4 YÜZ YILLIK ÇİNİ LEVHA TÜRKİYE YE İADE EDİLDİ

BURSA SİNANPAŞA CAMİSİNE AİT 4 YÜZ YILLIK ÇİNİ LEVHA
TÜRKİYE’YE İADE EDİLDİ (13.08.2012)

Kültür ve Turizm Bakanlığı yasadışı yollarla yurtdışına çıkartılan tarihi eserlerin Türkiye’ye geri getirilmesi için sürdürdüğü çalışmalar sonucunda bir eseri daha ülkemize kazandırdı.
 
Bakanlık 16. yüzyıldan kalma ve üzerinde Haşr suresinin 23. ayetinin bir kısmının yer aldığı çinileri Türkiye’ye getirdi. Bursa Yenişehir’deki Sinanpaşa Camii’nin kapı üstü süslemesi olan paha biçilmez eser İngiltere’den ismi açıklanmayan bir Türk vatandaşının girişimiyle ülkemize ulaştırıldı.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Başbakanlık merkez binasında geri getirilen eserle ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek, çini levhanın kutularla parça parça getirildiğini ve bir yap-boz gibi tamamlandığını söyledi. Bakan Günay, ayrıca, çinilerin Etnografya Müzesi’nde sergileneceğini kaydetti.
 
Çini levhanın üzerinde Haşr suresinin 23. ayetinin bir kısmının yer aldığını kaydeden Günay, Ramazan ayı ve Kadir Gecesi’ne yakışacak bir eser olduğunu dile getirdi.
 
Yurtdışındaki tarihi eserlerin geri kazanılması için Bakanlık olarak hummalı çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Günay, 1993-2002 yılları arasında 863 eserin Türkiye’ye geri getirildiğini belirterek, 2002 yılından sonraki dönemde ise bu sayının 4 bin 67 olduğunu vurguladı. Bakanlığı döneminde 3 bin 312 eserin ülkemize kazandırıldığını ifade eden Günay, bunlar arasında yasadışı yollarla ülke dışına götürülmüş eserlerinde olduğunu sözlerine ekledi.
 
Geçtiğimiz hafta ülkemize geri getirilen eserin 10 yıldır yurtdışında bulunduğunu hatırlatan Günay böyle bir eseri Türkiye’ye kazandırmanın çok büyük bir mutluluk olduğunu kaydetti. Levhanın üzerinde yazılı olan Haşr suresini okuyarak Türkçe meali hakkında da bilgi aktaran Günay çininin hem anlam, hem yazım, hem de süslemeleri itibariyle eşsiz bir eser olduğunu söyledi.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay eserin Ankara Etnografya Müzesi’nde sergileneceğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yer altındaki eserlerin eskiye nazaran daha hızlı gün yüzüne çıkması için büyük kaynaklar ayrıldığını söyleyerek bunun yanında geçmiş yıllarda haksız biçimde Türkiye'den çıkmış eserleri hızla geri getirmeye çalıştıklarını belirtti.
 
Bakan Günay Aydın Arkeoloji Müzesi'nin açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada Sinanpaşa Caminden çalınan İznik Çinilerinden bahsederek 400 yıllık çinilerin çalındıktan 10 yıl sonra Türkiye'ye getirildiğini ve Ankara'da sergilendiğini söyledi. Sinanpaşa Camisinin üç kere soyguna muhattap olmuş olduğunu belirten Bakan Günay konuşmasında  iadesi sağlanan bu eserin ülkemize ait tarihi eserleri tekrar ait oldukları topraklara getirme konusundaki kararlılıklarının bir göstergesi olduğu ifade etti.
 
Kaçırılan tarihi eserlerin Türkiye'ye dönüşünde son on yıl içerisinde önemli bir artış yaşandığının altını çizen Günay on yılda 4 binden fazla eseri ülkeye geri kazandırdıklarını belirterek, bunun 3 binden fazlasının da son 5 yılda kendi görev yaptığı döneme nasip olduğunu söyledi.

17.08.2012 Kültür ve Turizim Bakanlığı web sitesi

Haber Kaynak: Kültür ve Turizim Bakanlığı web sitesi:
http://basin.kulturturizm.gov.tr/TR,46626/bursa-sinanpasa-camisine-ait-4-yuz-yillik-cini-levha-tu-.html
Haber düzenleme: Tevfik Yalçın evetbenim

evetbenim@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir