26 yıl sonra yüzlerce Tatbiki mezunu sanatçı BULUŞTU!..

Adeta bir bayramdı o gün…

26 yıl sonra yüzlerce 'Tatbiki' mezunu sanatçı
kaybolan yuvalarında buluşuyor!

14 Mayıs 2011 günü saat 16.00

BULUŞTULAR!…

TÜRKİYE'NİN VE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN GELEN YÜZLERCE TATBİKİLİ SANATÇI ANILARIYLA BULUŞTU… 
 


Avluda

 
Tatbikililer kantin avlusunda


dans eden hocalar ve eski mezunlar

   
Tatbikili organizasyon ekibi – 'Arkadaş' şarkısıyla tatbikili Aydın Uğurlular (kuşum aydın).
 

Adeta bir bayramdı o gün…

60, 70 ve 80 li yılların yüzlerce mezunu nihayet 26 yıl sonra büyük bir coşku ve buğulu gözlerle o unutamadıkları yuvalarında sarmaş dolaş, eleleydi.

Ülkemize yıllardır sayısız önemli sanatçı,öğretim üyesi ve yönetici kazandıran, marka olmuş ama sonra YÖK kararıyla  adı değitirilerek Acıbadem'e taşınmış Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nun Beşiktaş'taki anılardan silinmeyen avlusunda,birlikte büyüdükleri o büyülü mekandaydı büyük buluşma.

Eski yuvalarında binanın şimdiki sahipleri olan Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yöneticilerinden izin alarak buluşmuşlardı. Dile kolay, o yıllardan bu yana,en yenisi 26 yıl önce mezun olan 300 ü aşkın sanatçı bu tarihi buluşma için Türkiyenin ve dünyanın dört bir yanından atlayıp gelmişti.
Onlar ki,Türkiye'nin en köklü ve en eski iki güzel sanatlar okulunun birinden mezunlardı. Onlar ki, orada okuyabilmek için her türlü zorluğu göze almış, yetenekli, sıradış ,idealist ve ülkeleri için bişeyler yapmak isteyen gençlikti. Onlar, ne ayrıcalıktır ki, II.Abdülhamit'in Osmanlı döneminde saray ressamlığı ünvanını verdiği İtalyan ressam Zonaro'ya tahsis edilen Akaretler binasında  dahi ders yapmışlardı. Onların zamanı ki, bir sergiye ,sinemaya, tiyatroya gitmemek,kitap okumamak,toplumsal sorunlara duyarlı olmamak yüz kızartıcı suçtu. Onlar bu bilinçle yetiştirilmişlerdi.

Markalaşmış, ekol olmuş bir eğitim kurumunu yok etmek,koca bir tarihi,geleneği, var olan bir değeri yok etmekti… Beşiktaş-Akaretler başında her İstanbullunun bildiği önünde tulumları, ellerinde fırçalarıyla, üstü boya ve neşe içinde koşuşturan  renkli, cıvıl cıvıl sanatçı adayı gençlerin yaşadığı semti, bir alışkanlığı yok etmekti.

İşte yüzlerce sanatçı ve hocaları o gün birlikte büyüdükleri,hayatı karşıladıkları anılarıyla buluşup kah ağladılar ,kah güldüler, kah dansedip o günleri yeniden yaşadılar.
''Arkadaş'' şarkısını hep bir ağızdan buğulu gözlerle söylediler..
Duvarlarda Okullarının logoları, afişleri,armalı balonları, yıllar önce oracıkta çekilmiş fotoğrafları, ebedi yolculuğa çıkmış hocalarının,arkadaşlarının anma panosuyla tek vücut oldular ve gözleri, yürekleri, elleri kenetlendi hepsinin.O çoşku,o heyecan, o dostluk görülmeye değerdi. Çünkü o bir ''Tatbiki'' ruhuydu.

Geriye ''bunu bir daha, bir çok kez daha yapmalıyız'' diyen sesler ve hafızalardan hiç silinmeyecek bir buruk mutluluk kaldı….

(1957 yılında eğitime başlayan Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Güzel Sanatlar okuludur. Dr. Adolf Schneck idaresinde, toplumun yeni yaşama biçimlerini belirleyen, endüstriyel gelişmelerde sanat ve tasarımın önemli rolünün altını çizen, araştırmacı, ve yenilikçi bir kurum olarak Bauhaus modeli ile kurulmuştur. Kuruluşunda Dekoratif Resim, Grafik Sanatlar, Seramik, Tekstil Sanatları, Mobilya ve İçmimarlık bölümleri olmak üzere 5 bölüm bulunuyordu. 20 Temmuz 1982 tarihinde ise YÖK'ün kararıyla Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, Marmara Üniversitesi bünyesine alınarak 1986 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak Beşiktaş'tan Acıbadem kampüsüne taşınmıştır.)

TÜRKİYE'Nİ​N VE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN GELEN YÜZLERCE TATBİKİLİ SANATÇI ANILARIYLA BULUŞTU !

Oya islimyeli
oyaislimyeli@gmail.com

Ülkemize yıllardır sayısız önemli sanatçı, öğretim üyesi ve yönetici kazandıran, marka olmuş 1982'de Beşiktaş Akaretlerdeki okulları elinden alınıp başka bir okula bünyesine katılan "Tatbiki Güzel Sanatlar " mezunları yıllar sonra büyük bir buluşma gerçekleştiyor.

 
Ülkemizin en köklü iki sanat eğitimi kurumundan biri olan "Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu" 1982'de YÖK‘ün kıyımına uğrayarak ‘’ani bir kararla’’ yuvasından atıldı, ismi silindi, başka bir isimle denizaşırı bir yere taşınmak zorunda kaldı.
 
Bir "Yale" ya da "Harward"ın böyle bir muameleye tabii tutulması düşünülebilir mi? Markalaşmış, ekol olmuş bir eğitim kurumunu yok etmek, koca bir tarihi, geleneği var olan bir değeri yok etmekti… Gerekçeler ne olursa olsun bunu yapanlar kadar; buna direnemeyenler de Tatbikililerin gözünde bu kıyımın sorumlusudur.

   
Seramik Atölyesi  –  Temel Sanat Atölyesi

 
1 Kasım 1957'da eğitime başlayan "Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu" Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'nci Güzel Sanatlar okuludur. Dr. Adolf Schneck idaresinde  toplumun yeni yaşama biçimlerini belirleyen, endüstriyel gelişmelerde sanat ve tasarımın önemli rolünün altını çizen araştırmacı ve yenilikçi bir kurum olarak Bauhaus modeli ile kurulmuştur. Kuruluşunda Dekoratif Resim, Grafik Sanatlar, Seramik, Tekstil Sanatları, Mobilya ve İçmimarlık bölümleri olmak üzere 5 bölüm bulunuyordu. 20 Temmuz 1982 tarihinde ise "Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu" Marmara Üniversitesi bünyesine alınarak 1986 yılında "Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi" olarak Beşiktaş'tan Acıbadem kampüsüne, boğazın diğer yakasına taşındı.
 
Ve o yuva artık Mimar Sinan Üniversitesi’nin konservatuarı, "Tatbiki Güzel Sanatlar" da Marmara Üniversitesine katılarak "Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Yüksek Okulu" oldu!… Oluverdi…


Resim Atölyesi

 
İşte 14 Mayıs 2011 günü saat 16.00'da  yüzlerce “Tatbikili” hep içlerinde besledikleri aidiyet duygusu ve dinmek bilmeyen özlemle yuvalarında buluşacak. O gün, sürgüne gönderilmiş mülteciler gibi bunca yıldır özlemini kalplerinde taşıdıkları artık kendilerine ait olmayan yurtlarını, yuvalarını ziyaret edecekler. Anılarını tazeleyecekler… 1980 sonrası YÖK tarafından okullarının tarihten silinmesine sitem edecekler.
 
Hayallerinin, dostluklarının, yaşamlarının filizlendiği, gençliklerinin en güzel yıllarını geçirdikleri eski yuvalarında, isimlerinin, izlerinin silinmesinin acısını içlerinde bir kere daha duyarak varolduklarını gösterecekler…

   
Dekor Atölyesi   –   Fotoğraf Atölyesi

 
İsimlerine, yuvalarına sahip çıkamayanlara sitem ederken, ricalarını kırmayıp bu çok özel günü yaşama olanağını kendilerine sağlayan yuvalarının şimdiki sahiplerine ’müteşekkir’’ler!…
 
Tatbikililer, duyarlı olan herkesi değerlerimize sahip çıkmaya çağırmaktalar…
 
“Tatbikililer” eski yuvalarında buluşuyor.


Yeni Konservatuvar

Buluşma Haber ve fotoğraflar: Oya islimyeli oyaislimyeli@gmail.com
Haber kaynağı: SİBEL ÜNAL dtgsyo.mugsf@gmail.com
Haber düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim
bilgi@evetbenim.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir