Donizetti Ödülleri
Klasik müziğin en saygın ödülü 5 yaşında!
Andante dergisinin düzenlediği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde 2014 yılı adayları kamuoyuna duyuruldu. Beşincisi düzenlenen Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde bu yıl toplam 11 kategoride adaylar belirlendi. Yılın Bestecisi, Yılın Piyanisti, Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu, Yılın Üflemeli Çalgılar Yorumcusu, Yılın Oda Müziği Topluluğu, Yılın Opera Solisti (Kadın), Yılın Opera Solisti (Erkek), Yılın Dansçısı (Kadın), Yılın Dansçısı (Erkek), Yılın Genç Müzisyenleri (30 yaş altı), Yılın Klasik Müzik Etkinliği kategorilerinde toplam 33 kişi, topluluk ve etkinliğin aday gösterildiği 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nin Yaşamboyu Başarı Ödülü ise Türkiye’nin en seçkin solistlerinden biri olan keman sanatçımız Ayla Erduran’a takdim edilecek.
Geçtiğimiz yılların aksine bu yıl “özel ödül” kategorisinde değerlendirilen Yılın 18 Yaş Altı Genç Müzisyeni, son yıllarda girdiği yarışmalardaki başarılarıyla göz dolduran, henüz 16 yaşında bir kolej öğrencisi olmasına karşın Güher-Süher Pekinel’in “Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler” projesi kapsamına alınıp Paris Schola Cantorum’da okumaya hak kazanan 16 yaşındaki piyanist Can Çakmur’a sunulacak. Andante dergisinin 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde bu yıl iki özel ödül daha sahibini bulacak. Mikrotonal gitar alanındaki öncü çalışmalarıyla tanınan gitarist Tolgahan Çoğulu ve 2013 yılındaki Ankara Müzik Festivali’nde yapılan Gustav Mahler’in 8. Senfoni’sinin Ankara prömiyeri, 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde özel ödüle değer görüldüler.
Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nin şartnamesi gereğince, kamuoyuna duyurulan 2014 yılı adayları, önümüzdeki aylar içinde, ülkemizin müzik dünyasıyla bağlantılı performans, eğitim, basın ve organizasyon alanlarında faaliyet gösteren 100 dolayındaki seçkin temsilcisinin oylarına sunulacak. Oyların tasnif edilmesinin ardından Eylül ayında kamuoyuna açıklanacak ödül sahiplerine ödülleri Ekim ayında Andante dergisinin Beyoğlu Belediyesi ve KÜSAV’ın ev sahipliği ve desteğiyle düzenleyeceği görkemli bir törende takdim edilecek.
5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri Aday Seçici Kurulu, Andante dergisi yazarları Serhan Bali, Şefik Kahramankaptan, Ayşe Öktem, Zerhan Gökpınar, Ahmet Makal, Yakup Kıvrak, Ece İdil, Kazım Hasanefendioğlu, Selen Yılmaz ve Simge Burhanoğlu’ndan oluşuyor.
Andante Dergisi 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri Adayları
1-Yılın Bestecisi
Zeynep Gedizlioğlu: Oda müziği türlerinde başladığı besteciliğinin son yıllarda geniş orkestra için eser üretmeye doğru başarıyla evrilmesi, eserlerinin yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da önemli platformlarda seslendirilmesi nedeniyle.
Yiğit Kolat: Ulusal ve uluslararası bestecilik yarışmalarında kaydettiği başarılar, toplumsal konularla gelişmeleri müziğine yansıtması, eserlerinin önemli yerli ve yabancı topluluklar tarafından seslendirilmesi nedeniyle.
Mesruh Savaş: Eserlerinde ezgisellikle çağdaş müzik yazısın iyi kaynaştırması, Bursa’da prömiyeri yapılan Sagu adlı eseri başta olmak üzere son yıllardaki verimi ve beste yarışmalarındaki istikrarlı başarıları nedeniyle.
2-Yılın Piyanisti
Gökhan Aybulus: Özellikle Rus repertuvarında sergilediği kayda değer yorumculuk, konçerto icracılığı yanında oda müziği alanında iyi bir partner olması nedeniyle.
Ferhan ve Ferzan Önder: Piyano ikilisi repertuvarını geliştirmeleri, Fazıl Say ve Borusan Quartet ile yaptıkları çalışmalar, Avusturya’da ülkemizi başarıyla temsil etmeleri nedeniyle.
Emre Şen: J.S.Bach’tan Chopin ve Rahmaninov’a uzanan geniş bir repertuvarda kendine has incelikli yorumlar sunması, kendi geliştirdiği sanatta geştalt yaklaşımı adlı yöntemle müzik ve psikoloji alanlarını bir araya getirmesi nedeniyle.
3-Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu
Pelin Halkacı Akın: Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nda parlak biçimde sürdürdüğü orkestra müzisyenliği kariyerinin yanı sıra oda müziği alanında da verimli çalışmalar yapması nedeniyle.
Çağ Erçağ: Borusan Quartet’teki önemli katkılarının yanı sıra konçerto solisti ve resital partneri olarak da üstün varlık sergilemesi nedeniyle.
Özcan Ulucan: Sağlam tekniği ve güçlü ifadesiyle solo, konçerto ve oda müziği alanlarında düzeyli bir varlık sergilemesi nedeniyle.
4-Yılın Üflemeli Çalgılar Yorumcusu
Kaan Civelek: Genç yaşına karşın konçerto ve senfoni icralarında obua sololarında elde ettiği olgun ton ve yerli-yabancı konser ve turnelerdeki başarısı nedeniyle.
Merve Kazokoğlu: Oda müziğinde aranan bir solocu olması, modern müzik alanında yaptığı çalışmalar, Stockhausen’in Küçük Harlekin adlı çağdaş operasında üstlendiği önemli rol nedeniyle.
Ayşegül Kirmanoğlu: İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’ndaki başarılı müzisyenlik kariyerinin yanı sıra solo, oda müziği ve konçerto icracılığı alanındaki çalışmaları nedeniyle.
5-Yılın Oda Müziği Topluluğu
Golden Horn Brass Quintet: Bakır üflemeli topluluklar alanında istikrarlı bir varlık sergilemesi, Türkiye’de bakır üflemeli çalgılara yönelik ilgi uyandırması nedeniyle.
Musica Sequenza: Genç fagot sanatçımız Burak Özdemir’in liderliğinde, Barok dönem bestecilerine getirdiği özgün ve ilginç yaklaşım nedeniyle.
6-Yılın Opera Solisti (Kadın)
Nurdan K. Aydın: Düzgün artikülasyonu ve sahne egemenliğiyle dikkati çekmesi, solist soprano olarak görev yaptığı Antalya Devlet Opera ve Balesi’ndeki başrollerde nitelikli yorumlar sergilemesi nedeniyle.
Simge Büyükedes: Soprano sesiyle orkestra veya piyano eşlikli konserlerde olduğu kadar opera sahnesinde de şahsiyetini hissettiren üstün yorumlara imza atması, yurtdışında kendisine iyi bir kariyer inşa etmesi nedeniyle.
Reyhan Görbil: Şan ve oyunculuk alanındaki ciddiyetini sahneye yansıtabilmesi, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde Odabella (Attila) dahil üstlendiği solist soprano partilerindeki başarısı nedeniyle.
7-Yılın Opera Solisti (Erkek)
Murat Karahan: Ankara Devlet Opera ve Balesi’ndeki başarılarının ardından yurtdışındaki sahnelerde söylediği İtalyan operalarının tenor başrollerine üstün yorum getirmesi ve etkileyici sesini iyi kullanması nedeniyle.
Tamer Peker: Antalya ve İzmir devlet opera ve balelerinde sahnelenen opera yapımlarının önde gelen bariton partilerinde sergilediği başarılı performans ve ender rastlanan sesini doğal biçimde kullanmaktaki ustalığı nedeniyle.
Cengiz Sayın: İtalyan opera repertuvarının güç bariton rollerine getirdiği üstün yorumla olduğu kadar Türk eserlerindeki katkıları ve başarılı yurtdışı çalışmalar nedeniyle.
8-Yılın Dansçısı (Kadın)
Özge Başaran: Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sahnelediği Kont Dracula balesinde Magdalena rolündeki başarısı ve etkileyici oyunculuğu nedeniyle.
İlke Kodal: İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde sahnelenen Giselle balesinde güçlü tekniği ve artistiği ile sergilediği başarılı Giselle performansı nedeniyle.
Burcu Olguner: İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen Giselle ve Sylvia balelerindeki başarılı performansı ve dansçılığı nedeniyle.
9-Yılın Dansçısı (Erkek)
Boğaçhan Bozcaada: Samsun Devlet Opera ve Balesi’nde sahnelenen 3 Silahşörler balesindeki başarılı performansı nedeniyle.
Yücel Emre Kaynarsu: İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen Giselle balesinde Albrecht rolü ve Sylvia balesinde Eros rolünde sergilediği kuvvetli tekniği ve dansçılığı nedeniyle.
Deniz Özaydın: İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin sahnelediği Giselle balesinde Hilarion rolündeki yetkinliği nedeniyle.
10-Yılın Genç Müzisyenleri (30 yaş altı)
AyşeDeniz Gökçin: Klasik müziği gençlere sevdirmeye yönelik çabaları, Franz Liszt ve Pink Floyd’u kaynaştırdığı “Lisztified” adlı projesiyle yurtiçi ve yurtdışında ses getiren konserler vermesi nedeniyle.
Cansın Kara: Viyolonselde hızlı ilerlemesi, İKSV’nin düzenlediği “İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor” seçmelerinde birinci gelmesi, oda müziğinde gösterdiği başarı nedeniyle.
Hande Küden: Yurtiçi ve yurtdışındaki konserleriyle ses getirmesi, konçerto solisti ve oda müziği icracısı olarak dikkat çekici performansları, kariyerini sürdürdüğü Almanya’da Türkiye’yi iyi biçimde temsil etmesi nedeniyle.
11-Yılın Klasik Müzik Etkinliği
CSO ile Kampüste Senfonik Akşamlar: CSO’nun şimdiye kadar ziyaret etmediği Anadolu şehirlerinde düzenlenen bu konser turnesinin istikrarlı biçimde sürdürülmesi ve klasik müziğin başta gençler olmak üzere yöre halklarına ulaştırılması nedeniyle.
Dinar Marsyas Sanat ve Müzik Festivali: Afyon’un Dinar ilçesinde üniversite ve belediye işbirliğiyle düzenlenen bu festival sayesinde klasik müziğin pek çok unsuruyla yöre halkına titiz ve disiplinli biçimde ulaştırılması nedeniyle.
Süreyya Operası Oda Müziği Konserleri: Oda müziğinde deneyimli solist ve topluluklarla birlikte gençlere ve yeni topluluklara da fırsat tanıyan dengeli bir izlence anlayışıyla hizmet vermesi nedeniyle.
Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
İleti Haber: Andante Dergisi/ http://donizetti.andante.com.tr/index.php