiye) gibi mekanlarda verdiği konserler de yer almaktadır.
Eğitimi süresince, Jamal Aliyev pek çok ödüle layık görüldü: Prens Hazretleri Edward (His Royal Highness Prince Edward) tarafından düzenlenen Uluslararası Windsor Yarışması (Windsor International Competition) (2019) ikincilik ödülü ve izleyici ödülü; Müzisyenler Şirketi Prens Ödülü (Musicians’ Company Prince’s Prize)(2017) ve Eastbourne (2016), Croydon (2015), Bromsgrove (2015), Muriel Taylor (2014) ve V. Antonio Janigro Uluslararası Yarışmaları’nda (V. Antonio Janigro International Competitions) (2004) birincilik ödülü. Ayrıca 2016 yılında Romanya’da Kronberg Akademi Ödülü’ne; Fransa’da da Pablo Casals Yarışması’nda (Pablo Casals Competition) mansiyon ödülüne layık görüldü.
Aliyev, Londra Beares Uluslararası Keman Topluluğu hamisi tarafından cömert bir ödünç olan Giovanni Battista Gabrielli (1756) marka çello çalmaktadır.
GÜLSİN ONAY
Gülsin Onay’ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin’den Japonya’ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 80 ülkeyi kapsar. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçının birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir.
Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Kendisine 2.piyano konçertosunu ithaf eden hocası Saygun’un, dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Gülsin Onay’ın 20’yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır. 2004 yılından bu yana, Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır.
GÖKHAN AYBULUS
Eskişehir doğumlu Gökhan Aybulus, müzik eğitimine Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Zöhrab Adıgüzelzade ile başladı. 2000’de Moskova Çaykovski Devlet Konservaturı’nda Naum Shtarkman’ın sınıfına kabul edildi. Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini 2006 yılında Naum Shtarkman ile tamamlayan Aybulus, çalışmalarını 2009’da Sergei Dorensky ile aynı okulda doktora düzeyinde tamamladı. Ulusal ve uluslararası birçok yarışmada dereceler alan sanatçı, Rusya’daki eğitimi süresince Mikhail Voskresensky, Ruvim Ostrovsky, Pavel Nersesian, Nikolai Lugansky, Andrey Pisarev ve Nina Kogan ile çalıştı.
Uluslararası Carniola Müzik Festivali (Slovenya), Bruckner Müzik Festivali (Avusturya), Bella Pais (KKTC) gibi festivallerin yanı sıra Türkiye, Amerika, Rusya, Ukrayna, Slovenya, Avusturya, Almanya, İspanya, İtalya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Azerbaycan ve Çin gibi birçok ülkede konserler verdi. 2012’de Rengim Gökmen’in yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Çin’in Pekin, Xi’an, Guangzhou ve Shenzhen şehirlerinde gerçekleşen ve dört konserden oluşan turnede solist olarak yer aldı. Aybulus, Brucknerhaus, Viyana Konzerthaus, Essen Filarmoni, Çaykovski Konservatuvarı Büyük Salonu, Pekin Ulusal Gösteri Merkezi (NCPA), Xinghai Konser Salonu, Shenzhen Konser Salonu, Maribor Union Hall, Saraybosna Ulusal Tiyatrosu ve Vijećnica, Albert Long Hall, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu gibi dünyanın ve ülkemizin önde gelen salonlarında konserler verdi.
Naum Shtarkman, Nikolay Lugansky, Dora Schwarzberg, Natalia Gutman, Cihat Aşkın, Bülent Evcil, Alexander Buzlov, Roman Simovich ve Alexander Kagan gibi dünyaca ünlü sanatçılarla konserler vererek büyük beğeni topladı.
Aybulus, 2013 yılında Anadolu Üniversitesi tarafından Sanat Teşvik Ödülü, 2014 yılında Eskişehir Yunus Emre Rotary Kulübü tarafından Meslek Hizmetleri Ödülü ve 2017 yılında 7. Donizetti Klasik Müzik Ödüllerinde “Yılın Piyanisti” ödülüne layık görüldü.
2012 yılında doçentlik unvanını alan Gökhan Aybulus, halen Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Bunun yanında yurtiçi ve yurtdışında solo resitaller ve oda müziği konserleri veren sanatçı, ülkemizdeki ve yurtdışındaki orkestralara solist olarak davet ediliyor.
JEAN MARC LUISADA
Jean-Marc Luisada, Tunus, Bizerte’de doğmuş bir Fransız piyanisttir.
6 yaşında piyano çalmaya başlamış ve 16 yaşında Paris Konservatuvarı’nda Dominique Merletve Marcel Ciampi (piyano), ve Geneviève Joy-Dutilleux’den (oda müziği) eğitim almıştır.
Ayrıca Nikita Magaloff ve Paul Badura-Skoda’nin öğrencisi olmuştur.
1985 yılında, Varşova’da düzenlenen Uluslararası Chopin Piyano Yarışması’nda (International Chopin Piano Competition) beşincilik ödülünü kazanmıştır.
29 yaşında, Avrupa, Amerika ve Asya’da sahne almış “göze çarpan deha” sanatçı sıfatıyla tanınmıştır.
1998’de RCA Red Seal ile özel bir sözleşme imzalamıştır.
Talich Quartet ile beraber çalışmış Chopin’in ilk piyano konçertosunun pek duyulmamış oda müziği versiyonu; waltzler ve mazurkaların bulunduğu kayıtları vardır.
Louisada halen École Normale de Musique de Paris-Alfred Cortot’da eğitimine devam etmektedir. Kendini 19. yüzyıldan kalma bir insan olarak adlandıran Louisada, sıklıkla müziğinde geçmişe ve tarihe olan sevgisinden bahseder.
FORA BALTACIGİL
Fora Baltacıgil Philadelphia’daki Curtis Enstitüsü’nden 2006 yılında mezun olduktan sonra Minnesota Orkestrası’nda birinci kontrabasçı olarak çalıştı. Yo-Yo Ma ile Silk Road Oda Orkestrası’yla Tanglewood’da konserler verdi. 2009 yılında Berlin Filarmoni Orkestrası’nı kazandı. IKSV’nin 40. Yıl Festivali’nde Berlin Filarmoni Orkestrası ile Sir Simon Rattle yönetiminde konser verdi. Bu konserde Efe Baltacıgil ile solist olarak İstanbul ve Efes Antik Tiyatrosu’nda Bottesini Grand Duo’yu seslendirdi.
2012 yılında New York Filarmoni Orkestrası’nın birinci kontrabasçısı olarak göreve başladı. Juilliard, New York Üniversitesi ve Curtis Enstitüsü’nde masterclass’lar verdi. Birlikte çalıştığı şefler arasında Sir Simon Rattle, Claudio Abbado, Kurt Mazur, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Daniel Baremboim, Valery Gergiev gibi isimler yer almaktadır. Kazandığı birincilik ödülleri: McKnight Artist Fellowship, Riverside Symphony ve Delaware Symphony. Baltacıgil 2014 Eylül ayı itibariyle Münih Filarmoni Orkestrası’nın birinci kontrabasçısı olarak çalışmaktadır.Sayfa Düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
İleti Haber:Pelin Davidyan/17.Gümüşlük Klasik Müzik Festivali Basın bülteni
****
17.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali “Net”te dinleyici ile buluşacak 20 Temmuz 2020 – 4 Eylül 2020
Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, bu yıl farklı bir konseptle açılıyor. Festival, dünya genelinde yaşam koşullarını değiştiren pandemi nedeniyle, farklı bir platformda sanatseverlere seslenecek.
17.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali “Net”, başlığıyla dinleyicinin evine kadar gelecek. Başladığı yıldan bu yana dünya genelinde isim yapmış yüzlerce müzisyen ve orkestrayı ağırlayan Festival, Gümüşlük Festival Akademisi’nde eğitim almış ve dünyaya açılmış piyanistlerin konserleriyle 19 Mayıs’ta başlıyor.
Önceki yıllarda “Suda; Kumda; Taşta” başlığı altında üç farklı konseptte düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, dünya genelindeki Coronavirüs salgını kapsamındaki belirsizlikler nedeniyle, bu yıl internet üzerinde festivale başlama kararı aldı. Festivalin sanat yönetmeni, piyanist Eren Levendoğlu, canlı konserlerin tamamen iptal edilmediği ancak gelişmeler doğrultusunda bir yol izleneceği bilgisini verirken, 19 Mayıs’ta genç müzisyenlerimizle verilecek konserin günün anlamı nedeniyle de önemli olduğunu belirtti. “Net”ten yayınlanacak konserler tüm gün boyunca festivalin www.instagram.com/gumuslukfest sayfasından canlı yayınlanacak. 2020’de festival üç aylık bir zaman dilimine yayılacak olup ilerleyen günlerde uygun koşulların oluşması halinde canlı performans takvimi de açıklanacak.
Festivalde eğitim sürecek
17.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali “Net”de, eğitim her koşulda devam edecek. İnternet üzerinde gerçekleşecek eğitim kapsamında masterclasslar önceki yıllarda olduğu gibi sürdürülecek. Tek farkla ustalık dersleri internet ortamından öğrencilerle buluşacak. Benzeri örnekleri olduğuna değinen Eren Levendoğlu, konuyla ilgili detaylı bilgiyi daha sonra sanatseverlerle paylaşacaklarını söyledi.
Amaç, genç Türk müzisyenlerini dünyaya tanıtmak
Festivalde, ilk konser daha önce Gümüşlük Festival Akademisine katılmış 10 emektar öğrenciyle başlayacak. Eren Levendoğlu, “Bu ve benzer yapacağımız konserleri, bir platform olarak düşünüp, festival aracılığıyla ülkemizin yetiştirdiği genç müzisyenlerimizi dünyaya tanıtmak hedefimiz, ilk konser Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay ile birlikte gerçekleşecek. Daha sonra seçilecek bir diğer 10 genç müzisyen, Türkiye’nin önde gelen sanatçıları eşliğinde konserler verecek.” dedi.
Sanat ve sanatçı desteklenmeli
Sosyal alışkanlıklardan, yaşam tarzına kadar tüm dünya insanını etkileyen salgın, sanat ve sanatçıyı da etkiliyor. Bu konuda gösterilecek duyarlılık ise yine insana ve sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Festivalin düzenleyicisi olan Bodrum Klasik Müzik Derneği de ilkeleri gereği sanat ve sanatçıyı desteklemenin yollarını arıyor. Dernekten yapılan açıklamada her koşulda sanatın ve eğitimin süreceği söylenirken “Net olarak şunu biliyoruz ki, her koşulda eğitim devam etmeli, sanat ve sanatçılar desteklenmelidir. Net üzerinden yapacağımız eğitim ve konserlerle genç müzisyenlerimize ve sanatçılarımıza destek verilmelidir. Gümüşlük Festival ailesi olarak biz bu desteği vereceğiz, hep beraber verelim” denildi. Sadece sanatçılar değil, tüm sektör çalışanlarının ve festival emekçilerinin de çok zor bir dönemden geçtiği şu günlerde, dernek ve festival olarak iş alanlarının da yaratılmaya çalışıldığı bilgisi verildi.
“Herkesin yapılanmaya ve umutlu olmaya ihtiyacı var”
Festivalin sanat danışmanı piyanist Gülsin Onay, dünyanın bir çok yerinde insanların değişen yaşam koşulları sebebiyle farklı platformlarda üretmek, yaratmak ve sunmak durumunda kaldığına dikkat çekti. “Bu zor olduğu kadar aynı zamanda da farklı kazanımları olan bir durum. Yaratıcılığın ön plana çıktığı ve farklı düşünerek üretmenin önem kazandığı bir dönem” diyen Onay, herkesin yapılanmaya ve umutlu olmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu süreçte, sanatseverleri özel bir festivalle karşılamaya hazırlandıklarını açıklayan piyanistimiz, “Teknolojinin tüm imkânlarını en iyi şekilde kullanarak, farklı bir ortamda, kapılarını dünyaya açan bir müzik festivali ile karşınızda olacağız” dedi.
Festival kapsamındaki ilk konserle ilgili olarak açıklamalar yapan Gülsin Onay şunları söyledi: “17.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali “Net”, Gümüşlük Festival Akademisi’nde eğitim almış ve bugüne kadar gelişimlerini hayranlıkla izlediğimiz harika piyanistlerin konserleriyle 19 Mayıs’ta başlıyor. Bu konserler tüm gün boyunca festivalin Instagram sayfasından canlı yayınlanacak. Gençlerimiz, Atatürk’ün gençlere armağan ettiği bu bayramda bizleri gururlandıracaklar. Gençlerimize teşekkürlerimizle… Sonraki günlerde çok geniş bir masterclass yelpazesiyle farklı dallarda eğitim gören öğrencilerimizle ve kendi alanlarında son derece başarılı eğitmenlerimizle buluşacağız. Üç ay boyunca devam edecek olan festivalimizin akademik takvimini, başvuru koşullarını ve konser programlarını çok yakında sizlerle paylaşacağız. En kısa zamanda özlediğimiz konser mekânlarında buluşuncaya kadar Gümüşlük Festivali ile “Net”de kalın. Birlikte umudumuzu çoğaltalım ve müziğin mucize gücüyle aynı duyguları paylaşabilen büyük bir aileye dönüşelim.
19 Mayıs 2020 Salı günü festivalin instagram sayfasında gerçekleşecek konserde sırayla şu isimler yer alacak:
12:00 Tuna Bilgin
13:00 Mert Hakan Şeker
14:00 Birce Polat
14.30 Utku Asan
16:00 Tolga Atalay Ün
17:00 Cem Esen
18:00 Mert Yeşilmenderes
19:00 Bogatay Köprülü
20:00 Mert Yalnız
21:00 Beste Tanağardıgil
Ayrıca Tuna Bilgin ve Cem Esen, kendi eserlerinin dünya prömiyerlerini yapacaklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir